Barth3z 15.02.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Skomplikowany system ale na pewno zdałby egzamin.Coś jak wykorzystanie dodatkowej warstwy styropianu ryflowanego zasilanego z GWC. Latem do chłodzenia.Zimą do podgrzewania . Normalna izolacja a na to dodatkowo ryflowany dla chłodzenia i grzania.Grawitacja sama wymusi przepływ. Ryfle musiałyby być zaraz pod tynkiem zewnętrznym, żeby móc przekazać energię z powietrza do czegoś co łatwo tą energię przyjmie - w tym przypadku właśnie tynk. To jest proste, bo nie wymaga żadnych dodatkowych zakupów. Tylko jak przykleić siatkę, żeby te ryfle nie zapchać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.02.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ryfle musiałyby być zaraz pod tynkiem zewnętrznym, żeby móc przekazać energię z powietrza do czegoś co łatwo tą energię przyjmie - w tym przypadku właśnie tynk. To jest proste, bo nie wymaga żadnych dodatkowych zakupów. Tylko jak przykleić siatkę, żeby te ryfle nie zapchać ? Ryflami do izolacji podstawowej. Powietrze przepływające przez ryfle ,ma odbierać ciepło gromadzone przez tynk i nikłe cm styropianu.Zimą w słoneczny dzień wartością będzie też osuszanie izolacji .Przejście przez GWC i wstępne podgrzane powietrzne będzie ssało z izolacji wilgoć jak gąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) kszchu piszesz Idea znana, ciekawa i słuszna. . ma to jakąś komercyjną nazwę żeby można poczytać coś więcej a w ogóle to chodziło o duże GGWC na ścianie/ach domu a nie powietrze , ryfle itd Przynajmniej tak mi sie wydaje (to do postu Nydara) Edytowane 15 Lutego 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.02.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ryflami do izolacji podstawowej. Powietrze przepływające przez ryfle ,ma odbierać ciepło gromadzone przez tynk i nikłe cm styropianu.Zimą w słoneczny dzień wartością będzie też osuszanie izolacji .Przejście przez GWC i wstępne podgrzane powietrzne będzie ssało z izolacji wilgoć jak gąbka. To już jest podwójna robota .. Kosztuje. To ma być coś, co niejako robisz przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) kszchu piszesz ma to jakąś komercyjną nazwę żeby można poczytać coś więcej a w ogóle to chodziło o duże GGWC na ścianie/ach domu a nie powietrze , ryfle itd Przynajmniej tak mi sie wydaje (to do postu Nydara) ISOMAX: http://www.isomax.com.pl/budownictwo,charakterystyka__energetyczna.html - tutaj zdjęcia (prawie) takiej ściany. EDIT: U nich podstawowym błędem jest grzanie ściany pomiędzy izolacjami. Należy ogrzewać tynk. Edytowane 15 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 To już jest podwójna robota .. Kosztuje. To ma być coś, co niejako robisz przy okazji. Kosztem będzie cena m2 styropiany ryflowanego i GWC z bele czego .Nic więcej. Dlatego obniżanie zużycia poniżej 30kWh /m2 jest w sensie ekonomicznym wątpliwe,bo kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.02.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Kosztem będzie cena m2 styropiany ryflowanego i GWC z bele czego .Nic więcej. I dwukrotne klejenie styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.02.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Też tak myślałem,że to sensu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) Będzie: mały, ekonomiczny i tanio sorry bo to nie ten wątek i w jego tytule nie ma pytania, ale wydaje mi sie że każdy dom o powierzchni do 100 mkw bedzie ekonomiczny i tani jesli bedzie miał prosta bryłę , nie bedzie miał ozdobników w postaci wykuszów , lukarn , wolich oczek, okien dachowych , balkonów i wszystkich podobnych dupersznytów. Na ten temat na forum padło już wiele. A inwestorzy z uporem maniaka (nie wszyscy) budują wprost zupełnie coś innego. Taki dom (nie bedąc z branży ) to w 4 miesiące do SSZ z instalacjami w środku robię. Edit : dorzucę jeszcze koncepcyjny projekt aranżacji wnętrz Strzelam ze spełnienie normy domu 4 litrowego nie bedzie żadnym wyzwaniem. Dla Was to archaik i gniot ale dla 90% osób budujacych to jakiś kosmos. Jesli komuś nie podoba się zużycie takiego domu na CO w ilości 4 Kkw za 1600 zł/rok strzela PCi z okresem zwrotu 10-14 lat . Tu chodzi o jeszcze wiecej w znaczeniu mniej i jeszcze taniej. Tylko czy jest sens się napinać. Choć ....ja Was rozumie acha ISOMAX ..... no tak .jesteśmy społeczeństwem plagiatu. Edytowane 15 Lutego 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Nie do końca. Sens jest taki aby za określoną kasę zrobić jak najwięcej m2 użytkowej z najniższymi kosztami utrzymania. Ok. rozumie. Po prostu niedawno byłem na watku , chyba domy do 250 K. Jak widzę tam projekty z 3 balkonami i wszystkim tym czym moze sie pochwalić projektant (bo takie jest zapotrzebowanie rynku) , to nic dziwnego ze poźniej na twarzy malują sie bawole oczka podumowując budowe. Czy mam coś do tego. TAK. Podrażaja budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.02.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ok. rozumie. Po prostu niedawno byłem na watku , chyba domy do 250 K. Jak widzę tam projekty z 3 balkonami i wszystkim tym czym moze sie pochwalić projektant (bo takie jest zapotrzebowanie rynku) , to nic dziwnego ze poźniej na twarzy malują sie bawole oczka podumowując budowe. Czy mam coś do tego. TAK. Podrażaja budowe Dom z 3 balkonami to dom w cenie minimalnej 4000 zł/m2 i w polskim wykonaniu będzie potrzebować przynajmniej 60 kWh/m2 ciepła rocznie. Tani i ekonomiczny to rozumie, że cena nie przekroczy 2000 zł/m2 a zapotrzebowanie jego na energię cieplną będzie poniżej 30 kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Mój cel to <1.500zł/m2 i standard <15kWh/m2*r. optymalnie z dotacją NF15. Wszystko będziesz robił sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 E nie, ale też nie f-mą all-in-one a wykonawcami bezpośrednio. Ja liczę około 1800zł m2 max 2000zł tylko że wszystko sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.02.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Mój cel to <1.500zł/m2 i standard <15kWh/m2*r. optymalnie z dotacją NF15. Cena 1500zł/m2 jest realna, ale przy ociepleniu z zewnątrz i prostocie wykonania. Twoje pomysły są tanie tylko dla Ciebie, bo dla firmy z zewnątrz, każdy pomysł wybiegający ponad zwyczaj, to pretekst do wyższej ceny i na Twoją odpowiedzialność oraz bez gwarancji dobrego wykonania. Dotacja z NF15 jest tylko dla znajomych królika i obwarowana takimi zobowiązaniami, że w 2013r przydzielono tylko jedną. Do tego odlicz podatek 19% i dochodzi jeszcze kontrola na koszt inwestora w cenie? Wszyscy muszą wyżyć, a łatwo dzisiaj nie ma. Jednym słowem; wszędzie papiery poparte pieniędzmi własnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.02.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Sunrise- po co Niemcy (pewnie nie tylko oni) dawniej malowali jedną ścianę zewnętrzną domu na czarno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.02.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jest jedna niewątpliwa zaleta tego systemu.Nie ma problemu z wymyślną elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A malowali? Kurde, całe życie mieszkam i poruszam się po terenach poniemieckich i nie widziałem:)Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.02.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witamkszhu Taka folia Al-pianka -Al kosztuje ok 11 zł m2 ,jak piszą zastępuje watę szklaną o gr 5-7 cm ,może być to prawda.?Jeżeli tak to jej cena jest akceptowalna .Mamy dobrą zaporę przeciw wodzie i jeszcze dobrą izolacje cieplną. A teraz sprawa okien ,już pisałeś ,że nie będzie okien, tylko same pakiety .Masz jakiś patent jak dobrze je osadzić w warstwie izolacji. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Wracając jeszcze do tych kolektorów ściennych z silki. Czy ktoś już coś takiego testował (jasiek?) ? Pomysł ciekawy, ale czy bezwładność silki pozwoli uzyskać w tych kanałach jakąś sensowną temperaturę ? można darować sobie zagrzanie takiej ściany w okresie grzewczym... cienka elewacja na styropianie to i owszem się zagrzeje ale taki "monolit" to już tylko w lecie i to od zachodu ... mam taki czarny "betonowy solar" o powierzchni 1m2 i gr. 3,5cm na podwórku, trzeba kilku godzin aby zrobił się lekko ciepły ... stoi oparty o betonowy szary płot który nawet nie bardzo "widzi" że jest słońce ... obok mam garaż z silki i lekko ciepławą ścianę to ja w nim widzę po upalnym letnim dniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 W silce otwory poziome do tych pionowych (nawiercone przed murowaniem ściany), przy nich izolacja wycięta aby tworzyć kanał o odp. przekroju (będzie poniżej poziomu posadzki), do domu kilka rurek. U góry to samo. ja proponuję taką ścianę to na samym środku chałupy postawić ale zamiast tych otworów to zrobić "podłogówkę" z płynem i ładować dużym kolektorem... będzie coś w rodzaju pieca kaflowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts