Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękła ściana na kominie co robić

Recommended Posts

Witaj - problem na pewno nie raz poruszany ale - wczoraj było ciepło ok 10 st. C ale wieczorem przy małym dziecku trzeba rozpalić i tak: czyszczę kocioł wkładam gazety, kartony i drewno nie zamykam kotła tylko rozpalam. Za 2 godziny dotykam ściany na piętrze bezpośrednio nad kotłownią i była taka gorąca, że aż zrobiła się widoczna rysa. Zawołałem sąsiada, który jest kominiarzem - notabene czyścił mi komin 2 tygodnie temu i myślałem, że sadza się zapaliła - poszczerał od dołu rzucił kulą i mnie opier..., że w sobotę o 21 nie pozwalam mu piwa wypić. Ze ściany trochę śmierdzi - więc co zrobić wykuć czy jak ktoś miał już taki problem.

sąsiad kominiarz to skarb, tylko z tym piwem nie przesadzaj...

jak kociołek jest za duży w stosunku do powierzchni domu będzie śmierdział - kreozot

gorący komin przy normalnej eksploatacji to dziwne i wyklucza to co napisałem o kreozocie

rozpalasz gazetami, kartonami przy otwartych drzwiczkach, a sadzy w ten sposób sobie nie zapaliłeś przypadkiem???

Masz rację może przypaliłem sadzę bo 2 tygodnie temu sąsiad czyścił komin - bo już wtedy sadza przysmażyła się ale od 2go piętra a teraz od pierwszego - zanim się zorientowałem to już było może po wszystkim. Kominiarz podsumował to tak będzie czystszy komin. Ale sam nie wiem czy to rozbierać czy jak|?

Sąsiad z tego co z nim rozmawiam to raczej zwykły czyści - komin to jemu to ryba jak go zaprosiłem dziś i chciałem podpytać powiedział tak: Lepszy ciąg będzie. Pytam: 2 tygodnie temu czyściełeś komin skąd to - Odp. Nie wiem. Popękała ściana wczoraj - Odpowiedź. Dziś nie widać. Śmierdzi - to otwórz okno. i tak na okrągło.

Masz rację może przypaliłem sadzę bo 2 tygodnie temu sąsiad czyścił komin - bo już wtedy sadza przysmażyła się ale od 2go piętra a teraz od pierwszego - zanim się zorientowałem to już było może po wszystkim. Kominiarz podsumował to tak będzie czystszy komin. Ale sam nie wiem czy to rozbierać czy jak|?

Może jakbyś to napisał jeszcze raz, używając pięknego polskiego języka to ktoś mógłby pomóc?

Sąsiad z tego co z nim rozmawiam to raczej zwykły czyści - komin to jemu to ryba jak go zaprosiłem dziś i chciałem podpytać powiedział tak: Lepszy ciąg będzie. Pytam: 2 tygodnie temu czyściełeś komin skąd to - Odp. Nie wiem. Popękała ściana wczoraj - Odpowiedź. Dziś nie widać. Śmierdzi - to otwórz okno. i tak na okrągło.

a pisałem... nie pić za dużo piwa

Chyba masz rację z tym piwem... więc problem się nie skończył chciałbym poznać opinie na temat: na strychu mam wykwity na kominie (zaznaczę, że przed wymianą dachu i przemurowaniem komina nie znałem tego problemu - palę tak samo) wykwity wchodzą do pokoju - już komin na strychu chcę obłożyć wełną - ale przeczytałem gdzieś, że zalecają najpierw pomalować wapnem czy to coś da? W lato i tak tynki idą kaput.