Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klocki stawiane odwrotnie z IZODOMu można montować - nie ma żadnych przeciwskazań

U ściany nie zmienia się

jedyne co zyskujemy to brak mostków - tylko w przypadku law, bo płyta w standardzie je eliminuje

do zbadania ewentualne wilgonsc dom

wg mnie klucz do sukcesu to termour/izodom etc - czyli szczelność przegrody - bo izolacje bardzo ciężko wykonać prawilowo i szczelne

klocki stawiane odwrotnie z IZODOMu można montować - nie ma żadnych przeciwskazań

U ściany nie zmienia się

jedyne co zyskujemy to brak mostków - tylko w przypadku law, bo płyta w standardzie je eliminuje

do zbadania ewentualne wilgonsc dom

wg mnie klucz do sukcesu to termour/izodom etc - czyli szczelność przegrody - bo izolacje bardzo ciężko wykonać prawilowo i szczelne

A czy odwrocony Izodom polaczany z typowa izolacja posadzki nie da tego samego co normalna sciana i dom na plycie?

Ja bym jednak wolal miec tej izolacji od zewnatrz przynajmniej 10 cm, i od srodka z 20..

A czy odwrocony Izodom polaczany z typowa izolacja posadzki nie da tego samego co normalna sciana i dom na plycie?

Ja bym jednak wolal miec tej izolacji od zewnatrz przynajmniej 10 cm, i od srodka z 20..

przy płycie nie ma sensu togo odwracać - gra nie warta swieczki

bo 1 to brak mostków

2. to izolacja / U przegrody

3. szczelność przegrody

Jak dom nie duży to strop na dechach sztorcowych wspartych gdzieś po środku. Jak będziesz miał koncepcję projektu to można to policzyć. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie aby te dechy/belki gustownie ocieplić od zewnątrz w jakiś mało kosztowny sposób.

Jasne, zawsze się jakoś da, ale to już trochę takie kombinowanie na siłę. W parterówce rzeczywiście idzie zrobić termos.

Jak koniecznie potrzebujesz użytkowego poddasza i chcesz aby to wszystko było tanie i ciepłe to pomyśl o czymś takim:

Tak, znam to, ale mostków i tak nie unikniesz.

Jako tako poddasza użytkowego nie mam. Jedyne użytkowe pomieszczenie na poddaszu to antresola.

Minimalnie płytkie i nie ocieplone. "Zwykłe" fundamenty do domu pasywnego to wyższa szkoła jazdy i nieporównywalnie wyższe koszty.

Jak dobry grunt to ok, ale do granicy przemarzania trzeba dojść.

O "zwykłych" fundamentach do pasywnego nie myślałem, lepiej już płytę.

przy płycie nie ma sensu togo odwracać - gra nie warta swieczki

bo 1 to brak mostków

2. to izolacja / U przegrody

3. szczelność przegrody

A gdzie ja pisalem zeby odwracac przy plycie ?:)

Generalnie ciekawe co na to sam producent bo likwidacja mostka jest bezdyskusyjna a i posadzke mozna o wiele taniej odizolowac niz plyte (zwykly EPS vs XPS czy plyta Izodom) dajac EPS100 czy nawet perlitu wysypac pol metra :)

A gdzie ja pisalem zeby odwracac przy plycie ?:)

Generalnie ciekawe co na to sam producent bo likwidacja mostka jest bezdyskusyjna a i posadzke mozna o wiele taniej odizolowac niz plyte (zwykly EPS vs XPS czy plyta Izodom) dajac EPS100 czy nawet perlitu wysypac pol metra :)

Dzwoniłem do nich, nie ma przeciwskazań,

Rozwiazanie dobre, tansze jesli ni trzeba robic plyty

Ciekawe rozwiązania fundamentów z wykorzystaniem EPS100 można znaleźć też tu:

http://passivedesign.org/supergrund

na rysunku pokazują przewiązkę zbrojeniową między stopą a płytą, na zdjęciach nigdzie tego nie ma - może się panom zapomniało ;) taki drobiazg :lol:

fi12 przewiązki raczej bym zauważył

na rysunku pokazują przewiązkę zbrojeniową między stopą a płytą, na zdjęciach nigdzie tego nie ma - może się panom zapomniało ;) taki drobiazg :lol:

fi12 przewiązki raczej bym zauważył

Popatrz raz jeszcze :)

fi12 jest w tym elemencie pod ścianą.

A dodatkowo z nierdzewki przewiązki podtrzymujące.

Takie kawałki "żelastwa":

IMAG0146.jpg

Wygiąć w pierwszym lepszym warsztacie (x = wysokości pakietu) kawał blachy, pociąć na kawałki i powiercić (mogą być "fasolki" a nie okrągłe otwory). Będzie taniej niż koszt dostawy ramki aluminiowej:)

Podkładka od muru, druga od pakietu i przyciągnąć nakrętką na szpilce.

No to jeszcze raz- jakiej grubości chcesz to żelastwo? Nawet 2mm nie każdy Ci wygnie, po co wyważać otwarte drzwi. A pewnie są też L-ki stalowe.

poważnie???

mówisz o tym czy o innym czymś bom przyznaję, ślepy ;)

O tym o tym.

To główne zbrojenie ma fi12 (steel reinforcement fi12) , a te przewiązki (stainless steel ties) tylko podtrzymują to zbrojenie.

Przeczytaj opis wykonania i popatrz na rys na samym dole. Nie jest może najszczęśliwiej zrobiony, ale widać co i jak.

O tym o tym.

To główne zbrojenie ma fi12 (steel reinforcement fi12) , a te przewiązki (stainless steel ties) tylko podtrzymują to zbrojenie.

Przeczytaj opis wykonania i popatrz na rys na samym dole. Nie jest może najszczęśliwiej zrobiony, ale widać co i jak.

aaaa, teraz skojarzyłem - no fakt że ten rysunek troche mataczy ;)