jasiek71 16.02.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Relatywnie do potrzeb drogie będzie bo to kolektor, instalacja, ciecz itd. Jak ta cienka silka nie da rady to większe okna plus szczelne okiennice/żaluzje/rolety albo faktycznie jakiś kolektor powietrzny - Przemek kombinuje jak tu zrobić najtańszy. najprościej to wykorzystać południową połać jako czerpnię zimową dla wentylacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) http://solarprofessional.com/sites/default/files/articles/ajax/docs/6_SP2_6_pg58_Stickney-8.jpg To jest wykres obrazujący efektywność różnych rodzajów solarów w zależności od dT wyjście-wejście. Tych bez szyby (unglazed) można z dobrym skutkiem użyć do dogrzewania powietrza wewnętrznego. Tylko straty przez nieszczelności będą duże, bo jakieś kanały trzeba zostawić. To chyba dyskfalifikuje ten pomysł. Edytowane 16 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Mi nie o to. Ten wykres dotyczy solarów glikolowych, ale jakieś wyobrażenie o powietrznych też daje. Ważna jest różnica temp. między czynnikiem a otoczeniem. Przy pracy kolektora powietrznego temperatura otoczenia (Ta) to ta, do jakiej rozgrzewa się blacha, a temperatura czynnika to ta, jaką ma powietrze pompowane pod tą blachą. Żeby różnica była mała, a sprawność duża, powietrze na wejściu powinno być ciepłe - czyli brane z domu. Do tego trzeba zrobić kanały dolotowe przy podłodze i wylotowe przy suficie - dużo dziur, które powinny mieć jakieś klapy, żeby je w razie czego zamknąć. Można w sumie jedną dziurę i jakieś kolektory, ale to na wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.02.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Na bogato liczysz jakoś. W stopce masz moje aktualne (w historii bud. szczegóły); stan do wprowadzenia a nie developerski. To "pasywny"masz zamiar zrobić jeszcze taniej? ...ja wolę się miło zaskoczyć niż niemiło rozczarować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.02.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 No właśnie w "pasywnym" to najbardziej niezwykła chyba jest ta jego nazwa:) Po prawdzie to przy obecnej zimie ten co mam jest pasywny - mam pauzę w sezonie grzewczym i jak temp. nie spadną poniżej średnich to ok. tydzień temu zakończyłbym ten sezon. Cała ta taniość i pasywność wynika nie z jakichś cudownych, niespotykanych technologii a z naturalnej prostoty. Prostota której każdy centymetr kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 17.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Co do dotacji NF15 pomyliłeś się o 100% bo oficjalnie pisze się o dwóch za 2013:) Oczywiście, że te 50TPLN nie łatwo uzyskać i nie do kieszeni ale polepszy się za jakiś czas. Już teraz obgadałem tę ścieżkę i myślę, że jest do zrobienia. 300 000 000 zł leżą na koncie NF i procentują na premie urzędników, więc może polepszy się w roku 2014 i będzie zatwierdzonych dalszych 4 inwestorów. Jeżeli liczysz na wejście do tego grona, to prócz podatku dochodowego i kontrolnego musisz jeszcze wkalkulować wpisowe. Ciekawią mnie warunki do spełnienia, jeżeli to nie jest tajemnicą poliszynela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Na bogato liczysz jakoś. W stopce masz moje aktualne (w historii bud. szczegóły); stan do wprowadzenia a nie developerski. W stopce masz koszt budowy 1640zł/m2. Dla przypomnienia w swoim dzienniku napisałeś o kosztach budowy obecnego domu: "Koszty m2 tak wyglądają na gotów: - sam dom stan developerski plus (kafle, podłogi, malowanie, armatura, biały montaż itp.) - 1.841zł - dom z wyposażeniem (meble, lampy, agd itp.), działka, podwórko, ogród, ogrodzenie - 3.144zł " Gdzieś jest zatem błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 17.02.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Mój pomysł jest taki jak aktualne osadzenie moich fix-ów (historia bud.) tylko od wewnątrz. W skrócie: - kotwy tylko do wewnątrz (lżejsze niż obecnie) ale z hakami na śruby do łapania pakietów (hand-made), - ściana wymalowana paroszczelnie wokół okna a wnęki obrobione prawie na gotów, - na ścianę od wewnątrz przyklejona gruba taśma rozprężna (można na pasku XPS/EPS aby "ustawić" okno w środku docelowej ściany): - pakiety wstawić na kotwy koniecznie np. z drewnanymi, korkowymi, XPS podkładkami na całym styku pakiet-kotwa, docisnąć do taśm rozprężnych, - od zewnątrz i od wewnątrz. Te Twoje kombinacje nie sprawdziły się, to pokazują zdjęcia termowizyjne. Przekładki korkowe między stalowymi mostkami termicznymi nie wiele dają, bo przepływ ciepła jest z powierzchni do powierzchni nawet jak one są oddalone o 2cm. W Twoim pomyśle nie masz rozwiązania parapetu zewnętrznego, i jak będzie zalegać tam warstwa śniegu to woda będzie podciągać w mur, który raz będzie się nagrzewać w dzień a potem zmrażać w nocy. Prościej jest zastosować rolety wykonane całkowicie z PCV. Prowadnice poszerzają ramę okienną o 36mm, więc ją ocieplają, skrzynka to ciepły dwuwarstwowy profil z wkładką styropianową, a i sam pancerz jest wykonany z PCV z PU. Całość gwarantuje Uw na poziomie 0,5 i działanie aktywne w odcięciu ciepła zimą i latem. Do tego masz jeszcze zabezpieczenie antywłamaniowe okna i szyby. Całość to 250zł/m2 + silnk za 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie ma, elementy kosztów są te same ale inaczej wychodzi po ich dokładniejszym przypisaniu: - dom, stan do wprowadzenia - 1.638 - j.w. plus wyposażenie - 2.157 - j.w. plus działka, ogrodzenie, podwórko, garaż itp. itd. 3.321 Rozumiem, widocznie inaczej rozumiemy definicje domu w stanie do wprowadzenia. Dla mnie to dom kompletnie wyposażony i umeblowany. Natomiast Twój "stan do wprowadzenia" to dla mnie bardziej stan deweloperski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Rozumiem, widocznie inaczej rozumiemy definicje domu w stanie do wprowadzenia. Dla mnie to dom kompletnie wyposażony i umeblowany. Natomiast Twój "stan do wprowadzenia" to dla mnie bardziej stan deweloperski. kszhu się zamotał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.02.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A malowali? Kurde, całe życie mieszkam i poruszam się po terenach poniemieckich i nie widziałem:) Może słabo patrzyłeś. Teraz to już rzadko można spotkać taką ścianę, bo przeważnie pomalowane lub ocieplone. Nie mam niestety fotki, ale malowane były jakąś smołowatą czarną "farbą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.02.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie ma ścisłej definicji stanu deweloperskiego, i tak jak piszesz każdy to liczy na swój sposób. Dla mnie Twojemu "stan do wprowadzenia" akurat bliżej do stanu deweloperskiego. Jak planujesz rozwiązać wentylację. Będzie do standardowa WM, czy bardziej coś na wzór nydara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.02.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jak nowy dom postawisz z elementów obecnego, to dopiero wyliczenia wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.02.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 sam mój hi-fi wydatnie zwiększyłby wartość m2:-) jaki masz sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.02.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Rewelacyjna i tania budowa !Szukamy projektanta od budynków pasywnych.Czy polecić swojego projektanta?Ile kosztował Ciebie sezon grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.02.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jak Ci wyszło wyliczenie Eu? Nie spotkałem nikogo kto dałby piany na strop ok. 40-50 cm - czy zajmujesz się czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 18.02.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A gdzie masz wybudowany ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Szukamy projektanta od budynków pasywnych. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 18.02.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Panie Tomaszu proszę podać numer na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.02.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Panie Tomaszu ... ale Pan nie projektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts