Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żaden wyczyn tylko, że jak ktoś pracuje za wynagrodzenie > koszt budowy to jaki sens pakować się w straty?

Nie mówię o tych rzeczach, których trzeba bardzo dokładnie dopilnować lub nawet samemu skrupulatnie wykonać.

Robię w adaptacjach poddaszy izolowanie znam a technologia szkieletowa mnie bardzo interesuję dla mnie będzie to czysta przyjemność;)

1200/m2 za materiały... hmmm, mnie wyszedł niecały 1k/m2. Zależy co tam u siebie w to wliczyłeś.

Wspominałem kiedyś o malowaniu na czarno ścian przez Niemców.

Wczoraj w sąsiedniej wiosce widziałem czarną ścianę na starym budynku z czerwonej cegły, zamieszkałym- skierowana mniej więcej na zachód. Widziałem ją z samochodu, a nie chciało mi się już zatrzymywać. Wygląda to czarne ,jak coś smołowatego.

1200/m2 za materiały... hmmm, mnie wyszedł niecały 1k/m2. Zależy co tam u siebie w to wliczyłeś.

Wspominałem kiedyś o malowaniu na czarno ścian przez Niemców.

Wczoraj w sąsiedniej wiosce widziałem czarną ścianę na starym budynku z czerwonej cegły, zamieszkałym- skierowana mniej więcej na zachód. Widziałem ją z samochodu, a nie chciało mi się już zatrzymywać. Wygląda to czarne ,jak coś smołowatego.

ściany U=0,10, dach U=0,10 podłoga U=0,12 okna minimum U=0,5 ile dokładnie wyjdzie za m2 będę wiedział po budowie.

Praktycznie cały dom , środek przygotowany pod malowanie, podłogi i płytki z zewnątrz na styropianie tylko siatka i klej. Nie wiem czy to developerski, ale cos w tym stylu.

...koszty z zewnątrz to jak wspominałem tylko nadmuch granulatu około 7000zł z materiałem.

Edytowane przez rafał2011

Prosta, ładna stodoła z okapem max. 0,5m powinna się zmieścić w 1500/m2. Dalsze obniżanie kosztów to praca własna i brak panowania nad budową.

Dlaczego akurat okap max 0,5m, a nie 0,6m? Jakieś uzasadnienie?

A tego niżej to w ogóle nie kapuję- właśnie obniżanie kosztów(z głową) to panowanie nad budową. Nie sztuka wydać kasę bez sensu... bo mam.

Prosta, ładna stodoła z okapem max. 0,5m powinna się zmieścić w 1500/m2. Dalsze obniżanie kosztów to praca własna i brak panowania nad budową.

Jeżeli pracujesz sam na budowie to znaczy że nad nią nie panujesz?

dziwne podejście!

Ciekaw jestem jak zachowujesz się kierując samochodem, też nad nim nie panujesz?

Witam

Chodzi mi po głowie taki pomysł, by latem dom chłodzić zimną wodą.Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam własną tanią wodę.Co sądzicie o takim pomyśle aby wykorzystać do tego po pierwsze ,wentylację mechaniczną i schładzać tam powietrze do 16-18 oC i takim nawiewać .Po drugie wykorzystać rurki od grzania podłogowego i latem wykorzystać je do chłodzenia ,zasilając ją wodą o temperaturze 18-22 oC .Ta temperatura musiała być taka ,aby chodzenie po podłodze było dalej komfortowe i nie wykraplała się woda.Jeżeli z podłogówką to nie najlepszy pomysł ,to może w zamian w ścianach umieścić dodatkowe rurki do chłodzenia. Umieszczenie ich w domu koncepcji kszhu nie nastręcza problemu.Problem "zużytej wody " nie istnieje bo latem może być wykorzystana do podlewania trawy, ogródka, gdzie i tak w upalne dni muszą być podlewane.

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

Witam

Chodzi mi po głowie taki pomysł, by latem dom chłodzić zimną wodą.Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam własną tanią wodę.Co sądzicie o takim pomyśle aby wykorzystać do tego po pierwsze ,wentylację mechaniczną i schładzać tam powietrze do 16-18 oC i takim nawiewać .

Po drugie wykorzystać rurki od grzania podłogowego i latem wykorzystać je do chłodzenia ,zasilając ją wodą o temperaturze 18-22 oC .Ta temperatura musiała być taka ,aby chodzenie po podłodze było dalej komfortowe i nie wykraplała się woda.Jeżeli z podłogówką to nie najlepszy pomysł ,to może w zamian w ścianach umieścić dodatkowe rurki do chłodzenia. Umieszczenie ich w domu koncepcji kszhu nie nastręcza problemu.Problem "zużytej wody " nie istnieje bo latem może być wykorzystana do podlewania trawy, ogródka, gdzie i tak w upalne dni muszą być podlewane.

Miłego dnia J.Korona

Musisz policzyć koszty takiej inwestycji. Moim zdaniem nie opłaca się, ponieważ wykorzystasz ten układ tylko przez kilka dni w roku a kosztować będzie sporo. Zdecydowanie lepszym będzie zakup ppci, bo z niej masz zarówno chłodzenie jak i grzanie.