Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kszhu, mam kolejny zestaw pytań :)

Jakie masz styro w obecnej podłodze ? Jaka lambda ?

W założeniach tej koncepcji piszesz o U=0,1, czyli 30cm EPS grafitowego, ale taki występuje tylko jako EPS 70 - nie za słaby ? Czy jednak masz na myśli 40cm EPS 100 o lambdzie 0,038 - 0,042 ?

Drugie pytanie. Czy mając grunt niewysadzinowy i niski poziom wód gruntowych to jest sens dawać folię pod styro posadzkowe ? Czy nie można kłaść tego EPS 100 bezpośrednio na zagęszczonej pospółce ? W symulacjach wychodzi mi, że zastosowanie foli pod styropianem posadzkowym tylko szkodzi. Jedyne chyba sensowne miejsce gdzie warto dać, to pomiędzy wylewką a styropianem, czyli tak jak to opisują w równoległym wątku ;)

Teraz mam 30cm o lambdzie 0,039 czyli U=0,13. Zejście do U=0,1 ma sens i tylko EPS100 więc raczej 40cm w płytach 10cm.

Nie to nie ma sensu, za duże koszty, dodatkowe 10cm EPS będzie się 20 lat zwracać, bez sensu :D

To ma być dom tani w budowie, i ekonomiczny, i ma nie dużo kosztować, a to dodatkowy wydatek :D

p.s.

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać :D:D:D

Żadna symulacja, poza zalaniem wodami gruntowymi, nie uzasadnia folii.

Czyli pod mury izolacja, pod styro, nie.

Nie podciąga.

W sumie w projekcie mam niby papę pod styro w projekcie na parterze. Na piętrze już styro leży na gołym żelbecie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Teraz mam 30cm o lambdzie 0,039 czyli U=0,13. Zejście do U=0,1 ma sens i tylko EPS100 więc raczej 40cm w płytach 10cm.

Dlaczego 4x 10cm a nie 2x 20cm ?

Żadnej folii. Zagęszczona pospółka, na to geo/agro włóknina aby zachować czystość i EPS100.

i bez chudziaka jak rozumiem ?

U=0,1 się opłaca a ta różnica 10cm zwraca się w kilkanaście lat a budynek postoi trochę dłużej. Ma to więc uzasadnienie ekonomiczne.

Śmiem twierdzić, że nawet po 20latach się nie zwróci.

Różnica w U pomiedzy 30 a 40cm to 0,03. 0,03 x deltaT=12oC x 100m2 x 3800h (sezon grzewczy) = 136kWh x 30gr = 40zł rok.

Dodatkowe 10cm styro pod 100m2 podłogi x 150zł/m3 = 1500zł

1500zł / 40zł = ponad 37 lat

Biorąc pod uwagę, że te 1500zł jest z kredytu, którego oprocentowanie roczne niech będzie 4% to rocznie tracimy 60zł w zamian za 40zł oszczędności :)

To się nigdy nie zwróci !

No właśnie... poszukując ostatnio xps-a pod płytę usłyszałam od sprzedawców, że kładzie się go najczęściej Xx10cm z powodu korzystniejszej ceny (u mnie to relacja 3x10cm lub 2x15cm), ale też, co mnie zaskoczyło, i do końca tego nie ogarniam, z powodu lepszych parametrów cieplnych cieńszych płyt. Spotkałam się z opinią że ten sam materiał da cieplejszą przegrodę jak będzie w 3 warstwach po 10cm niż w 2 warstwach po 15cm. Czy to możliwe?

No właśnie... poszukując ostatnio xps-a pod płytę usłyszałam od sprzedawców, że kładzie się go najczęściej Xx10cm z powodu korzystniejszej ceny (u mnie to relacja 3x10cm lub 2x15cm), ale też, co mnie zaskoczyło, i do końca tego nie ogarniam, z powodu lepszych parametrów cieplnych cieńszych płyt. Spotkałam się z opinią że ten sam materiał da cieplejszą przegrodę jak będzie w 3 warstwach po 10cm niż w 2 warstwach po 15cm. Czy to możliwe?

Tak, to prawda. Ale to dotyczy raczej płyt cieńszych, poniżej 7-8cm. Chodzi o proces produkcji i spieniania.

Ale zastosowanie niby cieplejszych płyty 4 x 10cm to gorsze parametry obciążeniowe niż w przypadku układania płyt od 2 x 20cm.

Warstwowe łączenie XPS pod płytą, to gorsze parametry obciążeniowe, ale i izolacyjne. Przynajmniej tak wynikało z karty technicznej BASF. Trzeba by sprawdzić, jak jest w przypadku EPS.

Barth3z uwzględniając opór gruntu, do U ok. 0.1 zejdziesz już przy 30cm EPS039.

Chyba że założenie jest, aby sama izolacja miała U = 0.1W/(m2K)

Różnica w U pomiedzy 30 a 40cm to 0,03. 0,03 x deltaT=12oC x 100m2 x 3800h (sezon grzewczy) = 136kWh x 30gr = 40zł rok.

Z czego masz taką tanią energię? Pompa? Gaz?

Edytowane przez grzes124

Przy 30 cm izolacji i ogrzewaniu podłogowym delta T wylewka/grunt jest większa niż deltaT gk na suficie pokrycie dachu!!! I to różnica jest bardzo znaczna!

Dlaczego więc 40cm w dachu nie budzi u Pana takich zastrzeżeń?

Prąd? Dzisiaj możesz go kupić z dostawami do końca 2017r za ,11zł w taniej taryfie plus opłaty lokalnego dystrybutora, w sumie mniej niż ,3zł.

Ale to są ceny dla zwykłego konsumenta, czy dla firm? Bo dla firm to już dawno można było zejść nawet do okolic 20gr z przesyłem.

Jaka stawka jest wtedy w taryfie drogiej?

grzes, 30gr to druga taryfa.

kszhu, nawet biorąc pod uwagę nieco zimniejsze strefy brzegowe to dalej nie jest to rentowna inwestycja. Chyba, że zaczniemy kombinować, że te 10cm dodatkowego styro to 10cm mniej pospółki i kosztów jej zagęszczenia. Był ktoś taki na forum, że zamiast pospółki wpakował 45cm styro pod posadzkę, bo mu się nie chciało zasypywać i zagęszczać ;)

Co do posadzki to jeszcze takie pytanie. Skoro nie ma być chudziaka, ani folii, to układanie styropianu należy chyba rozpocząć dopiero po skończonym SSO?

Tak, kończysz ściany od wewnątrz a potem, przed laniem posadzki układasz styro i co tam w nim ma być (kanaliza, może kanały do grzania, może część elektryki) i zalewasz.

Budowlańcy, którzy będą układać mi silke na ściany bedą klnąć ;) W sumie dobrze, że to będzie 18'tka a nie bloczki 24 cm :)