Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KNS ŚląskaFabryka Okien - nie polecam

Recommended Posts

Witam,

Rok temu miałem dylemat jakie okna wybrać do nowego domu. A że miałem akurat dużo czasu to zacząłem kombinować a może3 szybowe a może jednak 2 szyby wystarczą, ciepła ramka a może bez, Roto NT czy może jednak Winkhaus Active Pilot. Obejrzałem kilka rożnych okienek kilku firm, zebrałem kilkanaście wycen od Drutexsu poprzez rżnych producentów na Vece aż po kilku na Schuco.

Ostatecznie zamiast wybrać lokalnego producenta na profilu Veka z okuciem Winkhaus którego okna miałem w mieszkaniu od 8 lat i które sprawowały się absolutnie bez zarzutu wybrałem okna 3 szybowe z firmy KNS Śląska fabryka okien u lokalnego dystrybutora który montował mi później również różne drzwi i bramę garażową.

Z oknami z KNS był problem od razu: a to okucia w oknach balkonowych z ruchomym słupkiem zamontowane nie w tym miejscu co powinny, montażysta musiał je odkręcić i przesunąć gdzie indziej a to okucia chodziły bardzo ciężko choć to akurat specyfika Roto.

Największy problem mam z oknem tarasowym z ruchomym słupkiem 150/236. Po kilku miesiącach od montażu (w domu jeszcze nie mieszkam) skrzydło wygięło się w banana. Myślałem że to z powodu wysokości i ciemnego koloru okleiny ale jak zauważyłem że wiele z boku skrzydła po otwarciu okazało się że zaczepy są za małe i zamontowane za wysoko i po przekręceniu klamką grzybek w skrzydle w ogóle nawet nie zbliża siędo zaczepu w ramie i skrzydła po bokach w ogóle nie są dociągane do ramy.

Ostatecznie jakość okien KNS zweryfikował u mnie 2 miesiące temu huragan Ksawery, pod naporem wiatru skrzydła opuściły się w dół i trzymały się tylko na dolnym zaczepie - u góry można było włożyć rękę. Po przyjeździe montażystów okazało się że okna trzeba przeszklić bo fabryka dała tylko 3 kliny na całe skrzydło.

Po tej "operacji" jest jakby troche lepiej ale nadal trzeba skrzydło wyregulowć bo sięopuściło i wymienić zaczepy na większe.

To samo dotyczy choć w mniejszym stopnniu okna balkonowego 140/210 oraz 3 sztuk okien O34 jednoskrzydłowych.

Jeżeli to niepoprawi sytuacji będę zmuszony okna reklamować.

Wydawało mi się że jak firma bez problemu robi i sprzedaje takie niemałe okna dając na to gwarancje to chyba nie oszczędza na szkleniu, zaczepach a okucia montuje dokładnie.

Jednak się myliłem i teraz mam badziewie. Z całą budową nie miałem tyle problemu co z oknami z KNS.

Odradzam wszystkim tego producenta - lepiej jednak dołożyć te kilka procent do ceny i wybrać produkt uznanego producenta bo to się później MŚCI!

Witam w klubie chu... okien. U mnie akurat inny producent ale problemy jakby te same. Okno tarasowe wygielo sie w banana, srodkiem byla szczelina ze palca mozna bylo wsadzic. Przyjechal ostatnio seriws i dolozyl mi tzw trzeci zawias w srodku okna. To go narazie docisnelo ale sam zawias wizualnie wyglada mega beznadziejnie.

na balkonie mam 2 skrzydla i tam niestety panowie juz spiasali wymiary szkrzydel bo nic sie nie da zrobic. Odchylka na bananie jest ze 20mm wiec musza wyprodukowac nowe skrzydla.

A sam ksawery to rzeczywiscie swietny tester dla okien.

Gon tych dziadow niech naprawiaja i wymianaja poki masz gwarancje

Prawda stara jak świat i szkoda, że musiałeś się uczyć na własnych a nie innych błędach.

Witaj,

wycena była dużo wyższa niż Drutexu, Izoplastu ale o kilkaset pln niższa od wyceny innego producenta na profilu Veka - po prostu wynegocjowałem dobrą cenę u dużego lokalnego dystrybutora z którym dogadałem się że później wezmę od niego również drzwi, bramę garażową itd. Zapewniał mnie że KNS tosolidny producent, dużo ich okien montują i problemów i niedoróbek jest stosunkowo mało.

Zresztą jakość okien od dwóch producentów z Łodzi na profilu Schuco też nie powalała.

Dlatego zdecydowałem się na okna na profilu Veka z dużej, walczącej o rynek fabryki KNS u lokalnego dystrybutora który od 20 lat się tym zajmuje i znajomi go polecają.

Okazało się że montażyści muszą poprawiać po fabryce.

Kolego Sylwestrze - jeśli dla Ciebie wyznacznikiem dobrych okien jest Drutex, to o czym my mówimy?. Każda oferta będzie od Drutów wyższa choć... ostatnimi czasy, zwłaszcza w kolorze Druty takie tanie nie są. To tylko dygresja co do ceny, bo co do wyrobu . . . było powiedziane tu już wiele.

Cóż . . . współczuję.

Zastanawia mnie coś innego. Jak zarabiają na swoich usługach Ci co sprzedają okna wymagające już ingerencji przy montażu. Ile tak pociągną na g... marży i jak wyjdą na swoje wysyłając pracowników na permanentny serwis.

@yendrek3 - to jaki producent tak cię zawiódł ? I w śród podanych kryteriów które ostatecznie zawszyło ? Nie wstydź się jak napiszesz, że cena. 99% wybiera cenę więc spoko :)

Name and shame them: Plastimet - ale jak narazie zadeklarowali sie ze zrobia nowe skrzydla wiec nie bede narzekac. Przynajmiej podejscie do klienta jest na wysokim poziomie. Coz z mojej strony to jeszcze az tak nie zaluje, okna sa ladne i kosztowaly bardzo malo a producent jak kazdy moze miec wpadke. Wazne aby ten sie nie wypiol na klienta czterema literami a w mojej sytuacji narazie tak nie jest.

Kolego Sylwestrze - jeśli dla Ciebie wyznacznikiem dobrych okien jest Drutex, to o czym my mówimy?. Każda oferta będzie od Drutów wyższa choć... ostatnimi czasy, zwłaszcza w kolorze Druty takie tanie nie są. To tylko dygresja co do ceny, bo co do wyrobu . . . było powiedziane tu już wiele.

Cóż . . . współczuję.

Zastanawia mnie coś innego. Jak zarabiają na swoich usługach Ci co sprzedają okna wymagające już ingerencji przy montażu. Ile tak pociągną na g... marży i jak wyjdą na swoje wysyłając pracowników na permanentny serwis.

A gdzie ja napisałem że dla mnie wyznacznikiem dobrych okien jest Drutex. Napisałem że wycena okien produkcji KNS była dużo wyższa niż Drutex, Izoplast czy kilku producentów na Vece. Więc ja się na pewno nie kierowałem ceną ale opinią o fabryce również z tego forum. Myślałem sobie nowoczesna fabryka produkująca okna na nienajgorszym profilu Veka, na okuciach Roto NT, montażysta uznany w mojej okolicy od lat. Więc czego miałem szukać? A tu taki zonk! :(

Trochę winy też montażystów. Gdyby chciało im się przy montażu sprawdzić jak działają okna. Czy skrzydło jest po całym obwodzie dociśnięte do ramy, to wychwyciliby to i poprawili od razu. Oczywiście powinno być zrobione dobrze już w fabryce, ale tam też pracują tylko ludzie i też mogą zdarzyć się pomyłki. A brak docisku skrzydła do ramy powoduje, że po pierwszym lecie skrzydło idzie w banan (zwłaszcza w balkonach).

Powiem tak, u mnie zostało sprzedanych i zamontowanych kilka tysięcy okien z KNS Śląska Fabryka Okien, w ciągu 3 lat i nie miałem takich problemów jak kolega sylwek1974. Jeśli chodzi o brak docisku skrzydła do ościeżnicy, to sprawdziłbym czy nie ma banana na ościeżnicy, bo bardzo często są "przeciągnięte" przy montażu a później takie kwiatki wychodzą.

Kolejną kwestią jest, że po montażu należy sprawdzić działanie okien i ewentualnie podregulować okna i już jeżeli faktycznie należy to przeszklić okno. Tutaj nic nadzwyczajnego nie ma.

A jeśli i to nie pomaga to pisać reklamację do KNSu i na pewno serwis szybko przyjedzie i usunie wady.

Dziwi mnie, że nie zostało to jeszcze zgłoszone do producenta, tylko diler próbuje naprawiać okno.

• 3 weeks później...

Witam,

no i przy kolejnej wizycie montażystów celem wymiany zaczepów na większe okazało się w okuciach skrzydła brak jest wkrętów i przy przekręceniu klamką okucia się wykrzywiają i odchodzą od skrzydła. Ani okna otworzyć ani zamknąć. Więc lista zarzutów wobec fabryki KNS takich jak: zaczepy w niewłaściwych miejscach, nieprzymocowane okucia, brak klinów i silikonu w skrzydle - pakiet 3 szyb sobie tańcuje na wszystkie strony ile chce dyskwalifikuje ten "produkt" który wygiął się w banan i nie można go ani otworzyć ani zamknąć. Szczeliny między skrzydłami okna w ruchomym słupkiem są od grubości zapałki do grubości palca.

Efekt jest taki że złożyłem za pośrednictwem firmy montującej formalną reklamację do Śląskiej Fabryki Okien KNS.

Poinformuje wszystkich zainteresowanych o efektach wizyty serwisanta "producenta"

A gdzie ja napisałem że dla mnie wyznacznikiem dobrych okien jest Drutex. Napisałem że wycena okien produkcji KNS była dużo wyższa niż Drutex, Izoplast czy kilku producentów na Vece. Więc ja się na pewno nie kierowałem ceną ale opinią o fabryce również z tego forum. Myślałem sobie nowoczesna fabryka produkująca okna na nienajgorszym profilu Veka, na okuciach Roto NT, montażysta uznany w mojej okolicy od lat. Więc czego miałem szukać? A tu taki zonk! :(

Ostatnio jak porównywałem, KNS to jeden z najtańszych producentów okien na Vece. Niska cena zawsze z czegoś wynika. Na twoim miejscu wysłałbym linka tej strony do szefostwa KNS-u, wtedy będą szybciej działać z serwisem :)

Gwarantuje, że to nie jest konieczne,a by serwis w miarę szybko przyjechał (chociaż to może być i na plus dla nich ;) ) . i podtrzymuję to co wczesniej powiedziałem, ja takich problemów z ich oknami nie miałem, choć sporo tych okien sprzedałem. Poczekajmy na wizytę serwisu od producenta, a nie lokalnego dystrybutora...............

Gwarantuje, że to nie jest konieczne,a by serwis w miarę szybko przyjechał (chociaż to może być i na plus dla nich ;) ) . i podtrzymuję to co wczesniej powiedziałem, ja takich problemów z ich oknami nie miałem, choć sporo tych okien sprzedałem. Poczekajmy na wizytę serwisu od producenta, a nie lokalnego dystrybutora...............

Witajcie,

jutro mam wizytę serwisu fabrycznego Sląskiej Fabryki Okien KNS!

W obecności oczywiście montażystów :)

Zobaczymy co serwis powie jak zobaczy swój "produkt"

Witam,

jestem właśnie po wizycie serwisu fabrycznego KNS.

Opowiedziałem jak to z oknami było, pokazałem, montażysta dołożył też swoje. Serwisanci posłuchali obejrzeli dokładnie po swojemu każdy detal okien, zmierzyli czy jest prawidłowo zamontowane i rzeczywiście przyznali mi racje. Dwa skrzydła z ruchomym słupkiem są do wymiany a dwa kolejne do porządnego szklenia + silikon i wymiana zaczepów. Dodatkowo w obydwu oknach będą wymienione uszczelki które są częściowo sprasowane. Generalnie ktoś w fabryce poprostu miał słaby poniedziałek chyba skręcając moje skrzydła. Generalnie jestem pod wrażeniem działania serwisu. Punktualnie, konkretnie i przede wszystkim uczciwie. Szacunek!