Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LCN + DOMIQ [prośba o uwagi użytkowników]

Recommended Posts

Witam,

mój dom jest na etapie projektowania...

zastanawiam się nad wprowadzeniem jakiegś systemu sterowania automatyka i oświetleniem.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia [złe lub dobre] z systemem Domiq działającym w standardzie LCN?

z góry dzięki,

Pozdrawiam!

a co do doświadczeń to jesteśmy jedną z firm integrujących LCN. Domiq jest tylko narzędziem umożliwiającym sterowanie przez wizualizacje. Minusem jak wspomniał witu102 jest cena ale plusy też ma :) jak coś to zapraszam do kontaktu.

Ja pierwotnie planowałem LCN+Domiq ale cały system wyszedł prawie 40k zł więc ostatecznie zdecydowałem się na Satela na INTEGRZE 128WRL z manipulatorami dotykowymi i modułami INT-IORS...całość wyszła poniżej 18k zł a dla mnie funkcjonalność wydaje się być wystarczająca...

tak, funkcjonalność powinna być ok również dla mnie...

słabym punktem jest apliakcja na iOS [Mobile-KDP2-Pro]... póki co brak opcji konfiguracji, brak możliwości podglądu z kamery :(

aplikacja Domiq jest dużo przyjaźniejsza... ale boję się również kosztów oraz dosyć skomplikowanego programowania, przy satelu poradzę sobie sam :)

powiedz mi proszę, dlaczego wybrałeś INT-IORS zamisat INT-ORS - są nieco tańsze... do czego używasz 8 wejść z obsługą konfiguracji NO, NC, EOL oraz 2EOL?

rozumiem, że przy pomocy INT-IORS możesz również sterować oświetleniem? jak to ogarnąć, żeby niezależnie dało się włączać/wyłączać światło przez centralę satela oraz prze znaścienne włączniki?

• 3 weeks później...
tak, funkcjonalność powinna być ok również dla mnie...

słabym punktem jest apliakcja na iOS [Mobile-KDP2-Pro]... póki co brak opcji konfiguracji, brak możliwości podglądu z kamery :(

Masz racje słaby punkt ale satel wolno wprowadza nowości jednak powinien szybko to też dostosować

aplikacja Domiq jest dużo przyjaźniejsza... ale boję się również kosztów oraz dosyć skomplikowanego programowania, przy satelu poradzę sobie sam :)

nie jest aż tak skomplikowane, myślę że to samo powie osoba która zna LCN a Satela nie. Według mnie są porównywalne.

powiedz mi proszę, dlaczego wybrałeś INT-IORS zamisat INT-ORS - są nieco tańsze... do czego używasz 8 wejść z obsługą konfiguracji NO, NC, EOL oraz 2EOL?

rozumiem, że przy pomocy INT-IORS możesz również sterować oświetleniem? jak to ogarnąć, żeby niezależnie dało się włączać/wyłączać światło przez centralę satela oraz prze znaścienne włączniki?

Właśnie dlatego zastosowane są IORS do tych wejść o których wspomniałeś podpinane są np włączniki naścienne, czujniki temperatury itp