Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja najpierw muszę sprawdzić czy GWC latem faktycznie będzie odczuwalnie pomagać na upały. Spodziewam się, że sam cień załatwi sprawę i intensywna wentylacja WM po zmroku. GWC jak już to na pewno nie żwirowy bo to koszt, przede wszystkim dostawa, płukanie, ładowarka do wsypywania itp. itd. Drugi problem, że go trudno ogarnąć bo powietrze nie przepływa jak chcemy. Jeśli będzie potrzeba to tylko rura przeciw zamarzaniu requ czy innej PPCi. A najlepiej to tylko rura wyprowadzona poza obrys budynku i jak przyjdzie ochota to się do niej coś podłączy a jak nie to straty dużej nie będzie.

Wiem, że GWC żwirowy jest drogi, ale w tym przypadku chciałbym mieć naturalnie filtrowane i nawilżane w zimie powietrze. Mam też blisko żwirownię ze żwirem filtracyjnym 20-40mm płukany - http://kruszywa-margo.pl/kruszywa/piasek-zwir-filtracyjny/. Taki żwir od razu z wywrotki między te płytkie fundamenty. A mówiąc o żwirowcu mam na myśli tą płytką wersję: http://www.grzebieniowygwc.pl/budowa_GWC.html

Jakieś coś małe i tanie mogłoby być ale tylko dla koncepcji jaką proponujesz - zrzut ciepłej do wstępnego podgrzewania zasilania CWU.

Tak. RSŚ w-w, czyli rekuperator szarych ścieków woda - woda.

OK.

Teraz kolejna kwestia - układ pomieszczeń. Praktycznie się o tym nie pisze, ale jakże istotna jest to sprawa, aby instalacje wewnątrz równiż nawiązywała do NF15. Chodzi m.in. o bliskość łazienki i kuchni.

Użytkujesz już swój domek. Sam projektowałeś układ pomieszczeń. Czy mógłbyś zasugerować układ do takiego jamniczka ?

OK, ale parametry wyjściowe możesz podać też;)

Prawie identycznie jak tu:

http://www.archdaily.com/465664/maison-simon-mathieu-noel-and-elodie-bonnefous-architectes/52cf3d09e8e44e34370000d5_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_site_plan-png/

Powyższy dom ma wymiary:

- do sypialni jest 14m, do garażu ok. 17,5m, wraz z garażem 21m

- szerokość tylko 6m

- kąt dachu ok. 37

Ja natomiast preferuję szerokość domu 8-9m, długość bez garażu 18m. Dach max 35 stopni.

Edytowane przez Barth3z

@Barth3z: dzisiaj w znajomej hurtowni rur zrobiłem (prawie, o tym zaraz) niezły wymiennik tej szarej wody; od góry:

- dekiel fi200,

- trójnik T fi200 i przejściówki na fi50 z boku - to będzie wejście ciepłej szarej wody,

- rura fi200 1m pionowo w dół (ponad 30l pojemności),

- u dołu przejście na fi100 i 2 kolana 90st fi100,

- pionowa rura fi100 1m,

- kolano 90st fi100 - to będzie wyjście szarej ochłodzonej wody.

Potem nawinięty gęsto i ciasno pex fi16 na pomocniczą rurę fi150; oba końce do góry. Tego nie robiłem ale w górnym trójniku trzeba wywiercić z boku 2 otwory i osadzić w nich (skręcić z dosyć grubymi uszczelkami bo to łuk) nyple, jeden z kolankiem 90st bo rura zasilająca musi iść w dół. Teraz jak się domyślasz, całość pex-a zdjąć z rury pomocniczej i włożyć do rury fi200, pex idący w dół do zasilania a wychodzący z ostatniego zwoju do wyjścia (do aristonka); trochę się to wszystko rozpręży więc można podoginać ręcznie już bez rury ale i tak jest w sam raz.

Wszystko rury kanalizacyjne; prawie bo złożyłem to bez uszczelek bo z nimi to masakra a i nie rozłożyłbym tylko musiał kupić a jeszcze mi nie pilno:)

Zanieczyszczenia/osady? Nie ma sensu u dołu robić trójnika i klapy aby ew. coś spuszczać a poza tym gdzie jak kanaliza/POŚ może być wyżej. Stąd pompka ręczna z odp. średnicą węża, taka jak do wina, akwarium czy paliwa i jak potrzeba to z dołu wyssać.

Takie coś pionowo w dół, zlicować z posadzką w pom. techn., zaizolować co nie co i cieszyć się okrągły rok niezłym odzyskiem z urządzenia za... 200-300zł bo nie wiem ile nyple mosiężne kosztują;)

:lol2:.Tyle pisaniny ,by udowodnić,że sensu to nie ma.:lol2:

Kombinuje z rzutami jamnika i ... nie wychodzi mi to co bym chciał.

Poszerzenie tego jamnika z 6,20m do 8metrów powoduje, że dach mocno rośnie i bryła domu staje się nieciekawa. Niestety, ale w MPZP mam podany kąt dachu min. 35o przez co, przy 8 metrach wychodzi mi poddasze użytkowe ... Nie jest to wtedy tani domek.