Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czemu nie możesz w tym pierwszym wariancie pociągnąć nitki z nawiewem do tej sypialni?

Bo będę musiał ciągnąć przez cały pokój narożny i wzdłuż zachodniej ściany w sypialni.

Poddasze będziesz miał nieużytkowe to dlaczego tam nie ciągnąć kanałów?

Musiałbym je jakoś ekstra izolować. Buduję wg koncepcji kszhu, która zakłada izolację podstropową (najlepiej stryo). Nad strop - pomiędzy dolne belki wiązarowe bedę sypał jedynie proszek PUR.

Bo będę musiał ciągnąć przez cały pokój narożny i wzdłuż zachodniej ściany w sypialni.

Wiem, ale to i tak chyba najprostsza wersja, chyba że zdecydujesz się na WW.

Musiałbym je jakoś ekstra izolować. Buduję wg koncepcji kszhu, która zakłada izolację podstropową (najlepiej stryo). Nad strop - pomiędzy dolne belki wiązarowe bedę sypał jedynie proszek PUR.

To są konsekwencję wcześniej podjętych decyzji. Tak czy inaczej przy wentylacji lepiej nie iść na skróty, tylko zrobić ją dobrze.

Może zrób trochę wyższe ściany i sufit podwieszany.

Edytowane przez grzes124

A mi chodziło tylko o odpowiedz, czy elewacja drewniana chroni ścianę w lecie przed nagrzewaniem/przegrzewaniem. :)

może na elewację takie coś

http://www.sklejkaeko.pl/pl/o_sklejki_strukturyzowana.php?page=0&subpage=2

EDIT

i żeby zadość uczynić malkontentom

"wykonana jest zgodnie z Polska Normą i posiada wymagane certyfikaty." :lol:

• 2 weeks później...
Z tego co obserwuję na żywo i w nowych projektach, to powoli dochodzę do wniosku, że wykorzystanie słońca w domu pass/energo jest kluczowe i naprawdę bardzo należy się do tego przyłożyć. Dlatego też pozwalam sobie przekopiować interesujące rozwiązanie (projekt a zainstalowane systemy do rozważenia):

kszhu, zweryfikuj najpierw te głupoty TB - m.in. YHDJZH24 chłodzenie 6.8kW grzanie 7,2kW !

Póxniej napiszę bardziej konkretnie.

Edit:

"Klimatyzator split inwerterowy YHDJZH-24 (YHDJXH-24 + YHUJYH-24), o niskim sprężu 0-30 Pa, wydajności chłodniczej 7,1 kW oraz wydajności grzewczej 7,2 kW. Jest to klimatyzator kanałowy firmy YORK o współczynniku EER/COP: 3,25/3,63 W/W."

i

"Przepływ powietrza

jednostka wewnętrzna 1100 m3/h"

Edytowane przez Barth3z

A to przepraszam.

Jeśli chodzi o rzut budynku, to szału nie ma. Nie będzie to tani dom, a to z powodu ogrodu zimowego. Również narożne przeszklenie bedzie wymagało bardziej kosztownego wykonania naroża budynku (beton, zbrojenie). Kolejny babol to połaczenie garażu z budynkiem oraz ta wysunięta zachodnia ściana ogrodu zimowego.

Jak dla mnie, koncepcja airhouse dla dwóch osób 50+ jest świetna:

http://www.airhouse.cz/data/uploads/air-house_architektonicky-koncept/pdorys_aj1.jpg

Żadnych zbędnych korytarzy, optymalnie dobrane funkcje domu. Ekspozycja południowa.

Spokojnie, za drugim razem już zrozumiałem :)

Ta zabudowana oranżeria, to kosztowana sprawa. Jeśli Ci się to podoba, to wartością dodatną będzie możliwość akumulowania energii ze słońca. Ale jeśli masz ją tylko pod to budować to nie ma kompletnie sensu.

Co do czeskiego projektu, to co dokładnie masz na myśli pisząc o zarządzaniu słońcem ?

Taka oranżeria na pewno bardzo pozytywnie wpływa na bilans energetyczny domu ale to nie wszystko.

Mi osobiście przydałaby się do przyjmowania gości. Jak ich się kręci dużo to przyjmowanie ich w domu wprowadza pewne zamieszanie a dodatkowo w okresach od jesieni do późnej wiosny wnosi na buciorach za dużo syfu roznoszonego potem przez młodego po całym domu. Taka oranżeria, dostępna z zewnątrz, jest super miejscem nawet na "popijawki" ze znajomymi do późnej nocy bez zakłócania życia domownikom. Można przepalić w kominku czymkolwiek a latem przyjemnie jest w takim przewiewnym miejscu.

Wiesz co .. .nie myślałem w ten sposób.

Marzy mi się w przyszłości wybudowanie odrębnej wiaty, na takie imprezy. Jakoś nigdy nie wiązałem tego z "przybudówką" do domu. Warte przemyślenia.

A i GWC budować pod czymś takim nie stanowi problemu ;)

Ten pomysł z daleko wysuniętym dachem-nie-dachem - osłania przed słońcem a nie jest dachem więc jakby nie kłóci się z często idiotycznymi warunkami zabudowy. Można też bokami zabudować podobne ściany-nie-ściany, zasłaniać je czymś przed wiatrem itp. itd. Tanie to nie będzie ale na pewno przydatne bo powiększy odizolowany obszar domu.

Ich kompleksowy zamysł zarządzania energią słoneczną i ogólną oszczędnością to przerost formy ... Sprawdź sobie np. ile kosztuje kran do umywalki, którym się tam chwalą. Nie wspominając już o prysznicu.

Ale za to organizacja funkcji w domu bardzo mi pasuje. A i "miejsce na popijawy" (mam na myśli oranżerię) można zrobić na tarasie, którego można zabudować szkłem (pakietami szybowymi). Co ciekawe, domek jest na tyle prosty, że praktycznie można samemu skręcić, np. na wzór popup house. Ten czeski domek postawili w 9 dni.

Taka oranżeria na pewno bardzo pozytywnie wpływa na bilans energetyczny domu ale to nie wszystko.
Trzeba sobie zdawać sprawę, że najdrożej dom wychodzi z gotowego projektu. Jak ktoś ma kasę, może kupować projekt po 20 zł/m2, ale taniej budowa wychodzi gdy za projekt zapłacimy 100zł/m2. Niestety wiele osób myśli, ze na tanim projekcie się oszczędzi.

Nikt dobrego projektu do katalogu nie wstawi.

Dlaczego ma wstawić?

Skoro nie ma obowiązku budowy taniego i ciepłego domu w cenie zwykłego, nikt nie będzie się wychylać.

Pogadaj z ludźmi z ulicy, wszyscy stwierdzą, że masz żółte papiery.

Po co ryzykować niepochlebne opinie przeszło 90% (strzelam) potencjalnych klientów?

Napiszę więcej.

Tylko jedna osoba z moich znajomych, jedna która ma już dom wybudowany, rozumie że można tanio i dobrze.

Reszta to tłuki. Żadne argumenty nie trafiają.

Jest kilka osób które akceptują "nowe" rozwiązania, ale Oni nigdy nie mieli do czynienia z budową i "starymi wygami" obeznanymi w budownictwie w sensie ogólnym.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 2 weeks później...

Witam

W ubiegły piątek przestawili mi słup energetyczny ,mam już wolny plac pod budowę domu. Czekam teraz na pozwolenie wodno- prawne na staw i myślę ,że uda mi się w tym roku zacząć budowę.

Z tymi gotowymi projektami jest chyba tak ,że każdy kto nie zajmuje się budownictwem myśli ,że taki gotowy projekt jest dobry .Zwraca się głównie uwagę na rozkład pomieszczeń ,zakładając że sama konstrukcja jest energooszczędna .Ja tak też myślałem ,dlatego kupiłem gotowy. To był błąd. Moja pani architekt musiała wprowadzić wiele poprawek ,głównie tych istotnych. Bo to jest potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę .Pozostałe zmiany jako nieistotne będą wprowadzane w czasie budowy.Praktycznie z gotowego projektu zostanie tylko lekko zmieniony rozkład pomieszczeń.

Mnie przed budową byle jakiego domu uchronił miły sąsiad ,przez którego warunki zabudowy załatwiałem 1,5 roku. Ten czas dał mi możliwość zapoznania się z nowymi trendami w budownictwie i uchronił przed zbudowaniem byle czego. U mnie decyzja o budowie była szybka.Chciałem remontować stary dom ,jednak gdy obejrzeli go fachowcy mi to odradzili ,więc musiałem podjąć szybką decyzję o budowie nowego.

Będę miał mały ogród zimowy ,oranżerię tak ok 25 m2 ,bo na taką nie potrzeba pozwolenia tylko zgłoszenie. Przy budowie domu wyleje fundamenty pod ten ogród i go zadaszę .Będzie to teraz tarasem,póżniej dołożymy szyby i ogród zimowy będzie gotowy. Spodobał mi się pomysł z kominkiem w tym ogrodzie .Z kominka w domu zrezygnowałem, ze względu na duże koszty zabezpieczenia przed przegrzaniem domu.

Miłego dnia J.Korona

• 2 weeks później...
Nie ma przeciwwskazań do PURu na zewnątrz jeśli będzie i wewnątrz. Nie chcę wełny bo właśnie chcę uniknąć przewiewania muru. Sama lambda laboratoryjna i U obliczeniowe to nie wszystko. A do styro nigdy nie odważyłbym się kleić płyt, chcę mieć równe ściany.

Przy wełnie stosujesz wiatroizolację.

"Poniżej wartości współczynników oporu dyfuzyjnego różnych materiałów:

- powietrze w spoczynku 1

- wełna mineralna 1

- pianka poliuretanowa otwarto komórkowa 4

- tynk gipsowy 10

- silikat, beton komórkowy, ceramika 5-10

- zaprawa wapienno-cementowa 15-35

- płyta OSB 30-50

- pianka poliuretanowa zamknięto komórkowa 35-60

- sklejki 50-200

- styropian 30-250"

Stosowanie piany o-k od wewnątrz jest co najmniej ryzykowne.