Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli to tak naprawdę całość wspiera się na wzmocnieniach.

Robi się tak, jak szalunek dobry to taki odpowiedni i dobrze lany beton również jest ostatecznym wykończeniem bez tynkowania.

Tyle, że to nie jest tanie rozwiązanie.

Silikaty mają wystarczającą nośność, natomiast wzmocnienia betonowe są dodane żeby nadać sztywność konstrukcji (momenty skręcające czy coś - nie wnikam aż tak bardzo w szczegóły bo konstruktorem nie jestem) budynek ma specyficzny kształt wynikający z ograniczeń działki. Nieregularna, o powierzchni ok 450m2, wjazd od północy, niewielka dopuszczalna powierzchnia zabudowy etc. Gdyby nie te ograniczenia to pewnie zdecydowałbym się na silikat 15-18cm+30cm styro, natomiast dla mnie każdy 1cm na grubości to 0,8m2 więcej powierzchni - stąd silka 12+płyty PIR/PUR

Silikaty mają wystarczającą nośność, natomiast wzmocnienia betonowe są dodane żeby nadać sztywność konstrukcji (momenty skręcające czy coś - nie wnikam aż tak bardzo w szczegóły bo konstruktorem nie jestem) budynek ma specyficzny kształt wynikający z ograniczeń działki. Nieregularna, o powierzchni ok 450m2, wjazd od północy, niewielka dopuszczalna powierzchnia zabudowy etc. Gdyby nie te ograniczenia to pewnie zdecydowałbym się na silikat 15-18cm+30cm styro, natomiast dla mnie każdy 1cm na grubości to 0,8m2 więcej powierzchni - stąd silka 12+płyty PIR/PUR

Te wzmocnienia to o grubości ściany z silki czyli 12cm? w formie słupa o jakim przekroju - wymiary? Pod tymi wzmocnieniami są stopy w ławie? wzmocnienia od ławy czy wyżej?

Te wzmocnienia to o grubości ściany z silki czyli 12cm? w formie słupa o jakim przekroju - wymiary? Pod tymi wzmocnieniami są stopy w ławie? wzmocnienia od ławy czy wyżej?

Wzmocnienia o grubości ściany, przekrój 12x12cm. Dom jest na płycie, płyta na okoliczność wzmocnień raczej nie jest dodatkowo zbrojona może być wręcz odwrotnie bo ściany lżejsze. Wzmocnienia są głównie ze względu na sztywność a nie nośność. Same wzmocnienia idą od poziomu 0, i są co ok 2,25m

Chociaż to dopiero koncepcja to jakoś nie układa mi się to rozwiązanie.

Jednak dla moich potrzeb najlepiej i najtaniej wychodzi silka 18cm (albo 15cm jak się konstruktor zgodzi) na dedykowanej zaprawie cienkowarstwowej plus tynk podkładowy a na nim farba strukturalna. Będzie to tańsze niż murowanie z małych, drogich bloczków ozdobnych oraz nie będzie wymagać dodatkowej wiatroszczelności, lanych słupów itp.

Zgadzam się, słupy wynikają ze specyficznego kształtu, momentów skręcających etc. w normalnym domu obyłoby się pewnie bez słupów

Ja robię wg koncepcji kszhu na BK 18cm z SOLBETu.

sciana.jpg

A tutaj wstępna perspektywa.

perspektywy.jpg

Zmienione na pewno zostaną te dwa okna balkonowe na duże okna fix (pakiety), poszerzony zostanie garaż oraz spad dachu garażu będzie zgodny ze spadem dachu budynku. Powiekszone zostanie okno w kuchni i dołożone drugie okno kuchenne (pomiedzy blatem a górnymi szafkami) na stronie wschodniej. Kolejne rzuty już nie długo ;)

Edytowane przez Barth3z

Rzuty ładne. Od projektanta czy sam to robisz?

Projektant. Będzie też film ;)

Co do dachu to planujesz blachę na rąbek? Młotkowana np. od rukki to fantastyczna sprawa tylko trzeba idealnie równo więźbę wyprowadzić.

Tak, rąbek od Rukki. Wieźba będzie z wiązarów pokryta płytą MFP, więc powinno być równo.

EDIT: ściana też całkiem niezła i w zasadzie nie droga; będę się przypatrywał i ew. skopiuję;)

Jak wpadniesz i pomożesz to pozwolę skopiować ;)

,,Tak, rąbek od Rukki. Wieźba będzie z wiązarów pokryta płytą MFP, więc powinno być równo."

MFP nie zapewni równości.Więźba jak nie będzie przynajmniej powietrznosucha ,będzie pracowała i zrobi z MFP co będzie chciała. Powinna być co najmniej powietrznosucha. Rozważ też uszczelnienie styków płyt choćby pasami włókniny nasączonymi czymś elastycznym,przy zachowaniu oczywiście dylatacji.

,,Tak, rąbek od Rukki. Wieźba będzie z wiązarów pokryta płytą MFP, więc powinno być równo."

MFP nie zapewni równości.Więźba jak nie będzie przynajmniej powietrznosucha ,będzie pracowała i zrobi z MFP co będzie chciała. Powinna być co najmniej powietrznosucha. Rozważ też uszczelnienie styków płyt choćby pasami włókniny nasączonymi czymś elastycznym,przy zachowaniu oczywiście dylatacji.

No ale na ten MFP chyba ida laty no nie? Bo jak inaczej to sie wentylowac?

Pisząc o wiązarach mam na myśli drewno suszone C24 impregnowane ciśnieniowo.

No ale na ten MFP chyba ida laty no nie? Bo jak inaczej to sie wentylowac?

Właśnie nie koniecznie, ale to jeszcze temat to sprawdzenia. Dam znać co i jak, bo połać południowa to panele PV.

Pisząc o wiązarach mam na myśli drewno suszone C24 impregnowane ciśnieniowo.

Właśnie nie koniecznie, ale to jeszcze temat to sprawdzenia. Dam znać co i jak, bo połać południowa to panele PV.

Bardzo dobry choć kosztowny wybór z tym drewnem.Nawet jak zamoknie w trakcie montażu,to jest to powierzchniowe i wyschnie bardzo szybko,bez szkody dla liniowości.

O szkle wodnym nie będę nudził ale jest to dobra bariera przeciwogniowa dla konstrukcji.

Bardzo dobry choć kosztowny wybór z tym drewnem.Nawet jak zamoknie w trakcie montażu,to jest to powierzchniowe i wyschnie bardzo szybko,bez szkody dla liniowości.

O szkle wodnym nie będę nudził ale jest to dobra bariera przeciwogniowa dla konstrukcji.

Wiem, że malowanie drewna szkłem wodnym to tylko na plus - ochrona przed wilgocią oraz ochrona przed ogniem. Do przemyślenia.

Barth. Do ciebie , nie złośliwie tylko co by kuku nie było,taki problem do przemyśleń,bo rozważasz nawet brak paroizolacji przy izolacji od wewnątrz.

Woda zamarzając, zwiększa swoją objętość o ok. 10%. Nie sądzisz, że przy kilkunastodniowych mrozach nawet -2-5oC w ścianie zewnętrznej woda zamarznie a zwiększając objętość zablokuje kapilary puszczające parę wodna,stając się barierą dla niej.

Tak do przemyślenia.

Barth. Do ciebie , nie złośliwie tylko co by kuku nie było,taki problem do przemyśleń,bo rozważasz nawet brak paroizolacji przy izolacji od wewnątrz.

Woda zamarzając, zwiększa swoją objętość o ok. 10%. Nie sądzisz, że przy kilkunastodniowych mrozach nawet -2-5oC w ścianie zewnętrznej woda zamarznie a zwiększając objętość zablokuje kapilary puszczające parę wodna,stając się barierą dla niej.

Tak do przemyślenia.

Jedyne pomieszczenia gdzie będzie paroizolacja w postaci odpowiedniej farby to pomieszczenia łazienki i kuchni. Tym bardziej, że te pomieszczenia są od strony północnej.

Od strony południowej mam dużo okien i tutaj nie planuje żadnego kuku ;)

nydar, jak mam projektować dom jeśli nie w oparciu o symulacje różnymi programami ? A wszystkie podają podobne wyniki. Przecież nie będę słuchał TB.

PS. nydar, zamieniłem silke 18 na BK 18cm. To robi dużą różnicę.