Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Barth3z Co do opłacalności buforów to nie masz racji. One służą do magazynowania ciepła ,które w danej chwili jest dostępne .Na ogrzewanie domu tego ciepła przy tej izolacji nie będzie potrzeba dużo ,ale ciepłej wody do mycia my zużywamy dużo .Lubimy się wylegiwać w wannie ,spanie w wannie mnie odpręża i jeżeli będę miał możliwość korzystania z tańszej ciepłej wody to dlaczego tego nie wykorzystać .Póki mnie będzie stać na taką rozrzutność to będę to robił.Bufor zrobię według wskazówek Adama .Już kupiłem dwa zbiorniki po 1000 l za 1800 zł z transportem .Do tego dojdzie cena rurek miedzianych i robocizna .Podliczając to wszystko to i tak prawie połowę tego co trzeba zapłacić za gotowy zbiornik z jedną ,dwoma wężownicami. Solar na początku to solar typu Jasiek ,czyli gorące powietrze spod blach dachu. Według Jaśka taki solar pokryw a w 50-60 % zapotrzebowania na ciepła wodę .W buforze będzie dodatkowa wężownica dla normalnego solara i następna ewentualnej pompy ciepła powietrze woda. Czekam na Adama ,on właśnie pracuje nad takim rozwiązaniem .Wężownice muszą byś w buforze teraz zrobione a reszta może być w póżniejszym czasie,

Co do ścianek działowych ,które będą jednocześnie ściankami nośnymi dla buforów to też to przemyślałem .Tu gdzie teraz pracuje, jak pisałem wcześniej stawiali ścianki z siliki .Ścianki te są dla mnie bardzo ładne,nie wymagają tynkowania / u mnie tynkowanie teraz to 26 zł za 1m2 / Dlatego ja nie widzę tych dodatkowych kosztów ,może dodatkowe zbrojenie wylewki. Ale wylewka i tak będzie dużo przewymiarowana ,bo jestem człowiekiem który wszystkie współczynniki bezpieczeństwa mnoży przez dwa .Ścianę zewnętrzną będę też miał wzmacnianą zbrojonymi słupami betonowymi ,choć z obliczeń nie są potrzebne. Rok temu kilkaset metrów od moje wsi przeszła wichura która położyła kilka tysięcy drzew w lesie. Gdyby przeszła prze moją wieś, chyba niewiele pozostało by domów . Tak wzmocniony dom oprze się takim żywiołom ,najwyżej stracę blachę z dachu.Takich wiatrów w okolicy w przeciągu kilku lat było kilka .Dodatkowe koszty ,ale sen spokojny, własne poczucie bezpieczeństwa ,wygody ,przyzwyczajenia nie dadzą się przełożyć bezpośrednio na pieniądze.

Miłego wieczoru J.Korona

.

Edytowane przez jerzyka51

O tym zapomnij.

Dostaniesz 17-18stC latem i 300m3/h ledwo poczujesz. Gdybyś pędził tysiące to może. Policz ile trzeba powietrza aby odebrać te kilowaty potrzebne do ochłodzenia o kilka stopni.

Oczywiście że samo GWC latem nie zastąpi klimy, ale w dobrze zaizolownym domku z możliwością odcięcia zysków słonecznych obecność GWC znacznie podniesie komfort termiczny ( ma znaczenie czy upale 35C na zewnątrz do domu dmuchasz 35 czy 20 C ). Ja dzięki GGWC i dodatkowym chłodzeniu podłogi PC PW w zeszłe lato nawet przy 2 tygodniowych upałach do 36-38 C w domu nie miąłem więcej niż 23 C.

Niekoniecznie Nydar , weź pasywniaka bez akumulacji ( szkieletowiec ) latem przy 35C na zewnątrz. Nawet jak odetniesz zyski słoneczne ( rolety, markizy, okap ) to pozostają ci zyski bytowe. Przychodzą goście np. 6 osób ( z tobą i żoną jest już 8 ) - 800 W, zapalisz światło 200 W, lodówka 300-500 W, włączysz pralkę 600-1000W, zmywarkę 500-800W, telewizor , stereo - 300W, laptop itp. itd. i już masz 3-4 KW/h - jak chcesz to usunąć z domu pasywnego bez GWC ??? zdradzisz rozwiązanie ??? Samo reku nic nie da .

[...

Zabezpieczenie okien okapami, to ciemność i smutek przy pochmurnych dniach oraz w okresie zimowym. We wszystkim musi być umiar i budowa domu z głową. Skaczesz w pomysłach, nie wyciągając wniosków z poprzedniej budowy.

Ty kolego naprawdę powinieneś myśleć zanim cokolwiek skrobniesz tak na odlew bez zastanowienia

ale może mówisz o okienkach 1mx1m , 2szt na południowej ścianie długości 10-12mb - skoro takie planujesz u siebie to faktycznie nie rób okapów

Weźmy ,że tak mam .Szkielet ale z wyporową wentylacją i z GWC. Nie rozumiem o co ci chodzi?

Możesz zarzucić mi wszystko tylko nie niechęć do GWC . Mam i uważam za super wynalazek.

ps.Jak przychodzą goście to nie piorę gaci i nie myję garów,a w lecie gonie na taras .zresztą nie trzeba gonić bo sami lezą,bo mam w okoliczności super zielonego i pastę na komary.

Trzeba mieszkać w naprawdę marnej okolicy, żeby w lato kisić się z gośćmi w chałupie, zamiast rozkoszować sie pięknem natury i spożyciem na wolnym powietrzu.

Ale jak to gdzieś napisałeś - o gustach sie nie dyskutuje ;)

A odpowiesz jaka to rozkosz zasuwać po dworze przy 35C w cieniu ( nie każdy lubi saunę latem ) .

Ps może coś merytorycznego napiszesz gentoonx - np. jak latem bez GWC w domu pasywnym pozbyć się zysków bytowych ( no chyba nie każesz lodówki, pralki wystawić na dwór i wyłączyć TV, laptopa i chodzić po ciemnym domu z latarką LED ).

Weźmy ,że tak mam .Szkielet ale z wyporową wentylacją i z GWC. Nie rozumiem o co ci chodzi?

Możesz zarzucić mi wszystko tylko nie niechęć do GWC . Mam i uważam za super wynalazek.

ps.Jak przychodzą goście to nie piorę gaci i nie myję garów,a w lecie gonie na taras .zresztą nie trzeba gonić bo sami lezą,bo mam w okoliczności super zielonego i pastę na komary.

To nie pisz Nydar że GWC latem w pasywnym to full wypas, tylko że jest niezbędny jeżeli nie chcesz mieć sauny ( i jak twój przykład pokazuje bez dodatkowych rozwiązań i tak nie daje rady 26-27 C na piętrze ).

Trzeba mieszkać w naprawdę marnej okolicy, żeby w lato kisić się z gośćmi w chałupie, zamiast rozkoszować sie pięknem natury i spożyciem na wolnym powietrzu.

Ale jak to gdzieś napisałeś - o gustach sie nie dyskutuje ;)

Jedni mówią spożywać,inni sączyć,a jeszcze inni spijają pełnymi haustami.:rolleyes:

To nie pisz Nydar że GWC latem w pasywnym to full wypas, tylko że jest niezbędny jeżeli nie chcesz mieć sauny ( i jak twój przykład pokazuje bez dodatkowych rozwiązań i tak nie daje rady 26-27 C na piętrze ).

Zlituj się na de mną .Nie mam pietra. Kszhu to aż nadto adwersarz.Dwóm nie podołam.

A odpowiesz jaka to rozkosz zasuwać po dworze przy 35C w cieniu ( nie każdy lubi saunę latem ) .

Ps może coś merytorycznego napiszesz gentoonx - np. jak latem bez GWC w domu pasywnym pozbyć się zysków bytowych ( no chyba nie każesz lodówki, pralki wystawić na dwór i wyłączyć TV, laptopa i chodzić po ciemnym domu z latarką LED ).

To też napisałem, że w marnej okolicy, skoro w cieniu masz 35stC latem ( na słońcu pewnie z 50 będzie), ja koło domu, który zaczynam budować w tym roku wykopałem staw 400m2 ( drugi trochę dalej około 500m2) i powiem ci że w upały ostanie 2 lata uwielbiałem nad wodą w pełnym słońcu się wylegiwać po robotach przygotowawczych na ranczu, nawet mi do głowy nie wpadło chować się w cień, a jak miałem fantazję to i z pomostu kopytka sobie we wodzie pomoczyłem.

Także jak widzisz jednego stać na reku za 11000 i klimę a drugiego na zbiornik wodny na działce - taka widzisz różnorodność

W Danii mają takie pasywne domy - taki habitat i oni na lato wyjeżdżają na urlop (ktoś tu linka na YT wrzucał do wypowiedzi). Także jak widzisz jeden odpala klimę drugi wyjeżdża na urlop - taka widzisz różnorodność

Ok Ok Nydar nic do Ciebie nie mam, twoje dyskusje z Kszhu są czasami zabawne ( jak nie bluzgacie na siebie ). To że uważam niektóre Twoje rozwiązania za mało efektywne i kontrowersyjne to nie znaczy że nie cenię Twoich sensownych wypowiedzi czy pomysłów. Nie używasz inwektyw jak Pyxis - można z tobą rozmawiać ( nawet o wannach ) :bye:

To też napisałem, że w marnej okolicy, skoro w cieniu masz 35stC latem ( na słońcu pewnie z 50 będzie), ja koło domu, który zaczynam budować w tym roku wykopałem staw 400m2 ( drugi trochę dalej około 500m2) i powiem ci że w upały ostanie 2 lata uwielbiałem nad wodą w pełnym słońcu się wylegiwać po robotach przygotowawczych na ranczu, nawet mi do głowy nie wpadło chować się w cień, a jak miałem fantazję to i z pomostu kopytka sobie we wodzie pomoczyłem.

Także jak widzisz jednego stać na reku za 11000 i klimę a drugiego na zbiornik wodny na działce - taka widziszróżnorodność

W Danii mają takie pasywne domy - taki habitat i oni na lato wyjeżdżają na urlop 9ktoś tu linka na YT wrzucał do wypowiedzi). Także jak widzisz jeden odpala klimę drugi wyjeżdża na urlop - taka widziszróżnorodność

A nie zbaczając z tematu poza wyjechaniem masz pomysł jak usunąć latem z pasywniaka zyski bytowe ?? Bo Nydar potwierdził że bez GWC nie da rady, Ty rozumiem polecasz klimę.

PS błagam tylko nie pisz mi że dwie sadzawki 20x20 i 20x25m zmieniają klimat w okolicy ( no chyba że Bajkał albo Czarną Hańcze machnąłeś - 150 m - 1000m głębokości - szacunek ).

Ps. pozdrowienia dla komarów ( bo chyba sobie hodowlę założyłeś pod domem).

A nie zbaczając z tematu poza wyjechaniem masz pomysł jak usunąć latem z pasywniaka zyski bytowe ?? Bo Nydar potwierdził że bez GWC nie da rady, Ty rozumiem polecasz klimę.

PS błagam tylko nie pisz mi że dwie sadzawki 20x20 i 20x25m zmieniają klimat w okolicy ( no chyba że Bajkał albo Czarną Hańcze machnąłeś - 150 m - 1000m głębokości - szacunek ).

Ps. pozdrowienia dla komarów ( bo chyba sobie hodowlę założyłeś pod domem).

Nydar napisał o GWC i ja też to rozwiązanie popieram, w domu tak niskoenergetycznym i tak dobrze ocieplonym jak pasywny nie powinno się używać innych systemów jak pasywne ( no dobra - wentylator będzie), klima to już raczej do takich pod 30kWh/m2rok i więcej

Masz natomiast rację co do potrzeby minimalizowania zysków słonecznych latem, dlatego postawienie pasywnego to nie jest takie chop-siup, bo to musi wiele rzeczy działać razem

Nie twierdzę że zmieniłem klimat w całej swojej okolicy w promieniu kilometra, ale skoro nie widzisz różnicy z wodą i bez tzn że nie masz o tym zielonego pojęcia.

I spokojna twoja rozczochrana, wbrew pozorom po uporządkowaniu terenu wkoło "sadzawki" większość robactwa się wyniosła a wieczorową porą komary raczej jak sie podejdzie do lasu mam niż nad wodą, ale to musiałbym naopowiadać jak było na ranczu, a jak jest i po co to kopałem (a jeszcze nie skończyłem) - a po prawdzie mi się nie chce ;)

Edytowane przez gentoonx

No i widzisz gentonnox pełna zgoda aby mieć latem komfort w pasywniaku trzeba mieć GWC i jeszcze parę rzeczy starannie przemyśleć.

A o komarach porozmawiamy jak zamieszkasz , uchylisz wieczorem okienko lub drzwi ( no chyba że WM lub WMG planujesz ) bo inaczej to marnie to wiedzę - ale cóż każdy ma jak chciał - pozdrawiam :bye:

No i widzisz gentonnox pełna zgoda aby mieć latem komfort w pasywniaku trzeba mieć GWC i jeszcze parę rzeczy starannie przemyśleć.

A o komarach porozmawiamy jak zamieszkasz , uchylisz wieczorem okienko lub drzwi ( no chyba że WM lub WMG planujesz ) bo inaczej to marnie to wiedzę - ale cóż każdy ma jak chciał - pozdrawiam :bye:

Kurde, a to da się inaczej w XXI wieku (oprócz kominów słonecznych oczywiście)

żadne inne rozwiązanie nie wchodzi w grę

Pozdro :bye: