gentoonx 14.04.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 ... Oooo, coś bardziej ku temu: http://pracownia-projekty.dom.pl/images/67/wizualizacja_3_ac_ex_7.jpg ... nie byłem i nie jestem nadal fanem takich, ale ta wizualizacja nawet do mnie przemawia - chyba przez tę wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.04.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Ostatnio pracowałem w dużej hali, gdzie montowali same pakiety szybowe.Robili to Polacy ,więc wszystko mi pokazali.Jeden z tych systemów dla takiego domu jak projekt kszhu wydaje mi się idealny.Oni montowali to na ramach stalowych, ale po lekkiej modernizacji widzę to tak .Dookoła otworu okiennego kątownik al mocowany do cegieł.Na niego przychodzą uszczelki gumowe. Na to idzie następny kątownik z uszczelką,który trzyma pakiet .Kątowniki musza być w kilku miejscach skręcone z sobą śrubami . Pakiet znajduje się między dwoma kątownikami Al z uszczelkami.Uszczelki po bokach takie aby odprowadzały wodę na dolną uszczelkę .Dolna od strony wnętrza jest z fartuchem ,który dalej idzie pod pakietem szyb na zewnątrz. Dodatkowo otwór okienny od dołu zabezpieczony jest szeroką gumą klejoną do cegieł ,betonu .Będę miał trochę czasu to zamieszczę zdjęcia tych konstrukcji i zdjęcia uszczelek gumowych.Takie osadzenie wydaje mi się proste w wykonaniu ,można bez problemu wymienić pakiety szybowe. Miłego wieczoru Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 jerzyka51 a ta ramka aluminiowa zakryta cała styropianem czy jak? Poślij zdjęcia, taki informacji na razie jest nie wiele więc są cenne Jak myślicie jakie są ograniczenia jeśli chodzi o wielkość montowanego pakietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.04.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam Ostatnio pracowałem w dużej hali, gdzie montowali same pakiety szybowe.Robili to Polacy ,więc wszystko mi pokazali.Jeden z tych systemów dla takiego domu jak projekt kszhu wydaje mi się idealny.Oni montowali to na ramach stalowych, ale po lekkiej modernizacji widzę to tak .Dookoła otworu okiennego kątownik al mocowany do cegieł.Na niego przychodzą uszczelki gumowe. Na to idzie następny kątownik z uszczelką,który trzyma pakiet .Kątowniki musza być w kilku miejscach skręcone z sobą śrubami . Pakiet znajduje się między dwoma kątownikami Al z uszczelkami.Uszczelki po bokach takie aby odprowadzały wodę na dolną uszczelkę .Dolna od strony wnętrza jest z fartuchem ,który dalej idzie pod pakietem szyb na zewnątrz. Dodatkowo otwór okienny od dołu zabezpieczony jest szeroką gumą klejoną do cegieł ,betonu .Będę miał trochę czasu to zamieszczę zdjęcia tych konstrukcji i zdjęcia uszczelek gumowych.Takie osadzenie wydaje mi się proste w wykonaniu ,można bez problemu wymienić pakiety szybowe. Miłego wieczoru czekamy na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.04.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 jerzyka51 a ta ramka aluminiowa zakryta cała styropianem czy jak? Poślij zdjęcia, taki informacji na razie jest nie wiele więc są cenne Jak myślicie jakie są ograniczenia jeśli chodzi o wielkość montowanego pakietu? Zapytaj producenta, on określi maksymalne wymiary pakietu zależne od jego parametrów: rodzaj szyby/szyb, grubość szyb, ilość w zespoleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 18.04.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam A teraz opis Pierwsze zdjęcie -rama metalowa z uszczelką pionową drugie - uszczelka dolna z fartuchem ,który idzie od środka na zewnątrz ,chroni przed dostaniem się wody do środka trzecie - dolne podpórki pod pakietem -to takie kształtki aluminiowe na których opiera się pakiet szyb .Cienkie plastykowe podkładki między kształtką Al a pakietem służą do poziomowania pakietu/są różnych grubości/ czwarte- plastykowe listwy przekroju kwadratu o boku ok 3 cm mocowane do ramy metalowej pod fartuchem uszczelki dolnej .Do nich będą mocowane parapety piąte-listwy Al z uszczelką jak na pierwszym zdjęciu do mocowania pakietu. Póżniej na nie przychodzą ozdobne listwy. Uszczelka pionowa jest klejona z uszczelką dolną aby woda spływająca po niej nie dostała się do środka. Ten system po modernizacji jaką opisałem wcześniej chyba byłby do zastosowania. Zamiast ram żelaznych kątownik Al mocowany bezpośrednio do cegieł w otworze okiennym. Dowiedziałem się, że pakiety są różne w zależności od położenia względem stron świata.Od wschodu beż żadnych dodatkowych foli, a te od południa najlepiej zabezpieczone przed słońcem. Miłego wieczoru. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Bardzo ciekawe rozwiązanie. Pochwal się potem swoim wykonaniem jak będziesz coś takiego robił. A nie lepiej zrobić ramkę z impregnowanej ciśnieniowo sosnówki i uszczelnić fartuchem z EPDMu ? Od zewnątrz będzie wyglądała jak mini rama okienna, a od wewnątrz można przykryć izolacją i zlicować ze ścianą. Co do jamnika, to znalazłem fajną wizualizację pokazującą "moc" okapu w lecie: Wbrew temu co piszę nydar, okna od południa jak najbardziej - TAK! http://gtf.werber-bremen.de/assets/Uploads/CCAmbiWohnKcheOriginalsRhapsody.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.04.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 A nie lepiej zrobić ramkę z impregnowanej ciśnieniowo sosnówki i uszczelnić fartuchem z EPDMu ? Od zewnątrz będzie wyglądała jak mini rama okienna, a od wewnątrz można przykryć izolacją i zlicować ze ścianą. Co do jamnika, to znalazłem fajną wizualizację pokazującą "moc" okapu w lecie: Wbrew temu co piszę nydar, okna od południa jak najbardziej - TAK! http://gtf.werber-bremen.de/assets/Uploads/CCAmbiWohnKcheOriginalsRhapsody.jpg Jesienią i zimą smutniej w domu z takim okapem. Skąd wziąłeś zdjęcia mojej chałupy:o? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.04.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 A nie lepiej zrobić ramkę z impregnowanej ciśnieniowo sosnówki i uszczelnić fartuchem z EPDMu ? Od zewnątrz będzie wyglądała jak mini rama okienna, a od wewnątrz można przykryć izolacją i zlicować ze ścianą. Może XPS na ramkę? Są firmy które zajmują się obróbką styro, wycinają różne kształty. Może dało by radę zrobić profil do pakietu z XPS. Co do jamnika, to znalazłem fajną wizualizację pokazującą "moc" okapu w lecie: Wbrew temu co piszę nydar, okna od południa jak najbardziej - TAK! Fajne, tylko jeszcze trzeba mieć możliwość zrobienia w miarę płaskiego dachu, żeby okap był odpowiedni, albo budować wysoką ścianę. Masz linka do tego domu z wizualizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jesienią i zimą smutniej w domu z takim okapem. Smutniej jest, jak słoneczko nie świeci. Tutaj okna nie mają wpływu. Ale jak słoneczko wyjdzie, to ładnie penetruje wnętrze. Może XPS na ramkę? Są firmy które zajmują się obróbką styro, wycinają różne kształty. Może dało by radę zrobić profil do pakietu z XPS. W koncepcji kszhu, nic na ramkę nie trzeba montować, bo izolacja jest od wewnątrz. Ocieplenie ramki nic nie wnosi. Jedynie gdzie można dać XPS'a to pod pakiet, żeby ładnie osiadł. Fajne, tylko jeszcze trzeba mieć możliwość zrobienia w miarę płaskiego dachu, żeby okap był odpowiedni, albo budować wysoką ścianę. Masz linka do tego domu z wizualizacji? Nie mam linku do domu. Znalazłem tylko tą wizualizację: http://gtf.werber-bremen.de/fussbodentechnik/home/korkboeden/ Tutaj dach nie musi być płaski. W tym projekcie, dach ma 37o, a mimo to ładnie wygląda otwarty strop + okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jesienią i zimą smutniej w domu z takim okapem. Skąd wziąłeś zdjęcia mojej chałupy:o? Chciałbyś Nydar - pomarzyć warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ramka o jakiej piszesz jest ok ale jak ją wykonać w warunkach budowlanych? To jest już warsztatowa produkcja i tak naprawdę wiele nie różni się od komercyjnego fix-a. Nie..., to w sumie nie ma być ramka, tylko listewki kontrujące, żeby pakiet przy wiatrach nie wypadł. Nic więcej. Da się to zrobić prosto i na budowie. To nie może być zbyt skomplikowane, bo wtedy wyjdzie cenowo jak fix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.04.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Tak, ale zobacz jaka jest konstrukcja.Od podłogi do krokwi masz prawie 3m, a okno ma ok 2.2m.Tak jak pisałem, albo mały kąt dachu, albo wysokie ściany, ewentualnie niższe okna, aby okapem ich nie przysłaniać.Ewentualnie zamiast okapu z przedłużonego dachu, można zrobić ramę jak tu http://www.e3architekci.pl/img/171.jpg. Ale to już trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.04.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Chciałbyś Nydar - pomarzyć warto. Cieszę się,że wzbudza porządanie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ten okap to nie jest kontynuacja krokwi dachowych. Da się coś takiego zrobić zatem dla dowolnego kąta. kszhu, moze dasz pomysł, bo ja nie moge wymylic .. chodzi o ten otwarty strop. Żeby taki wykonać, należy osadzić belkę szczytową na dwóch podporach. Z jednej strony jest ściana zewnętrzna, ale po drugiej stronie jest działówka, która nie jest osadzona na żadnym fundamencie. Jak wykonać drugą podporę w takim jamniku izolowanym od wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.04.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ten okap to nie jest kontynuacja krokwi dachowych. Da się coś takiego zrobić zatem dla dowolnego kąta. Racja, szkoda że brak wizualizacji z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ale listwy nie wiele pomogą jak masz odpowiednio rozmieszczone uchwyty. Uchwyty do samych pakietów ? Jakie masz na myśli ? Dzisiaj ktoś z gości przy śniadaniu zaproponował mi odkupienie obecnej za dobre pieniądze więc w zasadzie mógłbym finalizować zakup działki i rozpoczynać nową budowę dla siebie:-) Tylko taki jamniczek! Tylko jak zwykle baby... Brak zgody na kolejne 2 lata szarpaniny:( Jak na razie... Pokaż żonie wizualizacje tego jamniczka, to na pewno zmięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 O uchwytach pisałem - szpilka w mur przy krawędzi pakietu, podkładka z czymś miękkim aby szkła nie kruszyć i nakrętka. Jeśli osadzisz szpilkę przy samym brzegu muru, to mur może nie wytrzymać. Chyba że pakiet głębiej. Jeszcze pytanie o głębokość akapu. Jaki kąt padania promieni brać do wyliczeń ? Dla 50 stopni i wysokości okapu na 2,35 (równo z oknem) jak na zdjęciu: http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2014/01/52cf3c7ee8e44e84960000b6_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_img_5580-668x1000.jpg okap ma 1,6m głębokości. Trochę dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie, pakiet większy od otworu. Jeśli ma być dalej to uchwyty w kształcie ceownika dopasowanego do pakietu wraz z podkładkami uchwytu i też nakładane na szpilkę i przykręcone. coś takiego? tylko zamiast kątownik jaki tu zastosowano ty chcesz dać ceownik: http://www.gregor.mojabudowa.pl/pliki/gregor/image/obraz_004.jpg Ja mam na myśli coś takiego: a tutaj detal kotwienia: Ja brałem max latem ale okna nie mam od podłóg a dla nich liczyłem. Dlatego latem oświetla mi przy tarasowym choć tylko kilkanaście cm. Tego jednak nie wymierzysz co do cm bo długość zależy od krotności dachówek, szerokości rynny, jej haków itp. Te kilka cm więcej czy mniej słońca różnicy nie robi. Jednak wydaje mi się lepszy mały okap plus coś jak ta pergotenda bo można ją dowolnie regulować i np. naświetlać w chłodne kwietniowe dni kiedy słońce już relatywnie wysoko. No właśnie, z oknami to łatwo. Wystarczy mały okap. Musiałbym w pokojach dać typowe okna, a tak jak piszesz tylko okno tarasowe do ziemi zabezpieczone pergotendą. Muszę przerobić wizualizację, żeby zobaczyć czy to będzie pasowała w jamniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie! Od dołu postawić to na czymkolwiek. To zrozumiałe. Po bokach te kawałki w kształcie ceownika (pasek wąskiej blachy 2x zagięty w tym samym kierunku pod kątem 90st), w środek miękkie podkładki, to na pakiet To jasne, wiem co to ceownik. i całość do ściany, na szpilki i przykręcić. A tego nie czuje. Czyżby coś takiego, tylko kotwienie prostopadle do tego ceownika ? http://1.bp.blogspot.com/-1ENVW8gsGeE/Ta-oyvGSwhI/AAAAAAAABd4/w5DsJz2Mzao/s1600/IMG_6909+uchwyt+mocuj%25C4%2585cy+JP.jpg Narysuj ten detal i wszystko stanie sie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts