Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może być szczelina między wełną z płytą GK na poddaszu

grzesiek8630

Recommended Posts

Witam. Czy jest możliwość przy wykonywaniu ocieplenia poddasza na ruszcie drewnianym zostawienia przestrzeni wolnej?? Kolejność prac następująca: wełna między krokwie, później w poprzek nabicie desek na sztorc wys. 20cm i pomiędzy ułożenie wełny grubość 20cm i zamknięcie tego folią paroizolacyjną, następnie do desek przykręcenie wieszaków i wykonanie podwójnego rusztu z profili aluminiowych i do tego kręcenie płyt. W takiej sytuacji zostaje między wełną a płytami przestrzeń ok 6cm. Wynika to z grubości profili aluminiowych. Czy tak może być to wykonane??

Witam. Czy jest możliwość przy wykonywaniu ocieplenia poddasza na ruszcie drewnianym zostawienia przestrzeni wolnej?? Kolejność prac następująca: wełna między krokwie, później w poprzek nabicie desek na sztorc wys. 20cm i pomiędzy ułożenie wełny grubość 20cm i zamknięcie tego folią paroizolacyjną, następnie do desek przykręcenie wieszaków i wykonanie podwójnego rusztu z profili aluminiowych i do tego kręcenie płyt. W takiej sytuacji zostaje między wełną a płytami przestrzeń ok 6cm. Wynika to z grubości profili aluminiowych. Czy tak może być to wykonane??

A mogę wiedzieć po co tak kręcisz ? za dużo pieniędzy masz czy za dużo miejsca ? Po co te deski w poprzek kroki ? Po co ten ruszt krzyżowy na skosie ?

Wszystko zrobiłbyś na ruszcie pojedynczym beż żadnych desek i rusztów krzyżowych.

W tym sęk że ja się nie pytałem czy potrzebny jest ruszt z desek i czy mam wykonywać podwójny ruszt z profili ale o to czy robiąc taką szczelinę mogę oprócz miejsca coś "stracić". Deski mam z własnego lasu, samemu wycięte więc koszt żaden. Natomiast podwójny ruszt z profili robię po to aby zminimalizować ruchy płyty i ustrzec się przed ewentualnymi pęknięciami. {ytam tylko i wyłącznie o szczelinę która musi automatycznie powstać.

W tym sęk że ja się nie pytałem czy potrzebny jest ruszt z desek i czy mam wykonywać podwójny ruszt z profili ale o to czy robiąc taką szczelinę mogę oprócz miejsca coś "stracić". Deski mam z własnego lasu, samemu wycięte więc koszt żaden. Natomiast podwójny ruszt z profili robię po to aby zminimalizować ruchy płyty i ustrzec się przed ewentualnymi pęknięciami. {ytam tylko i wyłącznie o szczelinę która musi automatycznie powstać.

To ja Ci odpowiem tak. Szkoda Twojego czasu, szkoda Twoich pieniędzy które wydasz na NIEPOTRZEBNE profile.

Szkoda tego drzewa. Wystarczy na skosie pojedynczy, profile co 40 cm, dobry gips spoinowy taśma papierowa i nic nie popęka.

Możesz nawet wklejać papier na gotowe masy z wiaderka przeznaczone do tego.

Jeśli mi nie wierzysz zobacz jak radzi jeden z największych producentów systemów - Isover.

to będzie to samo co było by z pustką ...

przy 1,5 cm osiąga się efekt izolacji jak dla 3cm izolacji.

dwie pustki i dwie powłoki alu = 6 cm izolacji proste ... nie trzeba isoboostera aby zrobić izolację z samej foli.

Witam!

Grzybki bo tylko na nich robię skosy - jeśli przykładowo ma być warstwa podkrokwiowa 10 cm - wypuszczam o 13 cm od czoła krokwi. 10 cm wełna - 3 cm to profil i na profile powłoka alu i mam rozumieć, że te 3 cm które się tworzą przez profile mogę uznać za 6 cm izolacji ?

Fakt, że będzie tylko jedna pustka, nie tak jak u Ciebie dwie . . .

Edytowane przez zeusrulez

• 1 month później...