Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Pisząc płyta miałem na myśli wylewkę podłogową.,Będzie ona wylana na styropianie .Między styropianem a betonem musi być folia/ membrana/.

Ściana to styropian ,folia /membrana/ póżniej stelaż z wełną i dwie płyty GK. Ta membrana miałaby bezpośredni kontakt ze styropianem.Dodatkowy atut tej membrany to to, że będzie się dobrze uszczelniać wszystkie przejścia rur kabli.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale tam wystarczy zwykła folia, chodzi tylko o to aby wilgoć z posadzki (podczas jej wylewania/wysypywania oraz ewentualna późniejsza np. z awarii) nie przeniknęła do styro lub wręcz aby tworzona wylewka czy miksokret nie przeniknął do styro (miksokret raczej za suchy).

Ale tą membranę mogę kupić prawie w cenie dobrej zwykłej foli . Boję się tylko czy ta membrana nie będzie miała złego wpływu na styropian

Witam

Poczytałem i doszedłem do wniosku ,że chyba ją kupie .Stosują ją w środku ,kładą na nią ocieplenie . Według opisu nie wydziela substancji szkodliwych dla zdrowia.Jest gruba / 0,9 mm/ mocna ,łatwo uszczelnić wszystkie dziury.Wulkanizuje się.Chciałem folię z powłoką Al, aby odbijała dodatkowo podczerwień, ale chyba ta, mimo braku zewnętrznej powłoki z Al będzie lepsza.Tu folia Al jest w środku membrany. Łatwiej będzie się ją układać ,ma pasek klejący ,nie będzie problemu z uszczelnieniem miejsc, gdzie będą kręcone śruby.Przy kręceniu zbrojenia wylewki i jej wylewaniu nie muszę obawiać się o przebicie foli. I cena ,50% dobrej foli z odbijająca warstwą z Al.Czytam na temat ograniczenia strat ciepła dzięki odbiciu podczerwieni i dochodzę do wniosku ,że można sobie to darować . Najważniejsze to bardzo dobrze zabezpieczyć styropian przed dostawaniem się tam wilgoci,a ta membrana wydaje mi się do tego celu lepsza.Chcę mieć 100% pewność ,że będę mieszkał w dobrym termosie. Co o tym myślicie.

Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

Miłego dnia J.Korona

Knauf Karja Sprint - Papa uszczelniająca z bitumu polimerowego z z wkładką z włókniny szklanej i aluminium. Jako izolacja przeciwwilgociowa nadaje sie tylko do wnetrz budynkow wiec powinna byc ok.

Ciekawe jest to co piszesz o samouszczelnianiu - robiles moze jaki test ?

Edit: czekaj to ma byc pod wylewka z zatopionym ogrzewaniem ? Wtedy juz taki niebylbym pewny czy to ok.

Edit2: w materialach niemieckich pisza ze jest " niskie emisja" a nie jej brak. Ale w sytuacji grzania wylewki jest wyzsza temp i emisja moze wzrastac. W ulotkach jej zastosowanie to izolacja na chudziaku pod styro, a nie na styro pod wylewke.

Edytowane przez karolek75

Knauf Karja Sprint - Papa uszczelniająca z bitumu polimerowego z z wkładką z włókniny szklanej i aluminium. Jako izolacja przeciwwilgociowa nadaje sie tylko do wnetrz budynkow wiec powinna byc ok.

Ciekawe jest to co piszesz o samouszczelnianiu - robiles moze jaki test ?

Edit: czekaj to ma byc pod wylewka z zatopionym ogrzewaniem ? Wtedy juz taki niebylbym pewny czy to ok.

Edit2: w materialach niemieckich pisza ze jest " niskie emisja" a nie jej brak. Ale w sytuacji grzania wylewki jest wyzsza temp i emisja moze wzrastac. W ulotkach jej zastosowanie to izolacja na chudziaku pod styro, a nie na styro pod wylewke.

Witam

Mam tej membrany tylko kilka cm2.Robiłem próbę z jej łączeniem .Lekkie podgrzanie suszarką powodowało ,że kleiła się dobrze nawet do styropianu.Na boku jest pasek ,zabezpieczony folią z " klejem ".Niemcy piszą ,że z biegiem czasu łączenie staje się mocniejsze.

Temperatury pod wylewką się nie boje . Według wyliczeń w największe mrozy będę miał tam wodę o temperaturze 35oC, normalnie poniżej 30 oC.

Miłego dnia J.Korona

Niemniej pytanie nadal jest aktualne - jak zmienia sie emisja z tej papy w zaleznosci od temp. Jesli badana byla na 20, to 30 to jest o 50% wiecej. Chemikem nie jestem, ale cos moze byc na rzeczy.

Ale, by byc szczerym - sam musze ja obejrzec i moze zastosuje dokladnie tak samo ;)

Witam

Jak pisałem mam jej kilka cm 2 ,widziałem całą rolkę.Przy ogrzewaniu nic się nie działo ,grzałem nawet zapalniczką Ta membrana jest dodatkowo kryta folia.Nie przypuszczam aby zmiana temperatury z 20 na 30 oC spowodowała znaczące zwiększenie emisji .Taka temperatura może być w dom ,nagrzana ściana ,podłoga od słońca i taką temperaturę lub trochę wyższą brali na pewno pod uwagę przy jej badaniu.Stosuje się ją w środku i w opisach czytałem ,że niekiedy polecają podgrzać ją nagrzewnicą w celu przyśpieszenia wulkanizacji.Nie zalecają jakiś zabezpieczeń przy jej układaniu,a robi się to w pomieszczeniach.

Ja już zdecydowałem ,i myślę ,że nie będę żałował.

Miłego dnia J.Korona

Witam

Męczy mnie jeszcze jedna sprawa .Z moich notatek o płycie fundamentowej wynika ,że są podzielone głosy w sprawie dawania foli pod styropian./u mnie styropian pod wylewką , będzie bezpośrednio na ubitej pospółce/. Część uważa ,że dawanie foli pod styropian jest błędem, Tłumaczą to tym ,że jak dostanie się woda do styropianu to taki na foli ,nigdy nie wyschnie,bo ona nie ma z niego jak odparować. Na styropian dam Knauf Karja Sprint . Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Miłego dnia J.Korona

• 2 weeks później...
Witam

To szkoda ,bo jego koncepcja była fajna ,ja z niej korzystam przy budowie domu i może w przyszłości wielu by z niej skorzystało .Żle się dzieje ,że tak niektórzy postępują.

Miłego dnia J.Korona

Ja też korzystam i buduję.

Dobrze, że chociaż załapaliśmy się jak wszystko było opublikowane. Teraz pozostaje nam dzielić się widzą z realizacji.

Nawet wątek taki był założony. Początkowo brzmiał "czy forum muratora się stacza" czy jakoś tak, ale parę dni pozniej redakcyja przypudrowała zmieniając tytuł wątku na jakiś bardziej tentegowaty żeby nie było o staczaniu :) ale wyłaczyłem subskrypcje bo nie starcza mi czasu by czytać a nie chce marnować czasu na pierdoły bo i tak bez odpowiedniej aktywnej moderacji nic sie nie zmieni. Tu jest dżungla :)