rafał2011 12.03.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 czyli strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 12.03.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 witam, po długim podczytywaniu ośmielę się ujawnić - po głowie chodzi mi coś podobnego, ale nie wiem na ile sensowne: ściany z kształtek styro, strop drewniany, od spodu wykończony na gotowo, w sensie widocznych dech i belek, na to gruba warstwa ekofibru (?), szczyty drewniane. strop ułatwiłby poprowadzenie instalacji, poddasze zupełnie nieużytkowe, z wejściem z zewnątrz tylko celach 'technicznych'. ma to sens w kontekście sZczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 12.03.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 a link powyżej - cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Problem z podwieszeniem izolacji i paroizolacji w wykonaniu z EPS dlatego jak sugerował perm - dechy sztorcowe 40cm a w przestrzenie dałbym PUR, granulat lub szarpane gazety. Szarpane gazety,zwane ekofibrem ,to dobry wybór. W domu utrzymującym w ryzach wilgotność,paroizolacji nie wymagają.A izolacja nakrokwiowa nie dopuści do pkt. rosy. Przy okazji stabilizuje wilgotność w domu .No i przesunięcie fazowe w przekazywaniem ciepła w lecie jest nie do pogardzenia. Ma znacznie większe ciepło właściwe ,więc pomieszczenia z taką izolacją są latem chłodniejsze od pomieszczeń izolowanych wełną mineralną,styropianem ,czy pur. Tyle,że cena jest absurdalna ,no i w reklamy o kg/m3 nie należy do końca wierzyć. Trzeba dobrze napchać,bo niestety siada.Stąd min.60kg/m3,nawet w dachu z niedużym kontem nachylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.03.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Mam zapisany w ulubionych takie domek: http://www.archdaily.com/465664/maison-simon-mathieu-noel-and-elodie-bonnefous-architectes/ Prawie idealnie wpasowujący się w twoją koncepcję. żywiczne podłogi - dobrze widzę? też o tym myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Różnica w cieple właściwym styro,czy pur a celulozy jest bardzo policzalna,a nawet wyznaczona. Rób co chcesz, nawet proszku pur nasyp i namocz,bo podobno wg.ciebie to nie ma znaczenia:bye: ps. U mnie poddasze izolowane celulozą jest najzimniejszym pomieszczeniem w trakcie upałów ( a dach prawie płaski z czarnej papy). .Dla czego? Kombinuj.Taki teścik na IQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Doświadczenie z eksploatacji mówi co innego ,ale skoro wiesz ? Zresztą ty masz dziwne teorie,choćby o proszku pur ,że niby jak zalany wodą ,to dla izolacyjności bez znaczenia.Ciekawe. Izolacja o cieple właściwy 3-rzy krotnie wyższym ma takie same właściwości w przekazywaniu ciepła z zewnątrz do domu jak styropian,czy pur. Coraz ciekawsze stawiasz tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Wleź chłopie na poddasz izolowane wełną mineralną i na poddasze izolowane celulozą,a poczujesz różnicę.Skoro nie ,to przedstaw jaki dowód matematyczny a nie ciągłe pitu pitu.Zresztą mam w doopie czym ty sobie dach zaizolujesz..Pewnie jak zwykle na złość mamie odmrozisz sobie rączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Oj .Oj klamczuszek. Be. Doradzałeś kol.forumowemu ,że geowłóknina i proszek nad ....to nie problem nawet jak deszcz spadnie.A gdzie to było? No nie będę szukał ,bo aż tak ważny dla mnie nie jesteś. Jeszcze raz. Bywałem na poddaszach izolowanych wełną mineralną i ekofibrem .Różnica w temperaturze jest bardzo wyraźna. Skoro twierdzisz,że to nie istotne ,to udowodnij to matematycznie. Ja byłem i tą różnicę relacjonuje. Ty twierdzisz,że to nie możliwe. Dowal mi w takim razie i udowodnij matematycznie,że materiał o znacznie większym ciężarze (45-60kg/m3) i cieple właściwym ,nagrzeje się tak samo szybko jak lekki styropian czy wełna mineralna,stosowana na stropach lub pur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Obydwu was szanuję za wiedzę i upór ale problem z wami jest taki, że nydar opisuje co ma i jak to działa a kszhu twierdzi, że skoro z wyliczeń wychodzi inaczej, to nie ma prawa działać. Wy się nigdy nie dogadacie bo gadacie o różnych sprawach. I tylko nie pisz kszhu, że musisz ukazywać głupotę rozwiązań kontrdyskutanta, żeby się ktoś nie naciął, bo tylko idiota przyjmuje wszystko bezkrytycznie i nie sprawdza. A jeśli takiego ostrzeżesz to i tak wtopi gdzie indziej, bo to idiota. Mi się rozwiązania nydara podobają bo wie co chce mieć i wie jak to zrobić. Niemniej nie bedą u mnie miały zastosowania - i wiem to właśnie dlatego, że umiem czytać ze zrozumieniem i nie odbieram nydara jako natręta wciskającego wszystkim swoje patenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 13.03.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W kontekście szczelności ma sens, teraz, poza tymi ścianami z kształtek i widocznych belek stropowych, mam dokładnie coś takiego. Poddasze nieużytkowe a w zasadzie strop oddzielający je od mieszkania ekonomicznego sensu wg mnie nie ma - po co to? Mi też się podoba! I tam nie ma poddasza nieużytkowego poza pewnie małymi "skrytkami" nad północnymi pomieszczeniami. łatwiej rozłożyć wentylację? łatwiej ocieplić? nie wiem, pytam być może nie kalkuluje się to - a tanio to ważny dla nas czynnik, ale wydaje mi się, że strop drewniany, na to izolacja (raczej ekofiber, ale tu jeszcze poczytam Waszą z Nydarem dyskusję ) i dach dwuspad z panelami na rąbek to najprostsze rozwiązanie. zkładamy, że większość prac wykonamy sami. z izolacją nakrokwiową chyba bardziej skomplikowana sprawa, kosztowo liczyłeś może? kuszą mnie te zdjęcia, kuszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 13.03.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 na razie wymiarów żadnych nie ma, szkicujemy koncepcję. czytamy, czytamy... o obniżeniu dachu bez stropu wyczytałam w Twoim dzienniku pierwszym, w poście 'co bym zrobił inaczej'. projekt indywidualny - dotychczas najbardziej w oko wpadł http://projekty.muratordom.pl/projekt_zimorodek,241,0,0.htm jako bazowy do zmian. na razie wracam na pozycję czytacza, nie ukrywam że Twój temat i nowa budowa R&K są niezła insoiracją. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 13.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 działka jest (prawie, umowa przedwstępna i czekamy na podział), prawie10ar w kwadracie, na lekkim stoku pld-zach, z wjazdem od płn - jest dobrze:) i własnie ten z linku wpasowałby się idealnie - prawie: na pewno rezygnujemy z garażu, myślałam o wiacie od północy jako buforze. potrzebuję 4 sypialnie - zrezygnowałbym z pom. gospodarczego i otwartego korytarza, w zamian za to 3 pokój z oknem od wsch. do łazienki i tego 3 pokoju przyklejona wiata. gospodarcze wygospodarowałabym z tej łazienki po drugiej stronie domu. właściwie to zakładając kable w płycie pom. gospodarcze sprowadza się do pralki i suszarki no, ew. CWU, choć tu całkiem serio myślę o przepływowych podgrzewaczach w samych łazienkach. dach wg MPZP min. 25', gdyby ściany zew. wyprowadzić na ok. 2m tak jak w Twojej koncepcji to zakładając szrokość domu ok. 7m (takie są mniej więcej wymiary tego Maison Simon) kalenica byłaby na ok. 3,6m - trochę wysoko... link do R&K http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217809-R-amp-K-buduje-nowy-dom-a-mo%C5%BCe-nawet-dwa-standard-PASYWNY-wyznacza-kierunek-dzia%C5%82a%C5%84/page15#top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.03.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Kszhu jaki będziesz stosował styropian pod posadzkę, chodzi mi o lambdę,grubość i producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.03.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 U~0,1 w najtańszym wykonaniu. Czyli może być np. 40cm lambda 0,04 albo 30cm lambda 0,03 - co tańsze. Producent to ten, który oferuje najlepszą relację jakość/cena. Pytam bo szukam podobnego producenta i myślałem że już się rozglądałeś i coś masz na oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Mi wychodzi 30cm (2x15) 0,037 najlepiej wsółczynnikowo U=0,12 a który producent to się okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.03.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Masz rację 2x16 wyjdzie bez szukania z 3zł taniej na m2 a U z 0,121 spadnie na 0,122 prościej też liczyć wysokość 32+8 posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.03.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Liczę ,liczę i wychodzi mi na dzień dzisiejszy za materiał do SSZ 1200zł/m2 dużo? mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Robocizną będzie tylko wdmuchanie granulatu wełny na strop, ale wyjdzie na to samo co kupiłbym np. wełnę i ułożył ją samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts