Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dziękuje za wskazówki jak osadzić same pakiety okienne .Tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie tej białej listwy ,jaka jest jej nazwa handlowa i gdzie tego szukać.Pracowałem na nowej hali WV i tam osadzali wielkie pakiety ,nie pomyślałem ,żeby podejrzeć jak to robią,może będzie jeszcze okazja na innej budowie coś podpatrzeć

Mam teraz pytania odnośnie Twojego GWC. Jak on Ci się sprawuje ,że rekuperator nie zamarznie to pewne ,ale czy latem choć trochę przy jego pomocy można schłodzić mieszkanie. Ja myślałem o żwirowym ,kamienie mam za darmo ,tylko transport ,ale prostota wykonania Twojego to jest to nad czym warto się pochylić. Widziałem jego zdjęcia ,ale czy mógłbyś coś więcej napisać o jego budowie.sposobie jego nawilżania .

Miłego wieczoru J.Korona

Rafał_ napisał:
Odnośnie montażu samego pakietu. Nasunęło mi się pytanie odnośnie mycia takich okien. Trzeba będzie bardzo uważać, żeby nie usyfić ściany wewn. i elewacji. Macie na to jakiś pomysł? Oklejanie taśmą przed myciem :p ?

Pakiet szybowy możesz oprawić w ramę okienną PCV bez kształtownika stalowego w środku. Współczynnik przewodzenia ciepła przez tworzywo PCV to L= 0,2 wobec pakietu, który dla trzech szyb ma Ug = 0,5. Masz ciepłą oprawę, którą łatwo osadzić w otworze i umocować, masz gdzie przykleić listwę dylatacyjną z uszczelką i otynkować framugę, a jak będziesz myć okna to nie zabrudzisz tynku.

kszhu napisał:
Jak mam mieć przykryte okna roletami to po co one w ogóle?:-)

Zimą na noc przysłaniasz okna roletami, masz zawsze oszczędność energii. Latem, kiedy słonce wstaje o 3 masz przysłonięte okna roletami w sypialni do 7, dla pełnego wypoczynku. Latem też przy pełnym nasłonecznieniu przysłaniasz okna południowe, aby nie nagrzewać nadmiernie pomieszczeń. jednym słowem jest dużo korzyści. To dzisiaj może działać w pełnej automatyce i na pewno zwiększa znacząco na pasywność budynku.

sunrise121 napisał:
Zimą na noc przysłaniasz okna roletami, masz zawsze oszczędność energii. Latem, kiedy słonce wstaje o 3 masz przysłonięte okna roletami w sypialni do 7, dla pełnego wypoczynku. Latem też przy pełnym nasłonecznieniu przysłaniasz okna południowe, aby nie nagrzewać nadmiernie pomieszczeń. jednym słowem jest dużo korzyści. To dzisiaj może działać w pełnej automatyce i na pewno zwiększa znacząco na pasywność budynku.

A ile ty chcesz zaoszczędzić w pasywnym domu stosując rolety w pełnej automatyce? 100,200,300kWh/rok? Koszt-efekt. Albo odwrotnie.

Jeżeli masz już dom pasywny,to każde działanie mające na celu ograniczenie zużycia energii do CO jest nieekonomiczne.

nydar napisał:
Jeżeli masz już dom pasywny,to każde działanie mające na celu ograniczenie zużycia energii do CO jest nieekonomiczne.

Tylko najpierw trzeba ten pasywny dom wybudować. Problem w tym, że na tę jego pasywność składa się cały szereg takich drobiazgów: izolacja, wentylacja, mostki cieplne, stolarka okienna, usytuowanie względem stron świata, zacienienie, itp. Dojście do 15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie jest możliwe przy wykorzystaniu z większości tych możliwości.

miloszenko napisał:
Kszhu, czy masz jakies przemyslenia odnosnie obecnego sterowania kablami i ew. zczytywania temperatur?

Masz jakis konretny algorytm zalaczania grzania na podstawie temp? Jest jakies podbicie pod komfort cieplny?

Mozesz nieco przyblizyc jak do tematu podszedles?

Termostaty mają wejście na przewód sterujący. Programowanie jest przeproste. Gdy na przewodzie ( zwykła 1mm czy 1.5mm) pojawi się napięcie 230V, temperatura w pomieszczeniu obniża się o 5 st. w stosunku do ustawionej. Można więc wykorzysta własną inwencję i zrobi sobie centralkę z dowolnym programowaniem pomieszczeń czy stref. otn-1991h11-circuit.gif

na (inwestycja) mały i tanio to tylko PLC chińskie ci zostaje, ale nie będzie (użytkowanie) ekonomicznie

mały, tani i ekonomiczny - założenie było i jest OK, ale im dalej w las tym więcej drzew - i jak widać coraz więcej elementów które mogą okazać się problemem

Edytowane przez gentoonx