Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle ile trzeba. Jeśli Barth3z nie zmienił w tym kierunku planów, to tanie nie będzie, za to ładnie.

Ale rozmawiamy o koncepcji. To, że ja planuje zastosować modrzew syberyjski nie oznacza, że nie można zastosować np. 3x tańszą naszą krajową sosnę. A tak sosna z rusztem może kosztować tyle co klej, siatka, tynk elewacyjny i robocizna. Sądzę, że to bardziej kwestia gustu.

Oby ale nie zaklinałbym rzeczywistości.

Droga nie jest więc nawet jak nie dożyje do momentu "zwrotu" będzie to ciekawe doświadczenie.

To pozostanie zasobnik z grzałką. Dalej będzie działał, ale będzie to najdroższy bojler :)

Modrzew syberyjski, zakup z DLH, oczywiście końcówka serii ale w drewnie tak można, przy tynkach niestety nie.

Modrzew syberyjski w cenie "zwykłej" elewacji ? Pewnie on Syberii "na oczy" nie widział.

za 30 kilka zł można kupić świerk skandynawski, z modrzewiem syberyjskim to nie jestem pewien, ale rozglądam się dopiero od kilku tygodni. mnie materiał na elewację (tynk, grunt, siatka, klej do siatki) całkiem dobrej jakości (wszystko Caparola, w tym tynk silikonowy) kosztował niecałe 30 zł / m2. drewnianą elewację faktycznie można samemu poskładać do kupy, za tynkowanie bym się nie zabierał Edytowane przez imrahil

Płaciłem ~32zł za m2 (wychodzi ~0,9m2 bo pióro się chowa), dolicz łaty tak gęsto jak chcesz, wkręty i impregnat jaki chcesz.

Znów masz problem z czytaniem. Prosiłem o koszt m2 na gotowo.

Ale już widzę, że w moim przypadku tynk zew. będzie tańszy + oszczędność własnego czasu, który też jest bardzo cenny.

Edytowane przez grzes124

Znów masz problem z czytaniem. Prosiłem o koszt m2 na gotowo.

Ale już widzę, że w moim przypadku tynk zew. będzie tańszy + oszczędność własnego czasu, który też jest bardzo cenny.

A mi chodziło tylko o odpowiedz, czy elewacja drewniana chroni ścianę w lecie przed nagrzewaniem/przegrzewaniem. :)

Faktycznie nie bo przy EPS200 aqua nawet ,033 wychodzi U ,13-,14.

Podawałem gdzieś tutaj link do pracy j-j'a gdzie jego domek jest podstawą tej pracy, są wszystkie parametry i analizy.

Tu na forum też jest info wg jakiej normy ma certyfikowany i to może być ciekawe bo jeśli np. NF15 wymaga U ,12 to jak to się ma do PN-EN.

Trzeba przeszperać forum...

EDIT: http://zbc.uz.zgora.pl/Content/22975/ZN_UZ_IIS_138-18.pdf str. 125

styropian na gruncie 24 cm i 36 cm (EPS200 P AQUA; λ=0,035 W/m·K)

...jeszcze post z normą wg. której cert.

Ciekawe info można wyczytać. M.in. to, że:

- ściany ma z bloczka komórkowego (z tego co pisze jest to BK400) ocieplonego 30cm styro. U powinno wyjść ok. 0,08, a on piszę że ma 0,11. Dziwne.

-Kolejne ciekawe info:

"żwirowy gruntowy wymiennik ciepła o objętości ok. 35 m3 pod częścią nocną budynku oraz wstępny żwirowy gruntowy wymiennik ciepła poza budynkiem podnoszący temperaturę powietrza wchodzącego do głównego wymiennika ciepła"

Można by wnioskować, że przy mrozach wstępny żwirowiec podnosi temp. powietrza na tyle wysoko, że późniejsze jego wprowadzanie pod dom nie stanowi już problemu z teoretycznym wychładzaniem gruntu. kszhu, to jest to co kiedyś poruszałem - rozbiegówka przed twoim GWC.

- dogrzewanie nie klima a biokominkiem ?! Ciekawe ile taki biokominek wytwarza ciepła i czy czuć ogrzewanie takim kominkiem. EDIT: mam - 5,5 kWh z 1 dm3.

- 1638 kWh/rok na cele przygotowania c.w.u. (98 l/d) - 98 litrów CWU dziennie ? Dużo, tym bardziej, że to chyba na dwie osoby. Aristonek 110L na 4 to nie lada wyzwanie :)

Edytowane przez Barth3z

Wrócę jeszcze raz to tematu, który wcześniej poruszałem, mianowicie umiejscowienie nawiewów.

Jak pisałem planuję jamnika, z dość długim korytarzem. Dość fajnie udało się zaplanować układ pomieszczeń, gdzie od strony południowej mam tzw. pomieszczenia czyste, w których można nawiewać powietrze, następnie powietrze to przechodzi przez ciąg komunikacyjny i jest wyciągane w części północnej domu, gdzie ulokowane są tylko pomieszczenia "brudne", czyli te, w których projektuje się wyciągi - łazienka, wiatrołap, WC, pom. techn. i kuchnia.

koncept2_ww.jpg

Moje pytanie dotyczy sposobu prowadzenia kanałów wentylacyjnych.

Czy taki układ:

Abzweiger_01.jpg, nawiew nad drzwiami.jpg

nie bedzie lepszym i tańszym od typowego?:

Sternverohrung.jpg

Wrócę jeszcze raz to tematu, który wcześniej poruszałem, mianowicie umiejscowienie nawiewów.

Jak pisałem planuję jamnika, z dość długim korytarzem. Dość fajnie udało się zaplanować układ pomieszczeń, gdzie od strony południowej mam tzw. pomieszczenia czyste, w których można nawiewać powietrze, następnie powietrze to przechodzi przez ciąg komunikacyjny i jest wyciągane w części północnej domu, gdzie ulokowane są tylko pomieszczenia "brudne", czyli te, w których projektuje się wyciągi - łazienka, wiatrołap, WC, pom. techn. i kuchnia.

[ATTACH=CONFIG]266880[/ATTACH]

Moje pytanie dotyczy sposobu prowadzenia kanałów wentylacyjnych.

Czy taki układ:

[ATTACH=CONFIG]266877[/ATTACH], [ATTACH=CONFIG]266878[/ATTACH]

nie bedzie lepszym i tańszym od typowego?:

[ATTACH=CONFIG]266879[/ATTACH]

Na pewno tańszy, ale czy lepszy?

Ten twój oryginalny pomysł jakoś najbardziej mnie przekonuje.

Na pewno tańszy, ale czy lepszy?

Ten twój oryginalny pomysł jakoś najbardziej mnie przekonuje.

Mam problem z sypialnią - te pomieszczenie w lewym górnym rogu. Tam powinien być nawiew, a mi pasuje zrobić wyciąg :)

Albo przynajmniej nawiwniki zrobić w korytarzu, bo w lini prostej zasilę też sypialnie. Korytarz mi pasuje z tego względu, że tam będę mógł ukryć kanały nawiewne (obniżony sufit). W pokojach nie chcę obniżać sufitu, który i tak planuje na 2,6m. Coś takiego:

koncept3_ww.jpg