Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na klej czy piankę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pianka zdaje egzamin jeżeli masz równo pomurowane ściany , na kleju zawsze coś tam można podrównać ...

Witam, ja na piankę kleiłem styro do fundamentu i musiałem go podpierać bo czasem pianka go wypychała (może coś źle robiłem). Na ścianie kleiłem już z worka i moim zdaniem szło szybciej, bo nie trzeba było wracać i sprawdzać czy jest równo. dodam, że ściany miałem równe i zastanawiałem się czy kleju nie nanosić pacą zębatą.

Sam jestem na etapie ocoieplania budynku i tam gdzie nie estem pewien podłoża czyli np. na ościeżach w murach ze szlaki kleje na kleju moze na 2-3 duzych pacach a pozniej powoli etapami zalewam pianka bo wiem że da mi to lepsza przyczepność. Napewno pianka daje lepsze właściwości przyczepne do słabego podłoża ale wiem że wychodzi drożej

a chcesz zeby sie przykleil, czy chcesz miec systemowo z gwarancja? bo przykleic sie przyklei :) i bedzie trzymal :p ale czy juz bedzie systemowo.... czyli tak ze jak cos sie sp.... to czy bedzie mozna reklamowac - to juz inna kwestia.

Sprawdź jak pianka której chcesz użyć sprawdza się jako materiał utrzymujący płytę styropianową, przyklej jedną płytę i po całkowitym zaschnięciu pianki postaraj się zerwać płytę, jeżeli odspoi się na łączeniu pianki z murem lub z płytą styro to kiepsko, poszukaj lepszej pianki lub wyrabiaj klej. Jeżeli pęknie styro to ok. Klejenie na piankę jest mniej opłacalne ale pianka ma lepsze wsp przenikania ciepła i nie powoduje takich mostków termicznych.

ja raczej zdecyduję się na piankę. ale pytanie czy ma sens dawanie podwójnej siatki na styropian? z tego co czytam na forum, to sporo ludzi tak robi.

Podwójna siatka? Powiem Ci, że elewacji trochę zrobiłem, ale jeszcze 2 warstw siatki na całą elewację nie dawałem.

No, czasem się zdarzyło dać specjalną siatkę w poprzek (niebieska tynkarska) i na wierzch zwykłą, ale to tylko w strefach narażonych na uderzenia.

Podwójna siatka? Powiem Ci, że elewacji trochę zrobiłem, ale jeszcze 2 warstw siatki na całą elewację nie dawałem.

No, czasem się zdarzyło dać specjalną siatkę w poprzek (niebieska tynkarska) i na wierzch zwykłą, ale to tylko w strefach narażonych na uderzenia.

Jest kilku użytkowników na forum, którzy kładą podwójną warstwę, a np. u Arturo w dzienniku ktoś kiedyś wyraził zdziwienie, że tylko jedna warstwa, ale generalnie też uważam, że skoro wg producenta jedna warstwa wystarczy, to wystarczy. a skoro jesteś drugim z rzędu zdziwionym wykonawcą, więc przychylam się do tej opinii jeszcze bardziej :)