Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Kombinuje z rzutami jamnika i ... nie wychodzi mi to co bym chciał.

Poszerzenie tego jamnika z 6,20m do 8metrów powoduje, że dach mocno rośnie i bryła domu staje się nieciekawa. Niestety, ale w MPZP mam podany kąt dachu min. 35o przez co, przy 8 metrach wychodzi mi poddasze użytkowe ... Nie jest to wtedy tani domek.

Przy 8 metrach, kącie 35 st i murłatach bezpośrednio na wieńcu wychodzi wysokość dachu około 2,9m nad wieniec (bez ocieplenia połaci). Poddasze użytkowe czyli ponad 2m będzie miało 2m szerokości. Bez żadnych warstw na stropie. Raczej tego nie wykorzystasz. Idealne miejsce na trochę bambetli, baniak do CWU i reku. :) Przy takich długościach krokwi spokojnie zrobisz więźbę z wiązarów deskowych. Najtańsza możliwa. Edytowane przez perm

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy 8 metrach, kącie 35 st i murłatach bezpośrednio na wieńcu wychodzi wysokość dachu około 2,9m nad wieniec (bez ocieplenia połaci). Poddasze użytkowe czyli ponad 2m będzie miało 2m szerokości. Bez żadnych warstw na stropie. Raczej tego nie wykorzystasz. Idealne miejsce na trochę bambetli, baniak do CWU i reku. :) Przy takich długościach krokwi spokojnie zrobisz więźbę z wiązarów deskowych. Najtańsza możliwa.

To jest kszhowy domek, więc 8m szerokości licząc powierzchni użytkowej. Do tego dojdzie po 30cm stryo i po 10cm na stelażGK. Rozpiętość między murłatami będzie zatem 9m... Dużo wychodzi, nie mówiąc już o izolacji nakrokwiowej jaką chciałem zastosować ...

To jest kszhowy domek, więc 8m szerokości licząc powierzchni użytkowej. Do tego dojdzie po 30cm stryo i po 10cm na stelażGK. Rozpiętość między murłatami będzie zatem 9m... Dużo wychodzi, nie mówiąc już o izolacji nakrokwiowej jaką chciałem zastosować ...
No 9 to więcej niż 8. :) Problem z jamnikiem jest również taki, że trudniej w nim zaplanować racjonalny rozkład pomieszczeń. Jak byś nie kombinował wychodzi długi i wąski korytarz. Chyba, że wejście do wszystkich pomieszczeń z salonu ale to już kwestia stylu życia.

No 9 to więcej niż 8. :) Problem z jamnikiem jest również taki, że trudniej w nim zaplanować racjonalny rozkład pomieszczeń. Jak byś nie kombinował wychodzi długi i wąski korytarz. Chyba, że wejście do wszystkich pomieszczeń z salonu ale to już kwestia stylu życia.

W tym jamniczu jest zaszyty pewien pomysł - sypialnia nie jest na końcu tego korytarza i ma wejście z salonu. Fajnie to wygląda i jest funkcjonalne.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2014/01/52cf3cf0e8e44e30c80000c2_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_floor_plan_copia-1000x598.png

Edytowane przez Barth3z

W tym jamniczu jest zaszyty pewien pomysł - sypialnia nie jest na końcu tego korytarza i ma wejście z salonu. Fajnie to wygląda i jest funkcjonalne.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2014/01/52cf3cf0e8e44e30c80000c2_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_floor_plan_copia-1000x598.png

No ale długi korytarz jest. :). Ten dom ma 6m szerokości? Nawet jak od wewnątrz to ile szerokości mają te pomieszczenia na ścianie z kuchnią? Albo te dwie sypialnie? Ten przedsionek też - na szerokość drzwi, nawet bez szafy będzie bardzo mały. No niestety. Jamnik nie jest najłatwiejszy do rozplanowania.

No ale długi korytarz jest. :). Ten dom ma 6m szerokości? Nawet jak od wewnątrz to ile szerokości mają te pomieszczenia na ścianie z kuchnią? Albo te dwie sypialnie? Ten przedsionek też - na szerokość drzwi, nawet bez szafy będzie bardzo mały. No niestety. Jamnik nie jest najłatwiejszy do rozplanowania.

Dokładnie to ma 6,20 licząc wymiar od wewnątrz. Te dwa pokoje obok siebie mają wymiary 2,7m x 3,5m. Pomieszczenia w północnej części domu mają głębokość 1,5m ! :eek:

Edytowane przez Barth3z

Te dwa pokoje obok siebie mają wymiary 2,7m x 3,5m. Pomieszczenia w północnej części domu mają głębokość 1,5m ! :eek:
Komfortowe to nie jest. Lepiej dać dwie sypialnie na końcu obok siebie a przed nimi, z obu stron łazienka i z drugiej strony coś tam (pomieszczenie techniczne?? Między nimi korytarzyk do sypialni. Będzie krótszy i miejsca w pomieszczeniach będzie więcej. Takie coś:

Untitled.jpg

Zrobiłem coś podobnego co sugerujecie, czyli na końcu zachodniego korytarza dałem sypialnie. Niestety, ale te dwa pokoje od południa muszą zostać, bo mam dwójkę dzieciaków. Minimalne wymiary tych pokoi jakie założyłem to 14m, czyli 3,5m x 4m. Poszerzyłem zatem dom do 7m, bo tyle moim zdaniem jeszcze można zrobić, żeby nie zepsuć bryły. Teraz dom ma 7m x 18m = 126 metrów. Trochę mało... Ale jeśli wyrzucę reku i aristonka na poddasze, to zaoszczędzę kilka m2 na kotłowni... Rysuję dalej. Jak skończę to wrzucę do konsultacji.

Z WSW nie problem.

Pytanko. Jak można interpretować zapis w MPZP:

"ustala się stosowanie dachów dwuspadowych, symetrycznych o nachyleniu połaci dachowych w granicach 35˚ - 45˚, zalecane pokrycie dachu ceramiczne, W uzasadnionym przypadku potwierdzonym studium krajobrazowym możliwa jest lokalizacja budynku z dachem płaskim,"

i

"projektowane zamierzenia inwestycyjne na tym terenie wymagają uzyskania opinii Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków"

Chyba podjadę do konserwatora zabytków ze zdjęciami "jamnika" i pytaniem czy uzyskam późniejszą zgodę na taką zabudowę (dach 30˚). Chyba nie bedzie problemu jeśli dopuszczają zabudowę z dachem płaskim.

Płaski raczej mnie nie interesuje.

Co do tego "obejścia" to trzeba będzie tak zrobić. Tym bardziej, że w oryginalnym projekcie kąt dachu to ok. 37o. Ja mógłbym zrobić 35o, ale jeśli naciągnąłbym do 32oto chyba byłoby już OK.

A spotkał się ktoś z tym projektem?:

- od minuty 12:20.

W sieci jest tylko kilka zdjęć ukończenia budowy, a chciałbym pooglądać rzuty.

Edytowane przez Barth3z
poprawiłem minuty

Mi ten też najbardziej odpowiada - zauważ, że ma dwie różne połacie.

Tak, ale tylko dlatego, że ma okap. Bez okapu dach jest symetryczny z równym kątem.

Pokaż te swoje wstępne rysunki i coś się doradzi:)

Coś takiego:

rzut_HD_popr 1cc.jpg

Wymiary 7m x 18,5m, czyli 130m2 p.u. Dalej troszkę mało, ale jeśli wydłużę bryłę, do takiej samej jak w oryginale (21m), a garaż dam prostopadle jak na powyższym rzucie to powierzchnia bedzię taka o jaką mi chodzi. Tylko ten tunel wewnątrz ...

Tak, ale tylko dlatego, że ma okap. Bez okapu dach jest symetryczny z równym kątem.

Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]250623[/ATTACH]

Wymiary 7m x 18,5m, czyli 130m2 p.u. Dalej troszkę mało, ale jeśli wydłużę bryłę, do takiej samej jak w oryginale (21m), a garaż dam prostopadle jak na powyższym rzucie to powierzchnia bedzię taka o jaką mi chodzi. Tylko ten tunel wewnątrz ...

Mówiłem. :) Zrób salon centralnie a ten jeden pokój przesuń do ściany szczytowej, obok niego kuchnię kątowo. Kibelek na drugą stronę albo obok spiżarni.

Mówiłem. :) Zrób salon centralnie a ten jeden pokój przesuń do ściany szczytowej, obok niego kuchnię kątowo. Kibelek na drugą stronę albo obok spiżarni.

Nie podoba mi się kątowa kuchnia. Drugie to to, że chciałbym zrobić kuchnię narożną ze względu na okna, które chciałbym umieścić po obu stronach narożnika. Coś takiego:

http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_large_img/1608.jpg

Miałbym wówczas wgląd na podjazd. Okno północne - wjazd do garażu, okno wchodnie na bramę. Chciałbym również doświetlić dużym przeszkleniem od strony wschodniej jadalnię.

A kibelek koło spiżarni spowoduje, że wejście do niego musiałoby być z wiatrołapu. Jest to komfortowe rozwiązanie ?

Edytowane przez Barth3z

Nie podoba mi się kątowa kuchnia. Drugie to to, że chciałbym zrobić kuchnię narożną ze względu na okna, które chciałbym umieścić po obu stronach narożnika. Coś takiego:

http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_large_img/1608.jpg

Miałbym wówczas wgląd na podjazd. Okno północne - wjazd do garażu, okno wchodnie na bramę. Chciałbym również doświetlić dużym przeszkleniem od strony wschodniej jadalnię.

A kibelek koło spiżarni spowoduje, że wejście do niego musiałoby być z wiatrołapu. Jest to komfortowe rozwiązanie ?

Kątowa czyli narożna. :) Tak jak na tym zdjęciu, obok sypialnia. Kibelek z wejściem nie od salonu zawsze jest lepszy od takiego z bezpośrednim.

Barth3z- wejście do domu bez wiatrołapu? Przy propozycji perm-a moim zdaniem nie będzie ciekawe to wejście prosto na salon- nie każdy lubi.

Sypialnię obok salonu przesuwasz na wschodnią ścianę(w miejsce stołu), co lekko "zamyka" kuchnię. W kuchni nie masz wrysowanego okna na wschód. Teraz jest ok, ale po jego dodaniu zmniejsza się ilość miejsca na szafki wiszące.

Pomieszczenia 1,5m szerokości odpuściłbym sobie(no, spiżarka i wc mogą być). także 2,7 na sypialnie niekomfortowe- piszę o tym pierwszym Twoim rysunku. Dla rodziny 2+2 ciasnota dla osiągnięcia... zysku energetycznego?

Barth3z- wejście do domu bez wiatrołapu? Przy propozycji perm-a moim zdaniem nie będzie ciekawe to wejście prosto na salon- nie każdy lubi.

Witrołapem będzie ta przestrzeń między garażem a domem. Chcę ją zamknąć drzwiami zarówno od strony wschodniej jak i zachodniej.

Sypialnię obok salonu przesuwasz na wschodnią ścianę(w miejsce stołu), co lekko "zamyka" kuchnię.

No to dobrze myślałem, że perm proponuje zrobić taką podkowę. Niezbyt podoba mi się takie zamknięcie kuchni.

W kuchni nie masz wrysowanego okna na wschód. Teraz jest ok, ale po jego dodaniu zmniejsza się ilość miejsca na szafki wiszące.

Nie wrysowałem, bo nie skończyłem. Ściana od strony wschodniej ma wyglądać tak:

http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_large_img/kuchnia.jpg

czyli szyba pomiędzy blatem a szafkami. Nie będę musiał pózniej tego miejsca kafelkować ;) Przyjemne z pożytecznym.

Pomieszczenia 1,5m szerokości odpuściłbym sobie(no, spiżarka i wc mogą być). także 2,7 na sypialnie niekomfortowe- piszę o tym pierwszym Twoim rysunku. Dla rodziny 2+2 ciasnota dla osiągnięcia... zysku energetycznego?

Po poszerzeniu domu do 7m sypialnia ma 3,5m x 3,0m + wnęka na szafe przesuwną. Łazienka, kibel ma głębokość ok 1,8m.

I za żadne skarby nie będę przedkładał ciasnoty nad energetyczność budynku ! Od początku piszę, że ten jamnik ok, ale nie w takim wykonaniu jak pierwowzór. Potrzebuje określoną przestrzeń - ok. 140 - 150m2 p.u. Stąd te przeróbki rzutów.

Edytowane przez Barth3z

Ta szyba w tym miejscu to fantastyczne rozwiązanie. Warunek tylko aby komponowała się na zewnątrz czyli na tej ścianie już raczej żadnego innego okna.

Komponować się będzie idealnie. Ale tak jak mówisz, najlepiej jeśli nic więcej na tej ścianie nie będzie. A chciałem doświetlić jeszcze stół - jadalnie. Ale to już taka fanaberia.