Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Witam

Barth3z rozważałem zastosowanie pompy ciepła .Mam drugą niewykorzystaną studnie głębinową ,kilka metrów od miejsca gdzie będzie stał nowy dom ale zrezygnowałem z tego pomysłu.Mimo wszystko jest to rozwiązanie droższe od tego co chcę zrobić .Pompa jest urządzeniem ,które wymaga konserwacji ,napraw,a po kilku-kilkunastu latach wymiany na nową. To co zrobię przeżyje mnie i moje dzieci w zasadzie bez żadnych dodatkowych kosztów.

Ja głównie będę potrzebował ciepła do CWU, bo do grzania domu przy tym ociepleni które planuje, będzie go potrzeba niedużo w porównaniu z CWU. Wykorzystując solar pomysłu Jaśka, tą ciepła wodę będę miał i tak jakbym miał pompę o cop 2. Pompa ciepła przy grzaniu wody do mycia ma niedużo większy cop ,a koszt jest nieporównywalny z Jaśkowym solarem. Dodatkowo zawsze chciałem mieć kominek ,dlatego będę stawiał komin .Komin z kominkiem to dodatkowy z punktu ekonomicznego niepotrzebny wydatek ,ale ja mam taką potrzebę, żeby na stare lata bujać się w fotelu i palić cygara przy kominku.

Panie Tomaszu ,czy jak wybuduje swój dom i będzie on miał ogrzewanie podłogowe ,bo jakieś musi mieć ,to to nawet gdy jego zapotrzebowanie na energię będzie mieścić się w normie domu pasywnego ,to według Pana nie będzie on pasywnym. Ja wiem ,że grzanie w tej chwili kablami jest tańsze /to też chyba jest centralne ogrzewanie / ,ale nikt mi nie zaręczy ,że tak będzie zawsze. Jacyś mądrzy zdecydują ,że będą same elektrownie ekologiczne ,bez atomu i węgla ,a wtedy o dzisiejszej cenie prądu możemy zapomnieć, i to ogrzewanie prądem okaże się ponad moje siły. Zostaje zrywanie płytek z podłóg i zakładanie ogrzewania wodnego ,grzejników. Ja mam wybór ,mogę grzać prądem ,jak będą pompy ciepła tanie, podłączyć pompę ciepła ,korzystać z ciepła słońca . Zdaje sobie sprawę ,że takie ogrzewanie jak mam zaplanowane w tej chwili ,jest droższe w eksploatacji ,ale będę spać spokojnie ,bo nikt nie będzie mnie straszył cenami energii . Jak już będzie z prądem bardzo żle ,ostatecznie zostanie mi palenie drzewem w kominku z własnego lasu.

Miłego wieczoru J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć ile macie wysunięte te okapy - tak mniej więcej?

1,5 m z rynną, i ściana kolankowa 0,9 m. Duże okna na parterze od południa, to duży problem zimą, kiedy słońce zachodzi o 15 i wschodzi o 7. Przy oknach o U=0,8 zysków ciepła przez 8 godzin jest tyle, że ledwo starcza na 4 godziny. Potem intensywne grzanie. Lepiej jest przy pochmurnym niebie, bo grzanie jest stabilne i ciągłe, ale z tym okapem jest ciemno w mieszkaniu.

Kszhu nie załamuj mnie

Polska nakładka językowa (plik SE2D_ST6pol.exe, ok. 30MB instalator, w którym należy wskazać katalog z zainstalowanym programem) dla "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106" dostępna jest do pobrania bezpośrednio z anglojęzycznej strony producenta, firmy Siemens:

http://www.plm.automation.siemens.com/pl_pl/products/velocity/solidedge/forms/so...

lub

http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/forms/so...

Jest to polska nakładka językowa tylko dla programu "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106", bez naleciałości związanych z pełną wersją "Solid Edge ST6".

Oczywiście należy wcześniej zainstalować wersję anglojęzyczną tego programu.

tu masz linki do programu.

Przyda się, prosty szybki rysujesz, dxf zapisujesz np do therma.

Tylko jak czytasz dxf to trzeba zobaczyć czy nie czyta cali ... ale jak będziesz potrzebował to Ci pomogę.

Tutaj jest obrazek:

_qRvlXtvxjD_a3M8xzpEWBrk_O4BED8cEC93JFFStA=w1014-h726-no

Nie dopisałem na rys.:

- słońce wyżej to oczywiście lato, niżej to zima.

A co po godzinie 15 w zimie do 7 rano? A co robić z dużymi oknami kiedy jest niebo zachmurzone i jest mróz? Trzeba mocno grzać, bo U=0,1 dla muru i U=0,8 dla okien. We wszystkim musi być umiar; w oknach i w okapie.

Ja nie mam okapu od południa wcale, a okiem mam ~1/3 powierzchni, czyli całkiem sporo. Jak świeci słońce w zimie, to super, jak nie świeci to nie super, ale spoko. W lecie ten brak okapu przeszkadza.

Kąt padania promieni słonecznych to w południe 17st 21 XII i 63st 22 VI. Można okap łatwo policzyć, ale kwestia jest nie ile wpuścić, a ile odciąć. Ja bym odciął czerwiec-lipiec (11-15 (czas letni)) i maj-sierpień (12-14).

Ja nie mam okapu od południa wcale, a okiem mam ~1/3 powierzchni, czyli całkiem sporo. Jak świeci słońce w zimie, to super, jak nie świeci to nie super, ale spoko. W lecie ten brak okapu przeszkadza.

To jest w zimę do 15, a jak jest po 15 do 7 rano przez 16 godzin przy mrozie? To przy ~1/3 powierzchni jest całkiem spore grzanie, a latem całkiem spore schładzanie. Jednym słowem; kosztowny i przeszklony pomysł. We wszystkim musi być umiar.

Ja już tak miałem z oknami - dawniej w kostkach budowało się ogromne okna. Ja miałem od południa 4 okna 210x150 i 4 drzwi 240x80, czyli razem sporo. Zamurowałem po jednej parze drzwi na obydwu kondygnacjach, ale i tak zostało dosyć dużo.

Mi to w obecnym domu przeszkadza tylko w lipcu i połowie sierpnia. Wtedy już mury są nagrzane i faktycznie jak świeci to temp. w domu dochodzi do 30st. Ten brak zadaszenia można naprawić, ale ja myślę o nowym domu a nie przebudowie obecnego - tu niech się lokatorzy męczą.

Mi też różne rzeczy chodzą po głowie, ale szczerze mówiąc już myślę o możliwości sprzedaży tego domku który zaczynam budować z zyskiem, a potem przyjdzie czas na ekstrawagancję. Daj Boże!

Przeszklenie fajnie wygląda, ale to trzeba robić tak, żeby przez nie mieć ładny widok, a obcy nie patrzyli do środka, więc nie sprawdzi się raczej w gęstej zabudowie.

Mi też różne rzeczy chodzą po głowie, ale szczerze mówiąc już myślę o możliwości sprzedaży tego domku który zaczynam budować z zyskiem, a potem przyjdzie czas na ekstrawagancję. Daj Boże!

Przeszklenie fajnie wygląda, ale to trzeba robić tak, żeby przez nie mieć ładny widok, a obcy nie patrzyli do środka, więc nie sprawdzi się raczej w gęstej zabudowie.

odpowiednie oszklenie załatwi sprawę "podglądaczy"

Mam teraz działkę dł. 49m, od południowej ściany domu do końca działki 29m - można czuć się w miarę komfortowo bo do najbliższego domu min. będzie 33m jak ktoś inny niż ja kupi tę działkę. Oczywiście czym większa tym lepsza ale wolę zautomatyzowane zasłony niż wydać majątek na działkę. Poza tym za dnia, jeśli wewnątrz nie zapalone światło to nic nie widać a odsłonięte firany czy zasłony tylko na potrzeby nagrzewania słońcem, jak jego nie ma to zasłonięte.

najlepszy odpowiedni drzewostan :)

tylko wyhoduj taki na czas ;)

jeśli wewnątrz nie zapalone światło to nic nie widać a odsłonięte firany czy zasłony tylko na potrzeby nagrzewania słońcem, jak jego nie ma to zasłonięte.

Co innego w nocy - widać jak na dłoni, chyba, że żaluzje zasłonisz.

Swoją drogą to wszystko wykonalne i ciekawe - chciałbym, żebyś się zdecydował i zdjęcia podrzucił, bo co innego teoria, a co innego praktyka. Ludzie w pasywniakach np. w Grand Designs tak robią - i dobrze!

Wierzba, brzoza, sosna itp. - te 2-3m masz po 2 latach. Ewent. pergola z bluszczem, dzikim winem itp.

pierwsze bardzo OK

drugie odpada - śmieciuch straszny, wiem bo mam przy obecnym domu na działce

trzecie - o ile dobrze pamiętam ze szkoły, toto iglaste jest,... na grzyba mnie iglaste w zimie z zielonym? w lato chcę z zielonym żeby zacieniało, w zimę gołe ma być (nie sugerować się eksperymentem TB :lol2: )

Pergole z bluszczem najpierw trza zbudować, eeeee tam