DEZET 25.03.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Czyli łącznik między garażem a domem będzie spełniał rolę wiatrołapu- fajnie. Sprytny pomysł na nie robienie kafelków w kuchni 140-150m2 to sporo, ciężko to uzyskać rozsądnie w takim jamniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.03.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Świetliki dobra rzecz, tylko ich ceny przyprawiają/ły o zawrót głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Doświetlają rewelacyjnie tylko zgasić się ich nie da;) Nie takie doświetlanie miałem na myśli Ale właśnie ostatnio widziałem takie świtliki w energoooszczędnym budynku EkoCentrum wybudowanym niedawno we Wrocławiu. Tutaj reportaż o tym budynku: http://vod.tvp.pl/audycje/wiedza/cieplo-na-lata/wideo/01032014/13947079 . W 12:56 minucie można porównać jak świecą świetliki vs LEDy. Ale przez tę szybę między blatem a szafkami trochę słabo będzie wyjrzeć na zewnątrz innym domownikom poza dziećmi w pewnym tylko wieku. To nie ma być okno przez które będzie widoczny cudowny krajobraz i można na niego patrzeć z bujanego fotela. To ma być dogląd na bramkę i doświetlenie blatu roboczego w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Sprytny pomysł na nie robienie kafelków w kuchni Mały minus to taki, że jak coś chlapnie, to od razu widać. Najlepiej będzie zaopatrzyć się w taki przyrząd podręczny: http://atogratka.pl/pol_pl_Myjka-do-okien-szyb-ze-spryskiwaczem-Sciagaczka-3-w-1-440_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.03.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Superowy, "energooszczędny" domek z... torbami może puścić: kszhu- jamnik to kaprys, czy pomysł na tańszą budowę? Ja myślałem o takim 10x9m zewn. obrys, czyli środek jakieś 74m2. Bardziej ustawne, choć sporo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 kszhu, ale taki domek raczej nie 2+2.Z tego co wiem, to kolejny dla rodziców tak ? Ja obecnie użytkuje mieszkanie 60m2. I nie wyobrażam sobie przeprowadzki do domu mniejszego niż mieszkanie x 2, czyli 120m2 plus dodatkowy metraż na "kotłownio/spiżarkę", dodatkowy WC i dodatkowe pomieszczenie typu gabinet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 OK, masz jedno dziecko, tak ?Ja mam dwójkę i muszę dorzucić przynajmniej ten jeden pokój min. 14m2, więc zbliżamy się do tego min. o którym napisałem. Ja jednak potrzebuje dodatkowo gabinet. Potrzebuje pracować w odosobnieniu (niestety, często muszę pracować w domu), więc kolejne 10-15m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie przeczę. Tylko radzę dobrze się zastanowić bo potem stoją pokoje nieodwiedzane albo są za duże. Obecny salon lub kuchnię spokojnie bym zmniejszył bo stół jadalny mam teraz w kuchni i dużą część salonu niezagospodarowaną. Oczywiście, każdy niepotrzebny m2 domu to min. 1500zł straty. Rozsądek przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 25.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 to ja się odezwę jako frakcja minimalistyczna - my celujemy w ok. 100m, , a dzieci mamy dwójkę, z wizją trzeciego - to głółna motywacja, bo w mieszkaniu weszlibyśmy sobie wszyscy na głowę chyba mam mniej czasu, bo tylko wieczorami nadrabiam to co przez cały dzień piszecie, ale taki szkic na szybko. uważąm, że ta sypialnia po drugiej stronie domu do strzał w 10, to czego nie znalazłam nigdzie wcześniej. pokoje małe, ale bez przesady, w bloku mamy ciaśniej działka pierwsza z tych do wydzielenia, lekki stok zachodni, wokół względnie pusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 25.03.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 kurcze, czemu te zdjęcia takie małe? sorry ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 25.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 nie ma opcji, po to mają swoją, żebym się ich porządkiem nie musiała wkurzać ok, na razie mają 2 i 4 lata, więc pewnych tematów pewnie nie dopuszczam, ale łazienka choćby maleńka przy sypialni to must be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 to ja się odezwę jako frakcja minimalistyczna - my celujemy w ok. 100m, , a dzieci mamy dwójkę, z wizją trzeciego - to głółna motywacja, bo w mieszkaniu weszlibyśmy sobie wszyscy na głowę chyba mam mniej czasu, bo tylko wieczorami nadrabiam to co przez cały dzień piszecie, ale taki szkic na szybko. uważąm, że ta sypialnia po drugiej stronie domu do strzał w 10, to czego nie znalazłam nigdzie wcześniej. pokoje małe, ale bez przesady, w bloku mamy ciaśniej działka pierwsza z tych do wydzielenia, lekki stok zachodni, wokół względnie pusto W oryginale te pokoje mają raptem 10m2. Mam teraz takie i widzę, że nie są komfortowe. Może jak dzieciaki małe to jeszcze OK, ale jak podrosną i wstawi się szafe na ubrania, większe łóżko do spania i biurko to będzie ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 kszhu, jeszcze pytanie techniczne. Masz pomysł jak zastosować w takim domku izolację nakrokwiową ? Jak sobie ten detal rysuje, to wychodzi mi na to, że należy naciagnąć tą izolację na ścianę szczytową. Trochę szkoda tej nadmiarowej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Brzydka ta ściana... Tym bardziej w jamniku nie wyobrażam sobie czegoś takiego.Ale rozumiem o co chodzi.można podciągnąć ścianę szytową o wysokość izolacji nakrokwiowej, tak aby dachówka ułożona została równo do samego brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 No np. Ale jest problem jeśli chcesz ją wysunąć poza ścianę i jednocześnie mieć okapy na dłuższych ścianach - na boki nie masz krokwi a na okap masz dach grubości izolacji albo też nie masz krokwi. Fakt... zatem zamiast podwyższać ścianę szczytową trzeba będzie tam krokiew zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 No to i murłaty bo krokiew musi być na końcu ale to nie problem - chcesz wyjść z całą grubością izolacji nakrokwiowej na boki i na okapy? Nie nie. Ta krokiew tylko po to, żeby - jak sam zauważyłeś - podtrzymać okap. Ta krokiew nie ma związku z pozostałymi, które powinny być niżej, pod izolacją nakrokwiowią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 A jaki masz patent na jej podniesienie jak ona musi się na murłacie wspierać? Dostawisz na murłatę klocek grubości ocieplenia i na to krokiew? Nie wiem ... Ten detal trzeba będzie skonsultować z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Jak okapy i wysunięty za szczytowe to raczej tylko po całości z ociepleniem. Mi jakoś bardziej podoba się bez wysunięcia i okapów, ze schowanymi rynnami i tą pergotendą. To też wyjdzie taniej, prościej i szybciej. Jak dal mnie to właśnie ten okap robi różnicę. Jeśli bryła będzie prosta, symetryczna, to budynek straci to "coś". Ja jednak przykuwam uwagę do delikatnego deasignu Jutro/pojutrze jadędo Konserwatora Zabytków o wstępne zaopiniowanie bryły i zastosowanych materiałów. Jak dostane ustne zapewnienie, że blachodachówka łaczona na rąbek stojący i kąt dachu 30o przejdą to dalej projektuje. Dla kąta dachu 30o to szerokość nawet 8m zachowa dobry wygląd bryły budynku. Edytowane 26 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 26.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Jak dal mnie to właśnie ten okap robi różnicę. Jeśli bryła będzie prosta, symetryczna, to budynek straci to "coś". Ja jednak przykuwam uwagę do delikatnego deasignu patrząc na Twój projekt wyjściowy czy oryginał jamniczka to wydawało mi się że właśnie prostota do Ciebie przemawia.. do tego blacha na rąbek, jasna elewacja - miodzio. zerknij też tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221339-Projekt-indywidualny-wersja-hardcore/page2 popatrz tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) patrząc na Twój projekt wyjściowy czy oryginał jamniczka to wydawało mi się że właśnie prostota do Ciebie przemawia.. do tego blacha na rąbek, jasna elewacja - miodzio. zerknij też tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221339-Projekt-indywidualny-wersja-hardcore/page2 popatrz tu: Oglądałem ten pierwszy domek. Jednak to nie to. Zbyt wąski i zbyt wysoka ścianka kolankowa. Wizualizacje mojego aktualnego projektu, które pokazałem w dzienniku mają również zbyt wysoką ściankę kolankową. W rzeczywistości ma być o 20cm niższa. Co do jamniczka, to jest to bardzo prosta bryła. Ten przedłużony okap od strony południowej to jest coś niesamowitego. To jest ten detal, dzięki któremu budynek zwraca uwagę. A po tym jak skojarzyłem, że ten projekt idealnie pasuje do koncepcji kszhu zacząłem poważnie zastanawiać się nad jego realizacją. Ten domek też fajny: http://imageshack.com/a/img577/8739/s35g.jpg ale jednak drewniana elewacja i ten okap robią różnicę. Edytowane 26 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts