Barth3z 16.10.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Nie obawiam się. Przecież tam będzie GWC co grunt wychładza. Wszystkie krety będą mój dom omijały szerokim łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.10.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Róbcie chudziaka. W moim parterowym domku kosztował 2400zł, ale:- miałem stabilne podparcie pod strop,- dozbrojony siatką daje stabilne podparcie ścian działowych (EDIT: nie nośnych oczywiście),- zabezpiecza przed osiadaniem podłogi. W praktyce prawie zawsze coś osiądzie z biegiem lat. Jeśli mamy wodną podłogówkę, to wszelkie pęknięcia są szczególnie niebezpieczne,- można na nim rozłożyć izolację przeciwwilgociową nawet w formie papy - nie popęka pod butami,- zabezpiecza przed gryzoniami,- łatwiej się poruszać i jest ogólnie "porządniej". Edytowane 17 Października 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.10.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Róbcie chudziaka. W moim parterowym domku kosztował 2400zł, ale: - miałem stabilne podparcie pod strop, ja nie potrzebuję - wiązary. - dozbrojony siatką daje stabilne podparcie ścian działowych (EDIT: nie nośnych oczywiście), Działówki stawiam na wylewce, a nie na chudziaku (mostki). - zabezpiecza przed osiadaniem podłogi. W praktyce prawie zawsze coś osiądzie z biegiem lat. Jeśli mamy wodną podłogówkę, to wszelkie pęknięcia są szczególnie niebezpieczne, Sądzisz, że niezbrojony chudziak nie popęka i nie osiądzie ? Trzeba porządnie zabezpieczyć grunt, aby nie osiadał. Sam chudziak wiele w tym nie pomoże. - można na nim rozłożyć izolację przeciwwilgociową nawet w formie papy - nie popęka pod butami, Można, ale po co ? - zabezpiecza przed gryzoniami, Może to być problem, jedynie w przypadku płytkich fundamentów ( jak u mnie), ale u mnie będzie żwirowy GWC pod domem. - łatwiej się poruszać i jest ogólnie "porządniej". Tylko na etapie budowy. Szkoda na takie coś wydawać kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.10.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wytyczałem dziś budynek i łapaliśmy poziom posadzki. Wychodzi na to, że ścianę fundamentowtą będę budował z 3 bloczków 12cm, zamiast dwóch 14'tek. To powoduje, że będę miał do wypełnienia przestrzeń między ścianami fundamentowymi na wysokość nie 30cm jak wcześniej planowałem lecz 40cm ... Aż boję się napisać, że chyba pójdę na łatwiznę i wsadzę tam 40cm styro zamiast zasypywać i ubijać 10cm pospółki i dopiero na to 30cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 a propos gryzoni- jest się czego bać. właśnie szukają sobie ciepłych miejsc na zimę, buszują gdzie się da. Będzie tęga zima:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.10.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Można robić ale nie trzeba. U mnie był 2x droższy bo miał 144m2. Żadnego podparcia pod ściany bo skurcz go od ścian zawsze odciągnie. Jak go zmęczyły tony palet silki to popękał bo po co go drogo zbroić. Ogólnie ja nigdy już nie zrobię ani nie polecę pomimo bzdur o kretach podkopujących się pod ławami:D Myślisz,że pod typową ławą na -100cm kret się podkopie? Nie sądzę. Ale jak spód fundamentu-izolacji jest plytko,to kto wie . Zresztą to już nie mój problem a płytkich fundamentów. . Jeżeli to jest nieuzasadniony problem ,to należy go olać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie obawiam się. Przecież tam będzie GWC co grunt wychładza. Wszystkie krety będą mój dom omijały szerokim łukiem To zależy. Jeżeli trafi ci się kret-emigrant z dalekiej północy ,to kto wie , choć obserwacje dowodzą,że w normalnie eksploatowanym GWC ,najcieplej jest do listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.10.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wytyczałem dziś budynek i łapaliśmy poziom posadzki. Wychodzi na to, że ścianę fundamentowtą będę budował z 3 bloczków 12cm, zamiast dwóch 14'tek. To powoduje, że będę miał do wypełnienia przestrzeń między ścianami fundamentowymi na wysokość nie 30cm jak wcześniej planowałem lecz 40cm ... Aż boję się napisać, że chyba pójdę na łatwiznę i wsadzę tam 40cm styro zamiast zasypywać i ubijać 10cm pospółki i dopiero na to 30cm styro Pamiętaj, że będą na tym ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.10.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Pamiętaj, że będą na tym ścianki działowe. Dużego znaczenia nie ma, czy bedzie to 2x 15cm, czy 2x 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Działówki stawiam na wylewce, a nie na chudziaku (mostki). Stawiasz działówki z GK? Jeśli tak, to można - ja takich nie chcę. Jeśli jednak z czegoś cięższego to przedstaw swoje rozwiązanie - może i ja tak zrobię. Czyżby na jakimś XPS? Sądzisz, że niezbrojony chudziak nie popęka i nie osiądzie ? Trzeba porządnie zabezpieczyć grunt, aby nie osiadał. Sam chudziak wiele w tym nie pomoże. Trochę pomoże. Niektórzy na tym forum miejscami kuli chudziaka i wisiał w powietrzu. Ja zbroiłem pod ścianami działowymi. Płaciłem 170zł za B10, oraz 5zł za siatkę. Poszło 13 kubików, oraz 30 siatek. Razem niecałe 2400zł. Co do izolacji z papy, to na wypadek powodzi - dla mnie to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Zastanawiające... pogadam z kierbudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.10.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ja chudziaka robić nie zamierzam , siatki na krety tez dawać nie będę jedynie porządne zagęszczenie gruntu, styropian i wylewka zbrojona siatka pod działówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Nie wiem, czy sam piasek wystarczy. Niby tak się robi pod płytami fund., ale na zachodzie sypie się żwirek, a i sama płyta jest ciężko zbrojona. Dlatego mam pewne opory przed stawianiem ścian na miękkim EPS. Chociaż w sumie 1m ściany z BK, o wysokości 2,7m i grubości 12cm waży 180kg - niby niedużo, więc może się udać, ale dozbrojenie na pewno musi być konkretne, a i podłogówkę koło takich ścian trudno z tego powodu rozłożyć. Niemniej jednak temat wart przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.10.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Stawiasz działówki z GK? Jeśli tak, to można - ja takich nie chcę. Jeśli jednak z czegoś cięższego to przedstaw swoje rozwiązanie - może i ja tak zrobię. Czyżby na jakimś XPS? Trochę pomoże. Niektórzy na tym forum miejscami kuli chudziaka i wisiał w powietrzu. Ja zbroiłem pod ścianami działowymi. Płaciłem 170zł za B10, oraz 5zł za siatkę. Poszło 13 kubików, oraz 30 siatek. Razem niecałe 2400zł. Co do izolacji z papy, to na wypadek powodzi - dla mnie to ważne. Trzeba zatem przenieść chudziaka nad izolację i zrobić go od razu posadzką I na to działówki z SILKI. I taki mam plan. Edytowane 18 Października 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Tylko trzeba w tym od razu robić podłogówkę, a to troszkę trudniejsze bez ścian. Oprócz tego trzeba wyprowadzić na równo, a wcześniej murować bez stabilnego podłoża. Pozostanie jeszcze drapanie podłogi po tynkowaniu ścian, bo zawsze się nachlapie.Ale można - choć jak dla mnie to marna oszczędność. No i jednak będzie mniej stabilnie, bo między fundamenty nie wpuścisz płyty 500kg, a te dodatkowe 10cm chudziaka cośtam usztywni podłogę.Ja zdecydowałem się na konstrukcję w całości murowaną, z betonowym stropem. W takim przypadku chudziak to praktycznie konieczność, więc to się trochę łączy ze stropem. Jak mają być wiązary i płyty to może, ale to jednak mniej długowieczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Jest trudniej. A potem trzeba lepić płyty do sufitu, bo nie idzie tego wytynkować. Zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Tylko trzeba w tym od razu robić podłogówkę, a to troszkę trudniejsze bez ścian. Nie rozumiem. Jaki to problem ? Oprócz tego trzeba wyprowadzić na równo, a wcześniej murować bez stabilnego podłoża. To nie mój problem, tylko budowlańców Pozostanie jeszcze drapanie podłogi po tynkowaniu ścian, bo zawsze się nachlapie. Planuję kleić płyty regipsowe. Ale można - choć jak dla mnie to marna oszczędność. No i jednak będzie mniej stabilnie, bo między fundamenty nie wpuścisz płyty 500kg, a te dodatkowe 10cm chudziaka cośtam usztywni podłogę. Tak naprawdę, to sprawa sprowadza się do przeniesienia chudziaka nad izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.10.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jak myślicie, układać 2x20cm czy 1x 40cm ?http://www.nape.pl/upload/Image/IBP/dom_pasywny_wroclaw/izolacja_podlogi_na_gruncie.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 19.10.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Specjaliści twierdzą, ze zdecydowanie lepiej warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 40cm z zamkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts