miloszenko 14.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wszystko:) Ja tez chce wszystko, ale pewnie dach odpuszcze... Co to za wyczym postawic np. sciany z Izodomu w 3 dni? Po 3 dniach mamy sciane zaizolowana !!!, w ktorej wykonanie instalacji to czysta przyjemnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Żaden wyczyn tylko, że jak ktoś pracuje za wynagrodzenie > koszt budowy to jaki sens pakować się w straty? Nie mówię o tych rzeczach, których trzeba bardzo dokładnie dopilnować lub nawet samemu skrupulatnie wykonać. Robię w adaptacjach poddaszy izolowanie znam a technologia szkieletowa mnie bardzo interesuję dla mnie będzie to czysta przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ja tez chce wszystko, ale pewnie dach odpuszcze... Co to za wyczym postawic np. sciany z Izodomu w 3 dni? Po 3 dniach mamy sciane zaizolowana !!!, w ktorej wykonanie instalacji to czysta przyjemnosc Dach znam od podszewki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.03.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 1200/m2 za materiały... hmmm, mnie wyszedł niecały 1k/m2. Zależy co tam u siebie w to wliczyłeś. Wspominałem kiedyś o malowaniu na czarno ścian przez Niemców.Wczoraj w sąsiedniej wiosce widziałem czarną ścianę na starym budynku z czerwonej cegły, zamieszkałym- skierowana mniej więcej na zachód. Widziałem ją z samochodu, a nie chciało mi się już zatrzymywać. Wygląda to czarne ,jak coś smołowatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 1200/m2 za materiały... hmmm, mnie wyszedł niecały 1k/m2. Zależy co tam u siebie w to wliczyłeś. Wspominałem kiedyś o malowaniu na czarno ścian przez Niemców. Wczoraj w sąsiedniej wiosce widziałem czarną ścianę na starym budynku z czerwonej cegły, zamieszkałym- skierowana mniej więcej na zachód. Widziałem ją z samochodu, a nie chciało mi się już zatrzymywać. Wygląda to czarne ,jak coś smołowatego. ściany U=0,10, dach U=0,10 podłoga U=0,12 okna minimum U=0,5 ile dokładnie wyjdzie za m2 będę wiedział po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.03.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ściany U=0,10, dach U=0,10 podłoga U=0,12 okna minimum U=0,5 ile dokładnie wyjdzie za m2 będę wiedział po budowie. Czyli liczysz z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Przepraszam liczyłem do stanu deweloperskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Według Ciebie możliwy do osiągnięcia w realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Praktycznie cały dom , środek przygotowany pod malowanie, podłogi i płytki z zewnątrz na styropianie tylko siatka i klej. Nie wiem czy to developerski, ale cos w tym stylu....koszty z zewnątrz to jak wspominałem tylko nadmuch granulatu około 7000zł z materiałem. Edytowane 14 Marca 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.03.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ale Ty Kszhu chcesz się zmieścić w tej cenie z robocizną o ile dobrze pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.03.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 przy tym twoim domku może to pasować jak pięść do nosa, oczywiście nie piszę o dokładnie takich jak pokazałeś ale zaznaczam że mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 15.03.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 dokładnie. ja wręcz o obezokapowym myślę, bo imho bardziej pasuje do parterowej stodółki niż wielka czapa z metrowym czy więcej okapem. a od południa taras, na nim pergotenda lub na początek pergola z płótnem żaglowym (Miłoszenko bodajże miał latem takie trzy żagle rozpostarte) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.03.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 A myślałeś może o czymś takim? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156296-Domek-nad-Odr%C4%85/page12&highlight=odr%C4%85post 225. 1200/m2 deweloperski- super w teorii, ciekawe, ile wyjdzie w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 15.03.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 1200/m2 deweloperski- super w teorii, ciekawe, ile wyjdzie w realu. Prosta, ładna stodoła z okapem max. 0,5m powinna się zmieścić w 1500/m2. Dalsze obniżanie kosztów to praca własna i brak panowania nad budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.03.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Prosta, ładna stodoła z okapem max. 0,5m powinna się zmieścić w 1500/m2. Dalsze obniżanie kosztów to praca własna i brak panowania nad budową. Dlaczego akurat okap max 0,5m, a nie 0,6m? Jakieś uzasadnienie? A tego niżej to w ogóle nie kapuję- właśnie obniżanie kosztów(z głową) to panowanie nad budową. Nie sztuka wydać kasę bez sensu... bo mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.03.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Prosta, ładna stodoła z okapem max. 0,5m powinna się zmieścić w 1500/m2. Dalsze obniżanie kosztów to praca własna i brak panowania nad budową. Jeżeli pracujesz sam na budowie to znaczy że nad nią nie panujesz? dziwne podejście! Ciekaw jestem jak zachowujesz się kierując samochodem, też nad nim nie panujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.03.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Witam Chodzi mi po głowie taki pomysł, by latem dom chłodzić zimną wodą.Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam własną tanią wodę.Co sądzicie o takim pomyśle aby wykorzystać do tego po pierwsze ,wentylację mechaniczną i schładzać tam powietrze do 16-18 oC i takim nawiewać .Po drugie wykorzystać rurki od grzania podłogowego i latem wykorzystać je do chłodzenia ,zasilając ją wodą o temperaturze 18-22 oC .Ta temperatura musiała być taka ,aby chodzenie po podłodze było dalej komfortowe i nie wykraplała się woda.Jeżeli z podłogówką to nie najlepszy pomysł ,to może w zamian w ścianach umieścić dodatkowe rurki do chłodzenia. Umieszczenie ich w domu koncepcji kszhu nie nastręcza problemu.Problem "zużytej wody " nie istnieje bo latem może być wykorzystana do podlewania trawy, ogródka, gdzie i tak w upalne dni muszą być podlewane. Miłego dnia J.Korona Edytowane 16 Marca 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.03.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 ...Po drugie wykorzystać rurki od grzania podłogowego i latem wykorzystać je do chłodzenia ,zasilając ją wodą o temperaturze 18-22 oC ...Skąd weźmiesz wodę o takiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam Chodzi mi po głowie taki pomysł, by latem dom chłodzić zimną wodą.Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam własną tanią wodę.Co sądzicie o takim pomyśle aby wykorzystać do tego po pierwsze ,wentylację mechaniczną i schładzać tam powietrze do 16-18 oC i takim nawiewać . Po drugie wykorzystać rurki od grzania podłogowego i latem wykorzystać je do chłodzenia ,zasilając ją wodą o temperaturze 18-22 oC .Ta temperatura musiała być taka ,aby chodzenie po podłodze było dalej komfortowe i nie wykraplała się woda.Jeżeli z podłogówką to nie najlepszy pomysł ,to może w zamian w ścianach umieścić dodatkowe rurki do chłodzenia. Umieszczenie ich w domu koncepcji kszhu nie nastręcza problemu.Problem "zużytej wody " nie istnieje bo latem może być wykorzystana do podlewania trawy, ogródka, gdzie i tak w upalne dni muszą być podlewane. Miłego dnia J.Korona Musisz policzyć koszty takiej inwestycji. Moim zdaniem nie opłaca się, ponieważ wykorzystasz ten układ tylko przez kilka dni w roku a kosztować będzie sporo. Zdecydowanie lepszym będzie zakup ppci, bo z niej masz zarówno chłodzenie jak i grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 kszhu, ja jeszcze pytanie dotyczące twojego domku.Chodzi mi o płytkie ławy fundamentowe i nieocieplone fundamenty i ściany. Co w sytuacji, kiedy te ściany naciągną wody i przyjdą przymrozki ? Może wysadzić i tutaj sam grunt niewysadzinowy nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts