Barth3z 26.08.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Liczenie po fakcie nic nie zmieni bo co ma zmienic. Moje zdanie o normach wentylacyjnych jestym moim prywatnym zdaniem, przy obliczeniach jednak nie mogę sie nim kierować. Dla siebie mogłbym je zastosować ale nie uwazam tego za celowe, z praktyki wiadomo ze zmniejszanie wymian powoduje wzrost błedów w liczeniu zapotrzebowania, ale na oficjalnym dokumencie nigdy. Nie twierdze tez normy nie zostaną zmienione, bo ta zmiana jest nieuchronna. Z tego co widzę u mnie brałeś do obliczeń strumień powietrza wentylacyjnego na poziomie 156m3/h. To jest tyle ile w rzeczywistości zakładam (120-150m3/h). Sprawność 75%. Czy to jest sprawność entlapiczna (ta by się zgadzała) czy temperaturowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.08.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 temperaturowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.08.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 temperaturowa No to mogę tutaj jeszcze co nieco ugrać. Nie u nas, grupa jako taka robi to. Ale znalazłem też lokalnego, ma stopy i ściany podwalinowe jakbym chciał budować z bk, ma też ściany gotowe i robione pod projekty: http://www.betard.pl/dokumentacja/Betard_katalog_pref_nietypowe_2013.pdf Chłopaki, mimo fajnej koncepcji z tymi prefabrykatami, to nie sądzę, żeby takie ściany były tańsze od wersji, którą mam zamiar wykonać, czyli wylanie ławy 40x40 i wymurowanie dwóch rzędów bloczków fundamentowych (tych o wys. 14cm). Mi osobiście wystarczy orientacyjne liczenie, które przy dostosowaniu parametrów z pominięciem niektórych norm może dać lepsze wyniki niż 15% tolerancja asolta. Jak ktoś nie ma o tym pojęcia to oczywiście lepiej jak komuś zleci tę pracę bo kalkulatorkami internetowymi tylko kuku może sobie zrobić. Mimo, że jednak zaliczamy się do grona tych bardziej świadomych inwestorów i potrafimy sobie to policzyć to jednak mi osobiście nie opłaca się samemu za to zabierać. Tym bardziej nie będę tego polecał innym. No może nie merkavie PS. Wyczytałem, że przy włóknistych materiałach izolacyjnych brak wiatroizolacji powoduje pogorszenie parametrów izolacyjnych tego materiału nawet o 60% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 ... Chłopaki, mimo fajnej koncepcji z tymi prefabrykatami, to nie sądzę, żeby takie ściany były tańsze od wersji, którą mam zamiar wykonać, czyli wylanie ławy 40x40 i wymurowanie dwóch rzędów bloczków fundamentowych (tych o wys. 14cm). ... A co powiecie o tym: http://www.budownictwomodulowe.com/prykadowe-moduy/ Z tych modułów można skomponować różne domy. Są tam dwa przykładowe projekty, całkiem sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie u nas, grupa jako taka robi to. Ale znalazłem też lokalnego, ma stopy i ściany podwalinowe jakbym chciał budować z bk, ma też ściany gotowe i robione pod projekty: http://www.betard.pl/dokumentacja/Betard_katalog_pref_nietypowe_2013.pdfTakiego mam w Szczecinie. Scanbet, już pisałem. Ceny też podałem. Wątpię by mieli dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.08.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 A co powiecie o tym: http://www.budownictwomodulowe.com/prykadowe-moduy/ Z tych modułów można skomponować różne domy. Są tam dwa przykładowe projekty, całkiem sensowne. Po pierwsze: moduły są z góry zdefiniowane. Nie można aranżować dowolnych przestrzeni. Po drugie piszą o powierzchniach usługowych a nie mieszkalnych. Piszą, że idealnie nadają się na powierzchnie dzierżawione, gdzie po zakończeniu dzierżawy można przenieść taki "barak" w inne miejsce. Po trzecie: cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Po pierwsze: moduły są z góry zdefiniowane. Nie można aranżować dowolnych przestrzeni. Po drugie piszą o powierzchniach usługowych a nie mieszkalnych. Piszą, że idealnie nadają się na powierzchnie dzierżawione, gdzie po zakończeniu dzierżawy można przenieść taki "barak" w inne miejsce. Po trzecie: cena?Są tam też dwa projekty domków mieszkalnych. Dowolnych nie ale w związku z tym, że wybór modułów jest spory to można zbliżyć się do tego czego potrzebujemy. Cena za moduł to, jak piszą 27 tyś netto za stan deweloperski. Ten większy dom kosztuje 160 tyś netto/st deweloperski. Kiedyś do nich dzwoniłem. Zestawią wszystko tak jak klient sobie życzy. W cenie nie ma ocieplenia ścian/stropu. Są za to; ocieplenie podłogi modułu i instalacje. Ten dom nie potrzebuje dachu, bo każdy moduł ma swój strop. Zobacz na ten większy projekt. Przy powierzchni 136 m2 masz 4 sypialnie, 3 łazienki. dwa pokoje dzienne, pomieszczenie gospodarcze, garderoby i garaż. Jedna z sypialni to nawet "master bedroom" czyli z łazienką i garderobą. To nie mało. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.08.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) A czym te kostki różnią się od kontenerów ? http://furniteka.blogspot.com/2013/06/dom-z-kontenerow.html EDIT: a tutaj gotowy projekt polskiego domu pasywnego budowanego na bazie kontenerów morskich: http://www.studiowarsztat.pl/?p=544 Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) A czym te kostki różnią się od kontenerów ? http://furniteka.blogspot.com/2013/06/dom-z-kontenerow.html EDIT: a tutaj gotowy projekt polskiego domu pasywnego budowanego na bazie kontenerów morskich: http://www.studiowarsztat.pl/?p=544Pomysł podobny ale materiał jednak zupełnie inny. Nie ma klasycznego dachu. Poza tym, nie rzeźbisz sam a przywożą i stawiają. Cena moim zdaniem naprawdę niezła. To dom dla dużej rodziny. Może nie super komfortowy ale też nie jakaś klitka zupełna. On ma tylko 80m2 pow. zabudowy! Wygląda też bardziej niż przyzwoicie. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.08.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Tym, że na kostki dostaniesz PnB a na kontenery nie? Albo jak dostaniesz na jakikolwiek projekt to kierbud zmian w projekcie nie wprowadzi? Ale pomysł ciekawy, z tym, że kontenery też tanie nie są. Dostaniesz PnB. Kontener morski 40' HC (wysoki na 2,9m) kosztuje 8tys. zł. Dwa takie stawiasz na XPSie (albo i EPS 200) i spawasz ze sobą. Później bierzesz jaką kątówkę i robisz otwory na okna i drzwi. Masz domek jak w temacie bez kombinowania z fundamentami To jest naprawdę niezły pomysł: http://www.studiowarsztat.pl/pliki/studiowarsztat_container_house.pdf Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wzielibyscie najtansza sciane z Izodomu, jakies 110zl/m2, dolozcie styro ile chcecie, nacie wypasiona, super szczelna sciane bez mostkow, montaz okien w ociepleniu w cenie. Naprawde musicie wymyslac od nowa kolo dla paru stowek taniej? Fundamenty tak samo z izodomu, ciaglosc sciany, szczelnosc, itd. Czego chciec wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Żelbet jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o właściwości. Grubość ściany, dźwiękochłonność, wytrzymałość. Nie ma lepszego materiału. Niestety cena jest mało atrakcyjna, choć już te panele typu sandwich za 100 - 150 zł m2 to naprawdę atrakcyjna propozycja. Łatwo się tez z tego buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Te kontenery to niezły cyrk. Na dodatek drogi - stan surowy w porcie takich 8~12 kontenerów to kupa kasy. Przywieźć, składać, odpada. Izodom też, nic nie przebije chyba bk ale jutro coś będę więcej w kwestii betonu wiedział. Kontener używany kosztuje 8000zł netto. Przy zakupie powyżej 3 szt. transport gratis. Trzy kontenery to domek parterowy o wymiarach wewn. 9m x 12m. Wysokość kontenera 40' w wersji HC to 2,7m, czyli jest miejsce na wylewkę 10cm. Żadnych fundamentów. Ściany z blachy to paroizolacja. Grubość ścian - na plus. Do montażu potrzebna spawarka i szlifierka kątowa. Płytę GK można praktycznie kręcić do ścian. Izolację w postaci 30cm kleimy dookoła pospawanego domku. Montaż stolarki okiennej w warstwie izolacji - no problem. Kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Kontener używany kosztuje 8000zł netto. Przy zakupie powyżej 3 szt. transport gratis. Trzy kontenery to domek parterowy o wymiarach wewn. 9m x 12m. Wysokość kontenera 40' w wersji HC to 2,7m, czyli jest miejsce na wylewkę 10cm. Żadnych fundamentów. Ściany z blachy to paroizolacja. Grubość ścian - na plus. Do montażu potrzebna spawarka i szlifierka kątowa. Płytę GK można praktycznie kręcić do ścian. Izolację w postaci 30cm kleimy dookoła pospawanego domku. Montaż stolarki okiennej w warstwie izolacji - no problem. Kuszące.Sorry Barth, że nie na temat ale patrzę sobie na projekt twojego jamnika a szczególnie na podłogę. Pod styro od strony gruntu masz papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak. I chudziaka. Ale wykonawczo tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Trochę tylko później wstyd się przyznać w czym się mieszka;) Ale ludzie w domach z opon czy PETów mieszkają, w ziemiankach, gliniankach itp. itd. Problem inny - czy ktoś da zgodę na coś takiego? ...Jest jeszcze drobiazg - cena przy ewentualnej odsprzedaży. Z modułów betonowych nie będzie różnić się od cen rynkowych na domy murowane, z kontenerów - lepiej nie mówić. Wątpię czy w ogóle ktoś się skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Zamiast kontenerów mówisz, że konstrukcja domu jest stalowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Przecież to nie o blachy chodzi w tych kontenerach, tylko o stelaż. On jest konstrukcją wsporczą dla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 http://www.betard.pl/dokumentacja/Betard_katalog_pref_nietypowe_2013.pdf Ciekawe są ściany ze strony 41 - gotowa elewacja keramzytowa. Może nie koniecznie w formie zębów, ale na gładko mogła by stanowić wykończenie. Dobra, źle się wyraziłem - belki konstrukcyjne i blachy. Zobaczymy za ile mi uda się zrobić domek. Może się okazać, że nawet kontenery mogą być małoopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts