Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Taśma podwójnie klejąca i po sprawie. To musisz tylko "przyłapać" do czasu dociśnięcia jej stelażem.

Ja myślę o grubej budowlanej szer. 4m. Rozwinięcie jej z jednej rolki w poprzek, wewnątrz wszystkich ścian zewnętrznych bo jeszcze nie będzie działówek. Nadmiar wywinięty na styropian podłogowy i na strop. Potem to połączyć z folią pod wylewką i tą stropową i jest super szczelnie.

Witam

Ja chciałem dać folię tylko pod styropian na zagęszczony piasek ,a z tego co piszesz trzeba dać jeszcze folie na styropian pod wylewkę?

Za tydzień kończy mi się urlop ,a pogoda nie daje mi wylać ławy.Ja zebrałem wierzchnią warstwę ziemi i muszę teraz, w niektórych miejscach podsypać piach i go zagęścić, aby wykopać w nim rowki na ławę.U mnie różnica poziomów to ponad 60 cm na długości domu i dlatego po zebraniu ziemi okazało się ,że muszę równać teren .Inaczej bym miał ławy poniżej 1 m ,a tego nie chciałem.U mnie 3 strefa przemarzania i teoretycznie wystarczy 80 cm ,ale ja dodałem jeszcze 20 cm dla świętego spokoju.

Pod humusem mam mieszankę gliny ,piachu ,iłu o grubości ok 1,5 m .Następnie twarda jak skała mieszanka żwirku z piaskiem ,gliną i to jest warstwa wodonośna, gdzie zawsze jest woda.Dlatego mogłem obok dom wykopać staw. Ten staw powinien dbać o to ,by ta woda nie była nigdy wyżęj. Ława będzie ,jak w moich warunkach było możliwe , najdalej od tej warstwy ,myślę że te 1,5 m wystarczy..Dodatkowo jeszcze w środku fundamentu muszę nasypać ok 50 cm piachu .Zastanawiam się czy zamiast 50 cm pospółki , nie dać jej tylko 20 ,a resztę wypełnić tłuczniem /mogę go kupić po 30 zł za tonę/. Na piach, 40 cm styropianu i 12 cm wylewka.

Edytowane przez jerzyka51

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Folia pod styropianem to coś, co wydaje się oczywiste, bo ma odcinać styropian od wilgoci gruntowej. Należy położyć.

Folia na styropianie ma inną funkcję. Chodzi o odcięcie pary wodnej zawartej w powietrzu od tego styropianu. Teoretycznie przy grubej warstwie styropianiu różnica temperatur po obu jego stronach jest tak duża, że gdzieś w środku następuje kondensacja i postępuje zawilgocenie styropianu. Należy więc dać na górę jakąś warstwę paroszczelną - na przykład z folii.

A co do tłucznia i pospółki, to tłuczeń lepiej dać niżej. Zrobi robotę, bo nie podciągnie wody, ale trzeba mieć ciężką zagęszczarkę żeby mu dać radę.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Ta folia pod spodem to może i racja. Dziwne tylko, że tak się od lat robi.

Za to warstwy pod podłogą powinny być chyba analogiczne do tych drogowych:

http://www.leroymerlin.pl/files/fs-upload/fckeditor/image/multimedia-storage/a5/a3/67601152b8a30532d86f33f2e27b-droga_08.jpg

Przecież droga też nie powinna się zapadać, a wilgoci na niej jednak więcej niż pod domem. Sam nie wiem - tak na czuja.

Ta folia pod spodem to może i racja. Dziwne tylko, że tak się od lat robi.

Za to warstwy pod podłogą powinny być chyba analogiczne do tych drogowych:

http://www.leroymerlin.pl/files/fs-upload/fckeditor/image/multimedia-storage/a5/a3/67601152b8a30532d86f33f2e27b-droga_08.jpg

Przecież droga też nie powinna się zapadać, a wilgoci na niej jednak więcej niż pod domem. Sam nie wiem - tak na czuja.

Tak się dróg pod duże obciążenia nie robi. :) Ten piasek ma tu stabilizować elementy tworzące nawierzchnię czyli kostkę, płyty, polbruk itp. Przy silnych wibracjach piach "wlezie" między ziarna kruszywa.

Droga rzymska:

http://www.imperiumromanum.edu.pl/Zdj/budowa.jpg

Może i racja. Sam nie wiem. Podłoga domu nie wywiera dużego obciążenia,a i wody tam niedużo. Chyba faktycznie lepiej tłuczeń na górę. Te wspaniałe rady prawdopodobnie rozjaśnią mroki tego zagadnienia. Trzymaj się jerzyka51!

,,J.w. - nie, poczytaj co np. pisze Adam o poprawnej podłodze. Pod styropianem po roku będzie mało wilgotno, styropian słabo ciągnie wilgoć, łatwo ją oddaje, wilgoć jemu nie szkodzi.''

W układzie SI ile to jest,, mało wilgotno" czy,, słabo ciągnie wilgoć" lub,, łatwo ją oddaje".

Słabo ciągnie to ........ no ale my nie o tym.

W piachu masz 100% wilgotności względnej powietrza ,pod domem zaizolowanym 30cm,wg. TB jest bliżej zera .Na 3-4m głębokości jest 8oC. Gdzie w jakim rejonie będzie kondensowała para wodna z gruntu ( niczym na piwie z lodówki?). O ile mija się z prawdą Szanowny TB to na wiosnę-wczesnym latem ,temp. pod domem będzie niższa niż obok . Jakie zatem siły przyrody powstrzymają parę wodną przed kondensacją na styku piach -styropian . Jakie siły powstrzymają parę wodną przed stopniowym nasycaniem wodą styropianu na gruncie. W końcu jak chcesz powstrzymać parę wodną przed migracją w dół do izolacji posadzki w warunkach budowy?

Nie twierdzę,że to proces dwóch czy 10-ciu dni,ale lat.

Miłego izolowania 30+.

Jakie zatem siły przyrody powstrzymają parę wodną przed kondensacją na styku piach -styropian . Jakie siły powstrzymają parę wodną przed stopniowym nasycaniem wodą styropianu na gruncie. W końcu jak chcesz powstrzymać parę wodną przed migracją w dół do izolacji posadzki w warunkach budowy?

GWC pod podłogą :p

Teoretyzuj dalej, inni wolą rzeczywistość.

Ja mam obawy. Ty znasz fakty ze stosowania 30cm izolacji styropianowej pod posadzką od 10-ciu lat i na pewno kiedyś ujawnisz jaką wilgotność a bardziej lambdę ma taki 10-cio letni styropian pod posadzką,w kontakcie z wilgotnym gruntem . Oczywiście o ile takimi badaniami dysponujesz.

A że nie dysponujesz to bajtloczysz bo tak ci każą. Chyba,żeś altruista. W co nie za bardzo bo w ślepkach masz złotówki:no:

Jaki bełkot? Proste jak drut pytanie.

Dysponujesz badaniami na temat lambdy 10-cio letniego styropianu grubości 30cm pod posadzką? Podaj link.

Nie dysponujesz? To przestań pieprzyć,że to cudo na kiju .

Wyobraź sobie,choć to trudne ,że w atmosferze blisko100% wilgotności powietrza, zmiana temp. o ułamek stopnia to kondensacja.

Zakładam,że zdajesz sobie sprawę z faktu,że między drobinami wilgotnego piasku ,powietrze ma 100%wilgotności

Poważnie ci radzę, wróć do swojej terapii głowy a nie zasyfiaj swoimi debilizmami wszystkich mozliwych tematów.

Ja naprawdę wolę fakty, które mogę sprawdzić niż pusty bełkot.

Jeden post i cztery obraźliwe stwierdzenia. Wróć do terapii głowy, zasyfiaj ,debilizmami ,bełkot. I to tylko w dwóch zdaniach. Czy to oznaka słabości i braku argumentów,czy zwykły brak wychowania?

Jaki bełkot? Proste jak drut pytanie.

Dysponujesz badaniami na temat lambdy 10-cio letniego styropianu grubości 30cm pod posadzką? Podaj link.

Nie dysponujesz? To przestań pieprzyć,że to cudo na kiju .

Wyobraź sobie,choć to trudne ,że w atmosferze blisko100% wilgotności powietrza, zmiana temp. o ułamek stopnia to kondensacja.

Zakładam,że zdajesz sobie sprawę z faktu,że między drobinami wilgotnego piasku ,powietrze ma 100%wilgotności

GWC pod domem, ale taki nie przykryty folią i chudziakiem jest w stanie wysuszyć w zimie pospółkę i styro pod posadzką. Oczywiście w lecie będzie odwrotnie - woda będzie lała się wiadrami, ale wtedy nie będzie to problemem. GWC pod domem to dodatkowa zaleta, bo w lecie ładujesz tam dużo ciepła. Te ciepło ogranicza nam straty przez podłogę. Przyjmując, że GWC będziesz załączał dopiero przy -5oC lub niżej, to taki GWC pod domem może wyjść plusenergetyczny.

Możliwe, że masz rację, twierdząc że zamknięty styro pod posadzką będzie niemal non stop w warunkach bliskich 100% wilgotności.

O ile mija się z prawdą Szanowny TB to na wiosnę-wczesnym latem ,temp. pod domem będzie niższa niż obok . Jakie zatem siły przyrody powstrzymają parę wodną przed kondensacją na styku piach -styropian .

Grunt pod domem według wszelkiej logiki jest cieplejszy niż ten obok. Jeśli nie bierzemy pod uwagę wierzchnich 50cm, to jest tak nawet w lecie. Co więc tam skondensuje?

Barth3z,

Ten lan kontroler do ktorego linkowales, ile moze obsluzyc czujnikow DS18b20 ?

edit:

znalazlem link. 4-6 czujnikow to niewiele (?)

Tak, "tylko" 6. Ale po co Ci więcej ? Jakieś laboratorium otwierasz ? Poza tym czujników możesz dać więcej, najwyżej kupisz więcej lankontrolerów.

Grunt pod domem według wszelkiej logiki jest cieplejszy niż ten obok. Jeśli nie bierzemy pod uwagę wierzchnich 50cm, to jest tak nawet w lecie. Co więc tam skondensuje?

Co skondensuje? Przyjrzyj się ziemi . Jak w październiku ukropiło z 4-5mm wody, a ziemia wilgotna ,rośliny nie pousychały. W nocy zimniej jak na -1m.

Ciepło w gruncie rozchodzi się nie tylko przez przewodzenie ale i zmianę stanu skupienia wody.

Swoją drogą jak styropian pod posadzką zamoknie ,to jakie ma możliwości wyschnięcia w atmosferze 100% wilgotności. Latem jak gorąco +30 i parno 70%,ręcznik ciężko wysuszyć.Ciekawe co się dzieje z 30cm styropianu po kilku-kilkunastu latach.