Barth3z 16.09.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Bardzo coś takiego tyle, że to jest tylko do splita a'la kanałówka, bez łączenia z WM? Spokojnie, można dopchać do tego też WM. PRzy tej dowolności kreowania kanłów w styro mogę się pobawić, nawet eksperymentalnie. Nic na tym nie tracę. Jeśli układ nie spisze się to poprosu zakleje/zasypię/zapianuje kanały. I tego samsunga musisz jakoś mieć dostępnego ale to poradzisz spokojnie sobie z tym. To żaden problem. Ale w zasadzie po co muszę mieć do niego dostęp ? Sterowanie będzie przez smartfona, a dostęp do wymiany filtrów będzie przez kanał czerpny. Nawet nie będę musiał nic demontować. Trzeba tylko sprawdzić, czy będzie poprawnie pracował przy montażu sufitowym. Powiem Ci, że jestem skłonny przetestować taki układ grzewczo-chłodzący, nawet z WM. Ale rurki w wylewce w razie "w" zatopię. PS. Ten Samsung pasuje idealnie dzięki swojej trójkątnej budowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Przy takim zużyciu i takim projekcie zrobiłbym w nast. kolejności: 1. jak musisz to rurki w wylewce ale nie za wiele obwodów bo nie potrzeba, 2. tego samsunga w korytarzu bo centralnie się tam "umieścił", 3. jak nie planujesz kominka (bo nie wiem) to jakiś bio lub elektryczny estetyczny promiennik jakby samsung nie dawał rady, 4. bojler za 600~700zł docelowo pod PV, 5. opcjonalnie w razie potrzeby PC do tych rurek i CWU jak będzie potrzeba. W ten sposób jedyne co przeinwestujesz to te rurki jak pkt. 5. będzie zbędny a najprawdopodobniej będzie. Możesz jeszcze optymalizować CWU ale nawet zamieniając bojler na dedykowaną PC do CWU po roku to sprzedasz go za 1/2~2/3 ceny - jakoś strasznie stratny nie będziesz. Ad. 1. 6-7 obwodów po 100mb rury. Rozstaw co 20cm. Ad. 2. Dokładnie tak jak na rzutach. Ad. 3. Nie planuje, nawet bio. Co do promiennków to czy one nie są drogie ? Ad. 4. Mam duże zużycie, więc na początku mogę przetestować zasobnik 300L ogrzewany tylko grzałką w drugiej taryfie lub z paneli PV. Ad. 5. albo podłaczyć podłogówkę pod wolną wężownicę zasobnika CWU. Na czas testów tak będzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Będzie droższy od bojlera z zaawansowanym sterownikiem. Zajmie więcej miejsca i będzie generował większe straty. Ewentualnie będę mógł przenieść obecnie używany w mieszkaniu przepływowy ogrzewacz wody. Więcej wydasz na podłączenie tego, rozdzielacze itd. niż wytestujesz. W układzie jak wyżej, do tych rurek bym nie podchodził przez pierwszy sezon czy dwa w ogóle. A potem nie będziesz miał potrzeby:) Ja nie jestem tego tak pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Nim chcesz zapewnić całą CWU? Co to za bestia? Bo jak mały to bez szans. 21kW Uwierz w siebie;) Dasz radę z tymi ~10 a nawet lepiej! To nic skomplikowanego. Jeśli kupię PC Aquarea 5kW za 12k, to tego samsunga dostawię dla zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A jaki przepływ przy temp. 39stC? Chcesz tym się kąpać, jednocześnie zmywać itd. czy wprowadzić zapisy na wodę dla dziewczyn? Wiesz jaką to ma moc ?! Mam teraz praktycznie na min. i mógłbym wszędzie puścić wodę i nie będzie problemu z ciepłem. Prędzej ciśnienia zabraknie ...wydasz 6x więcej niż na samsunga:) Widocznie tak sobie cenie komfort wodnej podłogówki Jednym takim samsungiem chałupy nie opędzę. Tym bardziej w skrajnych warunkach. Jeden mogę wpuścić w korytarz, drugi na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.09.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 WitamChyba będę miał problem z znalezieniem kierownika budowy.Jak w Słubicach powiedziałem że ściana ma mieć 18 cm grubości to powiedzieli mi ,że takich ścian jeszcze nie widzieli,jak dodałem,że styropian od od środka to całkiem zgłupieli. Mają obejrzeć projekt u mojej Pani Architekt to mi odpowiedzą.Ale chyba muszę szukać gdzieś dalej ,może macie jakieś namiary ? Miłego wieczoru J.Korona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.09.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 WitamOglądam Poskę ,jak macie możliwość to niemcy nadają na żywo. SPORDEUTSCHLAND.TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.09.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 ... A jakieś dowody na to, że to brednie, że nie da się ciąć bloków, pakować i ładować bezpośrednio na auto bez magazynowania? Ja swój styropian ściągałem z samochodu po południu. Styropian wyprodukowany do 10 rano. .... No to ci współczuję jeśli to prawda. Widać w waszym rejonie to normalka - jakiś skansen albo co??? A wystarczy trochę poczytać o wytwarzaniu płyt popularnie zwanego styropianu, czy przejechać się do jakiej znanej wytwórni i wszystko jasne, a zwłaszcza czego nie należy zdejmować z samochodu po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.09.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 21kW A jaki przepływ przy temp. 39stC? Chcesz tym się kąpać, jednocześnie zmywać itd. czy wprowadzić zapisy na wodę dla dziewczyn? ... mało masz tych kW kabli w domu, to i z mocą przepływówki na CWU nie ogarniasz tematu 21kW to istny potwór 3-fazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.09.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 WitamKszhu podaj mi na mejla nr telefonu do twojego kierownika ,teraz mamy taką technikę ,że wszystko prawie można zobaczyć na odległość,może się z nim dogadam.Muszę zacząć prace za dwa tygodnie ,chcę wylać ławę,i trochę "pokopać." Zmieniam pracę i od listopada ciężko będzie mi o urlop. Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.09.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Ad. 1. 6-7 obwodów po 100mb rury. Rozstaw co 20cm. Na 170 mkw chalupy X litrowej mam ok 750 mb rury . Ty w swoim pasywnym chcesz dać tyle samo ? Ad. 5. albo podłaczyć podłogówkę pod wolną wężownicę zasobnika CWU. Na czas testów tak będzie najtaniej. nie wiem co to bedzie za zasobnik , ja mam spiętą węzownicę od CWU z kotlem elektrycznym . Problem jest taki że w dole zasobnika nie ma "za dużo" energii (wiadomo, uwarstwienie). Ale potrzeby twojej chałupy beda inne wiec , może wystarczy na CO , ale co wtedy z szybkim rozladowaniem CWU?Kiedys w innej lokalizacji mialem spięty przeplywowy na wyjściu CWU z pompy. Kiedy pompa nie dawała rady , wspomagal ja wlasnie przepływowy , ale taryfami nie byłem ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.09.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Na 170 mkw chalupy X litrowej mam ok 750 mb rury . Ty w swoim pasywnym chcesz dać tyle samo ? Mam 134m2 pow. grzewczej. Przy rozstawie 20cm wychodzi 5mb rury / 1m2, co daje 670mb. Pewnie wyjdzie ok. 600mb. nie wiem co to bedzie za zasobnik , ja mam spiętą węzownicę od CWU z kotlem elektrycznym . Problem jest taki że w dole zasobnika nie ma "za dużo" energii (wiadomo, uwarstwienie). Ale potrzeby twojej chałupy beda inne wiec , może wystarczy na CO , ale co wtedy z szybkim rozladowaniem CWU?Kiedys w innej lokalizacji mialem spięty przeplywowy na wyjściu CWU z pompy. Kiedy pompa nie dawała rady , wspomagal ja wlasnie przepływowy , ale taryfami nie byłem ograniczony. Będę myślał jak będzie bliżej, bo jest szansa, że skorzytam z dofinansowania na zakup pompy, gdzie 40% wartości umarzają. Wtedy nie ma sensu kombinować z czymkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.09.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 WitamPo wielu telefonach znalazłem kierownika. Kszhu dziękuje za pomoc.Za dwa tygodnie zaczynam. Czekam jeszcze na policzenie podłogówki przez naszego kolegę . Za chwilę Bazylia Rosja,miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Nie wiem ile chcesz za to zapłacić ale ja płaciłem do instalacji za taką lepszą ponad 3zł. To masz już tutaj w sam raz prawie na samsunga;) Zobaczymy za rok. Możliwe, że pojawią się konkurencyjne jednostki do najnowszej klimy Daikina Ururu Sarara na czynniku R32, która potrafi pracować do -25oC i z SCOPem na poziomie niespełna 6 ! Z takim urządzeniem rzeczywiście nie mam czego się obawiać i myśleć na backupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A mnie chcesz wcisnąć samsunga na r410a? Też poczekam... zwłaszcza, że za cholerę nie mogę do tego samsunga znaleźć szczegółowych danych o dostarczanej mocy w wybranych temp. (od -15stC). Masz gdzieś coś takiego? Nie szukałem. Będę szukał jak przyjdzie czas na zakup takiego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Że też chciałem kupić już via net tego samsunga bez szczegółowych danych... starzeję się każdego dnia;) Rzeczywiście, to nie podobne do ciebie Dyr. Daikina twierdzi, że z początkiem roku 2015 w Europie pojawi się cała gama produktów Daikina opartych na czynniku R32. Póki co sprzedaż jest realizowana w Japoni. Wraz za Daikinem pewnie pojawią się Samsungi i LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Ciekawe tylko jaka cene dadza... Gdyby taki LG sprzedawal z modele do samodzielnego motazu moznaby taki model jak moj miec miec ponizej 2500 brutto. Brak im tylko tego Wifi, ale w obecnie budowanym termosie z Izodomu bedzie Samsung Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Chciałbym poruszyć kolejny aspekt koncepcji kszhu. Chodzi o paroizolację, która - jak wiadomo - jest bardzo istotnym elementem dla domów izolowanych od wewnątrz. Mi udało się nieco uciec od przymusu jej stosowania poprzez odpowiednią kolejność i dobór materiałów na przegrodę (od najwyższego Sd patrząc od środka). Jednak nie odpuszczam tematu i zastanawiam się nad zastosowaniem takiej farby paroszczelnej, malując wszystkie ściany od wewnątrz:http://benjaminmoore.pl/produkty/wnetrza/grunty/super-spec-reg-latex-vapour-barrier-sealer-260.htmlCena 179zł/3,78L. Wydajność: 11m2/1L.Ma ktoś inną/tańszą propozycję na barierę paroszczelną ? Pomijam wszelkiego rodzaju folie, ponieważ planuję kleić płyty GK bezpośrednio do styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Chcesz tym malować styro? Chyba lepiej płyty. Jak dla mnie dobre rozwiązanie choć jeśli pojawią się nieszczelności i spękania w płytach, a pojawią się, to będziesz miał przerwy w izolacji. Płyty, płyty. Jakie spękania ?! U mnie nie będzie żadnej ryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 19.09.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Płyty, płyty. Jakie spękania ?! U mnie nie będzie żadnej ryski Płyt nie przykleisz bezpośrednio do styro. Wypadało by założyć siatkę i klej - tak jak na elewację i dopiero na to płyty. Farbą mmożesz pomalowac wiec zasiatkowany styro i wtedy dopiero płyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts