surgi22 07.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Oj zdziwił byś się np.Pyxis ma WG i zimą 30% wilgotności ale reku czy GWC jest be, bo PC GW jest panaceum na wszystko. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Dalej nie pojmujesz skąd świeci słońce latem i zimą? Dlaczego latem nie "wpada" do mieszkania a zimą "wali" po ścianach? W ubiegłe lato płakałeś, że z zacienienia nici, upały niesamowite, pasywne pomysły na okna to głupota jak wszystko inne czego nie potrafiłeś zrobić itp. itd. a teraz już zapomniałeś, że piszesz o super wynalazku? Projekt przede wszystkim. Ustawienie na działce, położenie okien, geometria budynku. Ani sunrise ani nydar tego nie pojmują a można bez niepotrzebnych wynalazków sobie poradzić. Tylko trzeba myśleć co się robi a nie robić co się myśli. Dzisiaj ci odpuszczę bo idę spać.Ale jak czytałem twoje wywody o regulacji temp. to włos się jeżył. Ty to na poważnie,czy o co chodzi? .Okna od południa,to dalej uważam,że głupota. Mam dużo,to wiem co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Bo masz okna od południa bez okapu i rolet ( wtedy faktycznie kicha ) Ale faktycznie na dziś dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Nie przejmuj się, to całkiem normalny objaw u kogoś kto nie ma pojęcia o temacie. Jak pojmiesz to nie będziesz dziwił się już tak. Źle zaprojektowane to na pewno głupota, pełna zgoda, wiesz co mówisz. Niemniej jednak w pasywnych okna od południa to podstawa a nie kłopot bo przemyślane a nie jak jakieś dziwaczne "systemy systemów" z których więcej szkody niż pożytku. Powinieneś czasem czytać co piszesz.Okno od południa to okno od południa.Jest upierdliwe,zima i latem.Tyle że w domu pasywnym a nie w w twoim ....no dobra energooszczędnym .Zbudujesz pasywny ,choć nie wiem czy ze styropianem od środka,to zobaczysz na czym subtelna różnica polega. Rozumiesz.Taki niuansik,o którym ty sobie myślisz że wiesz a ja wiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 08.03.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam gentoonx takiej siliki nigdzie w Polsce nie znalazłem jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny .Polskiej też nie dotykałem, to nie wiem jak jest wykończona. Ja chyba z kupnem siliki nie powinienem mieć problemów ,mieszkam na granicy i jak nie kupię w Polsce kupię w Niemczech.Nie wiem czy nawet nie będzie to taniej. Ostatnio mi donieśli ,że wiele materiałów budowlanych po tamtej stronie jest tańszych niż u nas. Jaki głęboki masz ten staw ,ile kosztowało kopanie.Ja też będę taki kopał 400 m2, bo tyle mam miejsca z płytką wodą . Miłego dnia J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.03.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam ... Jaki głęboki masz ten staw ,ile kosztowało kopanie.Ja też będę taki kopał 400 m2, bo tyle mam miejsca z płytką wodą . Miłego dnia J.Korona stawy mam do 3m głębokości, żeby tylko pozwolenie wodno-prawne na wody powierzchniowe wystarczyło do PnB, a nie bawić się w jakie środowiskowe itd, mniejszy kopanie z odłożeniem i potem rozsunięcie równo po działce 4000zł, większy 4700zł bo trza było przewozić część odkładu. W okolicach Płońska taki co ma linówkę i kopie tylko stawy bierze 5zł/m3. Ja stargowałem jeszcze w tej cenie rozsunięcie, bo miałem dla kopacza drugi do wykonania, więc transakcja była wiązana. A teren nie był łatwy do kopania (olszyna blisko, manewrowanie utrudnione) więc w sumie i tak jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 To, że nie potrafisz sobie poradzić nawet z głupimi oknami nie znaczy, że dla wszystkich są "upierdliwe". W każdym rodzaju budownictwa, na każdej szer. geograficznej są, były i będą okna od południa bez względu na to co różni nieudacznicy będą na ten temat bełkotali.. Chciałem jedynie sprowokować dyskusję i zastanowić czy to aby na pewno najlepsze rozwiązanie dla pasywnego budownictwa.Myślałem,że tu bo na 0-20 to jakby sensu nie ma, ale widzę że tu też,bo jedyna retoryka jaką znasz to bluzg bez zastanowienia. Wiesz nie każdego marzeniem jest kabel w podłodze. Mają ludziska i pexy. A wschodnia oszklona ściana i południowa jako, przynajmniej w części ,kolektor słoneczny ,to kuszące rozwiązanie. Przez południowe okna chwytasz tu i teraz i to w nadmiarze.Przy wschodniej wystawie jest nadal widno ,a to co chwyci południowa elewacja-kolektor ,na dłużej niż dobę dla pasywnego domu starczy.Ilość dni słonecznych w sezonie zimowym razy 2-3 , będzie ilością darmowego CO. No teraz możesz ten pomysł zbluzgać i z błotem zmieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.03.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Nikt lepszego jeszcze nie wymyślił, wszyscy stosują ale jak masz lepsze to postaraj się je opisać i udowodnić, że jest lepsze bo tylko samym ciągłym zastanawianiem się i gdybaniem nikt nigdy jeszcze nic nie osiągnął. By stosować centralne ogrzewanie - dom nie może być wybudowany w standardzie pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Nie rozpatruj tego w kategorii ,,lepsze", a raczej,, inne''Piszę o tym jak o problemie,bo wynika z eksploatacji drugi rok południowych okien .Gdybym budował jeszcze raz,to szukał bym jednak wystawy wschodniej.Bo :1. nie potrzebował bym dużego zadaszenia od słońca,przez co wnętrze będzie bardziej widne.( nawet w lecie słońce nie jest codziennie)2.Południowa ściana lub jej część mogła by robić za kolektor słoneczny.3.Energia zebrana z takiego kolektora jednego dnia powinna starczyć na kilka dni dla CO w domu zużywającym 10W/m2.Zwłaszcza,że temp. użytkowa odbiornika-posadzki to max.25oC.4.Takie usytuowanie domu likwiduje problemy choćby z klimatyzacją latem. Zwykłe GWC o mocy chłodniczej 1kWh wystarczy5. Dom można tak zaprojektować by pomieszczenia dzienne ,w tym salon z dużymi przeszkleniami były od wschodu a sypialnie,choćby i od południa,bo rolety załatwią nadmiar słońca.W ciągu dnia tam może być po prostu ciemnawo . To rozwiązanie nie zakłóca idei odbioru energii słońca przez południową elewację,tyle,że nie pozwala na przegrzewanie wnętrza.Od kwietnia do września z tym problem jest przy wystawie południowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 By stosować centralne ogrzewanie - dom nie może być wybudowany w standardzie pasywnym. I Pan się dziwi ,że co niektórzy nie wytrzymują i jadą po Panu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 To nie gdybaj tylko wybuduj a wtedy przekonasz się, że te bzdurne tezy, które wypisujesz będą bzdurnymi realizacjami. Na szczęście są dostępne dla wszystkich zalecenia dot. domów pasywnych i to nie wymyślone przez przypadek przez żadnego pomysłowego Dobromira. Podziwiam merytoryczną stronę twojej wypowiedzi. Co za głębia!!! Aby jednak doskonałe samopoczucie zepsuć,powiem,że byłem w domu co prawda nie pasywnym ,ale z wystawą wschodnią,bez południowych okien. To inna bajka w lecie. No ale skoro zalecenia dot. domów pasywnych mówią że trzeba wydawać kasę na likwidację nadprodukcji ciepła z letnich południowych okien, to zaleceń trzeba słuchać i kasę wydawać. Zwłaszcza że wymyślili to na zachodzie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 ,, Na szczęście są dostępne dla wszystkich zalecenia dot. domów pasywnych'' cytat z postu 376,by w poście 378 ,napisać,,Znów kłamiesz i zmyślasz; potrafisz się obronić i pokazać te zalecenia?"Myślisz że to jest do wyleczenia? A może zaraźliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.03.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 kszhu może ty lepiej sobie bloga załóż bo tu na forum ewidentnie nie chcesz dyskutować , no może z wyjątkiem sytuacji kiedy ci to pasuje.najprościej opiszesz wszystkie swoje pomysły (dawno już wymyślone) i może nawet nie będziesz się bał realizacji a przy tym wszystko bezdyskusyjnie czyli tak jak lubisz. wszyscy próbujący inaczej będą tutaj jak już ustalisz ,że wszystkiego sam nie wymyśliłeś za to w sposób paranaukowy na pececie wymodelowałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 To nie gdybaj tylko wybuduj a wtedy przekonasz się, że te bzdurne tezy, które wypisujesz będą bzdurnymi realizacjami. Na szczęście są dostępne dla wszystkich zalecenia dot. domów pasywnych i to nie wymyślone przez przypadek przez żadnego pomysłowego Dobromira. Zapętlasz się,czy tylko takie wrażenie sprawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.03.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam Barth3z Nie boję się nacisku na wylewkę ,To wcale nie będzie taki duży nacisk .Bufory będą stały na wylewce betonowej spoczywającej na dwu ściankach /18-24 silika o łącznej długości ok 4m . W narożnikach będą 4 słupy betonowe,zbrojone z wylewki podłogowej do tej pod bufory. Dodatkowo oprócz siatki w całej wylewce podłogowej dodatkowe wzmocnienie w tej części. Bufory do gromadzenia energii ,do ewentualnego grzania domu i do ciepłej wody .Woda w buforze będzie grzana prądem II taryfa ,niekiedy kominkiem z płaszczem wodnym , dodatkowo solar dachowy typ Jasiek ,w przyszłości może normalny solar i pompa ciepła powietrze woda. Bufory będą dwa po 1000 l .Będzie nadmiar energii do wykorzystania pracują dwa ,kiepsko ze słoneczkiem pracuje jeden .Tak sobie to wymyśliłem czytając miedzy innymi posty Adama. Moje planowane ocieplenie to 30 cm EPS pod wylewkę /nie obawiam się że jest za słaby .Niektórzy budowali całe domy a tu tylko środek z kilkoma m ścianki z siliki ,płytami GK i meble plus bufory./.Sciany to 30 cm styropian + folia z podwójną warstwa Al miedzy nimi pianka ,luka powietrzna następnie wata szklana 5cm i dwie płyty GK .Sufit podwieszany z desek na nich folia a dalej 40-50 cm ocieplenia .Tu jeszcze się zastanawiam z czego. Rekuperator zrobiłem już sobie sam ,wzorując się na Adamie .Mój wymiennik zrobiony jest z Al i ma wymiary 30*40*120 cm do tego skrzynka 80*80 cm z dwoma wentylatorami 220 ebm Ogrzewanie będzie rurkami w wylewce. Myślałem o grzaniu czystym prądem,ale w naszym kochanym kraju nie da się przewidzieć ile to będzie kosztować za kilka lat. Jak będzie tanio będę wodę w buforach grzał prądem w II taryfie wspomagając się solarmi ,jak zaczną wariować to kominek + solary. Miłego wieczoru J.Korona Poczytaj ten post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194292-dom-energooszcz%C4%99dny-z-elementami-pasywnego&p=6396882&viewfull=1#post6396882 Za samodzielną realizację rekuperatora - brawo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 09.03.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Niemniej jednak w pasywnych okna od południa to podstawa a nie kłopot bo przemyślane a nie jak jakieś dziwaczne "systemy systemów" z których więcej szkody niż pożytku. Musisz przemyśleć spokojnie te okna od południa. Zimą masz trochę korzyści, jeżeli okna wielkością będą w sam raz. Jeżeli będą za duże to straty ciepła przekroczą zyski. Problem zaczyna się latem, masz nadmiar energii więc musisz ją schładzać a to kosztuje 2x więcej niż grzanie. Chodzenie zimą w sweterku jest przyjemniejsze niż ciągłe przebywanie w solarium. Do tego dochodzi jeszcze gotowanie. W takim domu nie masz żadnej przyjemności latem, tylko picie wody i natrysk, a i tak pot wychodzi z każdej szczeliny. Utrzymanie takiego domu pasywnego to tylko teoria w stylu "ciepło latem ładuję w grunt pod podłogą i korzystam zimą" ale jak i za jaką cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 sunrise, czemu do ciebie nie dociera, że latem okna i wnętrze osłonięte są okapem ? Wyolbrzymiasz problem jakbyśmy w afryce mieszkali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 09.03.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 sunrise, czemu do ciebie nie dociera, że latem okna i wnętrze osłonięte są okapem ? Wyolbrzymiasz problem jakbyśmy w afryce mieszkali. Duży okap to ciemne mieszkanie wiosną i jesienią, a zimą to przedłużona noc. Ja to mam. W afryce to domy mają okna małe i do tego są od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) sunrise, mylisz słońce ze swiatłem. Okap ochrania mieszkanie przed nadmiernymi, bezpośrednimi promieniami słonecznymi, a nie światłem. Wiosną i jesienią wcale ciemno nie będzie. Edytowane 9 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.03.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Duży okap to ciemne mieszkanie wiosną i jesienią, a zimą to przedłużona noc. Ja to mam. W afryce to domy mają okna małe i do tego są od północy. przy okienkach 1,5mx1,5m jest to możliwe, dlatego jak się ma duży okap to raczej takich świetlików się nie stosuje tyle razy sie powtarza, że dom to jest kompleksowa sprawa i trzeba o nim myśleć jako o całości złożonej z wielu współgrających ze sobą elementów składowych, a nie czepić się jakiejś objawionej a fałszywej prawdy i z uporem maniaka powtarzać bzdury EDIT: no może nie fałszywej, ale nieprawdziwej w wielu przypadkach Edytowane 9 Marca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts