grzes124 06.05.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Nie wiem co widzisz i nie wiem na jakiej podstawie oceniasz informacje jakie posiadam ale nie obchodzi mnie to. Widzę za to, że próbujesz coś podważać ale nie zabardzo wiesz jak bo nie przedstawiasz kompletnie argumentów. Nie wiem jakie informacje posiadasz, ale te którymi się dzielisz trudno brać za konkrety. Chce też sprostować, że niby coś tu podważam, otóż nie... Stwierdzam, że są także inne rozwiązania o podobnych kosztach i podaje przykłady. To raczej Ty z uporem maniaka, bronisz swojej koncepcji, tak jakbym twierdził że jest zła, czy gorsza, nie wiem, chciał Ci ją zabrać, albo wręcz kazał robić inaczej... spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Rozwiązań jest cała masa ale trzeba je wycenić. Ty tego nie robisz więc bez podstaw twierdzisz, że koszty będą podobne. Robię, ale wiesz... Jeśli potrzebujesz dokładnego projektu, kosztorysu itp. to niestety nie dostaniesz - prawa autorskie projektantów to wykluczają.... Natomiast mogę Ci podpowiedzieć, że np dla tego przypadku http://www.viking-house.ie/downloads/ICF%20Foundation%20formwork.pdf, nie trzeba dokładać EPS300/ Przy tym elemencie o grubości 10cm, mostek liniowy jest na tyle mały że może być praktycznie pominięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ale trzeba wykonać ścianę 3W, wykonać z zewnątrz dodatkowo tynk, kombinować z osadzeniem okien itp. itd. - będzie to dużo droższe. ale... ale.. ale.. i oto wychodzi z Ciebie prawdziwy kszhu.... Jak w jednym miejscu tracisz pewność, to znajdzie się coś innego.... i karuzela się kręci... Jestem na tym forum już wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że Twoje zawsze musi być na górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.05.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 grzes124, twoj link dotyczący płyty hybrydowej, która wg mnie jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem i prawie kosztowo porównywalna z koncepcją kszhu. Jednak uważam, że pod kątem energetycznym koncepcja kszhu jest lepsza. Pewnie różnice będą rzędu kilku procent, ale będą. Co do wykonania, to w przypadku koncepcji kszhu dochodzi koszt 30cm bloczków i robocizny z jej układaniem. Do tego wylewanie ław musi odbyć się w innym terminie niż wylewanie posadzki. To są dodatkowe koszty przyjazdu betoniarki i pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Wiem kszhu... wiem... Nawet gdybyś miał niewygodny konkret przed nosem to byś go nie zauważył... Ja nie przedstawiam płyty hybrydowej jako rozwiązania dla Twojej koncepcji, tylko jako rozwiązanie alternatywne, które można zastosować w standardowym układzie. Wiem, że ci to nie w smak, w końcu niski koszt ciepłych fundamentów, był koronnym argumentem całej koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) No niech ci będzie, ciepła podłoga. Zapewniam Cię, że wiem o czym piszę, Ty też wiesz... grzes124, twoj link dotyczący płyty hybrydowej, która wg mnie jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem i prawie kosztowo porównywalna z koncepcją kszhu. Jednak uważam, że pod kątem energetycznym koncepcja kszhu jest lepsza. Pewnie różnice będą rzędu kilku procent, ale będą. Co do wykonania, to w przypadku koncepcji kszhu dochodzi koszt 30cm bloczków i robocizny z jej układaniem. Do tego wylewanie ław musi odbyć się w innym terminie niż wylewanie posadzki. To są dodatkowe koszty przyjazdu betoniarki i pompy. Te bloczki to zależą do posadowienia - nie koniecznie - minimalnie 30x30cm ława na gruncie rodzimym i po temacie. Betoniarka i pompa też nie bardzo bo inny beton na ławy a co innego posadzka na gotów - tylko miksokret. Nie można robić cienkiej nie zbrojonej bo to katastrofa - ugięcie, prężenie, spękania itp. To nie monolityczna płyta fundamentowa a zwykła posadzka z dylatacjami tam gdzie ścianki działowe, instalacjami wewnątrz, ułożona po większości prac wewnątrz aby po niej nie łazić itp. Wg mnie tylko w 2 bardzo oddalonych od siebie etapach. No i Barth3z podpadłeś kszhu... Trzeba było siedzieć cicho w szeregu? Edytowane 6 Maja 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.05.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Te bloczki to zależą do posadowienia - nie koniecznie - minimalnie 30x30cm ława na gruncie rodzimym i po temacie. Betoniarka i pompa też nie bardzo bo inny beton na ławy a co innego posadzka na gotów - tylko miksokret. Nie można robić cienkiej nie zbrojonej bo to katastrofa - ugięcie, prężenie, spękania itp. To nie monolityczna płyta fundamentowa a zwykła posadzka z dylatacjami tam gdzie ścianki działowe, instalacjami wewnątrz, ułożona po większości prac wewnątrz aby po niej nie łazić itp. Wg mnie tylko w 2 bardzo oddalonych od siebie etapach. Z tego co wiem, to minimalna głębokość posadowienia na gruncie niewysadzinowym to 50cm, czyli ława 30x30 + min. dwa rzędu bloczków. Inaczej się nie da dla nieocieplonego fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jeszcze jedno fajne rozwiązanie, zwłaszcza dla tych co chcą na elewacji klinkier:http://passivedesign.org/images/Denby%20Dale%20Sketch_opt%202.png Ciekawe, że ściana ma grubość tylko 10cm wewnątrz plus 10cm cegła na elewacji.Trochę duża ta stopa, ciekawe czy szło by zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Tej ściany z klinkieru nie musisz robić, przymusu nie ma.Bardziej mnie zastanawia zastosowanie takiej cienkiej ścianki.U nas standard to 24cm, część robi 18cm, a tu jest 10cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Tej ściany z klinkieru nie musisz robić, przymusu nie ma. Bardziej mnie zastanawia zastosowanie takiej cienkiej ścianki. U nas standard to 24cm, część robi 18cm, a tu jest 10cm.... Parterowe za zachodnią granicą tak budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.05.2014 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) No widzisz, a ja się dowiedziałem i nie ma czegoś takiego jak minimum. Aby był grunt rodzimy. Jak masz skałę to budujesz na niej. Gdzies niedawno wypowiadal sie Henok, ze istnieje na to jednak jakas norma, ww ktorej jest zapisane te 50cm. KSzhu, nio nie mow ze olejesz normy ? Edit: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zużywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6470239#post6470239 Edytowane 7 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.05.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Gdzies niedawno wypowiadal sie Henok, ze istnieje na to jednak jakas norma, ww ktorej jest zapisane te 50cm. KSzhu, nio nie mow ze olejesz normy ? Edit: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zużywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6470239#post6470239 PN-B-03020:1981 - Grunty budowlane - Posadowienie bezpośrednie budowli - Obliczenia statyczne i projektowanie. Pisałem na ten temat ponad 5 lat temu tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=3015908&viewfull=1#post3015908 Wtedy jeszcze na temat płyt fundamentowych niewiele wiedziałem, stąd powoływanie się na konieczność ekspertyzy przez rzeczoznawcę. Pisałem też później: Polska Norma (PN-81/B-03020 p. 2.2.2a ) mówi tylko, że takie rozwiązanie (zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu mniejsze niż 0,5m) trzeba uzasadnić. Najłatwiej jednak powiedzieć, że jest to niezgodne z PN . Uzasadnienie płytszego posadowienia można znaleźć w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa . Z rozwiązań technicznych mogę wymienić: - opaski przeciwysadzinowe, poziome i pionowe, - ostrogi z gruntu niewysadzinowego, - wymiana części gruntu na niewysadzinowy. Jest też norma : http://enormy.pl/?m=doc&nid=PN-91.120.10-00011&v=met : PN-EN ISO 13793:2002P Właściwości cieplne budynków Projektowanie cieplne posadowień budynków w celu uniknięcia wysadzin mrozowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.05.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 I wypowiedz specjalisty rozwiewa watpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 07.05.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Parterowe za zachodnią granicą tak budują Wszystko fajnie tylko, że to jest dom piętrowy http://passivedesign.org/case-study#overview-of-case-study U nas nie pozwalają na to przepisy, czy tradycja? EDIT: Pouczający, przynajmniej dla mnie jest też fakt, że dom niskoenergetyczny, pasywny, czy co tam jeszcze, nie koniecznie wiąże się z płytą fundamentową. Można to dobrze zrobić na ławach, i w cale nie wyrzucając pieniędzy na ismoury, czy szkło piankowe. Edytowane 7 Maja 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 07.05.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 To nie o przymus chodzi a o koszt - temat dotyczy taniego domu. Jak ktoś chcę mieć jednak ten klinkier, to co ma zrobić.... będzie mieć trochę drożej ale tak jak się mu podoba. Dla mnie to bardziej temat ciekawych, niestandardowych rozwiązań. Może ktoś będzie chciał dać 8m okno, które nie jest tanie, więc nie pasuje do tego tematu? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.05.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Obecny projektant (tych z Wrocka z pewnych względów pożegnałem) wskazuje mi problem z łatwopalnością styropianu przy izolacji od wewnątrz. Rozpoznaje temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 07.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jakieś podwyższone ryzyko pewnie jest, ale sytuacja podobna jest chyba przy kształtkach styropianowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.05.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jasne, tylko że tu nie chodzi o mnie, tylko o tych co będą opiniować projekt i wydawać PnB. Chciałem nie robić dodatkowego stelażu i płyt GK przy ścianach zewnętrznych. Jak coś będę wiedział to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.05.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Obecny projektant (tych z Wrocka z pewnych względów pożegnałem) wskazuje mi problem z łatwopalnością styropianu przy izolacji od wewnątrz. Rozpoznaje temat. Pomaluj szklem wodnym :) To jedno z oficjalnych zastosowan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Styropian się nie pali tylko topi. Pod szkłem wodnym też się stopi. ps. handlujesz tym szkłem czy jak? bo wszędzie i na wszystko tylko to szkło wodne; to chyba jest nawet dodatkiem do żarcia - E500;) Nie handluje. Kiedys handlowalem czyms innym ale na zdrowie mi to nie wyszlo... Stare dzieje z poczatku stulecia. Totez mozna bez obaw stosowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts