Barth3z 27.10.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 tylko Ty wsypywałeś proszek - piszesz PUR , czy ten sam ? nie wiem czy się czymś różni . Jakbyśmy pisali "pigeonowy" łatwiej byłoby wyczaić o co chodzi. PUR, bo taki wcześniej załatwiłem zanim pigeonowy przyszedł. Zasypałem u ojca cały strop nad poddaszem użytkowym (ze 30cm na wełnę) + fundamenty. Proszek PUR jest lżejszy, i wydaje się nieco cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.10.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 mój układ warst jest popieprzony jak lato z radiem . Jak myślę o tym to mnie tylko wkurw bierze. 50-60 cm proszku agro/geo włoknina ...........Żwir chudziak bo ? brakło proszku poza tym budowlńcy absolutnie nie chcieli się zgodzic na podkład bez chudziaka . na chudziak około 17 cm ..................PROSZKU , DOSZEDŁ :):) NA TO 10 STYRO POSADZKOWY FOLIA MIKSOKRET Ja tu za gwiazdę nie robię , tak że nie "drzyjcie łacha" . Jak to AdamMK mówi , trzeba pokochać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.10.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Przecierasz szlaki i to się ceni. Taki układ to naprawdę zeroenergetyczna posadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Przecierasz szlaki i to się ceni. Taki układ to naprawdę zeroenergetyczna posadzka dzięki. tez się tak pocieszam . Teraz to juz tylko pokochać . .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 dzięki. tez się tak pocieszam . Teraz to juz tylko pokochać . .... stan z niedzieli godz /temp wylewki tak na 3 cm/temp zewnetrzna 12.20 /23,7/5 13.30/23,4/5 15.04/23/6,2 17.12/22,5/5,9 20.17/22/2,5 i przy 22 kiedy temp zrównuje się z ta wewnątrz "czuć " brak promieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 stan z niedzieli godz /temp wylewki tak na 3 cm/temp zewnetrzna 12.20 /23,7/5 13.30/23,4/5 15.04/23/6,2 17.12/22,5/5,9 20.17/22/2,5 i przy 22 kiedy temp zrównuje się z ta wewnątrz "czuć " brak promieniowania Jesteśmy na ogół ubrani zimą czy w okresach przejściowych . Odsłonięta głowa i ręce. Temp. skory przewyższa temp. podłogi . Podczerwień wędruje z wyższej do niższej temp. Jak to jest ,że odczuwasz promieniowanie przy 23oC? . Może to bardziej źródła światła. Może przy 22oC są gorzej odczuwane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.10.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Jesteśmy na ogół ubrani zimą czy w okresach przejściowych . Odsłonięta głowa i ręce. Temp. skory przewyższa temp. podłogi . Podczerwień wędruje z wyższej do niższej temp. Jak to jest ,że odczuwasz promieniowanie przy 23oC? . Może to bardziej źródła światła. Może przy 22oC są gorzej odczuwane? Jaja sobie robisz , dlatego wycofuję dane Podalem je odnośnie tej posadzki zeroenergetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Jeśli ktoś chce TIRa proszku, to niech pisze. Ja mam mieć na wiosnę i chyba zrezygnuję. Miałem objawienie i już go nie chcę. Także byłbym zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.10.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Odnośnie posadzki, to coś ostatnio znowu nachodzi mnie na kabelki. Czytałem kompendium DEVI i opisuje się tam dwa sposoby ogrzewania podłogi - bezpośrednio i akumulacyjnie w II taryfie. Jest nomogram do doboru grubości wylewki i okazuje się, że u mnie spokojnie wystarczy 7cm z zatopionymi na dnie kablami. W wersji bezpośredniej wylewka powinna być cieniutka, a kabelki chyba warto dać wysoko. No i korzyści z bezpośredniego ogrzewania pojawiają się tylko przy precyzyjnym sterowaniu. Zastanawiam się nad sposobem połączenia PEXów z kablami. Chciałbym dać nisko PEXy (tylko PEXy - niepodpięte, na wszelki wypadek), wyżej kable, a płytę jak najcieńszą. Myślę, że 5cm wystarczy. Macie jakieś pomysły jak to zrobić? Może lepiej zrobić cieńszą płytę, załatwić sobie II taryfę, ale grzać całą dobę niż wściekle grzać w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.10.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Temat poczytam, choć trudno się zabrać. To jak "W poszukiwaniu straconego czasu". Kombinacja z wylewką, ale w jednej warstwie faktycznie będzie lepiej. Roboty w cholerę. A grzanie w podwójnej całą dobę to przede wszystkim grzanie w nocy - kiedy najzimniej. Bardziej to się opłaci niż płaska taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 W wersji płaskiej nie musi być cienka, ważne aby kable były pod kaflami/panelami bezpośrednio. Chociaż znam osobiście taką, co ma pod kaflami i grzeje w podwójnej i jest całkiem przyjemnie. kogo, ze tak spytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 No uderz w stół... a to my się znamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Wiem, że trochę późno, ale dopiero skończyłem czytać cały wątek:) Bardzo dobre dane pogodowe znajdziesz na stronie http://www.ogimet.com/index.phtml.en Najpierw wejdź sobie na tego linka: http://www.ogimet.com/display_stations.php?lang=en&tipo=AND&isyn=&oaci=&nombre=&estado=poland&Send=Send i znajdź odpowiednią stację pogodową. Potem wchodzisz http://www.ogimet.com/gsynres.phtml.en (Daily sumaries) wypełniasz formularz i masz dane (maks 50 dni). Niestety dla Bydgoszczy brak danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 28.10.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Niestety dla Bydgoszczy brak danych. A to nie wiem, ja najbliżej mam Opole i tam wszystkie dane są, nie wiedziałem, że gdzieś są luki. Może jakieś inne pobliskie miasto... EDIT: Widzę, że Toruń dane ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 W którymś tam forumowym wcieleniu;) napisze to jako offtop, ale milo wspominam czasy, jak jeszcze nie bylo w tamtym watku pompiarzy, teraz poziom zszedl na psy tak, ze nawet żartować sie nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.10.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 napisze to jako offtop, ale milo wspominam czasy, jak jeszcze nie bylo w tamtym watku pompiarzy, teraz poziom zszedl na psy tak, ze nawet żartować sie nie chce. Ciepłownicy jak bolszewicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2014 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Ciepłownicy jak bolszewicy Niewłaściwe podejście. Dzięki ciepłownikom mamy niską emisję, zadymę, życie 10 lat krótsze. W sumie to nam zabierają Nasze Życie, Nasze Lata na emeryturze. Inne argumenty nie dotrzą do bezmyślnego stada... Pewnie i te słowa spłyną jak po kaczce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.10.2014 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Niewłaściwe podejście. Dzięki ciepłownikom mamy niską emisję, zadymę, życie 10 lat krótsze. W sumie to nam zabierają Nasze Życie, Nasze Lata na emeryturze. Inne argumenty nie dotrzą do bezmyślnego stada... Pewnie i te słowa spłyną jak po kaczce... Chodzi o wiedzę. Coś jak bolszewik większość ma rację. Przecież by funkcjonować musi zwalczać izolację. Niska emisja to izolacja. Pan mi poda ile jest uczelni gdzie zastąpiono wydziały ogrzewania wydziałami izolacji? Oba istnieć nie mogą, bo jedno wyklucza drugie. Przykładem braku wiedzy i to powszechnym, jest ogrzewanie pośrednie. Jest to skomplikowane marnowanie energii. Inny przykład. Ciepłownik w ogóle dopuszcza do uzyrku coś takiego co zużywa nawet ponad 30kWh/m2 - tego się nie da przekroczyć znając podstawową definicję współczynnika przenikania ciepła. TO SĄ PODSTAWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Bo ciepłownicy wiedzą, że ludzie na wsiach mają "darmowe" lub tanie drewno. Tacy budują dom tani, a później chodzą do lasu. Teściowie oczyszczając wyznaczoną przez leśniczego działkę zrobili jakieś 10mp konarów i cienkich pieńków. Zapłacili za to 84zł, z 10 L ropy do traktora i 2 soboty wspólnej pracy. Mogliby leżeć, ale nie są przyzwyczajeni. W ten sposób za mniej niż 150 złotych mają opał na całą zimę. Po co takim ciepły dom? Czy to dla pana gorszy gatunek panie Tomku? Od myszy do cesarza - wszystko żyje z gospodarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.10.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Różni ludzie, różne potrzeby, różne możliwości i w konsekwencji różne domy. Rozumieją to normalni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts