Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Grześ, rozumiem że piszesz aby się czepiać, ok.

Nie rozumiem jednak co jest takiego trudnego w pojęciu tego, że nie stosuje się niesprawdzonych, podejrzanych rozwiązań? Udowodnisz mi, że skakanie z wieżowca na głowę jest bezpieczne? Proszę podeślij link do dokumentu o niedopuszczalności takiego skakania. Widzisz, że się okiwałeś i nie myślisz logicznie?;)

Czyli dalej gawęda, a konkretów brak.

Wniosek taki, że jeśli nie potrafisz udowodnić swoich tez, to się nie czepiaj ludzi.

Skoro dal Ciebie coś nie jest logiczne, nie znaczy że dla wszystkich nie jest.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Klaudiusz to klasyczny przykład na to jak brak odpowiedniego zabezpieczenia (przed insektami, napływającymi wodami) głupie GWC może być niebezpieczne więc skojarz z ewent. inhalacją pomyjami.

Wyobraz sobie ze nydarowe RSS tez moze byc wystraczajaco zabezpieczone poprzez zastosowanie odpowiednich materialow i technologii wykonania. Nie gorzej niz twoj GWC ceramiczny.

Czy mozesz przedstawic dokument DOPUSZCZENIA twojego MAX-owego GWC ?

Inaczej - nie udowadniania się tego, że narażanie się na czynnik szkodliwy jest niebezpieczne.

I to jest konkret a jak ktoś tego nie rozumie to może sobie gawędzić.

Logika, fizyka, matematyka jest jedna i nieubłagana. Dla wszystkich.

Nie stworzysz swojej choć wielu by tutaj chciało.

Skoro to jest taki proste, to już raz prosiłem i proszę raz jeszcze, pokaż, wylicz udowodnij, że wiesz o czym piszesz.

Bo na razie tylko gawędzisz.

A pewnie, nawet może mieć atest PZH, projekt, znaleźć się na mapkach itd. Ale wtedy koszty zeżrą wszystkie efekty.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223881-B%C4%99dzie-ma%C5%82y-ekonomiczny-i-tanio-koncepcja&p=6498165&viewfull=1#post6498165

Zgadzam sie z grzesiem. Gawedzisz.

Co niby mam znalezc w tym poscie - bo nie ma tam dokumentu DOPUSZCZENIA dla twojego GWC ceramicznego. Tak jak i

A pewnie, nawet może mieć atest PZH, projekt, znaleźć się na mapkach itd.

Bo watek o GWC ma taka sama sile sprawcza jak ten o WMG. Zadnych DOPUSZCZEN tam nie ma. Przestan piep..c glodne kawalki.

Wroc do sporu jak pokazesz dokument DOPUSZCZENIA, atest PZH albo intencje od ojca Rydzyka, byl pisemna.

Grzesiu, czego nie rozumiesz? Tego, że w pomyjach bakterie mają idealne warunki do rozwoju? Czy tego, że mogą się przedostać do pomieszczeń? Czy tego, że mogą przez to spowodować choroby? Czy różnicy między prewencją a leczeniem?

To już pisałeś, a gdzie konkrety? Jak się przedostaną, kiedy, jakie jest prawdopodobieństwo tego?

Pisz konkrety, chyba że chcesz dalej gawędzić.

Zauważ, że nie mówimy o GWC więc nie wyciągaj go jako tematu zastępczego. Przyjmij, że to ryzyko ale zważ na warunki, skalę, doświadczenie, działające egzemplarze itp.

To, że gdzieś jest lub nie ma GWC nie ma nic wspólnego z tym, że inhalacja bakterii ze ścieków jest ryzykiem.

To juz jest zalosne. Poruszyles temat RSS i uzyles argumentu o braku DOPUSZCZENIA. A wiec ja ci powiadam PRZYGANIAL KOCIOL GARNKOWI !

A bakteriami nikt nie ma zamiaru oddychac. Wiec nie wiem po co o tym piszesz.

edit [...] po co o tym GAWEDZISZ !

Heh, czyli dalej tylko gawędzisz. Nie potrafisz w tym temacie dosłownie jednego konkretu podać?

Tylko historię wyssane z palca, których nawet nie potrafisz obronić.

Co to jest lagionella to ja wiem. Teraz wykaż co takiego złego się stanie w wynalazku nydara.

Konkrety kszhu, zacznij pisać konkrety.

Nikt nie zagwarantuje tego, że różne bakterie nie przedostaną się do wdychanego powietrza bo szczelność takiego układu na przestrzeni lat, bo rozwijają się w cieple tam gdzie przepływa powietrze itp. itd.

Świetnie, teraz wskaż to miejsce gdzie miałaby się taka nieszczelność pojawić, i odpowiedz jaka jest na to szansa.

Co do gwarancji i tego co piszesz, także nikt nie zagwarantuje, że w Twoim gwc z maxów nie zacznie się właśnie za chwilę rozwijać życie.

Jeśli już teraz go tam nie ma ;)

EDIT:

Dodam, że nydar ma możliwość inspekcji i naprawy ewentualnych nieszczelności.

Twój gwc w przypadku problemów, tylko zamknąć można.

Spawy, korozja, naprężenia, szansa duża na przestrzeni lat. Poza tym tam jest dostatecznie wilgotno i ciepło żeby coś się rozwinęło już w części gdzie przepływa powietrze a legionella lubi się rozwijać powyżej 20stC.

Szkoda tylko, że skupiliście się na tym aspekcie a nie na fakcie braku ekonomicznego uzasadnienia takiej zabawki.

Określ to ryzyko, jakie jest prawdopodobieństwo? Wg. mnie są dwie szanse, nikła i żadna.

Ale wydaje się, że wiesz więc napisz konkrety, bo hipotetyczne historyjki każdy może wymyślić.

Lagionella rozwinie się w powietrzu które jest non-stop w ruchu? Gawędziasz z Ciebie kszhu :D

Proszę udowodnij to, tylko nie pisz, że ty wiesz i tyle.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nikła czy też żadna? Robił ktoś wymagane badania? Bo jak nie to trudno mówić o czymś, że jest bezpieczne jeśli nawet niezbadane.

W wodzie - skroplinach, raz tam cieplej, raz chłodniej, sądzisz, że będzie zawsze sucho? Na jakiej podstawie?

Dalej gdybanie i gawędzenie kszhu.

Udowodnij, że się tam rozwiną bakterię, i że w ogóle się dostaną do powietrza?

Jaki będziesz miał tam różnice temperatur?

Gdzie te skropliny?

Nie drocz się już ze mną, tylko w końcu daj jakiś konkret.

No to nie gawędź tylko udowodnij, że takie niesprawdzone ustrojstwo jest bezpieczne dla życia i zdrowia domowników. Takim dowodem będzie atest PZH itp.

Dla GWC MAX-owego:

No to nie gawędź tylko udowodnij, że takie niesprawdzone ustrojstwo jest bezpieczne dla życia i zdrowia domowników. Takim dowodem będzie atest PZH itp.

Tak, twierdzę, że nie ma dopuszczeń, atestów i dlatego, że jest pełen bakterii, może stanowić niebezpieczeństwo dla domowników. To jest ryzyko i tyle. Uważasz, że nie mam racji? Ok ale udowodnij to i przy okazji wyjaśnij dlaczego dopuszcza się do użycia urządzenia tylko z dopuszczeniami a nie na odwrót?

Wszystko jasne, cała Twoja gawęda wynika tylko z obaw, których nie potrafisz udowodnić, ani sprecyzować. Lub inaczej obawy kreowane przez irracjonalny strach przed czymś co może się stać, choć nie wiesz czy jest to w ogóle możliwe.

Swoją drogą, dziwie się, że w ogóle wychodzisz z domu. Tyle niebezpieczeństw czeka w tym wielkim świecie.

Temat odzysku ciepła z szarej wody vel nydar można zakończyć.

Zauważ, że ja nikomu nie wciskam GWC, nie twierdzę, że jest lepszy od rozwiązań komercyjnych, nie twierdzę, że jest w 100% bezpieczny i nie twierdzę, że dzięki temu można mieć budynek pasywny a rekuperatory już niedługo wymrą. Uważam wręcz, że GWC może nie mieć uzasadnienia ekonomicznego.

Tak, twierdzę, że nie ma dopuszczeń, atestów i dlatego, że jest pełen bakterii, może stanowić niebezpieczeństwo dla domowników. To jest ryzyko i tyle. Uważasz, że nie mam racji? Ok ale udowodnij to i przy okazji wyjaśnij dlaczego dopuszcza się do użycia urządzenia tylko z dopuszczeniami a nie na odwrót?

Zauwazam. Ale to inny temat. Ty czynisz zarzut do RSS, ja do GWC MAX-owego:

Co wiecej, wyarazam swoja kolejna opinie o GWC MAX-owym:

Bezpieczeństwo lub albo raczej jego brak wcale nie oznacza, że to ma sens.

Ale rozumiem, że to całe bicie piany tylko po to aby próbą podważenia jednego argumentu olać pozostałe najistotniejsze? Ciekawa metoda.

Twój ton i sposób wypowiedzi wskazywał, że masz coś konkretnego do powiedzenia w tym temacie. Myślałem, że masz jakiegoś asa w rękawie, jakiś dowód na to co piszesz. Niestety tylko gawędziłeś.