Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Barth3z- coś strasznie kombinujesz z tymi ściankami. Czemu nie chcesz górnego profila zamocować do wiązarów, czy do płyty mfp? Od góry nie dajesz ocieplenia? Zrobiłbym ew. tak, żeby pod profil dać pasy XPS i całość skręcił szpilkami- jeśli nie pasowałby wkręt w wiązar.

Gruntowanie styropianu przed malowaniem nic nie daje. Najlepiej trzymają się farby akrylowe, ale czy chciałbyś mieć w domu sufit z fakturą styro?

Przyklejenie do styro płyt GK bez przykręcenia, to moim zdaniem hardcore. Myślę, że minimum kilka godzin musiałaby być podparta taka płyta, żeby nie odpadła. Lepiej dać jak pisał kszhu- siatka i klej.

Barth3z- coś strasznie kombinujesz z tymi ściankami. Czemu nie chcesz górnego profila zamocować do wiązarów, czy do płyty mfp? Od góry nie dajesz ocieplenia? Zrobiłbym ew. tak, żeby pod profil dać pasy XPS i całość skręcił szpilkami- jeśli nie pasowałby wkręt w wiązar.

Póki nie robię, to kombinuję. Chodzi o zniwelowanie mostków termicznych przez profile metalowe stelażu GK. Wysokość belki wiązarowej będzie coś ok. 18cm, a przestrzeń pomiędzy chcę zasypać proszkiem PUR od pigeona. Nie wiem na ile jest to skuteczna izolacja, więc wolę ten stelaż zakończyć pod izolacją styropianową.

Gruntowanie styropianu przed malowaniem nic nie daje. Najlepiej trzymają się farby akrylowe, ale czy chciałbyś mieć w domu sufit z fakturą styro?

Czemu nie? Ale nie wiem, czy po dwu/trzykrotnym kryciu struktura w ogóle będzie widoczna. Mogą być widoczne tylko łączenia, co może nawet ciekawie wyglądać.

Przyklejenie do styro płyt GK bez przykręcenia, to moim zdaniem hardcore. Myślę, że minimum kilka godzin musiałaby być podparta taka płyta, żeby nie odpadła. Lepiej dać jak pisał kszhu- siatka i klej.

Wole płyty, ze względu na późniejsze mocowanie stelażu. W ostateczności zastosuję kołki nylonowe.

Gruntowanie styro nic nie da dlatego, że grunt nie zostanie wchłonięty, podobnie jak farby. Maluję od czasu do czasu litery ze styroduru. Kładę nawet do 5 warstw, a jednak najdrobniejsze wgłębienie jest widoczne. Dla reklamy widocznej z daleka to nieistotne, ale sufit mamy 1m nad głową. Ze styro jeszcze gorzej, a nie nałożysz tyle farby, żeby wygładzić pory. Styk płyt też może nie wyjść równo i co wtedy?

Kołki -policzyłbym najpierw, ile takich kołków potrzeba do mocowania ścianek działowych (co 50cm?). Może w ogóle nie warto się bawić, bo ew. straty będą śmieszne, a pur jakiś opór cieplny ma, bo inaczej byś go nie brał pod uwagę.

DEZET, prawdopodobnie skończy się jednak na mocowaniu płyt GK do sufitu za pomocą kołków, bo same kleje rzeczywiście będzie bardzo czasochłonne. A jeśli w taki sposób oblecę cały sufit, to późniejsze mocowanie stelażu pod ścianki działowe nie będzie stanowiło problemu:

http://img24.imageshack.us/img24/7485/dsc01089pz.jpg

Co do proszku PUR, to liczę że 20cm proszku to tyle co 10cm grafitowego styropianu.

Natomiast czegoś takiego nie zrobię u siebie nigdy - przyklejanie płyt to gwarantowane nierówności. Przyklejanie na sufit to makabra i ryzyko zerwania - albo ze styro od płyt MFP albo od styro.

Na pewno zrobię siatkę w kleju i tynk maszynowy - wyjdzie szybciej, lepiej (równiej), bezpieczniej i taniej.

Do takiego stropu też się wkręcisz plastikowymi kołkami jak potrzebujesz.

Zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem.

Pomiędzy krokwie wełna, niżej dechy lub płyty i na to styro + tynk maszynowy. To na skosach.

Na suficie twardy styro podłogowy pomiędzy jętki, poniżej grafitowy + tynk maszynowy.

Na jętki od góry dodatkowo wełna w celu wygłuszenia. Stąd także wełna pomiędzy krokwiami na skosach.

DEZET, prawdopodobnie skończy się jednak na mocowaniu płyt GK do sufitu za pomocą kołków, bo same kleje rzeczywiście będzie bardzo czasochłonne. A jeśli w taki sposób oblecę cały sufit, to późniejsze mocowanie stelażu pod ścianki działowe nie będzie stanowiło problemu:

Co do proszku PUR, to liczę że 20cm proszku to tyle co 10cm grafitowego styropianu.

Montaż płyt na tym zdjęciu jest daleko od poprawnego wykonania suchej zabudowy. Mam nadzieję, że o tym wiecie.

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Mnie też to przypomina lipę. A to na zdjęciu to chyba nie mieszkanie, bo klitki jakieś te pomieszczenia. Niby profile złapane razem przez płytę GK, ale sztywność i akustyka pod znakiem zapytania.

OK, ale powyższy przykład to sufit z rusztem stalowym.

Czy klejenie płyt GK, do wcześniej przyklejonego styro (plus ewentualnie kołkowanego) również spowoduje niestabilność ścianek działowych i pogorszenie akustyki ?

Zauważcie, że piszemy w wątku o nietypowym rozwiązaniu - izolowanie domu od wewnątrz styropianem.

Edytowane przez Barth3z

OK, ale powyższy przykład to sufit z rusztem stalowym.

Czy klejenie płyt GK, do wcześniej przyklejonego styro (plus ewentualnie kołkowanego) również spowoduje niestabilność ścianek działowych i pogorszenie akustyki ?

Zauważcie, że piszemy w wątku o nietypowym rozwiązaniu - izolowanie domu od wewnątrz styropianem.

To może zamiast ścianek z płyt GK lepiej będzie postawić ścianki z suporeksu 8-12cm? Od góry pianka montażowa. Choć to też przy długiej ściance może się "bujać", ale całość jest sztywniejsza. Nie wiem jak z dźwiękonośnością- przekonam się jak już zamieszkam ;)

Ścianki GK (10cm, 2x 2 płyty + stelaż 5cm z wełną) mam montowane do sufitu (~144m2) i sufit po całości zalany PUR. Takie rozwiązanie dopuszczał (zastanawiam się czy nawet nie zalecał do dużych sufitów) w swoim manualu jakiś znany producent systemów GK.

Żadnych problemów ze sztywnością czy hałasem przez takie ściany.

Podeślij mi co to za producent.

Pozdrawiam

I to jest kolejny plus dla tej koncepcji!;)

Mam kolejne, ale nie wiem na ile to jest efektywne.

Mianowicie chodzi o to, że przy typowym fundamencie i izolowaniu od zewnątrz musisz chronić ściany przed ucieczką ciepła do gruntu. Np. isomurem, czy szkłem piankowym, które to materiały, albo nie są efektywne, albo/i bardzo drogie. W koncepcji, którą przedstawiłeś, zachodzi proces odwrotny - ściany ogrzewają się ciepłem gruntu ! Ciekawe jak wygląda rozkład izoterm takiej ściany. Śmiem twierdzić, że ściana będzie cieplejsza niż powietrze lub tynk na styropianie przy izolacji zewnętrznej. I im bliżej gruntu tym cieplejsza ściana. A cieplejsza ściana, to mniejsze straty.

Mam kolejne, ale nie wiem na ile to jest efektywne.

Nie obraź się, ale to chyba już jest za bardzo wydumane ;)

A poza tym, fundamenty tej koncepcji, bardziej należałoby porównywać do płyty fundamentowej, czy hybrydowej którą tu przedstawiałem, niż do zwykłych ław.

Cała koncepcja wydaje się być OK, ale póki com nadal przekonuje mnie tylko możliwość zrobienia fajnej elewacji bez kombinowania.