Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

W następnym tygodniu mam mieć złożone dokumenty na pozwolenie na budowę.Czekam jeszcze na to nieszczęsne pozwolenie wodno prawne.

Czas zaczęcia budowy się zbliża ,a ja ciągle mam wiele wątpliwości jak grzać .Nie chcę kabli ,boję się być zależny tylko od jednego żródła .Będę miał bufory,które będą mogły korzystać z różnych żródeł.To zostaje.Gnębi mnie tylko czy może zamiast ogrzewania podłogowego nie dać nadmuchowego. Zrobić dwa układy wentylacja mechaniczna /mam wszystko już gotowe/ i do tego nadmuch 400-600m3 .Nie wiem czy to się da razem pogodzić.Czy taki nawiew 600m nie powoduje dużego ruchu powietrza/ unoszenie kurzu/. Zastanawiam się również nad budową GWC .

W takim domu chyba będzie pomocny. Akumulacja ciepła mała ,w zasadzie to tylko płyta .Kilka ścianek z siliki .Reszta to regips.

Ja chcę aby moja ściana była jak to już pisałem następująca . Silika 18, 30 cm styropian ,folia / Al pinka AL/ 3 cm luka powietrzna, wełna mineralna 5cm i 2 płyty regips .Mam prośbę ,czy mógłby ktoś z formułowiczów mający program zobaczyć czy w tej wełnie przed folia nie będzie się w niesprzyjających warunkach wykraplać woda .

Poniżej mój plan budynku ,niestety nie mogę zamieścić zdjęcia .Kszh uczy mógłbym to zdjęcie przesłać na twój adres ,może tobie się uda.

Miłego dnia J.Korona

Witam

Objaśnienia do mojego projektu

Z dużego pokoju dwa wyjścia, To zaraz za kuchnią to wyjście nad staw /wschód/ .To z oknem to wejście do przyszłej oranżerii >Tam będzie zadaszone 25 m2 ,przygotowane fundamenty.Po wybudowaniu domu ,zgłoszę budowę oranżerii. Ta ściana z oranżeria będzie od strony południowej.

Pośrodku domu nad częścią przedpokoju i małą łazienką będzie wylany strop betonowy Tam będą dwa bufory po 1000 l ,dodatkowo rekuperator,odkurzacz centralny a w przyszłości może i pompa ciepła.Ścianki podtrzymujące beton będą z 12 siliki .pozostałe to regipsy.Sufit to deski podwieszane do kratownicy dachu.Może dodatkowo belki aby zakryć łączenia desek.

Bufory to tylko magazyn ciepa ,czy wykorzystam go do grzania podłogi czy nagrzewnicy powietrza to obojętne.Chodzi tylko o komfort,czy to ogrzewanie nadmuchowe go zapewni.,chodzi mi nie tylko o temperaturę ale i ruch powietrza w domu.

OZC ,jz kiedyś policzyłem i wyszło zapotrzebowanie na moc w największe mrozy trochę ponad 2kW Nie wiem czy to zrobiłem najlepiej ,Może macie namiary ,kto zrobiłby mi to dobrze za jakieś rozsądne pieniądze?

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

Może też kupić wynik jaki potrzebuje. Ale skoro policzył sam,tzn,że wie o co chodzi. Zostaje kwestia zaufania dla własnego liczenia i dobranie źródła ciepła.

Mimo wszystko warto by ktoś to sprawdził.Jak ma wątpliwości to chyba warto zweryfikować,tak dla spokojnosci.Skoro asolt zajmuje się tym zawodowo,to chyba wie jak to zrobić. Za chwilę dowiemy się,że płytę fundamentową można samemu policzyć.Po co płacić inż.

Jesteś sprzedawcą to sprzedawaj. Jesteś fachowcem od OZC to je rób.Ale nie namawiaj do takich dziwnych oszczędności,bo to może okazać się nieekonomiczne.

Wracając do tematu to powoli szukam wykonawcy czegoś takiego i zastanawiam się nad konstrukcją z takich elementów:

http://www.agrosukces.pl/upload/artykuly/e3ecd5e350dec58409c3687fa8d4de66.jpg

Lity żelbet, trwały, wiatroszczelny, szybki w budowie (kilka ścian to w zasadzie układanka), nawet "otynkowany" jak widać. Jeśli tylko w ostatecznym rozrachunku będzie to tańsze to jak na razie nie widzę przeciwwskazań do zastosowania w domu z niniejszej koncepcji.

Fajne to ale tanie nie jest. 200 zł/m2 i więcej. Gdzieś tu na forum linkowano panele betonowe typu sandwich (z izolacją w środku) za 100 - 150 zł/m2.

Nie zwróciłem uwagi na fundament. Te ściany stoją na tym czymś pośrodku?

Edytowane przez perm

Szukam takich bez ocieplenia, 200 nigdy bym nie dał.

Te ściany niczym nie są podparte poza tym co widać.

Z ociepleniem są za 300 zł/m2. Chciałem takie ale ta cena... Te za 100 - 150 to panele. 1m x 3m czy jakoś tak.

To tymczasowa podpórka czy rodzaj fundamentu? Ciekawie to wygląda. Możesz dać linka?

Edytowane przez perm

Przy dopuszczalnej przez asolta tolerancji 15% policz sam. Może uwzględnij temperatury dzień po dniu lub chociaż miesięczne, tak samo nasłonecznienie i zaoszczędzisz. Bedziesz miał orientacyjne rozeznanie a to wystarczy.

Szkoda czasu na liczenie, bo czas też kosztuje. Jeśli godzimy się na tolerancję 15% to wydaje mi się (sprawdzałem na sobie), że ta symulacja mieści się w granicy tego błędu: http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster

perm, pisałeś kiedyś o budowaniu takiej ściany na miejscu budowy. dr Duda podchwycił pomysł: http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/141-sciana-betonowa

i jeszcze tu coś podobnego:

http://energooszczednie.info/relacja-z-budowy-wlasnego-domu-pasywnego-odcinek-5-montaz-scian-parteru/

Edytowane przez Barth3z

perm, pisałeś kiedyś o budowaniu takiej ściany na miejscu budowy. dr Duda podchwycił pomysł: http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/141-sciana-betonowa

i jeszcze tu coś podobnego:

http://energooszczednie.info/relacja-z-budowy-wlasnego-domu-pasywnego-odcinek-5-montaz-scian-parteru/

Ściany prefabrykowane, nawet produkowane in situ do tanich nie należą. Rozmiar i ciężar wymusza zastosowanie sporej ilości zbrojenia i samego betonu. Te panele betonowe z drugiego linka to ciekawa sprawa. Na pewno łatwiejsze do wykonania i tańsze. Są jednak takie gotowe, z ociepleniem w cenach na tyle niskich by nie opłacało się tego robić samemu.

Podaj jakieś linki do ciekawych prefabrykatów. Mi się to coraz bardziej podoba bo pasuje do koncepcji. W ostateczności taki "fundament" prefabrykowany na stopach by się nadał a na nim bk jeśli to wyjdzie najtaniej.
Ktoś na forum o tym wspominał niedawno ale cos nie mogę znaleźć. Google też "olewa". Ta stopa ze ścianą to byłby dopiero hit. Domek w całości z klocków. :)

Jak ktoś chce wydać parę setek za wynik z tolerancją 15% to jego sprawa ale to na pewno nie jest ekonomiczne jeśli sam potrafi zrobić to nie gorzej.

Jak JerzykK moze okreslic z jakim błedem moze samodzielnie wykonac obliczenia skoro tego wczesniej nie robił i mie ma mozliwosci porównania, czy to ma byc samospełniajaca sie przepowiednia? Sadze jednak ze nie potrafi tego zrobic lepiej ale tylko gorzej. Mysle ze dalej nie rozumiesz ani genezy błedu, ani nie potrafisz uzyskanych wyników poprawnie zinterpretowac. Najlepszym przykładem było ostatnia zima, prawdopodobnie nikt nie obliczył prawidłowo zapotrzebowania bo odbiegała ona od sredniej wielotetniej. Czy to oznacza ze obliczenia są całkowicie nieprzydatne? Opócz zapotrzebowania liczymy równiez projektowe obciązenie cieplne które jest niezalezne od danych klimatycznych stacji meteo. W przypadku tych obliczen nigdy nie miałem przypadku niedoszacowania. Kalkulatory mozna stosowac jako wskazniki i od tego one są.

Edytowane przez asolt

Zgadzam się z asoltem. Żeby wiedzieć jaki popełnia się błąd należy wiedzieć co się mierzy. W linku którym podałem jest wiele punktów na które trzeba zwrócić uwagę. Mianowicie nie ma możliwości wybrania strefy i miasta względem którego liczy się zapotrzebowanie/obciążenie. W bilansie uwzględniane jest również ogrzewanie CWU. Są brane pod uwagę elementy których nie ma w OZC, np. rolety, czujka CO itp.

Zgadzam się z asoltem. Żeby wiedzieć jaki popełnia się błąd należy wiedzieć co się mierzy. W linku którym podałem jest wiele punktów na które trzeba zwrócić uwagę. Mianowicie nie ma możliwości wybrania strefy i miasta względem którego liczy się zapotrzebowanie/obciążenie. W bilansie uwzględniane jest również ogrzewanie CWU. Są brane pod uwagę elementy których nie ma w OZC, np. rolety, czujka CO itp.

Sprawa zapotrzebowania na cwu jest co najmniej dyskusyjna, norma mówi 45l na osobę na dobę temp. 55 oC dla bud jednorodzinnego i 35 l dla wielorodzinnego. Praktyka pokazuje ze są duze rozbieznosci gdyz kazdy uzywa cwu tak jak mu to odpowiada a nie zeby byc w zgodzie z normą.

Rolety zewnętrzne metodyka obliczeń uwzglednia ale do liczenia zapotrzebowania na chłodzenie, do sezonu grzewczego nie jest to uwzgledniane, nie spotkałem sie z opracowaniami które podawały wsp. U wspólnie dla okna i rolety. Oczywiscie wpływ na zmnjeszenie zapotrzebowania na ciepło rolety mają ale obliczyc to to nie takie proste. Jezeli chodzi o czujnik CO czyli regulacje przepływu powietrza to równiez normy tego nie precyzują. Moim zdaniem normy wentyjacyjne nie nadąrzają za postępem w technologii budownictwa energooszczednego i pasywnego, ale trzeba je stosować.

Ja policzyłem dla rzeczywistych temp. celem poznania jakości liczenia - błąd ~2%, nie jest źle.

Osobiście nic więcej nie potrzebuję bo czy dom zużyje 15 czy nawet 20 to wielkiej mi różnicy nie robi.

I tu pojawiają się największe różnice. Tak więc naprawdę co użytkownika bardziej interesuje - norma czy jak realnie urządzenia i systemy będą u niego pracowały?

Ja nigdy nie liczę po fakcie, to tak jakby konstuktor projektował po wybudowaniu budynku a to jest tylko inwentaryzacja powykonawcza, tak samo liczenie gdy sie zna temperatury jest tylko potwierdzeniem słusznosci wzorów i załozen stosowanych do tych obliczen. Jak ma audytor wykonac charakterystykę eneretyczną, obliczenia ozc gdy jeszcze nie ma domu, gdy nie wie jakie będą temperatury w okresie grzewczym. Ty policzyłes po fakcie, ale jak policzyłes przed okresem zimowym, znasz przyszłosc?, ja nie.

Co do norm to tak sie składa ze jezeli ktos sie pod czym podpisuje, czy to audytor czy projektn czy architekt to musi on stosowac normy, zalecenia rozporządzenia, prywatnie to moge glosic ze ziemia jest płaska i inne bzdury to nie wiąze sie z zadną odpowiedzialnoscią. Jezeli ktos chce liczyc po swojemu na swój prywatny uzytek to moze to zrobic, jego cyrk jego małpy. Gdy ma sie podpisac i przybic pieczątke to sie musi zastanowic czy swojeprywatnie zdanie moze ując do projektów i obliczen.

Edytowane przez asolt

kszhu, czy Ty uważasz, że liczenie OZC jest niepotrzebne / nieopłacalne ? Mówisz, że warto to liczyć samemu lub w oparciu o takie symulacje ze strony lub plik excelowy ? Moim zdaniem nie opłaca się, bo w przypadku strony www nie jest to żadne wiarygodne źródło, a robienie OZC na bazie pliku excelowego jest poprostu nieopłacalne względem ceny OZC u asolta.

Można sobie darować późniejsze powtórne liczenie po ewentualnych poprawkach zmianach. Te różnice można sobie oszacować.

Jak pisałem - liczę tylko dla potwierdzenia sposobu liczenia. Te wyniki już kompletnie nic nie zmienią.

Dlatego czasami podejście poza normami może być lepsze bo jak napisałeś:

Liczenie po fakcie nic nie zmieni bo co ma zmienic.

Moje zdanie o normach wentylacyjnych jestym moim prywatnym zdaniem, przy obliczeniach jednak nie mogę sie nim kierować.

Dla siebie mogłbym je zastosować ale nie uwazam tego za celowe, z praktyki wiadomo ze zmniejszanie wymian powoduje wzrost błedów w liczeniu zapotrzebowania, ale na oficjalnym dokumencie nigdy. Nie twierdze tez normy nie zostaną zmienione, bo ta zmiana jest nieuchronna.