Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Nie wiem czy jest do tego link. Weź to na chłopski rozum. Zanieczyszczenie pomyjami wody wodociągowej jest niezdrowe, a zanieczyszczenie świeżego powietrza wentylacyjnego już nie ?

Gdybym wszystko brał na zdrowy rozum to bym się nie budował a namiot postawił .

Wszystkiego na chłopski rozum nie da rady. Przy małym stężeniu nie poczujesz w wodzie. W powietrzu natychmiast. Więc kto wie czy są jakieś zalecenia dla takiego wymiennika.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,,Ten odzysk to jest właśnie dosłownie hamulec dla nowoczesnych PPCi bo ogranicza im dostęp powietrza.,,

Przeciwnie,wzbogaca w temp. i wilgotność . Wystarczy to z domu i z GWC a bez względu na pogodę zewnętrzną masz do PC plusową.

,,Ze wszystkim, nawet z kanałami ciepłociągów ktoś kombinował. Niestety nie jesteś jedyny kto to rozważał.,,

Nie komentuje.

,,Idea piękna jak zielone łąki na marsie. I tak samo nierealna dlatego nie proponujesz rozwiązań bo ich koszt porazi każdy odzysk"

Koszt to ułamek tradycyjnej WM z odzyskiem plus tania PC powietrzna..

,,Zapytaj jeszcze raz, dopiero co pisał, że przerabiał już 2 razy - z WM na to nie wiadomo co i znów na WM.,,

To nie wiadomo co, to masz na myśli wentylację wyporową? Widać nie doczytał ,nie dopytał .Może nie potrafił zrobić dobrze. Tak to jest z fachowcami.

Jeden potrafi ,drugi gorzej.

,,W Szczecinie czy Swarzędzu 4 osoby się legionellą z wody zaraziły a 3 zmarły? Ale możesz sobie żartować.,,

Nie wolno z nieszczęścia żartować,tym bardziej o nim pisać w niecnych celach,ale to wody dotyczy ,a raczej źródła tej instalacji ,nie powietrza.

kszhu nie brnij dalej.

kszhu się zagalopował z tą legionella. O ile bardzo duże jej stężenie w wodzie pitnej może być zagrożeniem o tyle przekazanie jej do powietrza wentylacyjnego nie jest już takie proste. Prędzej czuć będzie nieszczelość niż pojawi się jakiekolwiek zagrożenie legionellą z powietrza wentylacyjnego. Coś mi się wydaję, że kszhu miał na myśli legionellę w zbiorniku powietrznym RSŚ, ale tutaj też się pomylił. Tam nigdy nie dojdzie do kondensacji, więc i wody nie będzie. A jak nie ma wody to i warunków dla wylęgu i rozwoju legionelli brak.

Barth nic nie udowodnił . Bo Barth tak jak i ty gdybał. Nazwał bym tą waszą niechęć raczej zjawiskiem socjologicznym .

Nie gdybałem jak kszhu. Ja pisałem konkrety. A to, że uważam, że reku tymi recami i RSŚ woda-woda jest moim skromnym zdaniem lepszym ekonomicznie rozwiązaniem niż twoje nydar nie nazwałbym tego zjawiskiem socjologicznym.

To, że grześ i karolek wierzą w te twoje stabilne 18oC nawiewu, bo nie potrafią sobie tego przeliczyć to ich sprawa. Pewnie nie doczytali, że te 18oC otrzymujesz dopiero przy przejściu przez gorącą kotłownię. Zapomnieli też, o tym, że te 15oC pod posadzką uzyskujesz poprzez większe straty przez posadzkę, przez ciepło z RSŚ i ładowanie letnie ciepłem z przewymiarowanych solarów...

Przecież bardzo łatwo policzyć ile tego ciepła wyciągasz z RSŚ'a. Wystarczy policzyć jego pojemność, przyjąć temp. zrzutu na poziomie 25oC oraz to, że wychładzasz do 10oC. nydar, potrafisz to policzyć, ale nie chcesz podać wyników tylko wskazujesz na energię przemiany fazowej ciepłego i wilgotnego powietrza. Tylko, że jeszcze nie pokazałeś jak tą energię efektywnie wykorzystać.

Skoro czytacie o domach pasywnych i energooszczędnych i wszędzie tam stoi jak byk informacja,że bez rekuperatora powietrze-powietrze nie da się zrobić takiego domu , to z rozpędu dajecie wyraz niechęci innemu rozwiązaniu ,które takiego rekuperatora nie wymaga.

Nie chcę nikogo zniechęcać do zastosowania twojego rozwiązania, bo też jest to pewien sposób, ale więcej zalet widzę w reku p-p i reku w-w i PC do tego.

Idea jest stosunkowo prosta. Skoro można uzyskać odpowiednią temperaturę świeżego powietrza zimą bez udziału rekuperatora powietrze-powietrze, to uwalniamy do innego celu zużyte ciepłe powietrze. Tym celem jest mała powietrzna PC zapewniająca CO i CWU w ilościach bliskich 100%

75m3/h powietrza o temp. i wilg. pokojowej. Jaką ty pompę chcesz tym napędzić ?

Przekonany jestem,że ludzie zaczną te rozwiązanie stosować,bo za ułamek ceny komercyjnej wentylacji z odzyskiem osiągną ten sam cel jakim jest świeże powietrze w domu.

OK, poczekajmy zatem na pierwszych śmiałków.

PS. nydar, wiesz, że i tak za WMG Cię lubię ;)

Gdybym wszystko brał na zdrowy rozum to bym się nie budował a namiot postawił .

Poleciałeś porównaniem iście brzeczkowskim. :)

Wszystkiego na chłopski rozum nie da rady. Przy małym stężeniu nie poczujesz w wodzie. W powietrzu natychmiast. Więc kto wie czy są jakieś zalecenia dla takiego wymiennika.

Zgadzam się. Ale spróbuj uzyskać atest.

Zresztą podobne wytłumaczenie miał jasiek na swoj syfon, gdzie ma tylko jedną przegordę. Wiesz co odpisał - że jeśli będzie nieszczelność w instlaacji wodociągowej, to nie będzie miał ciśnienia i woda do kranu nie doleci, tylko będzie się wylewała w syfonie, czyli do kanalizacji. I wiesz co ... z tym też się zgadzam :)

Edytowane przez Barth3z

Tak jak niby w rurowym GWC woda się nie skrapla.

To poczekajmy na taki upalik po ostrych opadach a zrobię fotkę zroszonych rur i strużki, która z nich wieczorem po całym dniu wycieka.

Lato to co innego. W tym czasie nydar chyba nie ogrzewa powietrza wodą zrzutową i RSŚ raczej tutaj nie ma znaczenia.

Barth .Gdybanie jest do czasu aż wybudujesz i zweryfikujesz oczekiwania. Tak więc to nic obraźliwego ,zwłaszcza że poruszamy się w materii nie do policzenia dla kogoś bez doktoratu a może nawet prof.

ps. Nie mam kotłowni .Mam pomieszczenie gospodarcze do którego kieruję odzysk ciepła z komina od kominka opalanego drewnem.

Tak jak niby w rurowym GWC woda się nie skrapla.

To poczekajmy na taki upalik po ostrych opadach a zrobię fotkę zroszonych rur i strużki, która z nich wieczorem po całym dniu wycieka.

No i znowu wstawisz fotkę z mokrą rurą i będzie zonk.

Pojadą po tobie że legionellę chodujesz.

Barth .Gdybanie jest do czasu aż wybudujesz i zweryfikujesz oczekiwania. Tak więc to nic obraźliwego

Napisałeś, że gdybam jak kszhu, więc pomyślałem, że mnie obrażasz ;)

,zwłaszcza że poruszamy się w materii nie do policzenia dla kogoś bez doktoratu a może nawet prof.

E tam, jaki tam ze mnie profesor :p Ty też dasz radę. Policz ile ciepła masz w RSŚ'u po kąpieli/prysznicu. Poźniej policz ile energii przeniesiesz powietrzem o temp. załóżmy 5oC i przepływności 75m3/h. Wzorek podrzucić ?

ps. Nie mam kotłowni .Mam pomieszczenie gospodarcze do którego kieruję odzysk ciepła z komina od kominka opalanego drewnem.

A ja twierdzę, że nie ma szans uzyskać stabilnej temp. nawiewu na poziomie 18oC bez "wspomagania".

Napisałeś, że gdybam jak kszhu, więc pomyślałem, że mnie obrażasz ;)

E tam, jaki tam ze mnie profesor :p Ty też dasz radę. Policz ile ciepła masz w RSŚ'u po kąpieli/prysznicu. Poźniej policz ile energii przeniesiesz powietrzem o temp. załóżmy 5oC i przepływności 75m3/h. Wzorek podrzucić ?

A ja twierdzę, że nie ma szans uzyskać stabilnej temp. nawiewu na poziomie 18oC bez "wspomagania".

Nie tylko prysznic,ale i zmywarka,pralka,czasami wanna .

A ja twierdzę że można 18oC bo taką mam .Wspomaganiem jest jedynie przejście przez pomieszczenie gospodarcze,czego zresztą nigdy nie ukrywałem.

,,E tam, jaki tam ze mnie profesor Ty też dasz radę. Policz ile ciepła masz w RSŚ'u po kąpieli/prysznicu. Poźniej policz ile energii przeniesiesz powietrzem o temp. załóżmy 5oC i przepływności 75m3/h. Wzorek podrzucić ?"

Otóż to tu nie da rady prostym wzorkiem .Ale trzeba mieć gigantyczną wiedzę i umiejętności w randze prof.,czego mi brakuje ,albo samozaparcie do przetestowania w realu,czego mam w nadmiarze.

No i widzisz, ja z tych rur nie wdycham bezpośrednio bo dalej jest "filtr" o przeogromnej powierzchni w porównaniu do rurki.

No i zonk.

Skoro jest filtr w postaci o ogromnej powierzchni z porowatego materiału,to znaczy że tam zatrzymują się pyłki, drobnoustroje grzyby i cholera wie co jeszcze.

Latem tam będzie w miarę ciepło i bardzo wilgotno . Mikre życie aż się ślini na myśl o darmowej stołówce i miejscu do rozmnażania.

Da radę to prosto, z wystarczającą dokładnością policzyć.

Nawet wychodząc od zużycia na CWU widać, że nie ma z czym szaleć. Wedle tego co piszą grzejący prądem, na CWU zużywają przy czystym prądzie 5-6kW/dobę tj. ~2.200kW/rok albo ~650zł/rok - co na tym chcesz zaoszczędzić i do czego bo do wentylacji nawet za mało. I kiedy to się zwróci?

Ja nie o tym . Proste liczenie z gruntem, przemianami fazowymi w nim zachodzącymi to bez urazy nie dla mgr nawet.

Przy 75m3/h podgrzanie o 1oC to ok. 0,6kWh/dobę. Jak byś nie liczył i odmawiał mojej rodzinie prawa do czystości ,to 18oC się bilansuje.

A zwróci się szybciej niż przy reku ,bo tańsze,chyba że sam zrobisz jak Barth planuje,to koszt inwestycyjny podobny, tyle,że przy RSŚ,zimą da radę bez wentylatorów.

Nie, Barth3z ma rację. Mniej ważne ILE zużywasz a ważne JAK zużywasz.

Jeśli rodzina się kąpie mniej więcej o tej samej porze to wtedy masz nadmiar więc stałym strumieniem powietrza nie odzyskasz wszystkiego. Musiałbyś zwiększyć ale tego nie robisz. Później jest wiele godzin (rodzina w pracy lub śpi) bez zrzutu CWU i znów lipa.

A z wody do wody masz odzysk wtedy kiedy zrzut i osiągasz o wiele większą sprawność.

I to okrągły rok a nie tylko zimą.

Mówisz,że mniej ważne ile wody zużywam dla policzenia ile energii uzyskam .To ciekawe jest co mówisz.

Pojemność jest tak dobrana by max. popołudniowy zrzut przechwycić w całości . Rury idą w warstwie izolacji , wiec sprawność jest bliska 100%.