Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Albo nie czytasz ze zrozumieniem albo celowo nudzisz.

To dlaczego czepiłeś się czegoś mniej konkretnego a nie sedna - braku ekonomicznego sensu bo chyba o odzysk tu chodzi?

Czepilem sie Twojej argumentacji. Bo jej wielokrotnie zdzierzyc nie moge. I tego , ze uwazasz zes chlopie najmadrzejrzy.

A na 100% to pewne, ze Kopernik nie zyje. Wszystko to kalkulacje, oceny ryzyka. Swoja droga nie przypominam sobie zeby nydar uzyl sfomulowania na 100% bezpieczny. Ale jesli tak to sie z nim nie zgadzam.

edit: Ale gadka szmatka o atestach itp. Wez kszhu miej szacunek sam do siebie i twoich pomyslow i rozwiazan.

Edytowane przez karolek75

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dlaczego czepiłeś się czegoś mniej konkretnego a nie sedna - braku ekonomicznego sensu bo chyba o odzysk tu chodzi?

Ponieważ zafiksowałeś się na pomyje, chciałem dowiedzieć się o co chodzi. Jak widać chodziło tylko o Twój strach.

Ok. Nydar pisał ile kosztował go cały system.

Proszę więc powiedz na jakiej podstawie twierdzisz że jest nieekonomiczny.

Ale konkrety, bez gawędy.

Chcesz pakować się w takie g... to się pakuj. Ja na pewno nie będę ryzykował. Nie pasuje mi też wciskanie tego, że to takie cudowne i lada moment wyprze WM i rekuperatory. Nie podoba mi się też to, że jak piszesz wprost czepiasz się, i odwracasz kota ogonem używając argumentów rodem z piaskownicy, że niby twierdzę, że GWC jest bezpieczne itp.

kszhu, kto pod kim dolki kopie sam w nie wpada. Ja sie czepilem Przyznaje to. Przyznaje ze odwracalem kota ogonem. Uzywalem argumentow rodem z piaskownicy. To wszystyko przenajswietsza prawda. Jedno ale: UZYWALEM TWOICH ARGUMENTOW.

Ale co pokazujesz? Puste twierdzenia autora? Bez żadnych dowodów a nawet ze śmiesznymi bajkami o cudach osiąganych z mikrego GWC? Co to za argumentacja?

A moje koszty i efekty masz w historii.

Znów zaczynasz gawędzić.

Na jakiej podstawie piszesz, że to puste twierdzenia?

Wiesz z czego składa się ten system, więc możesz policzyć.

W historii nie zauważyłem, abyś podawał koszt rekuperatora i gwc maxowego.

Aha, to jak się nie ma nic do powiedzenia do rzeczy to się udaje, że tematu nie ma i zadaje się pytania uniki? Ciekawie postepujesz.

Requ poniżej 5000, GWC ok 1000.

To teraz policz, jak nie wierzysz nydarowi, ile kosztuje jego system, porównaj z kosztem swojego i oceń czy jest ekonomiczny czy nie.

EDIT:

Albo inaczej. Jeśli uważasz, że Twój system jest sprawniejszy, to policz po ilu latach zwróci Ci się różnica w kosztach.

Edytowane przez grzes124

To ma być konkretną odp.? Liczyć za kogoś kto nawet założeń boi się podać spójnych. Dogadaj się z nydarem i może coś do rzeczy razem napiszecie. Z czego to się składa, ile kosztuje, jakie efekty gwarantuje itd. zamiast w kółko odwracać kota ogonem i unikać niewygodnych pytań?

Zamiast gawędzić, poczytaj proszę wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG

Znajdziesz tam odpowiedzi na nurtujące Cię pytania o budowę i zasadę działania tego systemu.

Później wróć i napisz coś konkretnego.

Grzesiu, większej pustki niż we wskazanym temacie nie widziałem. A takiego unikania tematu i braku logiki jaki prezentujesz tutaj nawet je chce mi się komentować.

Mam tylko prośbę - jak nie masz czego sensownego do pisania a musisz koniecznie coś pisać to może nie tutaj? Takiego syfu jak tu z karolkiem robicie dawno nie widziałem. To jest bardzo konkretna prośba gdybyś nie dostrzegł jak zwykle.

I ja mam bardzo gorącą oraz konkretną prośbę do ciebie drogi kszhu.

Jak już musisz pisać to pisz konkrety, bo większego gawędziarza od Ciebie na próżno szukać.

O twoich obawach i lękach informuj, ale nie bierz ich jako konkretne argumenty w dyskusji, chyba że umiesz je obronić.

Wątek rozwalasz w równym stopniu i Ty, bo zamiast napisać coś konkretnego i zakończyć temat, lub przyznać że nie potrafisz potwierdzić swoich obaw, ciągniesz swoją gawędę w nieskończoność.

Coś gdzieś słyszałeś, ale nie wiesz gdzie, lub nie pamiętasz, zero konkretów.

To są Twoje argumenty na poparcie Twoich słów.

Nie umiesz poprzeć konkretami swoich racji, to nie wciskaj innym na siłę że robią źle.

Tobie się zdaje, że wiesz lepiej, tylko nie wiesz dla czego ;)

EDIT:

Piszesz, że nie opłaca się wydać na system odzysku ciepła 2000zł, a sam wydałeś 6000zł

Edytowane przez grzes124

Barth nic nie udowodnił . Bo Barth tak jak i ty gdybał. Nazwał bym tą waszą niechęć raczej zjawiskiem socjologicznym .

Skoro czytacie o domach pasywnych i energooszczędnych i wszędzie tam stoi jak byk informacja,że bez rekuperatora powietrze-powietrze nie da się zrobić takiego domu , to z rozpędu dajecie wyraz niechęci innemu rozwiązaniu ,które takiego rekuperatora nie wymaga.

Dlaczego nikt nie stosuje? Skoro to jest nowe to nie może być szeroko stosowane z definicji.

Idea jest stosunkowo prosta. Skoro można uzyskać odpowiednią temperaturę świeżego powietrza zimą bez udziału rekuperatora powietrze-powietrze, to uwalniamy do innego celu zużyte ciepłe powietrze. Tym celem jest mała powietrzna PC zapewniająca CO i CWU w ilościach bliskich 100%

Zresztą tu nie tylko o zwykłą ludzką niechęć chodzi. Przecież TB żyje z rekuperatorów p-p, to przyjacielem tego pomysłu nie będzie,jak i inni którzy z tej branży żyją. A że urządzenie jest banalnie proste i tanie to dla komercji bezsensowne bo ze sprzedaży zysku tyle co w pysku.

Przekonany jestem,że ludzie zaczną te rozwiązanie stosować,bo za ułamek ceny komercyjnej wentylacji z odzyskiem osiągną ten sam cel jakim jest świeże powietrze w domu.

ps. Populizm ,,anty" zawsze można wzmocnić legionellą. Przecież ludzie kochają dbać o zdrowie. A że to sensu nie ma to drugoplanowe ,ważne by iskierkę zwątpienia zasiać.

No to bądź facetem i skończ, ok?

Tutaj racja, pora kończyć, bo widzę, że żadnych konkretów z Ciebie wyciągnąć się nie da. Pomijam kwestię dlaczego.

Skoro tak bardzo lubisz powoływać się na Barth3z, to poszukaj jak pisał, że zakup komercyjnego sklepowego reku, jest zwyczajnie nieopłacalne ekonomicznie. Ale to pewnie też wiesz....

Mam zatem nadzieję że zachowasz się jak facet, staniesz na wysokości zadania, i nie będziesz prowokował do dalszej bezowocnej dyskusji, a raczej Twojej gawędy.

,, Sądzisz, że rekuperator to jakaś plaga zalewająca świat i nikt nic innego nie próbował a ty jesteś ten pierwszy i jedyny niosący zbawienie ludzkości?"

Nazwał bym raczej nie plagą bo to sens ma w pewnych warunkach ,ale hamulcowym nowych możliwości związanych z powietrzną PC.

,,Jakie nowe? Toż tylko na tym forum ludzie od lat rozpracowywali podobne pomysły ale zarzucili bo efektów spodziewanych nie było."

Ale nie z powietrzem,bo w podświadomości był rekuperator p-p (hamulcowy).

,,To jest piękna teoria ale dlaczego nie przejdziesz do praktyki tylko wciąż te bajki opowiadasz jak to będzie a nie jest?'

Cieszę się że idea ci się podoba.Warto w takim razie było koty drzeć.

,, Kiedy znikną te rekuperatory z półek sklepowych? Kiedy WM zostanie wyparta? Jak na razie to jeden miłoszenko przyznał się, że oglądał te badziewie u ciebie albo jaśka, testował ale finalnie i tak kupił sobie klimkę i stwierdził, że to g... warte."

Nie miałem przyjemności gościć kol. miloszenki. Ale pamiętam jego wpis mówiący o tym że nie chciało mu się instalacji przerabiać żeby stwierdzić że to coś warte.

,, i tak kupił sobie klimkę i stwierdził, że to g... warte."

:D

,,No dbają, dlatego atesty, dopuszczenia, normy, pasy bezpieczeństwa, nawet kubeczki do kawy z przykrywką i uchwyty do nich w autach. Dlatego jakość i długość życia się wydłuża.,,

Populizm ,,anty" w czystej postaci. Grozi populacji skrócenie życia jeśli zaczną stosować RSŚ.

Wiem o konieczności dwóch przegród w wymienniku woda-woda ale o konieczności dla wymiennika woda-powietrze to nie. wdzięczny będę za link.

Nie wiem czy jest do tego link. Weź to na chłopski rozum. Zanieczyszczenie pomyjami wody wodociągowej jest niezdrowe, a zanieczyszczenie świeżego powietrza wentylacyjnego już nie ?