Barth3z 20.03.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 I GWC żwirowe pod posadzką z rurową rozbiegówką Poważnie mówię. W twojej koncepcji to idealnie pasuje, bo przy braku izolacji ścian fundamentowych nie ma sensu gromadzić ciepła w piachu pod posadzką. Jeszcze tylko RSŚ w-w wkomponować w posadzkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.03.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ja najpierw muszę sprawdzić czy GWC latem faktycznie będzie odczuwalnie pomagać na upały. Spodziewam się, że sam cień załatwi sprawę i intensywna wentylacja WM po zmroku. GWC jak już to na pewno nie żwirowy bo to koszt, przede wszystkim dostawa, płukanie, ładowarka do wsypywania itp. itd. Drugi problem, że go trudno ogarnąć bo powietrze nie przepływa jak chcemy. Jeśli będzie potrzeba to tylko rura przeciw zamarzaniu requ czy innej PPCi. A najlepiej to tylko rura wyprowadzona poza obrys budynku i jak przyjdzie ochota to się do niej coś podłączy a jak nie to straty dużej nie będzie. Wiem, że GWC żwirowy jest drogi, ale w tym przypadku chciałbym mieć naturalnie filtrowane i nawilżane w zimie powietrze. Mam też blisko żwirownię ze żwirem filtracyjnym 20-40mm płukany - http://kruszywa-margo.pl/kruszywa/piasek-zwir-filtracyjny/. Taki żwir od razu z wywrotki między te płytkie fundamenty. A mówiąc o żwirowcu mam na myśli tą płytką wersję: http://www.grzebieniowygwc.pl/budowa_GWC.html Jakieś coś małe i tanie mogłoby być ale tylko dla koncepcji jaką proponujesz - zrzut ciepłej do wstępnego podgrzewania zasilania CWU. Tak. RSŚ w-w, czyli rekuperator szarych ścieków woda - woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 OK. Teraz kolejna kwestia - układ pomieszczeń. Praktycznie się o tym nie pisze, ale jakże istotna jest to sprawa, aby instalacje wewnątrz równiż nawiązywała do NF15. Chodzi m.in. o bliskość łazienki i kuchni.Użytkujesz już swój domek. Sam projektowałeś układ pomieszczeń. Czy mógłbyś zasugerować układ do takiego jamniczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.03.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Daj dokładne wymiary wew., ustawienie względem świata, gdzie droga, z której strony chcesz mieć wejście, garaż, bramę, czy jakaś ściana ślepa itp. itd. To ja coś narysuję wg preferencji i wiedzy jaką posiadam. Opiszę co i jak i niech to będzie punkt wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.03.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) OK, ale parametry wyjściowe możesz podać też Prawie identycznie jak tu: http://www.archdaily.com/465664/maison-simon-mathieu-noel-and-elodie-bonnefous-architectes/52cf3d09e8e44e34370000d5_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_site_plan-png/ Powyższy dom ma wymiary: - do sypialni jest 14m, do garażu ok. 17,5m, wraz z garażem 21m - szerokość tylko 6m - kąt dachu ok. 37 Ja natomiast preferuję szerokość domu 8-9m, długość bez garażu 18m. Dach max 35 stopni. Edytowane 20 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Czy bierzecie pod uwagę wymogi WZ, co do długości domu na danej działce? Pytam, bo u mnie jest ograniczenie do 17m i "ledwo" się zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.03.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Takie właśnie mam WZ- max 17m i tyle ma dom (bez... chyba 2cm). Działka ma 28m szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.03.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie musiałem zmieniać, ale widać po tym moim przykładzie , jak różne mogą być WZ, nie tylko 3 lub 4m od granicy. I nie każdemu chce się "walczyć" o zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie mam takich ograniczeń w MPZP. Nie mam w nim też ograniczeń co do linii zabudowy. Mogę sobie postawić dom w dowolnym kierunku pod dowolnym kątem. Małym minusem jest nachylenie dachu 35-45o i dachówka ceramiczna, ale to nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Jak to ominiesz? panelami PV Tego nie mogą zabronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ale napiszesz w projekcie, że pokrycie z paneli? Pojmą to w urzędzie i zaakceptują? Czy może zrobisz jak zrobisz a napiszesz jak napiszesz? Wstępnie rozmawiałem w tej sprawie. Nie robią problemów dla rozwiązań eko, więc i panele jak najbardziej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Co za kraj! Ja w takim razie powęszę za warunkami na płaski dach... napiszę, że taki potrzebuję pod PV z trackerem:) Jeśli umiejętnie zawoalujesz pismo to jest duża szansa, że Ci przejdzie. Powołuj się na UE, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie patrz na układ pomieszczeń w rzutach odnośnie wentylacji. To nie ten układ. Chodziło mi tylko o pokazanie samej wentylacji. Rzuty z opisem wrzucę jutro/pojutrze. Mam pewne przemyślenia pod kątem efektywności i funkcjonalności. Będę liczył na konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 22.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 widzę, że nie tylko mi się stodółka spodobała to i ja za jakiś czas poproszę o wskazówki. ilość śledzonych wątków niepokojąco się rozrasta a zaczynałam czytać forum w 2008 bodajże od wątku o szarościach ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 @Barth3z: dzisiaj w znajomej hurtowni rur zrobiłem (prawie, o tym zaraz) niezły wymiennik tej szarej wody; od góry: - dekiel fi200, - trójnik T fi200 i przejściówki na fi50 z boku - to będzie wejście ciepłej szarej wody, - rura fi200 1m pionowo w dół (ponad 30l pojemności), - u dołu przejście na fi100 i 2 kolana 90st fi100, - pionowa rura fi100 1m, - kolano 90st fi100 - to będzie wyjście szarej ochłodzonej wody. Potem nawinięty gęsto i ciasno pex fi16 na pomocniczą rurę fi150; oba końce do góry. Tego nie robiłem ale w górnym trójniku trzeba wywiercić z boku 2 otwory i osadzić w nich (skręcić z dosyć grubymi uszczelkami bo to łuk) nyple, jeden z kolankiem 90st bo rura zasilająca musi iść w dół. Teraz jak się domyślasz, całość pex-a zdjąć z rury pomocniczej i włożyć do rury fi200, pex idący w dół do zasilania a wychodzący z ostatniego zwoju do wyjścia (do aristonka); trochę się to wszystko rozpręży więc można podoginać ręcznie już bez rury ale i tak jest w sam raz. Wszystko rury kanalizacyjne; prawie bo złożyłem to bez uszczelek bo z nimi to masakra a i nie rozłożyłbym tylko musiał kupić a jeszcze mi nie pilno:) Zanieczyszczenia/osady? Nie ma sensu u dołu robić trójnika i klapy aby ew. coś spuszczać a poza tym gdzie jak kanaliza/POŚ może być wyżej. Stąd pompka ręczna z odp. średnicą węża, taka jak do wina, akwarium czy paliwa i jak potrzeba to z dołu wyssać. Takie coś pionowo w dół, zlicować z posadzką w pom. techn., zaizolować co nie co i cieszyć się okrągły rok niezłym odzyskiem z urządzenia za... 200-300zł bo nie wiem ile nyple mosiężne kosztują .Tyle pisaniny ,by udowodnić,że sensu to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Masz na myśli coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.03.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...Potem nawinięty gęsto i ciasno pex fi16 na pomocniczą rurę fi150; oba końce do góry. ... Bardzo jestem ciekaw kierowniku kszhu jakeście to pex-em zrobili bez opalarki domyślam się, że to był alupex - tak dla ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.03.2014 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Tak dla ścisłości chyba nawet pex/al/pex czy jakoś tak:) skrót myślowy ale chyba wszyscy wiedzieli o co chodzi. czyli popularnie zwany "alupexem" PEX to na ten przykład Rehau, Uponor - PE-Xa, Kan-Therm - PE-Xc tak dla ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.03.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Kombinuje z rzutami jamnika i ... nie wychodzi mi to co bym chciał.Poszerzenie tego jamnika z 6,20m do 8metrów powoduje, że dach mocno rośnie i bryła domu staje się nieciekawa. Niestety, ale w MPZP mam podany kąt dachu min. 35o przez co, przy 8 metrach wychodzi mi poddasze użytkowe ... Nie jest to wtedy tani domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 24.03.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Każda parterówka szersza niż te 6,5 metra będzie miała potężny dach przy 35 stopniach. Przerabiałem to przy szukaniu projektu i stanęło na domu z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts