Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

tylko Ty wsypywałeś proszek - piszesz PUR , czy ten sam ? nie wiem czy się czymś różni . Jakbyśmy pisali "pigeonowy" łatwiej byłoby wyczaić o co chodzi.

PUR, bo taki wcześniej załatwiłem zanim pigeonowy przyszedł. Zasypałem u ojca cały strop nad poddaszem użytkowym (ze 30cm na wełnę) + fundamenty. Proszek PUR jest lżejszy, i wydaje się nieco cieplejszy.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój układ warst jest popieprzony jak lato z radiem . Jak myślę o tym to mnie tylko wkurw bierze.

50-60 cm proszku

agro/geo włoknina

...........Żwir

chudziak

bo ? brakło proszku :bash:

poza tym budowlńcy absolutnie nie chcieli się zgodzic na podkład bez chudziaka .

na chudziak około 17 cm ..................PROSZKU , DOSZEDŁ :):):):)

NA TO 10 STYRO POSADZKOWY

FOLIA

MIKSOKRET

Ja tu za gwiazdę nie robię , tak że nie "drzyjcie łacha" . Jak to AdamMK mówi , trzeba pokochać :)

stan z niedzieli

godz /temp wylewki tak na 3 cm/temp zewnetrzna

12.20 /23,7/5

13.30/23,4/5

15.04/23/6,2

17.12/22,5/5,9

20.17/22/2,5

i przy 22 kiedy temp zrównuje się z ta wewnątrz "czuć " brak promieniowania

Jesteśmy na ogół ubrani zimą czy w okresach przejściowych . Odsłonięta głowa i ręce. Temp. skory przewyższa temp. podłogi . Podczerwień wędruje z wyższej do niższej temp. Jak to jest ,że odczuwasz promieniowanie przy 23oC? . Może to bardziej źródła światła. Może przy 22oC są gorzej odczuwane?

Jesteśmy na ogół ubrani zimą czy w okresach przejściowych . Odsłonięta głowa i ręce. Temp. skory przewyższa temp. podłogi . Podczerwień wędruje z wyższej do niższej temp. Jak to jest ,że odczuwasz promieniowanie przy 23oC? . Może to bardziej źródła światła. Może przy 22oC są gorzej odczuwane?

Jaja sobie robisz , dlatego wycofuję dane :)

Podalem je odnośnie tej posadzki zeroenergetycznej :)

Odnośnie posadzki, to coś ostatnio znowu nachodzi mnie na kabelki. Czytałem kompendium DEVI i opisuje się tam dwa sposoby ogrzewania podłogi - bezpośrednio i akumulacyjnie w II taryfie. Jest nomogram do doboru grubości wylewki i okazuje się, że u mnie spokojnie wystarczy 7cm z zatopionymi na dnie kablami. W wersji bezpośredniej wylewka powinna być cieniutka, a kabelki chyba warto dać wysoko. No i korzyści z bezpośredniego ogrzewania pojawiają się tylko przy precyzyjnym sterowaniu.

Zastanawiam się nad sposobem połączenia PEXów z kablami. Chciałbym dać nisko PEXy (tylko PEXy - niepodpięte, na wszelki wypadek), wyżej kable, a płytę jak najcieńszą. Myślę, że 5cm wystarczy. Macie jakieś pomysły jak to zrobić? Może lepiej zrobić cieńszą płytę, załatwić sobie II taryfę, ale grzać całą dobę niż wściekle grzać w nocy?

Temat poczytam, choć trudno się zabrać. To jak "W poszukiwaniu straconego czasu".

Kombinacja z wylewką, ale w jednej warstwie faktycznie będzie lepiej. Roboty w cholerę.

A grzanie w podwójnej całą dobę to przede wszystkim grzanie w nocy - kiedy najzimniej. Bardziej to się opłaci niż płaska taryfa.

Wiem, że trochę późno, ale dopiero skończyłem czytać cały wątek:)

Bardzo dobre dane pogodowe znajdziesz na stronie http://www.ogimet.com/index.phtml.en

Najpierw wejdź sobie na tego linka: http://www.ogimet.com/display_stations.php?lang=en&tipo=AND&isyn=&oaci=&nombre=&estado=poland&Send=Send i znajdź odpowiednią stację pogodową.

Potem wchodzisz http://www.ogimet.com/gsynres.phtml.en (Daily sumaries) wypełniasz formularz i masz dane (maks 50 dni).

Niestety dla Bydgoszczy brak danych.

Ciepłownicy jak bolszewicy

Niewłaściwe podejście.

Dzięki ciepłownikom mamy niską emisję, zadymę, życie 10 lat krótsze.

W sumie to nam zabierają Nasze Życie, Nasze Lata na emeryturze.

Inne argumenty nie dotrzą do bezmyślnego stada...

Pewnie i te słowa spłyną jak po kaczce... :(

Niewłaściwe podejście.

Dzięki ciepłownikom mamy niską emisję, zadymę, życie 10 lat krótsze.

W sumie to nam zabierają Nasze Życie, Nasze Lata na emeryturze.

Inne argumenty nie dotrzą do bezmyślnego stada...

Pewnie i te słowa spłyną jak po kaczce... :(

Chodzi o wiedzę. Coś jak bolszewik większość ma rację. Przecież by funkcjonować musi zwalczać izolację. Niska emisja to izolacja. Pan mi poda ile jest uczelni gdzie zastąpiono wydziały ogrzewania wydziałami izolacji? Oba istnieć nie mogą, bo jedno wyklucza drugie. Przykładem braku wiedzy i to powszechnym, jest ogrzewanie pośrednie. Jest to skomplikowane marnowanie energii. Inny przykład. Ciepłownik w ogóle dopuszcza do uzyrku coś takiego co zużywa nawet ponad 30kWh/m2 - tego się nie da przekroczyć znając podstawową definicję współczynnika przenikania ciepła. TO SĄ PODSTAWY.

Bo ciepłownicy wiedzą, że ludzie na wsiach mają "darmowe" lub tanie drewno. Tacy budują dom tani, a później chodzą do lasu.

Teściowie oczyszczając wyznaczoną przez leśniczego działkę zrobili jakieś 10mp konarów i cienkich pieńków. Zapłacili za to 84zł, z 10 L ropy do traktora i 2 soboty wspólnej pracy. Mogliby leżeć, ale nie są przyzwyczajeni. W ten sposób za mniej niż 150 złotych mają opał na całą zimę. Po co takim ciepły dom? Czy to dla pana gorszy gatunek panie Tomku? Od myszy do cesarza - wszystko żyje z gospodarza.