Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Dobra, dobra, przyznaj, że cie nękał. :)

No nękał nękał, aż mi skrzynkę na FM zapchał :D

Tak przy okazji, dużo bardziej podoba mi się koncepcja domu "latającego" linkowanego przez Brzęczkowskiego. Ten ze styropianowymi panelami. Na upartego na bloczkach można to postawić. Może jeszcze zmienisz? :)

Już za późno. Ściany rosną.

A może Ty wybudujesz ? :) Będzie o czym dyskutować.

Widzę, że permanentnych teoretyków aż skręca, że ta niewyszukana koncepcja, na którą tak zajadle pluli, już realizuje się w rzeczywistości:D

Tak naprawdę to budują się 3 takie domy - trzeci to mój sąsiad, który mi zawierzył na słowo, że "będzie dobrze" :p

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może Ty wybudujesz ? :) Będzie o czym dyskutować.

..

Ja już 3 wybudowałem. Ten ostatni będzie w końcu choć kompletnie mi się nie spieszy. Działka którą kupiłem ma sąsiadów, sprzedają swoje a ja chcę wiedzieć kto te obok kupi. To jeden z powodów. Plan przewiduje cichą działalność. Nie zbuduję domu obok warsztatu samochodowego. :)

Nie twierdzę, że Kszhu chce na tym zarabiać. Ryzyko jednak ponoszą inni. On będzie miał sprawdzone rozwiązania.

Zarobić można w jeden sposób - budując takie domy, certyfikując jako NF15 i później je sprzedawać. W takim układzie będzie opłacalne, bo to tani domu w budowie. A jeśli tani, to najwięcej wówczas zarabia developer.

Może sam się pokuszę o kolejny taki budynek na działce obok ... Wtedy całość "tymi recami". A sprzedać dom na działce z takim widokiem jaki posiadam nie będzie problemu. Do tego pasywny !

Jak ty kompletnie nie rozumiesz, że każdy dom jest inny, nawet budowany z takiego samego projektu:D

To prawda. Sąsiad buduje bardzo podobny, mniejszy, a obecne koszty na znacznie większe. Po prostu nie przemyślał detali i teraz wszystko wychodzi. Przykładowo za gęsto zaprojektował okna, przez co konstruktor wstawił mu betonowe trzpienie. Ma ich chyba z 7 sztuk. Do tego zaprojektował mu tzw. "spinkę fundamentową". Ja jej nie mam - fundament tylko po obrysie ścian zewn. + garaż. Kolejny aspekt to badanie gruntu. Nie wykonał go i przez to okazało się, że musiał zrobić ścianę fundamentową na wysokość 8 bloczków.

Takich mankamentów jest cała masa, ale tak to jest jeśli nie przyłożysz się sam do projektu. U mnie na razie wszystko zgodnie z planem ;) Żadnych niespodzianek. Wszystkie "wynalazki" jak to mój budowlaniec określił w realizacji :)

To prawda. Sąsiad buduje bardzo podobny, mniejszy, a obecne koszty na znacznie większe. Po prostu nie przemyślał detali i teraz wszystko wychodzi. Przykładowo za gęsto zaprojektował okna, przez co konstruktor wstawił mu betonowe trzpienie. Ma ich chyba z 7 sztuk. Do tego zaprojektował mu tzw. "spinkę fundamentową". Ja jej nie mam - fundament tylko po obrysie ścian zewn. + garaż. Kolejny aspekt to badanie gruntu. Nie wykonał go i przez to okazało się, że musiał zrobić ścianę fundamentową na wysokość 8 bloczków.

Takich mankamentów jest cała masa, ale tak to jest jeśli nie przyłożysz się sam do projektu. U mnie na razie wszystko zgodnie z planem ;) Żadnych niespodzianek. Wszystkie "wynalazki" jak to mój budowlaniec określił w realizacji :)

To, że jest podobny nie oznacza, że koszty będą podobne. To nie jest dom wg tego samego projektu. Takim są domy budowane przez dewelopera typu osiedle jednakowych domków. Różnice w kosztach budowy każdego z nich są pomijalnie małe, chyba, że stoją na różnym i trudnym gruncie.

Ale jaki to zarobek? Przecież to każdy zrobi. I nie opłaca się na sprzedaż budować super hiper domu bo ludzie patrzą na cenę/m2 a w takim ani ceny nie obniżysz ani rzetelnych wykonawców nie znajdziesz. Jak nie masz co robić i "temi ręcyma" budować to możesz próbować.

I niech każdy robi. Koncepcja jest tania w realizacji, ale nie kazdy ją zna i nie każdy taki dom zbuduje. Na tym można zarobić, tym bardziej, że budujemy w tej technologii tani dom pasywny. Taki dom ma swoją wartość. Na taki dom znajdziesz klienta.

Skończę swój i pomyślę nad drugim, jak R&K - obok. :)

Widzę, że permanentnych teoretyków aż skręca, że ta niewyszukana koncepcja, na którą tak zajadle pluli, już realizuje się w rzeczywistości:D

Nie mierz kazdego swoja miarka.

Jesli piles takze do mnie, to informuje cie ze skreca. Z ciekawosci. I goraca kibicuje przelamywaniom stereotypow. I jesli okaze sie to w przypadku realizacji barth3za i jerzyka sukcesem lub nie daj boze porazka, to bardzo chialbym by opisali to na forum. I ZOSTAWILI TO NA FORUM.

Nie zapomnij czerwonego samochodzika.

Zgdnie z planem? Na GWC jednak troche narzekales ...

Tak, ale to nie błąd konstrukcyjny ani koncepcyjny. Liczę, że to przedmucham. Na razie z dnia na dzień jest lepiej. Dziś mi budowlańcy podprowadzili prąd i GWC pracowało jedynie na grawitacji. Smrodu zero. Jutro jadę odaplić wentylację ponownie. Dam znać. Przecież piach i kaniemie nie mogą śmierdzieć. Możliwe, że po prostu żwir był mało płukany. Coż, zobaczymy.

Ale pytam co niby JA miałbym zarobić na tej KONCEPCJI jak tu co poniektórzy próbują sugerować?

Jedynie to, że mogę ogłaszać wszem i wobec, że to wg twojej koncepcji. A jak to wykorzystasz, to twoja sprawa.

Gdybym chciał budować dom na zarobek to nigdy taki bo wiem na co ludzie patrzą i nie jest to energooszczędność na pierwszym miejscu. A tę energooszczędność będziesz mieć jak zrobisz większość sam i to dokładnie a samodzielnej roboty jakoś nie planuję.

Budować dom wg twojej koncepcji i nie zbudować go jako pasywniaka lub w pobliżu, to wielki błąd ! Przecież to praktycznie sprowadza się do grubości izolacji. A ludzie coraz bardziej świadomi na temat budownictwa. Co drugi już wie co to dom energooszczędny (tak twierdzi mój budowlaniec, mimo, że na GWC mówi - wynalazek ;) )

Nie o tym mówię. Mi chodzi o to, że jeśli budować na sprzedaż to tylko jak najtaniej.

Wiem co masz na myśli, ale budować dom wg twojej koncepcji kwotowo wychodzi badzo podobnie do domu "typowego". Wartością dodaną jest pasywność. A jak powiesz przyszłym nabywcom, że z CO i CWU mieścisz się poniżej 1000zł rocznie (!) to zrobisz na nich piorunujące wrażenie. Ja dziś za samo CO w mieszkaniu 60m2 płacę rocznie 2400zł !

Witam

Dawno mnie tu nie było ,praca.

Jak czytam to wielu martwi się o moją budowę ,niepotrzebnie .Wiem ,że tak postawiony dom ,będzie tani i oszczędny. Nie będzie z nim żadnych problemów .Nie testuje tej koncepcji ,ja wiem że to dobry pomysł ,wymaga jedynie dużej staranności w wykonaniu. I tej staranności boją się wszyscy sceptycy.Należy iść z postępem .Mój kolega kończy budowę domu /10 cm styropianu/, gdzie już 1 m2 go kosztował grubo ponad 3 tys. zł/. Będzie miał nieocieplony dom ,ale postawiony według starych zasad/ bunkier/

Dlaczego wybrałem dom koncepcji kszhu,

Zawsze marzył mi się dom o konstrukcji drewnianej,mam nawet jedną z pierwszych książek wydanych w Polsce w latach 70. Jednak bałem się budować z drzewa, ponieważ nie jestem przekonany do końca co do jego jakości ,wilgotności i to dziurawienie foli przy robieniu instalacji. Konstrukcja drewniana została zastąpiona ścianą z silikatu.Reszta to prawie to samo.W jednym i drugim przypadku bardzo ważna jest 100 % szczelna izolacja przeciw dostawaniu się pary do izolacji cieplnej.Pracowałem w domach o konstrukcji drewnianej, stawianych przez wyspecjalizowane firmy w Niemczech .Nie chciałbym w nich mieszkać .Wysnułem wniosek ,że jeżeli chcę mieć dobrze zrobione ,to przy niektórych etapach muszę być obecny ,lub je zrobić sam. W domu koncepcji kszhu ,nie dziurawi się foli przy ciągnięciu kabli ,robieniu hydrauliki .Te dziury jest póżniej trudno uszczelnić / widziałem to na wielu budowach, nikt tym się nie przejmował/.W pierwszym założeniu chciałem budować dom na płycie z 3 warstwową ścianą .Klinkier, styropian i ściana nośna.Było to drogie rozwiązanie, wymagało to dodatkowego fundamentu pod ściankę z klinkieru. Nie chciałem styropianu na zewnątrz ,bałem się że podziobią go ptaki ,zagnieżdża się myszy / a mam ich mimo 3 kotów wiele/. Dodatkowo taką elewację z tynkiem na styropianie, trzeba co pewien czas konserwować ,malować.. Koncepcja kszhu pozwoli mi postawić dom znacznie taniej. To był mój wybór po wielu przemyśleniach ,obserwacji różnych budów i wielu godzin spędzonych przy internecie.Nawet jestem wdzięczny sąsiadowi, za 2 letnie blokowanie mi budowy , nie postawie byle jakiego domu kiepsko ocieplonego ,tylko dom w którym każdy szczegół jest przemyślany. Dla sceptyków tej koncepcji dodam ,że widziałem w Niemczech całe biura budowane z izolacją w środku ,zewnątrz beton .Musiały je projektować i liczyć duże biura projektowe.,które raczej na podstawowe błędy nie mogą sobie pozwolić.To że ,wykonanie do d....py,to inna para kaloszy.

U mnie niestety dopiero wylane ławy ,może uda mi się jeszcze ,jak poprawi się pogoda postawić bloczki.Z bloczków ,będzie przy fundamencie komora 2*1 m ,gdzie będzie odzyskiwane ciepło z wody szarej. Swój GWC będę miał poza fundamentami.Cieszy mnie mój staw ,wyjście z salonu na drewniany pomost .Latem z rana kąpiel.Wpuściłem już pierwsze ryby.

Rozpisałem się.

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

nydar , dawno temu jak studiowałem jeden z moich profesorów mówił " najważniejsze to to byście tu nauczyli się uczyć " i ja mimo już prawie 40 lat od tamtej pory staram się to robić. Nie mam telewizora ,bo brak mi czasu na oglądanie idiotyzmów. Ja to ja ,mam swoją wiedzę i głowę aby wyciągać wnioski.

Barth3z ,możesz napisać gdzie będziesz załatwiał styropian na swój dom .Myślę też o jego kupnie styczeń luty i też w dużych blokach.

Miłego dnia ,idę pracować ,a póżniej 800 km jazdy do domku.