miloszenko 21.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Nie dlatego, a dlatego, że jest taniej. Stawiając dwa identyczne domy obok siebie, kszhowa koncepcja to tańsza realizacja. To jest koncepcja, jak juz stanie to bedzie co porownywac, ja dla kilku tys. zl nie widze sensu eksperymentowac z koncepcja, dla mnie liczy sie tez szybkosc i latwosc wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.06.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 To jest koncepcja, jak juz stanie to bedzie co porownywac, ja dla kilku tys. zl nie widze sensu eksperymentowac z koncepcja, dla mnie liczy sie tez szybkosc i latwosc wykonania. Kilka tys. za same ściany to jest dużo. Tym bardziej, że w koncepcji kszhu nie musisz stawiać ścian fundamentowych za 170zł/m2. Tak różowo, jak to przedstawiasz to to nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.06.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Kilka tys. za same ściany to jest dużo. Tym bardziej, że w koncepcji kszhu nie musisz stawiać ścian fundamentowych za 170zł/m2. Tak różowo, jak to przedstawiasz to to nie wygląda. A te fundamenty Kszhu beda za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.06.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A te fundamenty Kszhu beda za darmo? Za darmo bo to KONCEPCJA. Mam za to pytanie a właściwie oczekuję podania rozwiązania problemu z izolacją od środka. Latem dom chroni przed nadmiarem słońca izolacja pokryta tynkiem . W zależności od okresu, tynk nagrzewa się nawet do przeszło 50oC ale jest cienki i jak słońce przestaje operować to natychmiast stygnie. Dużo energii nie zmagazynujemy w 3-5mm o pojemności cieplnej 880J/kg/K.Zachodzi słońce ,spada temp. i tynk z izolacją stygnie. Nieznaczna część energii zostanie przejęta przez ściany zewnętrzne. Teraz odwrotnie. Masywna ściana na zewnątrz grzana słońcem o sporym potencjale zmagazynowania energii i izolacja od środka. Zachodzi słońce a że ściana grubość swoją ma to i wieczorem pompuje ciepło . Część na zewnątrz ale część do styropianu . Mimo że noc i na zewnątrz chłodno. Nie obawiają się Panowie,że bez solidnej klimatyzacji każdego pomieszczenia ,w takim domu nie da rady żyć? A jeżeli ma być tanio to koszt tej klimatyzacji jak potraktować ? Jako koszt tej technologii? Czy umówimy się że klimatyzacja to wymóg nowoczesnego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.06.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Przecież to nie było do ciebie. Ty oprócz bełkotu żadnego problemu nie rozwiążesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 jeśli taki lekki dom się nagrzeje (a nagrzewa się pewnie szybko po otwarciu okna podczas upału), to jak bez klimatyzacji zapewnić komfortową temperaturę wieczorem skoro na zewnątrz nadal ponad 20*C a nad ranem spada może do 18*C? bardzo mała delta, każdego dnia temperatura w domu będzie osiągała coraz wyższą wartość i nocą nie będzie dało się tego zmienić, bo delta za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A jak sądzisz, że ktoś policzy to inaczej to grubo się mylisz - fizyka w normalnym świecie jest nieubłagana. to dlaczego uważasz że w tym wypadku fizyka jest inna niż w OZC Sankomu, gdzie wychodzi, że na chłodzenie domu zużyjemy: - konstrukcja bardzo lekka - 14,4 kWh/m2 - konstrukcja bardzo ciężka - 5,4 kWh/m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Będzie jak w szkieleciorze - przedmuchasz gorącym z zewnątrz to rozgrzejesz, przedmuchasz nocą chłodnym to ochłodzisz. Akumulacja mniejsza więc nie ma w czym za bardzo magazynować tej energii. pytałem co zrobisz, jeśli nie będzie tego chłodnego. pisałeś wcześniej że nie trzeba klimatyzacji. co zrobisz, kiedy przed północą temperatura na zewnątrz nie spada poniżej 20*C (wcześniej było ponad 30*C) a chcesz w komfortowych warunkach zjeść kolację o godz. 20 i obejrzeć film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Zaprojektuj ten dom i w OZC policz a nie podajesz jakieś ogólniki. Jeśli uważasz, że coś źle policzone to napisz jakie będą przepływy energii dla warunków, które podałem? przecież przeliczyłem co stanie się kiedy zamienię konstrukcję swojego domu z ciężkiej na lekką. chyba mogę zaufać temu softowi? a przynajmniej temu, że prawidłowo wskazuje w którą stronę podąża zużycie energii na chłodzenie w zależności od konstrukcji 20stC to całkiem komfortowa temp. I dlaczego sądzisz, że w domu będzie nawet 30stC? Skąd? wcześniej pisałeś, że szybko się nagrzewa. do tego zyski bytowe. według Ciebie w lecie szybciej będzie się chłodzić niż nagrzewać? skoro dt jest większa w dzień niż w nocy, to w którym kierunku podąży temperatura w domu? do tego dochodzą jeszcze zyski z promieniowania słonecznego, odbitego czy bezpośredniego. jestem po prostu ciekaw jak bez klimatyzacji po powrocie z pracy schłodzisz taki dom do rozsądnej temperatury, szczególnie wbrew fizyce OZC. albo jak to będzie o godz. 17? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 przedmuchasz nocą chłodnym to ochłodzisz. ale ja chcę mieć chłodno wieczorem przed snem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Co to jest "fizyka OZC"? Fizyka jest jedna i jeśli masz na myśli moją kalkulację to powiedz co w niej jest źle? wiem, że fizyka jest jedna - to Ty mi wyjaśnij dlaczego wg OZC zapotrzebowanie na energię do chłodzenia lekkiego domu jest prawie trzy razy większe niż domu ciężkiego, a według Ciebie tak nie jest. mam większe zaufanie do Sankomu. szczególnie że logika nie potwierdza Twoich "obliczeń" Nie przegrzewaj a jak przegrzejesz to dom o małej masie wychłodzisz szybciej. jak nie przegrzewać skoro łatwiej się nagrzewa nawet przez otwarcie drzwi tarasowych? jak mam wychłodzić dom, kiedy na zewnątrz jest temperatura powyżej komfortowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) wiem, że fizyka jest jedna - to Ty mi wyjaśnij dlaczego wg OZC zapotrzebowanie na energię do chłodzenia lekkiego domu jest prawie trzy razy większe niż domu ciężkiego, a według Ciebie tak nie jest. mam większe zaufanie do Sankomu. szczególnie że logika nie potwierdza Twoich "obliczeń" jak nie przegrzewać skoro łatwiej się nagrzewa nawet przez otwarcie drzwi tarasowych? jak mam wychłodzić dom, kiedy na zewnątrz jest temperatura powyżej komfortowej? Zrobiłem symulację swojego domu w OZC, zmieniłem też układ warstw na docieplenie od wew 30cm grafi na silce, wszystkie przegrody zewnętrzne poniżej 0,1 nie mogę potwierdzić aż takiej różnicy na chłodzenie, ale jednak przyrost 30% przy dociepleniu od wew i zmianie masywności jest, natomiast samo odwrócenie warstw - izol od wew - nie wpływa w moim na zapotrzebowanie na chłodzenie Stąd wniosek, że w OZC nie można ot tak sobie żonglować masywnością budynku jak sie komu podoba, tylko podawać jak jest w rzeczywistości zrobię jeszcze może zmiane konstrukcji ściany na samo styro - ehe, jak w popup-house EDIT ściana z silką czy bez, bez zmiany w danych masywności budynku nie wpływa znacząco na chłodzenie - 16kWh ze względu na to pewnie że silka wypadła i ściana straciła na U 0,003 Edytowane 21 Czerwca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.06.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A te fundamenty Kszhu beda za darmo? Nie. Taniej. Za darmo bo to KONCEPCJA. Sarkazm ? Po co ? Nie da się merytorycznie ? Latem dom chroni przed nadmiarem słońca izolacja pokryta tynkiem . W zależności od okresu, tynk nagrzewa się nawet do przeszło 50oC ale jest cienki i jak słońce przestaje operować to natychmiast stygnie. Dużo energii nie zmagazynujemy w 3-5mm o pojemności cieplnej 880J/kg/K.Zachodzi słońce ,spada temp. i tynk z izolacją stygnie. Nieznaczna część energii zostanie przejęta przez ściany zewnętrzne. A co jeśli elewacją jest drewno a pod nim 60mm wełny ? Teraz odwrotnie. Masywna ściana na zewnątrz grzana słońcem o sporym potencjale zmagazynowania energii i izolacja od środka. Zachodzi słońce a że ściana grubość swoją ma to i wieczorem pompuje ciepło . Część na zewnątrz ale część do styropianu . Mimo że noc i na zewnątrz chłodno. Nie obawiają się Panowie,że bez solidnej klimatyzacji każdego pomieszczenia ,w takim domu nie da rady żyć? A jeżeli ma być tanio to koszt tej klimatyzacji jak potraktować ? Jako koszt tej technologii? Czy umówimy się że klimatyzacja to wymóg nowoczesnego domu? Najpierw stawiasz hipotezę i nie dając możliwości odpowiedzi od razu stwierdzasz fakty. Na jakiej podstawie ? Poza tym zapytaj jaska jak to jest w takim domu. Tylko nie wiem, czy ma ścianę o wspol. U=0,1. przecież przeliczyłem co stanie się kiedy zamienię konstrukcję swojego domu z ciężkiej na lekką. chyba mogę zaufać temu softowi? a przynajmniej temu, że prawidłowo wskazuje w którą stronę podąża zużycie energii na chłodzenie w zależności od konstrukcji A czy ten soft bierze pod uwagę okap ? Żaluzje ? Jakiekolwiek zacienienie ? Jak to w ogóle jest liczone ? Czy brane jest pod uwagę GWC ? Ja nie planuje eksponować wnętrza domu na bezpośrednie promienie słoneczne. jestem po prostu ciekaw jak bez klimatyzacji po powrocie z pracy schłodzisz taki dom do rozsądnej temperatury, szczególnie wbrew fizyce OZC. albo jak to będzie o godz. 17? A skąd ten dom ma się nagrzać podczas twojej nieobecności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A jak nie potrafisz nie przegrzewać to akumulacyjny budynek będzie mniej komfortowy. Popytaj kol. miłoszenko. Ty popytaj maluxa. miloszenko ma dom kiepsko izolowany z lekkim poddaszem użytkowym, za to sporą izolacją od gruntu. malux ma dom z silikatu i zupełnie inne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 natomiast samo odwrócenie warstw - izol od wew - nie wpływa w moim na zapotrzebowanie na chłodzenie Stąd wniosek, że w OZC nie można ot tak sobie żonglować masywnością budynku jak sie komu podoba, tylko podawać jak jest w rzeczywistości zrobię jeszcze może zmiane konstrukcji ściany na samo styro - ehe, jak w popup-house EDIT ściana z silką czy bez, bez zmiany w danych masywności budynku nie wpływa znacząco na chłodzenie - 16kWh ze względu na to pewnie że silka wypadła i ściana straciła na U 0,003 o tym piszę. w OZC zapewne nie ma znaczenia kolejność warstw czy materiał ścian, bo z tego wynika tylko U przegrody. osobną opcją jest typ konstrukcji i to zmienia dosyć znacznie wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A czy ten soft bierze pod uwagę okap ? Żaluzje ? Jakiekolwiek zacienienie ? Jak to w ogóle jest liczone ? Czy brane jest pod uwagę GWC ?Ja nie planuje eksponować wnętrza domu na bezpośrednie promienie słoneczne. A skąd ten dom ma się nagrzać podczas twojej nieobecności ? żona będzie w domu . Skoro GWC, brak ekspozycji na promieniowanie, okapy itd. to tak samo będzie dla ciężkiego domu, czyli ciężki dom zużyje jeszcze mniej energii na chłodzenie. ja powtarzam tylko to o czym wielokrotnie pisano - ciężki dom trudniej przegrzać, co potwierdza Sankom w OZC. lekki dom przegrzać łatwiej. tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.06.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 ... A czy ten soft bierze pod uwagę okap ? Żaluzje ? Jakiekolwiek zacienienie ? Jak to w ogóle jest liczone ? Czy brane jest pod uwagę GWC ? ... Tak.Tak.Tak.Są jakieś algorytmy. GWC brane pod uwagę tylko zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.06.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 żona będzie w domu . żona dużo ciepła nie daje A jeśli wracasz po pracy do domu i czujesz, że chałupę przegrzało to wiesz, że ktoś żonę odwiedził Wtedy zastanów się nad klimą, bo okpa nie pomoże Skoro GWC, brak ekspozycji na promieniowanie, okapy itd. to tak samo będzie dla ciężkiego domu, czyli ciężki dom zużyje jeszcze mniej energii na chłodzenie. ja powtarzam tylko to o czym wielokrotnie pisano - ciężki dom trudniej przegrzać, co potwierdza Sankom w OZC. lekki dom przegrzać łatwiej. tak czy nie? Tak. Ale jaki by dom nie był, po co go wystawiać na bezpośrednie promieniowanie ? W takim domu nawet silka nie pomoże. A tak wogóle ja nie wiem o co te larum. Czy rzeczywiście ma ktoś problemy z przegrzaniem w pasywniaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A tak wogóle ja nie wiem o co te larum. Czy rzeczywiście ma ktoś problemy z przegrzaniem w pasywniaku ? pojawiają się takie opinie czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ty popytaj maluxa. miloszenko ma dom kiepsko izolowany z lekkim poddaszem użytkowym, za to sporą izolacją od gruntu. malux ma dom z silikatu i zupełnie inne odczucia. No prosze, 16 cm grafitu na scianach czy 16 cm piany na poddaszu to jest kiepsko? No nic, mocno sie tutaj odmienilo, szkoda sie juz wypowiadac mieszkajac w takim dorszlaku, zycze wszystkim zerowych rachunkow i mniej kiepskich domow, ten watek opuszczam bo sie tu nie nadaje widocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts