Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na klej czy piankę?

Recommended Posts

a chcesz zeby sie przykleil, czy chcesz miec systemowo z gwarancja? bo przykleic sie przyklei :) i bedzie trzymal :p ale czy juz bedzie systemowo.... czyli tak ze jak cos sie sp.... to czy bedzie mozna reklamowac - to juz inna kwestia.

Witam

Ja chcę kleić styropian grafitowy Swisspor na piankę Tytan EOS. Ani na piance anie na styropianie nie znalazłem info że tak nie można. Czyli jakby coś się spier... to niby może nie być gwarancji. Ale gwarancji na co? Chodziło Ci o tynk rozumiem., ze jak coś się z tynkiem będzie dziać (dajmy na to klej do styro i tynk Bolix).

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja chcę kleić styropian grafitowy Swisspor na piankę Tytan EOS. Ani na piance anie na styropianie nie znalazłem info że tak nie można. Czyli jakby coś się spier... to niby może nie być gwarancji. Ale gwarancji na co? Chodziło Ci o tynk rozumiem., ze jak coś się z tynkiem będzie dziać (dajmy na to klej do styro i tynk Bolix).

Dokladnie, jezeli chcesz uzyc tynku bolixa, to powinienes miec zestaw materialow ktore wchodza w sklad ich aprobaty technicznej. Najczesciej jest to:

grunt antyodparzeniowy(Bolix), klej do styropianu(Bolix), styropian wg wytycznych zawartych w aprobacie, siatka(Bolix) lub zamiennik wg aprobaty, kołki(wg aprobaty), klej do siatki(Bolix), grunt pod tynk (bolix), wyprawa cienkowarstwowa(bolix)

I to najczesciej jest zestaw. Jezeli zastosujesz inaczej a na tynku pojawia sie przebarwienia... beda schody przy reklamacji. Tzn schody i tak beda.... ale przynajmniej bedziesz miec pkt zaczepienia i dochodzenia swoich racji. W przeciwnym wypadku .... zapomnij ze producent za cokolwiek wezmie odpowiedzialnosc.

• 1 year później...
Gość Konto usunięte_1*
panowie za kilka dni mam zamiar kleić styropian na elewacji tylko mam pytanie jak wy sobie radzicie , bo ja kilka drobnych arkuszy kleiłem na piankę i ta płyta styropianowa miała tendencję do powolnego odklejania zanim klej złapie , nie chce mi się babrać z zaprawą , podobno pianką kilka razy szybciej ale jak mam ją patykami podkładać lub trzymać aż złapie to to na pewno nie będzie szybko

Gość Konto usunięte_1*
a w jakiej temperaturze kleiłeś ?

to było latem ale nie na elewacji tylko w piwnicy i gdzieś tam jeszcze , naniosłem tej pianki po obwodzie jakieś 2-3 cm szerokości lut do ściany i ok fajnie jest obracam się po około 3 min i płyta powoli zaczyna opadać , musiałem podkładać deskami i mam obawy że to samo może być z elewacją , szkoda kupować 30 szt pianek a potem robota zamiast szybsza okaże się hm , nie wiem może to wina pianki , jakaś z castoramy nazwy nie pamiętam , teraz miałem zamiar kupić NEOTHERM

Gość Konto usunięte_1*
A to był klej, czy pianka montażowa ? :)

W wysokiej temperaturze i wilgotności wystarczy 60s odczekać z klejem nałożonym na płycie, pózniej 30s docisk do ściany i tyle.

ja to robiłem specjalną pianką do przyklejania styropianu tą co pisze 3 razy mocniej 5 razy coś tam i 7 razy coś tam w porównaniu do kleju z worka

Gość Konto usunięte_1*
no to połowa ściany północnej już zrobiona na tytan eos fajnie to się robi ot zabawa teraz czekam na dostawę 20 szt insta stik podobno lepszy od tytana , zobaczymy dalej :yes:

Gość Konto usunięte_1*
no to połowa ściany północnej już zrobiona na tytan eos fajnie to się robi ot zabawa teraz czekam na dostawę 20 szt insta stik podobno lepszy od tytana , zobaczymy dalej :yes:

no muszę powiedzieć że jednak mimo że napisane że insta stik niby 15m2 to raczej jest to samo co tytan eos , podobna ilość metrów obydwoma się robi

• 4 weeks później...
no muszę powiedzieć że jednak mimo że napisane że insta stik niby 15m2 to raczej jest to samo co tytan eos , podobna ilość metrów obydwoma się robi

Jak się pracuje na piance? Jaka wydajność z puszki? Przyczepność? Kleisz dokładnie obwodowo czy na kilka "szlaczków" ?

Rozumiem, że kleiłeś teraz w dość niskich temperaturach?

Gość Konto usunięte_1*
Jak się pracuje na piance? Jaka wydajność z puszki? Przyczepność? Kleisz dokładnie obwodowo czy na kilka "szlaczków" ?

Rozumiem, że kleiłeś teraz w dość niskich temperaturach?

kleiłem w doskokach jak temp była w granicach 5 st , a piankę to ciut przecholowałem i ciężko powiedzieć ile metrów bo dawałem obwodowo potem w krzyż i zanim dociskałem do ściany to jeszcze obrzeża już przylepionych płyt nanosiłem ale nie na styro tylko przy samej ścianie , lubię mocne rzeczy :D:D na klej z worka bym się nie zdecydował bo bym nie wyrobił sam to robię a pianką to fajna zabawa , niedalej jak wczoraj robiłem ścianę południową bo północną ji wschodnią już posiatkowałem , kurde i dalej nie wiem jaki tynk zastosować , fajne ceny ma tynk firmy HARD ale żadnej wzmianki nie mogę znaleść od tych co robili jakieś tabu albo ktoś to blokuje , nie wiem firma ma masę towaru i dużo sprzedaje ale nikt tym nie robi dziwne zjawisko :lol2::lol2::lol2::lol2:

Chciałbym jeszcze słów kilka wtrącić o podwójnej siatce, mianowicie wkleja się diagonalnie przy oknach i drzwiach (po skosie w narożach) oraz podwójną siatkę powinno się dawać w miejscach gdzie będzie jakaś :cięższa" elewacja czyli pod płytki na ścianach we wnękach, narożnikach itd.

Ponoć ;)

Gość Konto usunięte_1*
Chciałbym jeszcze słów kilka wtrącić o podwójnej siatce, mianowicie wkleja się diagonalnie przy oknach i drzwiach (po skosie w narożach) oraz podwójną siatkę powinno się dawać w miejscach gdzie będzie jakaś :cięższa" elewacja czyli pod płytki na ścianach we wnękach, narożnikach itd.

Ponoć ;)

ok ja to już wyczytałem i tak zrobiłem ale dobrze żeś to podkreślił bo nie wszyscy o tym wiedzą

• 1 year później...

Yoyo!

Na dniach będę ocieplał garaż blaszany i chciałem się podzielić spostrzeżeniami na temat kleju, który zakupiłem. Na początku chciałem kupić Tytana eosa bo puszka w markecie budowlanym kosztuje 24zł ale zajechałem do Obi i tam znalazłem klej Baumaster Styrofix gdzie puszka kosztuje 21zł. Okazało się, że mają na stanie ale przeterminowany (ważność do kwietnia 2017). Jedak mimo to wziąłem puszkę na test bo sprzedali go za 10zł pucha.

Przykleiłem nim grafitowy strropian do blaszaka, tynku gipsowego, cementowego i do innego kawałka styropianu.

Wnioski takie, że klej trzyma jak wściekły. Mimo tego, że jest przeterminowany kilka miechów gdy odrywałem styropian od tych wszystkich podłoży klej zostawał razem z kawałkami styropianu na podłożu. Blaszak oklejałem wczoraj gdy było 10* na dworze i padał deszcz, a pozostałe podłoża kleiłem w temp pokojowej (w garażu).

Zaobserwowałem też, że nie ma co dociskać styropianu na maxa do podłoża bo wtedy słabiej trzyma klej i 1 kawałek styropianu który przycisnąłem na maxa odpadł od blachy. Klej nie rozpręża się za bardzo. Generalnie cena 10zł puszka za przeterminowany klej i 20 za normalny to chyba dobra cena.

WP_20170917_001.jpgWP_20170917_002.jpgWP_20170917_003.jpgWP_20170917_004.jpg

Być może masz rację. Został mi styropian 15cm z ocieplenia domu, pociąłem go na płyty 5cm i wyszło ponad 80m2. Więc robiłem z tego co zostało aby nie dokładać do interesu. Mało tego, udało mi się dostać okno 2 szybowe za 150zł (60/110cm) także może być fajny warsztat. Dam znać jak wykonam.

Właśnie sprawdzałem ceny płyt warstwowych nowych i z rozbiórki i cena 1m2 kosztuje około 50zł także nie byłoby taniej

Edytowane przez sruba014

• 7 months później...
  • 3 years później...