Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak z trwałością takiej elewacji i koniecznością powtarzania konserwacji drewna co kilka lat ? ( szczególnie w miejscach narażonych na wilgoć i słońce ).

Elewację chcę zrobić z modrzewia syberyjskiego (ale oryginalny, nie polską podróbę). Podobno najlepsze drewno na elewację. Nie trzeba konserwować. Ładnie się starzeje i szare jeszcze bardziej mi się podoba.

Dorzucenie PV i PC może okazać bardzo trafnym rozwiązaniem, np. korzystając z tego programu:

http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/informacje-o-programie/

Elewacja drewniana też może być tania.

To zapoznaj się ze szczegółami ( zarabia bank, producenci a inwestor niewiele ) .

PS. tania elewacja drewniana nie jest ani trwała ani bezobsługowa ( wymaga impregnacji i renowacji co kilka lat ) - tanio, trwale i dobrze - to tylko w E...e :lol2:

To zapoznaj się ze szczegółami ( zarabia bank, producenci a inwestor niewiele ) .

Zapoznałem i mam plan wejść w to. Zdam relację.

PS. tania elewacja drewniana nie jest ani trwała ani bezobsługowa ( wymaga impregnacji i renowacji co kilka lat ) - tanio, trwale i dobrze - to tylko w E...e :lol2:

W temacie jest tanio i ekonomicznie. Nikt nie pisał, że ma być trwale :)

Wiatroizolacja i elewacja.

Kolejna budowa, koło której "kręcę się", na uwagę zasługuje wiatroizolacja oraz sposób wykonania trwałej elewacji. Chociaż jej zawieszenie na "mostkach" termicznych to kiepski sposób to obliczeniowo praktycznie niezauważalny.

20140731_091705_resize.jpg

Planuję identycznie ino ruszt na drewnianych dwuteownikach.

Zrób łatę z dystansem w miejscu kołków. Będzie jeszcze cieplej niż dwuteownik i taniej bo łata cieńsza o grubość kontry dystansującej.

A łatę kątownikami metalowymi do ściany ?

EDIT: Co myślisz o tym, żeby łatę stanowiły odpowiedniej grubości pocięte płyty MFP ?

Edytowane przez Barth3z

Rozumiem, że te rozmiary to typowe? Inne będą na zamówienie i droższe ? Jeśli tak, to wziąłbym 60x25 i wcisnął wełne 50mm. Tylko nie wiem, czy ten 1cm szczeliny powietrznej byłby wystarczający dla wentylacji. Mówi się, że powinno to być min. 20mm.

EDIT: A może wystarczy coś takiego?:

http://www.elewacje-drewniane.pl/zdjecia/montaz/ScanImage005.jpg

Taniej się chyba nie da. Oczywiście te klocki pod kontrłatami 60x25.

Edytowane przez Barth3z

Witam

Wczoraj na budowie zobaczyłem po raz pierwszy klimatyzację z wykorzystaniem wody o temperaturze 16-18 oC .W nowo budowanych zakładach audi, będzie restauracja .Pod sufitem są podwieszone panele Al ok 10 * 50cm Przez środek biegnie rurka Cu .Jest ona mechanicznie z nim połączona.Jak pytałem co to to odpowiedzieli mi ,że to właśnie klimatyzacja.Na to będzie nawiewane powietrze.Niestety zdjęć nie mogę zrobić .O czymś podobnym pisałem ,tylko zamiast sufitu chciałem chłodzić wodą podłogę.Przy taniej własnej wodzie ,gdzie jest ona w dużych ilościach wykorzystywana w czasie upałów do podlewania może to mieć sens?

Miłego dnia J.Korona