KaliMi 09.02.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 WitamMa zawór 4D Afriso który steruje przepływem wody na grzejniki. Na grzejnikach mam termostaty z wyjątkiem dwóch drabinek w łazienkach. Dodatkowo mam jeszcze ogrzewanie podłogowe na oddzielnym obwodzie sterowane zaworem 3D termo. Przez taki układ mam znacznie przegrzewane łazienki.Chciałbym sterować płynnie zaworem 4D afriso ale tak aby nie wyłączać pompy od grzejników a zmieniać tylko temperaturę na nich.Co muszę zainstalować oprócz siłownika i jakiego (2 punktowego czy 3 punktowego), aby bezprzewodowo z pokoju sterować tym siłownikiem. Jakie podzespołu muszę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.02.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 raczej taki który płynnie przestawia zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 09.02.2014 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 raczej taki który płynnie przestawia zawór Ale jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 10.02.2014 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Nikt nie zna odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc73 10.02.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja u siebie na kotle mam sterownik IRYD, który steruje obiegiem mieszacza, do tego pilot G, który obniża mi temperaturę po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu. Siłownik mam 3 punktowy WOMIX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 10.02.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Czym sterujesz teraz zaworem 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 10.02.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Czym sterujesz teraz zaworem 4D. Ręcznie, ale chciałbym automatycznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.02.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 na allegro masz dedykowany silownik i sterownik do tej firmy, 3 punktowym tez idzie plynnie regulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 11.02.2014 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 na allegro masz dedykowany silownik i sterownik do tej firmy, 3 punktowym tez idzie plynnie regulować Tylko że on jest przewodowy, a ja potrzebuje bezprzewodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
towarzysz 16.02.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam Ma zawór 4D Afriso który steruje przepływem wody na grzejniki. Na grzejnikach mam termostaty z wyjątkiem dwóch drabinek w łazienkach. Dodatkowo mam jeszcze ogrzewanie podłogowe na oddzielnym obwodzie sterowane zaworem 3D termo. Przez taki układ mam znacznie przegrzewane łazienki. Chciałbym sterować płynnie zaworem 4D afriso ale tak aby nie wyłączać pompy od grzejników a zmieniać tylko temperaturę na nich. Co muszę zainstalować oprócz siłownika i jakiego (2 punktowego czy 3 punktowego), aby bezprzewodowo z pokoju sterować tym siłownikiem. Jakie podzespołu muszę mieć. Witam, Najlepszą formą utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach jest jednak montaż przy drabinkach zaworów z głowicami. Wskazany w poście wcześniejszym zestaw siłownik+regulator TECHa [http://www.afriso.pl/index.php?main_page=document_general_info&cPath=81_119&products_id=4320] jest dobrym rozwiązaniem. Nie wymaga on pomiaru temperatury w pomieszczeniu i może pracować jako regulator pogodowy. Współpraca regulatora pogodowego i zaworów współpracujących z głowicami termostatycznymi to najefektywniejsza i najekonomiczniejsza forma regulacji grzejnikowej instalacji grzewczej. No i warto też pamiętać, że montowanie 4-drogowego zaworu i 3-drogowego termostatycznego to jeden z podstawowych błędów w sztuce instalacyjnej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 głowice szału nie robia, w niewielkim zakresie trzeba korygować ich nastawę z zależności od nasłonecznienia czy temp. zewnętrznej ale jest to najprostsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts