Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Bo ciepłownicy wiedzą, że ludzie na wsiach mają "darmowe" lub tanie drewno. Tacy budują dom tani, a później chodzą do lasu.

Teściowie oczyszczając wyznaczoną przez leśniczego działkę zrobili jakieś 10mp konarów i cienkich pieńków. Zapłacili za to 84zł, z 10 L ropy do traktora i 2 soboty wspólnej pracy. Mogliby leżeć, ale nie są przyzwyczajeni. W ten sposób za mniej niż 150 złotych mają opał na całą zimę. Po co takim ciepły dom? Czy to dla pana gorszy gatunek panie Tomku? Od myszy do cesarza - wszystko żyje z gospodarza.

Szanowny Panie, może ktoś nie izolować, może ktoś grzać się darmowym drewnem ( wolę za darmo i bezobsługowo), ale dlaczego ma żyć w ciemnocie ? Dlaczego ma nawet nie wiedzieć, że można inaczej.

Pan chce jak ciepłownicy, utrzymywać lud w ciemnocie, by sprzedawać centralne instalacje!

Dlaczego uważa Pan, że domy mogą projektować nie wykształceni projektanci. Nie da się zbudować domu zgodnie z dzisiejszymi normami, zużywającego ponad 30kWh/m2 - durszlak zużywający więcej ( bez pomp ciepłą i OZE) świadczy niezbicie, że projektował i realizował go tuman nieznający podstaw fizyki.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież to jest zniesławienie.

Reszta bez komentarza.

Dom zużywający ponad 30kWh/m2 bez OZE i pomp ciepła, jest domem nieizolowanym, jest "dziełem" kogoś kto nie zna podstaw izolowania.

Natomiast, utrzymywanie ludzi w ciemnocie, że coś co zużywa ponad 30kWh/m2 jest dopuszczalne - to utrzymywanie kudu w ciemnocie w celu wyłudzenia kasy za drogie instalacje i nośniki.

Nie uważam, że nazywając oszustwo po imieniu, zniesławiam.

Wolno zauważyć!

Tu też jest zniesławienie?

Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem.

Dr. Ludomir Duda

Dodam, że

głupcem gdy nie wie dlaczego a łajdakiem, gdy wie a daje mniej.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Ale musisz udowodnić. W tym przypadku nie masz szans.
Zwłaszcza, że sąd powoła biegłego. Czyli w tym temacie AUDYTORA nr 1 KAPE. Nie może sąd powołać biegłego "ciepłownika"!!! BO JA ICH UROCZYŚCIE ZNIESŁAWIAM, czyli byliby stroną! Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

I przy okazji neguje wszelkie inne drogi do osiagniecia tego samego celu. I jakos jeszcze nie pokazal ze mozna tanio.
Dokładnie. Ponieważ przez 25 lat przerobiłem wszystkie inne drogi, dlatego mam pełne prawo negować.

I zapewniam Pan, że gdybym nie miał racji, nie byłbym tak przez ciepłowników atakowany.

Zniesławienie, pomówienie, obmówienie, oszczerstwo – występek polegający na pomówieniu innej osoby, grupy osób, instytucji, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności.

A właściwie zniesławienie kogo?

Pan chce jak ciepłownicy, utrzymywać lud w ciemnocie, by sprzedawać centralne instalacje!

To było do mnie, więc mnie, nieprawdaż?

Ale musisz udowodnić. W tym przypadku nie masz szans.

Szansę mam bo to forum publiczne. Poza tym występujemy pod prawdziwymi nazwiskami i on mnie fałszywie oskarża.

A co do utrzymywania ludzi w ciemnocie to robię to z pewnością budując dom z 30cm styropianu i rekuperacją. TB i jego logika...

Kiedy ostatnio byłem stroną w postępowaniu sądowym zjawili się świadkowie, których nie było przy zdarzeniu. Pierwszy powiedział co miał powiedzieć, drugiego "zawiodła pamięć", a potem druga strona widząc jak się pozostali wiją przerwała proces proponując ugodę. Myślałem że ich zżują do końca, ale odpuścili. Świadkowie... A relacja to nie jedyny dowód.

No widzicie. Stawianie spraw na ostrzu noża jest niebezpieczne. A jeszcze gorsze jest ustawianie noża ostrzem do góry.

Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem.

Dr. Ludomir Duda

A tu ilu jest zniesławionych.

Ja uważam, że Duda powinien najpierw coś sensownego zbudować, a nie zaczynać od uczenia. Niektórych to widzę fascynuje i robią podobnie. A potem jedno słowo za dużo i problemy gotowe. A dom Dudzie wyszedł aż za bardzo.
Nie bierzesz pod uwagę motywacji. Z czegoś żyć trzeba. Z termodynamiki chemicznej najwyraźniej nie bardzo się da. Budowlanka, szczególnie taka eco-trendy wydaje się być dobrym sposobem na zrobienie kariery i pieniędzy. Wystarczy zrobić wokół siebie trochę szumu. Zobacz to, podesłał mi sąsiad, bo mu szczęka opadła jak przeczytał a wie, że pisuję tu na forum:

Ulotka Elektra

Na dole są "ciekawostki". Autor? :) Wiesz już skąd ten pomysł na kW kabli? Warto robić wokół siebie szum? Pomijam już treść i oczywiste niezgodności z nauką. Duża i chyba nie najgorsza firma współpracuje z człowiekiem którego, zważywszy na wiedzę i poglądy nikt nie powinien zauważyć a co najwyżej, czytając uśmiechnąć się z politowaniem. Promuje jednak Brzęczkowski kable jak może. Warto? warto! Duda też w jakimś sensie robi karierę. To się zwróci prędzej czy później. Nikt za jakiś czas nie będzie pamiętał o jego wpadkach i amatorszczyźnie. Będzie "ekspertem".