Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Niby 4oC ma na zewn., a to wystarczająco niska temperatura aby dochodziło do kondensacji na wyrzucie z reku.

Dziś poprosiłem o ofertę tych PETowych wymienników Klingenburga, bo chciałem już zacząć coś dłubać, ale okazuje się, że oferta sprzedaży będzie dostępna dopiero pod koniec stycznia 2015. Nie wiem, czy do tej pory nie było ich jeszcze w ofercie (modele 35 i 45), czy wstrzymali produkcję już w tym roku ... W każdym bądź razie chciałem zakupić bardzo duży wymiennik - 45/500, ale chłopaki w innym wątku piszą, że przy małych przepływach maleje sprawność. I to piszą o modelach 35/450. Czyżby chodziło o przepływ laminarny zamiast turbulentnego ?

Przy ustawieniu wymiennika w szeregu ze strumieniem powietrza w centrali wykorzystanie wymiennika było "nie 100%" Inspekcyjna kamera na podczerwień wykazała pola czerwone i niebieskie. Po ustawieniu wymiennika prostopadle do strumienia powstały komory i układ Tichelmanna uklad_tichelmanna.jpg

Folii z wymienników Klingenburga, czy Paula nie da się "plisować" Przez to mają mniejszą powierzchnię wymiany niż najczęściej stosowane RS160 RECAIR

WP_20141213_08_52_11_Pro.jpg Tu rozmontowałem wymiennik, by pokazać jak wyglądają kanały w RS160

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy ustawieniu wymiennika w szeregu ze strumieniem powietrza w centrali wykorzystanie wymiennika było "nie 100%" Inspekcyjna kamera na podczerwień wykazała pola czerwone i niebieskie. Po ustawieniu wymiennika prostopadle do strumienia powstały komory i układ Tichelmanna

Sam o tym pisałem jeszcze wtedy jak twierdziłeś, że nie ma możliwości w pełni wykorzystać wymiennika. Widzę, że przeczytałeś mój post na ten temat.

Folii z wymienników Klingenburga, czy Paula nie da się "plisować" Przez to mają mniejszą powierzchnię wymiany niż najczęściej stosowane RS160 RECAIR

Ale czy rzeczywiście chodzi o powierzchnię wymiany, skoro przepływ laminarny jest mniej skuteczny niż turbulentny ?

Masz pomysł dlaczego sprawność wymiennika spada przy najniższych przepływach ? Może to dotyczy tylko aluminiowych wymienników, w których poprostu sam wymiennik przenosi zimno/ciepło przez własną konstrukcję ?

Wymiennik jest tak zaprojektowany, by przepływ był jak najbardziej laminarny [ATTACH=CONFIG]294293[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294294[/ATTACH]

Hmmm. .. czyli im mniejsze kanaliki w wymienniku tym większa sprawność dla przepływu laminarnego. W takim przypadku ten RS160 będzie bardziej efektywny dla mały strumieni powietrza.

EDIT: W takiej sytuacji muszę zapytać Klingenburga jakie są wymiary kanalików. Jeśli mniejsze są w mniejszych wymiennikach to lepiej kupić dwa mały i połączyć równloegle niż jeden większy. Wiesz może jakie wymiary kanalików są w RS160 ?

A wymiennik w układzie Tichelmanna ... choćby tu![ATTACH=CONFIG]294295[/ATTACH]

Zgadza się. Thessla green stosuje ten układ chyba jako jedyni. Innych producentów wykorzystujących ten układ nie znam. Ale dlaczego napisałeś "stosujemy" ?

Edytowane przez Barth3z

Dzięki. Mogę zatem powiedzieć, że są to porządne rekuperatory. Producent przyłożył się do produkcji i zgłębienia potrzeb.

Mają też najlepsze oprogramowanie.

A w tym oprogramowaniu, nawet zabezpieczenie instalatora przed barkiem zapłaty.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Mają też najlepsze oprogramowanie.

A w tym oprogramowaniu, nawet zabezpieczenie instalatora przed barkiem zapłaty.

Ten panel dotykowy też wygląda bardzo ciekawie. Oglądałem też schemat blokowy możliwości sterowania i rzeczywiście ma sporo możliwości. Pozostaje tylko kwestia ceny. Ale porównując do "markowych" urządzeń i tak są tańsi. Ja jednak porównuję do pracy własnej.

[ATTACH=CONFIG]294279[/ATTACH] Tu rozmontowałem wymiennik, by pokazać jak wyglądają kanały w RS160

Okazuje się, że pole powierzchni w RS160 Recair'a i GS-K 366 Klingenburga są identyczne !

Recair chwali się powierzchnią wymiany 36m2 dla najdłuższego wymiennika RS160, czyli o dł. 500mm. Ten sam wymiennik Klingenburga ma również 36m2 (osobiście przeliczyłem). Z tego wynika, że "plis" w RS160 jest wyższy niż szczelina w wymiennikach Klingenburga.

EDIT: Błąd! Powierzchnia wymiany w wymienniku Klingenburga to 22m2. Źle policzyłem.

Co więcej. Z symulacji w programach jakie dostałem od Klingenburga wynika, że wymienniki w kształcie GS-K 366 - odpowiednik RS160 z Recair - nie są najlepsze. Bardziej efektywne i z mniejszymi oporami są wymienniki GS25, czyli odpowiedniki RS300 z Recair.

EDIT: I jeszcze jedno. Wymienniki GS mają mniejsze opory. Nieco większe mają wymienniki GS-K, ze względu na szerszą ściankę przekładki PET'owej. Co ciekawe, największy opór mają wymienniki Recair'a. Prawdopodobnie ze względu na stosowanie jeszcze grubszej warstwy przekładki. A grubsze być musi, bo jest z PS a nie PET, który jest znacznie wytrzymalszy, więc może być cieńszy.

Edytowane przez Barth3z

Witam

Dzisiaj dostałem propozycje kupna w b.atrakcyjnej cenie membrany wodoszczelnej Knauf Katja Sprint.Mam jej kawałek w ręku.Jest bardzo mocna ,jakaś bitumiczna z wzmocnieniem .W środku folia Al złocona z paskiem do klejenia. Zastanawiam się czy taką membranę można by zastosować na styropian. W ulotce podają ,że nic się nie wydziela z niej i jest do stosowania wewnątrz. Dziury po wkrętach się wulkanizują.Praktycznie nie da się tego uszkodzić . Co o tym myślicie.