Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 מרכבה napisał: Panie Tomaszu ... ale Pan nie projektuje. Ale robię instalacje do domów 0-20kWh, więc współpracuję z projektantami takich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 kerado28 napisał: Panie Tomaszu proszę podać numer na priv. Proszę do projektanta ... a do mnie to Pan znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 19.02.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Witam Dziękuje za wskazówki jak osadzić same pakiety okienne .Tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie tej białej listwy ,jaka jest jej nazwa handlowa i gdzie tego szukać.Pracowałem na nowej hali WV i tam osadzali wielkie pakiety ,nie pomyślałem ,żeby podejrzeć jak to robią,może będzie jeszcze okazja na innej budowie coś podpatrzeć Mam teraz pytania odnośnie Twojego GWC. Jak on Ci się sprawuje ,że rekuperator nie zamarznie to pewne ,ale czy latem choć trochę przy jego pomocy można schłodzić mieszkanie. Ja myślałem o żwirowym ,kamienie mam za darmo ,tylko transport ,ale prostota wykonania Twojego to jest to nad czym warto się pochylić. Widziałem jego zdjęcia ,ale czy mógłbyś coś więcej napisać o jego budowie.sposobie jego nawilżania . Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 20.02.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Odnośnie montażu samego pakietu. Nasunęło mi się pytanie odnośnie mycia takich okien. Trzeba będzie bardzo uważać, żeby nie usyfić ściany wewn. i elewacji. Macie na to jakiś pomysł? Oklejanie taśmą przed myciem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.02.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 pakiet samoczyszczący a tak naprawdę dajesz uszczelke i masz 0,5-1 cm dystansu - idzie z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.02.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Rafał_ napisał: Odnośnie montażu samego pakietu. Nasunęło mi się pytanie odnośnie mycia takich okien. Trzeba będzie bardzo uważać, żeby nie usyfić ściany wewn. i elewacji. Macie na to jakiś pomysł? Oklejanie taśmą przed myciem ? Pakiet szybowy możesz oprawić w ramę okienną PCV bez kształtownika stalowego w środku. Współczynnik przewodzenia ciepła przez tworzywo PCV to L= 0,2 wobec pakietu, który dla trzech szyb ma Ug = 0,5. Masz ciepłą oprawę, którą łatwo osadzić w otworze i umocować, masz gdzie przykleić listwę dylatacyjną z uszczelką i otynkować framugę, a jak będziesz myć okna to nie zabrudzisz tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 21.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 kszhu napisał: A ram okiennych nie myjesz w zwykłych oknach? Myje się, ale dużo rzadziej. Po za tym, pakiet szybowy bez ramy okiennej nie ma smaku i sznytu oraz wygląda przaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.02.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 kszhu napisał: Nigdy nie widziałem/stosowałem mycia okien "połowicznego" tzn. bez ram;) A co do reszty to de gustibus non est disputandum. Teraz to jedną stronę szyb się myje, można więc mówić o połowicznym myciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 21.02.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 kszhu napisał: A druga? Przykrywasz roletą i czerpiesz zyski z ograniczenia strat ciepła, a przy okazji mniej się kurzy to i rzadziej myjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.02.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 kszhu napisał: Jak mam mieć przykryte okna roletami to po co one w ogóle? Bo co to za dom bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.02.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 sunrise121 napisał: Myje się, ale dużo rzadziej. Po za tym, pakiet szybowy bez ramy okiennej nie ma smaku i sznytu oraz wygląda przaśnie. sam przaśny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 22.02.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 kszhu napisał: Jak mam mieć przykryte okna roletami to po co one w ogóle? Zimą na noc przysłaniasz okna roletami, masz zawsze oszczędność energii. Latem, kiedy słonce wstaje o 3 masz przysłonięte okna roletami w sypialni do 7, dla pełnego wypoczynku. Latem też przy pełnym nasłonecznieniu przysłaniasz okna południowe, aby nie nagrzewać nadmiernie pomieszczeń. jednym słowem jest dużo korzyści. To dzisiaj może działać w pełnej automatyce i na pewno zwiększa znacząco na pasywność budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 22.02.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Mi sie rolety nie podobają, ale planuję sobie okiennice zmajstrować, takie ze styropianem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 sunrise121 napisał: Zimą na noc przysłaniasz okna roletami, masz zawsze oszczędność energii. Latem, kiedy słonce wstaje o 3 masz przysłonięte okna roletami w sypialni do 7, dla pełnego wypoczynku. Latem też przy pełnym nasłonecznieniu przysłaniasz okna południowe, aby nie nagrzewać nadmiernie pomieszczeń. jednym słowem jest dużo korzyści. To dzisiaj może działać w pełnej automatyce i na pewno zwiększa znacząco na pasywność budynku. A ile ty chcesz zaoszczędzić w pasywnym domu stosując rolety w pełnej automatyce? 100,200,300kWh/rok? Koszt-efekt. Albo odwrotnie. Jeżeli masz już dom pasywny,to każde działanie mające na celu ograniczenie zużycia energii do CO jest nieekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.02.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 nydar napisał: Jeżeli masz już dom pasywny,to każde działanie mające na celu ograniczenie zużycia energii do CO jest nieekonomiczne. Tylko najpierw trzeba ten pasywny dom wybudować. Problem w tym, że na tę jego pasywność składa się cały szereg takich drobiazgów: izolacja, wentylacja, mostki cieplne, stolarka okienna, usytuowanie względem stron świata, zacienienie, itp. Dojście do 15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie jest możliwe przy wykorzystaniu z większości tych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Zgoda w pełni . Moją intencją było jedynie stwierdzenie,że jak dom już pasywny to dalsze próby zmniejszenia zużycia energii do celów grzewczych są nie ekonomiczne.Jeżeli dom pasywny to montaż rolet w pełnej automatyce ,w sensie energetycznym jest nie ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 22.02.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 To jak z armatą na mrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.02.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Kszhu, czy masz jakies przemyslenia odnosnie obecnego sterowania kablami i ew. zczytywania temperatur? Masz jakis konretny algorytm zalaczania grzania na podstawie temp? Jest jakies podbicie pod komfort cieplny? Mozesz nieco przyblizyc jak do tematu podszedles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.02.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 miloszenko napisał: Kszhu, czy masz jakies przemyslenia odnosnie obecnego sterowania kablami i ew. zczytywania temperatur? Masz jakis konretny algorytm zalaczania grzania na podstawie temp? Jest jakies podbicie pod komfort cieplny? Mozesz nieco przyblizyc jak do tematu podszedles? Termostaty mają wejście na przewód sterujący. Programowanie jest przeproste. Gdy na przewodzie ( zwykła 1mm czy 1.5mm) pojawi się napięcie 230V, temperatura w pomieszczeniu obniża się o 5 st. w stosunku do ustawionej. Można więc wykorzysta własną inwencję i zrobi sobie centralkę z dowolnym programowaniem pomieszczeń czy stref. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2014 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) na (inwestycja) mały i tanio to tylko PLC chińskie ci zostaje, ale nie będzie (użytkowanie) ekonomicznie mały, tani i ekonomiczny - założenie było i jest OK, ale im dalej w las tym więcej drzew - i jak widać coraz więcej elementów które mogą okazać się problemem Edytowane 23 Lutego 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts