nydar 25.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Może trzeba wiedzieć jak zrobić by w rok czy dwa się zamortyzowały. No ale jako zwolennik kupna gotowych ze sklepu, nie zrozumiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Twoja logika jest porażająca. W kółko to samo. Zajrzyj ,poszukaj ,wszystkie systemy opisałem dokładnie i określiłem koszty. A ty apiać od nowa . Nudzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 To zrobimy eksperyment na kolektorze słonecznym.Ja opiszę jak zrobić a ty to merytorycznie zgnoisz.Ściana południowa,na niej izolacja EPS o x grubości. Na ten styropian naklejam ryflowany ale odwrotnie i w poziomie. W ryflach umieszczam 200mb pexa i zachlapuję tynkiem . Na to siatka ,tynk i kolor grafitowy. Koszt .No dobra zaszaleję 1000PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Do twojej koncepcji to brakuje zwłaszcza wiedzy.A dla 200mb peksa potrzeba z 20m2 i większość w tym kraju izoluje od zewnątrz,więc kosztem jest tylko styropian ryflowany ,pex i kilka wiader zaprawy. Efektem jest tona cieplej wody w słoneczny dzień. Zawiodłeś mnie. Myślałem że merytorycznie zgnoisz, a ty po swojemu,bełkotliwie bez argumentów .Czyli jak zwykle. ps. O jakim ty gruncie piszesz? My tu o solarze za 1000PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Nie ma co podważać bo boisz się pokazać koszty tych nietrafionych wynalazków tak samo jak boisz się pokazać ich efekty. Niestety ale relacja jakość/cena takich rozwiązań wypada tak tragicznie, że nikt rozsądny ich nie wykorzystuje. A proszę bardzo. Odzysk ciepła z szarych ścieków to koszt urządzenia ok. 650 zł, sprawność ok. 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Nie śmiał bym pouczać nikogo z wyjątkiem ciebie bo błądzisz. Co w tej koncepcji nie tak?Na początek to dziurawe ściany i dziurawy styropian, poprzez izolowanie od środka i silka na zewnątrz .Po drodze ochładzanie domu od spodu przez GWC maxowe.Na końcu ignorowanie odzysku ciepła z wszystkich mediów generowanych przez dom i nieuzasadniona wiara w kupne systemy.To w tej koncepcji jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Dobrze że wpadłeś kolektor 1.Odnieś się do tego bo się na tym znasz. I proszę nie oszczędzaj. ,,To zrobimy eksperyment na kolektorze słonecznym.Ja opiszę jak zrobić a ty to merytorycznie zgnoisz.Ściana południowa,na niej izolacja EPS o x grubości. Na ten styropian naklejam ryflowany ale odwrotnie i w poziomie. W ryflach umieszczam 200mb pexa i zachlapuję tynkiem . Na to siatka ,tynk i kolor grafitowy. Koszt .No dobra zaszaleję 1000PLN" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 EDIT: Widzisz nydarku, nawet kol. perm się przekonuje do technicznych walorów tej koncepcji http://www.forumbudowlane.pl/vt/46799/30/dom-pasywny-ocena#282179 chociaż jeszcze nie uważa, że jest to racjonalne (nie pisze z jakich względów, może koszty tych 40cm od gruntu?) rozwiązanie. Też uważam, że te 40cm to przesada. Tym bardziej, że głębokość posadowienia ławy (ława o wysokości 30cm) i 30cm ściany fundamentowej spełnia normy dla gruntu niewysadzinowego (50cm). Dodatkowe 10cm styro to nie tylko koszt samego styropianu, ale to również dodatkowa praca i materiał w postaci bloczków fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Mnie to nie tak bardzo interesują cm co U. Najlepiej zrobić je z jak najmniejszej grubości oczywiście ale z drugiej strony jest też kasa dlatego będę szukał optimum pod NF15. Nie wiem czemu od gruntu chcesz U=0,1 ? . Przecież to nie są te same warunki jak dla ściany czy dachu. Ale to twój wybór. Moim zdaniem U=0,12 jak piszą w NF15 jest i tak na skraju jakiegokolwiek uzasadnienia ekonomicznego. A sama dotacja NF15 przydałaby się na coś bardziej pożytecznego i bardziej rentownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Dotacja jest jaka jest i jest sensownie skalkulowana, poczytaj np. http://blog.buildgreen.pl/czy-doplata-sie-oplaca/ Cyt: "Łatwo także zauważyć, że dopłata NFOŚ opłaca się tym bardziej im mniejszy i tańszy w budowie będzie dom, którego inwestycję będzie ona wspomagać. Twórcy nie ukrywają tego, że takie właśnie było założenie programu – wspomagać ekonomiczne, racjonalne budownictwo jednorodzinne, a skądinąd wiadomo, że najczęściej budowane w Polsce domy mają średnią powierzchnię użytkową właśnie na poziomie 120-150 m2." Ciekaw jestem ile tej realnej kwoty zostanie. Na pewno nie jest to korzystna opcja dla osób budujących za gotówkę. A masz już program "prosument" pod PV+PC więc można startować i do tego. Ta dotacja jest znacznie lepszą propozycją niż NF15 ! Ciekawe czy się niewykluczają. W końcu w obu musisz mieć źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Spokojnie, zostanie, wszystko do policzenia. A jak zostanie to się opłaca. I nie koniecznie na kredyt bo ten można wziąć tylko na dotację +1zł. Samo wzięcie kredytu to kilka tys. w plecy. A indywidualny projekt pod NF15 to też od kilkunastu wzwyż. Chyba, że znajdziesz domek w katalogu to parę zł zaoszczędzisz. Weryfikator to też ok. 2 x 2000zł. Próba szczelności "na fakturę" to też znacznie wyższa kwota. A znalezienie firmy, która tanio osadzi same pakiety szybowe i da na to gwarancje to dopiero będzie wyczyn Warto sprawdzić bo ta dotacja jest dla określonych urządzeń, których wcale nie musi być w pierwotnym projekcie budowlanym. W pierwotnym dasz ogrzewanie elektryczne, a w prosumencie PC ? Jaki masz pomysł na to, żeby nie robić dwóch systemów CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.05.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Odnosnie prosumenta - zbieraja tez wnioski od osob fizycznych czy to tylko przez zainteresowane samorzady ? Edytowane 26 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Nie wiem, nie rozważałem na razie tego bo mi ten prosument nie bardzo podchodzi - nawet z tą dotacją system jest mało opłacalny. kszhu, przecież wiesz że można zrobić, żeby był baaardzo opłacalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.05.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Idź do banku, tam robią wszystko. Bankow jak mrowkow... edit: te z listy wspolpracujacych z nfos ? Edytowane 26 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 kszhu, wracając do koncepcji.Jak poprowadzić instalację kanalizacyjną? W przypadku płytkich fundamentów musi ona schodzić pod ławą, czyli układanie powinno być przed wylaniem ław. No i rodzi się problem z rekuperatorem ciepła z szarych ścieków, bo zasobnik takiego urządzenia powinien być poniżej rury kanalizacyjnej. W tym przypadku to będzie poniżej ław. Jak to teraz sprytnie wykonać / zaizolować ?A może jednak poprowadzić odpływ wody szarej w warstwie izolacji, a dopiero wylewkę z zasobnika sprowadzić poniżej ław ? Chyba tak trzeba to będzie zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Nie wiem skąd masz te dane ale uważam, że przesadzasz:) Kredyt bierzesz niewielki i spłacasz natychmiast po budowie jak chcesz, weryfikator to audytor OZC dopuszczony przez bank i nie bierze 2.000zł, próba szczelności to koszt ale bez przesady, w końcu masz 50.000zł - 18% podatku. Gdzieś czytałem, że weryfikator bierze 2tys.zł x2. Wzięcie kredytu to prowizja i przede wszystkim obowiązkowe ubezpieczenie budynku. Do tego chyba jeszcze operat szacunkowy nieruchomości i rośnie niepotrzebna kwota. No ale nie ma co gdybać. Może znajdzie się chętny który opisze ile mu zł pozostało z tych 50k. Nie wiem, nie rozważałem na razie tego bo mi ten prosument nie bardzo podchodzi - nawet z tą dotacją system jest mało opłacalny. Mam. Z jednej dotacji klimatyzator LG a z drugiej aristonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 26.05.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Tu kolega chcę korzystać z NF15, więc może się coś więcej dowiecie.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224954-e4-pasywnie&p=6407025#post6407025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 ,,Ale nie ma to nic kompletnie wspólnego z nieekonomicznym odzyskiem z wody do powietrza" Użytkuję to już dwie pełne zimy. Do tej pory nie wymagał RSŚ nawet czyszczenia. Ale jest nieekonomiczne.Bez tradycyjnego rekuperatora zasilam dom w świeże powietrze o temp. +/- +18oC. Ale jest nieeknomiczne.Dysponuję powietrzem zużytym do napędu PPC o stałych dodatnich temp. i wysokiej wilgotności, nawet w silne mrozy .Ale jest nieekonomiczne.Doskonała różnica ciepła właściwego dla wymiany ciepła i kierunku przepływu 4200J/kgK / 1005J/kgK. Ale jest nieekonomiczneRegeneracja temperatury pod domem po zimie.Ale to jest szczególnie nieekonomiczne,bo ekonomiczne jest jak pod domem mniej jak 8oCKoszt instalacji ok. 2000PLN tymi rencami przy cenie tradycyjnego rekuperatora 4000-6000PLN. Ale jest nieekonomiczne.Jest to krok w kierunku samowystarczalności energetycznej dla celów CO dobrze zaizolowanego domu. Ale jest nieekonomiczne. Ekonomiczne natomiast jest bredzenie o rzeczach o których się nie ma pojęcia ,doświadczenia,ba, nawet nie wie się jak to działa ,jakie funkcje spełnia. Wysilił byś się chłopie i napisał chociaż dla czego nieekonomiczne.A ty jak rozkapryszony bachor tupiesz i wrzeszczysz nieeeee!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.05.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Dysponuję powietrzem zużytym do napędu PPC o stałych dodatnich temp. i wysokiej wilgotności, nawet w silne mrozy .Ale jest nieekonomiczne. Szanowny Panie nydar, wie Pan dlaczego ? Czy może mi Pan odpowiedzieć na to pytanie: Grzeje Pan wodę, temperatura jej rośnie aż do 100st.C . Potem temperatura nie rośnie, całe ciepło zabiera para. Gdy zwiększymy ciśnienie tej pary, para zmieni stan skupienia na wodę i odda ciepło. Prosty cykl Carnota. Problem z takim transportem ciepła powstaje, gdy źródło grzejące wodę ma np 80 st.C . Co by Pan zrobił, by proces transportu ciepła ruszył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Pewnie zmniejszył bym ciśnienie,tyle że co to ma do zużytego ciepłego,wilgotnego powietrza ( o nieporównywalnej wilgotności z powietrzem w mrozy) przeznaczonego do napędu powietrznej PC?Szanwny Pan z pewnością wie ,że czym wyższa temp. i wilgotność DZ przy PPC,to tym lepiej a GZ w domu dobrze zaizolowanym to 25 w porywach 26 oC w największe mrozy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts