Barth3z 07.03.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zabezpieczenie okien okapami, to ciemność i smutek przy pochmurnych dniach oraz w okresie zimowym. Przecież kąt padania promieni słonecznych inny jest w lecie a inny w zimie. Jak można twierdzić, że będzie ciemno w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 07.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Witam Barth3z Co do opłacalności buforów to nie masz racji. One służą do magazynowania ciepła ,które w danej chwili jest dostępne .Na ogrzewanie domu tego ciepła przy tej izolacji nie będzie potrzeba dużo ,ale ciepłej wody do mycia my zużywamy dużo .Lubimy się wylegiwać w wannie ,spanie w wannie mnie odpręża i jeżeli będę miał możliwość korzystania z tańszej ciepłej wody to dlaczego tego nie wykorzystać .Póki mnie będzie stać na taką rozrzutność to będę to robił.Bufor zrobię według wskazówek Adama .Już kupiłem dwa zbiorniki po 1000 l za 1800 zł z transportem .Do tego dojdzie cena rurek miedzianych i robocizna .Podliczając to wszystko to i tak prawie połowę tego co trzeba zapłacić za gotowy zbiornik z jedną ,dwoma wężownicami. Solar na początku to solar typu Jasiek ,czyli gorące powietrze spod blach dachu. Według Jaśka taki solar pokryw a w 50-60 % zapotrzebowania na ciepła wodę .W buforze będzie dodatkowa wężownica dla normalnego solara i następna ewentualnej pompy ciepła powietrze woda. Czekam na Adama ,on właśnie pracuje nad takim rozwiązaniem .Wężownice muszą byś w buforze teraz zrobione a reszta może być w póżniejszym czasie, Co do ścianek działowych ,które będą jednocześnie ściankami nośnymi dla buforów to też to przemyślałem .Tu gdzie teraz pracuje, jak pisałem wcześniej stawiali ścianki z siliki .Ścianki te są dla mnie bardzo ładne,nie wymagają tynkowania / u mnie tynkowanie teraz to 26 zł za 1m2 / Dlatego ja nie widzę tych dodatkowych kosztów ,może dodatkowe zbrojenie wylewki. Ale wylewka i tak będzie dużo przewymiarowana ,bo jestem człowiekiem który wszystkie współczynniki bezpieczeństwa mnoży przez dwa .Ścianę zewnętrzną będę też miał wzmacnianą zbrojonymi słupami betonowymi ,choć z obliczeń nie są potrzebne. Rok temu kilkaset metrów od moje wsi przeszła wichura która położyła kilka tysięcy drzew w lesie. Gdyby przeszła prze moją wieś, chyba niewiele pozostało by domów . Tak wzmocniony dom oprze się takim żywiołom ,najwyżej stracę blachę z dachu.Takich wiatrów w okolicy w przeciągu kilku lat było kilka .Dodatkowe koszty ,ale sen spokojny, własne poczucie bezpieczeństwa ,wygody ,przyzwyczajenia nie dadzą się przełożyć bezpośrednio na pieniądze. Miłego wieczoru J.Korona . Edytowane 7 Marca 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Skoro tak lubisz pławić się z rodziną w wannie to tylko RSŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 O tym zapomnij. Dostaniesz 17-18stC latem i 300m3/h ledwo poczujesz. Gdybyś pędził tysiące to może. Policz ile trzeba powietrza aby odebrać te kilowaty potrzebne do ochłodzenia o kilka stopni. Oczywiście że samo GWC latem nie zastąpi klimy, ale w dobrze zaizolownym domku z możliwością odcięcia zysków słonecznych obecność GWC znacznie podniesie komfort termiczny ( ma znaczenie czy upale 35C na zewnątrz do domu dmuchasz 35 czy 20 C ). Ja dzięki GGWC i dodatkowym chłodzeniu podłogi PC PW w zeszłe lato nawet przy 2 tygodniowych upałach do 36-38 C w domu nie miąłem więcej niż 23 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Panom mylą się pojęcia. Dom energooszczędny-pasywny to 10W/m2. Latem to samo.Stąd GWC dla takiego domu to ful wypas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Niekoniecznie Nydar , weź pasywniaka bez akumulacji ( szkieletowiec ) latem przy 35C na zewnątrz. Nawet jak odetniesz zyski słoneczne ( rolety, markizy, okap ) to pozostają ci zyski bytowe. Przychodzą goście np. 6 osób ( z tobą i żoną jest już 8 ) - 800 W, zapalisz światło 200 W, lodówka 300-500 W, włączysz pralkę 600-1000W, zmywarkę 500-800W, telewizor , stereo - 300W, laptop itp. itd. i już masz 3-4 KW/h - jak chcesz to usunąć z domu pasywnego bez GWC ??? zdradzisz rozwiązanie ??? Samo reku nic nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Trzeba mieszkać w naprawdę marnej okolicy, żeby w lato kisić się z gośćmi w chałupie, zamiast rozkoszować sie pięknem natury i spożyciem na wolnym powietrzu. Ale jak to gdzieś napisałeś - o gustach sie nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 [... Zabezpieczenie okien okapami, to ciemność i smutek przy pochmurnych dniach oraz w okresie zimowym. We wszystkim musi być umiar i budowa domu z głową. Skaczesz w pomysłach, nie wyciągając wniosków z poprzedniej budowy. Ty kolego naprawdę powinieneś myśleć zanim cokolwiek skrobniesz tak na odlew bez zastanowienia ale może mówisz o okienkach 1mx1m , 2szt na południowej ścianie długości 10-12mb - skoro takie planujesz u siebie to faktycznie nie rób okapów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Weźmy ,że tak mam .Szkielet ale z wyporową wentylacją i z GWC. Nie rozumiem o co ci chodzi?Możesz zarzucić mi wszystko tylko nie niechęć do GWC . Mam i uważam za super wynalazek. ps.Jak przychodzą goście to nie piorę gaci i nie myję garów,a w lecie gonie na taras .zresztą nie trzeba gonić bo sami lezą,bo mam w okoliczności super zielonego i pastę na komary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Trzeba mieszkać w naprawdę marnej okolicy, żeby w lato kisić się z gośćmi w chałupie, zamiast rozkoszować sie pięknem natury i spożyciem na wolnym powietrzu. Ale jak to gdzieś napisałeś - o gustach sie nie dyskutuje A odpowiesz jaka to rozkosz zasuwać po dworze przy 35C w cieniu ( nie każdy lubi saunę latem ) . Ps może coś merytorycznego napiszesz gentoonx - np. jak latem bez GWC w domu pasywnym pozbyć się zysków bytowych ( no chyba nie każesz lodówki, pralki wystawić na dwór i wyłączyć TV, laptopa i chodzić po ciemnym domu z latarką LED ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Weźmy ,że tak mam .Szkielet ale z wyporową wentylacją i z GWC. Nie rozumiem o co ci chodzi? Możesz zarzucić mi wszystko tylko nie niechęć do GWC . Mam i uważam za super wynalazek. ps.Jak przychodzą goście to nie piorę gaci i nie myję garów,a w lecie gonie na taras .zresztą nie trzeba gonić bo sami lezą,bo mam w okoliczności super zielonego i pastę na komary. To nie pisz Nydar że GWC latem w pasywnym to full wypas, tylko że jest niezbędny jeżeli nie chcesz mieć sauny ( i jak twój przykład pokazuje bez dodatkowych rozwiązań i tak nie daje rady 26-27 C na piętrze ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Trzeba mieszkać w naprawdę marnej okolicy, żeby w lato kisić się z gośćmi w chałupie, zamiast rozkoszować sie pięknem natury i spożyciem na wolnym powietrzu. Ale jak to gdzieś napisałeś - o gustach sie nie dyskutuje Jedni mówią spożywać,inni sączyć,a jeszcze inni spijają pełnymi haustami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 To nie pisz Nydar że GWC latem w pasywnym to full wypas, tylko że jest niezbędny jeżeli nie chcesz mieć sauny ( i jak twój przykład pokazuje bez dodatkowych rozwiązań i tak nie daje rady 26-27 C na piętrze ). Zlituj się na de mną .Nie mam pietra. Kszhu to aż nadto adwersarz.Dwóm nie podołam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 A odpowiesz jaka to rozkosz zasuwać po dworze przy 35C w cieniu ( nie każdy lubi saunę latem ) . Ps może coś merytorycznego napiszesz gentoonx - np. jak latem bez GWC w domu pasywnym pozbyć się zysków bytowych ( no chyba nie każesz lodówki, pralki wystawić na dwór i wyłączyć TV, laptopa i chodzić po ciemnym domu z latarką LED ). To też napisałem, że w marnej okolicy, skoro w cieniu masz 35stC latem ( na słońcu pewnie z 50 będzie), ja koło domu, który zaczynam budować w tym roku wykopałem staw 400m2 ( drugi trochę dalej około 500m2) i powiem ci że w upały ostanie 2 lata uwielbiałem nad wodą w pełnym słońcu się wylegiwać po robotach przygotowawczych na ranczu, nawet mi do głowy nie wpadło chować się w cień, a jak miałem fantazję to i z pomostu kopytka sobie we wodzie pomoczyłem. Także jak widzisz jednego stać na reku za 11000 i klimę a drugiego na zbiornik wodny na działce - taka widzisz różnorodność W Danii mają takie pasywne domy - taki habitat i oni na lato wyjeżdżają na urlop (ktoś tu linka na YT wrzucał do wypowiedzi). Także jak widzisz jeden odpala klimę drugi wyjeżdża na urlop - taka widzisz różnorodność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ok Ok Nydar nic do Ciebie nie mam, twoje dyskusje z Kszhu są czasami zabawne ( jak nie bluzgacie na siebie ). To że uważam niektóre Twoje rozwiązania za mało efektywne i kontrowersyjne to nie znaczy że nie cenię Twoich sensownych wypowiedzi czy pomysłów. Nie używasz inwektyw jak Pyxis - można z tobą rozmawiać ( nawet o wannach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 To też napisałem, że w marnej okolicy, skoro w cieniu masz 35stC latem ( na słońcu pewnie z 50 będzie), ja koło domu, który zaczynam budować w tym roku wykopałem staw 400m2 ( drugi trochę dalej około 500m2) i powiem ci że w upały ostanie 2 lata uwielbiałem nad wodą w pełnym słońcu się wylegiwać po robotach przygotowawczych na ranczu, nawet mi do głowy nie wpadło chować się w cień, a jak miałem fantazję to i z pomostu kopytka sobie we wodzie pomoczyłem. Także jak widzisz jednego stać na reku za 11000 i klimę a drugiego na zbiornik wodny na działce - taka widziszróżnorodność W Danii mają takie pasywne domy - taki habitat i oni na lato wyjeżdżają na urlop 9ktoś tu linka na YT wrzucał do wypowiedzi). Także jak widzisz jeden odpala klimę drugi wyjeżdża na urlop - taka widziszróżnorodność A nie zbaczając z tematu poza wyjechaniem masz pomysł jak usunąć latem z pasywniaka zyski bytowe ?? Bo Nydar potwierdził że bez GWC nie da rady, Ty rozumiem polecasz klimę. PS błagam tylko nie pisz mi że dwie sadzawki 20x20 i 20x25m zmieniają klimat w okolicy ( no chyba że Bajkał albo Czarną Hańcze machnąłeś - 150 m - 1000m głębokości - szacunek ). Ps. pozdrowienia dla komarów ( bo chyba sobie hodowlę założyłeś pod domem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) A nie zbaczając z tematu poza wyjechaniem masz pomysł jak usunąć latem z pasywniaka zyski bytowe ?? Bo Nydar potwierdził że bez GWC nie da rady, Ty rozumiem polecasz klimę. PS błagam tylko nie pisz mi że dwie sadzawki 20x20 i 20x25m zmieniają klimat w okolicy ( no chyba że Bajkał albo Czarną Hańcze machnąłeś - 150 m - 1000m głębokości - szacunek ). Ps. pozdrowienia dla komarów ( bo chyba sobie hodowlę założyłeś pod domem). Nydar napisał o GWC i ja też to rozwiązanie popieram, w domu tak niskoenergetycznym i tak dobrze ocieplonym jak pasywny nie powinno się używać innych systemów jak pasywne ( no dobra - wentylator będzie), klima to już raczej do takich pod 30kWh/m2rok i więcej Masz natomiast rację co do potrzeby minimalizowania zysków słonecznych latem, dlatego postawienie pasywnego to nie jest takie chop-siup, bo to musi wiele rzeczy działać razem Nie twierdzę że zmieniłem klimat w całej swojej okolicy w promieniu kilometra, ale skoro nie widzisz różnicy z wodą i bez tzn że nie masz o tym zielonego pojęcia. I spokojna twoja rozczochrana, wbrew pozorom po uporządkowaniu terenu wkoło "sadzawki" większość robactwa się wyniosła a wieczorową porą komary raczej jak sie podejdzie do lasu mam niż nad wodą, ale to musiałbym naopowiadać jak było na ranczu, a jak jest i po co to kopałem (a jeszcze nie skończyłem) - a po prawdzie mi się nie chce Edytowane 7 Marca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 No i widzisz gentonnox pełna zgoda aby mieć latem komfort w pasywniaku trzeba mieć GWC i jeszcze parę rzeczy starannie przemyśleć. A o komarach porozmawiamy jak zamieszkasz , uchylisz wieczorem okienko lub drzwi ( no chyba że WM lub WMG planujesz ) bo inaczej to marnie to wiedzę - ale cóż każdy ma jak chciał - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 No i widzisz gentonnox pełna zgoda aby mieć latem komfort w pasywniaku trzeba mieć GWC i jeszcze parę rzeczy starannie przemyśleć. A o komarach porozmawiamy jak zamieszkasz , uchylisz wieczorem okienko lub drzwi ( no chyba że WM lub WMG planujesz ) bo inaczej to marnie to wiedzę - ale cóż każdy ma jak chciał - pozdrawiam Kurde, a to da się inaczej w XXI wieku (oprócz kominów słonecznych oczywiście) żadne inne rozwiązanie nie wchodzi w grę Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ...Tu gdzie teraz pracuje, jak pisałem wcześniej stawiali ścianki z siliki .Ścianki te są dla mnie bardzo ładne,nie wymagają tynkowania ... . Namierzyłeś w końcu co to za cegła? Jestem żywo zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts