Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Barth3z ,Ty masz te resztki z cięcia płyt ,jak to wygląda.Też się zastanawiam nad sprowadzeniem tego do izolacji fundamentu ,GWC i kilku metrów rur .Nada się?

Pewnie, że się nada. W zeszłym roku zrobiłem ocieplenie fundamentów podobnym proszkiem. W tym roku sprawdzałem - wcisnąłem rękę po łokieć i sucho jak pieprz. Super sprawa. Polecam.

EDIT: A tu fotka z badania organoleptycznego.

izolacja_fund_PURem.jpg

Edytowane przez Barth3z

Jest jakiś problem z jego załatwieniem, czeka się długo? Będę za dwa tygodnie w Polsce , w końcu zaczynam budowę to bym ten proszek starał się załatwić. Będę chciał tym też ocieplić wymiennik ciepła wody szarej ,obok fundamentu domu wymuruję pomieszczenie 1*2m . Tam chcę umieścić ten wymiennik ciepła i obsypać go tym proszkiem ,dobry pomysł?

Witam

W poniedziałek chcę zaczynać wykopy ,u mnie tego będzie sporo równanie terenu staw i dom.

Ale mam duży problem chodzi mi o kwotę którą ,można zapłacić za wybudowanie domu z silikatów,rozmawiałem dzisiaj ze znajomymi i trudno mi określić ile można zapłacić za wymurowanie domu.Liczy się od ilości pustaków ,ich wielkości powierzchni ścian.Wy jesteście bardziej zorientowani w tym temacie ,może jakieś sugestie.W przyszłym tygodniu będę szukał wykonawcy ,dobrze byłoby gdybym się orientował jak to wygląda w Polsce.

Miłego wieczoru J.Korona

Dostałem od kumpla wycenę. Za fundamenty + ściany chce 45tys. (sama robocizna) !

Przez to opóźnia mi się robota, bo byłem na niego zdecydowany, a teraz muszę szukać nowej ekipy.

EDIT: Mam drugą - 25tys. ;) Możliwe, że będzie mniej, bo jednocześnie buduję dwa domy obok siebie. Oba wg koncepcji kszhu :p

Edytowane przez Barth3z

Jak dla mnie ceny kosmos tak czy inaczej. Ja za to samo z ciężkiej silki (SSO bez dachu) dałem ekipie 22kPLN a to nie była najtańsza ale i tak ich wygnałem.

ps. Ty budujesz dwa czy z drugim inwestorem?

Te 25 to cena wstępna dla jednego domu. Już na wstępię widzę, że przynajmniej 3tys. zbiję. Do tego dwa domu to kolejne tysiące w dół.

ps. Z drugim inwestorem, z tym, że pilnuję obie inwestycję, bo sąsiad nie obyty w tej materii.

Coś takiego jak w 4:50 minucie poniższego filmu chodzi mi po głowie:

https://www.youtube.com/watch?v=i2F1YSP2f_U

Co Wy na to ?

Będę miał taki na całej południowo-zachodniej i części południowo-wschodniej ściany. Boczne ściany i w części w środku będą miały zdejmowane na lato panele. Będzie to zamiast tarasu, czy też raczej, w lecie będzie to taki, częściowo osłonięty taras a w zimie klasyczny ogród zimowy. Powietrze z tego będę w zimie rozprowadzał po innych pomieszczeniach, korzystając z wentylatora wyciągowego z nadmuchem na wymiennik PPC i zwykłych kratek z wejściem z ogrodu zimowego. W takim ogrodzie, nawet najmniejszym odpoczywa się rewelacyjnie. Nie wyobrażam sobie by czegoś podobnego we własnym domu nie mieć. Inną sprawą są koszty. Przy kupowaniu w firmie to naprawdę droga impreza, dlatego wszystko będę robił sam.

Jak najbardziej. I to można samemu poskładać do kupy - szyby to nie problem a są dedykowane do tego profile, coś jak BOSCH-owskie aluminiowe - tniesz jak chcesz i łączysz na wszystkie możliwe sposoby bo łączników cała masa.

Kszhu, podasz jakiegos linka do takich rozwiazan?

Pozdrawiam

Będę miał taki na całej południowo-zachodniej i części południowo-wschodniej ściany. Boczne ściany i w części w środku będą miały zdejmowane na lato panele. Będzie to zamiast tarasu, czy też raczej, w lecie będzie to taki, częściowo osłonięty taras a w zimie klasyczny ogród zimowy. Powietrze z tego będę w zimie rozprowadzał po innych pomieszczeniach, korzystając z wentylatora wyciągowego z nadmuchem na wymiennik PPC i zwykłych kratek z wejściem z ogrodu zimowego. W takim ogrodzie, nawet najmniejszym odpoczywa się rewelacyjnie. Nie wyobrażam sobie by czegoś podobnego we własnym domu nie mieć. Inną sprawą są koszty. Przy kupowaniu w firmie to naprawdę droga impreza, dlatego wszystko będę robił sam.

W moim przypadku do zrobienia jest praktycznie tylko jedna ściana. I oczywiście tylko samodzielna realizacja. Jeśli uda się osadzić same pakiety szybowe w murze, to drewniany stelaż pod takie przeszklenia będzie łatwiejszy do zrobienia.

Czy powinienem myśleć już na etapie fundamentów o tej zabudowie ?