Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

Witam

kszhu ,Jeszce raz dziękuje za pokazanie koncepcji tego Twojego domu. Właśnie w czasie mojej 2 dniowej wizyty w domu ,uzgodniłem ze swoją Panią architekt, ostatnie szczegóły dotyczące przygotowania projektu do zgody na budowę. Zdecydowałem się realizować Twoje założenia ,chyba nie będziesz miał mi to za złe. Zmiany to dach dwuspadowy ,chcę mieć na poddaszu pomieszczenie na dwa bufory ciepła po 1000 l ,rekuperator i odkurzacz centralny, a blachę dachu wykorzystać jako solar. Kilka ścianek działowych będzie z siliki, bo muszę na nich wylać beton ,żeby na nim postawić bufory.

Nie mogę do końca zdecydować ,czy zrobić taki GWC jak Twój ,czy jednak żwirowy z boku domu.Jak będę blisko jego roboty to przeliczę koszty /mam kamienie za darmo tylko transport /i koszty zdecydują.

Miłego wieczoru J.Korona

A na czym te ściany będą stały no i jak połączysz je ze ścianami zewnętrznymi?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie ściany działowe postawisz na dobrej wylewce (u mnie tak stoją betonowe wylewane, cięższe od silikatów) i wcale nie muszą się one łączyć z zewnętrznymi, wystarczy, że same stworzą minimum L-kę.
No ale na tym zdaje się ma coś leżeć? 2 tony punktowo to całkiem sporo.

Witam

Wylewka będzie zbrojona siatką ,dodatkowo w miejscach zwiększonego obciążenia będzie więcej zbrojenia ,konstruktor policzy ile i gdzie. Wylewka chyba będzie grubsza niż 10 cm . 3,5 ton to przecięż nie jest taki wielki ciężąr ,i będzie to rozłożone na kilka m2.

Miłego wieczoru J.Korona

Można to zaprojektować, od tego jest konstruktor aby przeniósł równomiernie obciążenie na kilka takich działówek. Poza tym nacisk punktowy też można rozłożyć dozbrajając pod działówkami wylewkę.

W przypadku takich ścianek które będą ważyły dosyć sporo, trzeba by zrobić na XPS i zastosować "ala" mini ławę inaczej może być kiszka.

Witam

kszhu ,Jeszce raz dziękuje za pokazanie koncepcji tego Twojego domu. Właśnie w czasie mojej 2 dniowej wizyty w domu ,uzgodniłem ze swoją Panią architekt, ostatnie szczegóły dotyczące przygotowania projektu do zgody na budowę. Zdecydowałem się realizować Twoje założenia ,chyba nie będziesz miał mi to za złe. Zmiany to dach dwuspadowy ,chcę mieć na poddaszu pomieszczenie na dwa bufory ciepła po 1000 l ,rekuperator i odkurzacz centralny, a blachę dachu wykorzystać jako solar.

Przez te bufory koncepcja kszhu raczej Ci nie wyjdzie, za ciężkie. A tak poza tym to po co Ci wogóle te bufory ? Ile planujesz dać izolacji ?

Nie mogę do końca zdecydować ,czy zrobić taki GWC jak Twój ,czy jednak żwirowy z boku domu.Jak będę blisko jego roboty to przeliczę koszty /mam kamienie za darmo tylko transport /i koszty zdecydują.

.. to tylko żwirowy poza domem !

Patrząc na koszty takiego GWC i mikre z niego zyski w domu o małym zapotrzebowaniu na energię bardzo zastanawiałbym się czy to montować. Jeśli ma być rekuperator to taki, który nie przymarza a jak inny to 10m rury aby minimalizować koszt.

Moja odpowiedź dotyczyła pytania co wybrać - maxowca czy żwirowca z darmowym kamieniem. Tutaj nie mam wątpliwości.

Czyli rurę na zewnątrz wyprowadzić a jak w przyszłości GWC będzie potrzebne to można zrobić, teraz szkoda wydawać kasę.

Jeśli zastanawiać się nad słusznością GWC przy requ to zgadzam się z tobą w 100%. Sam chcę tak zrobić wrzucając rurowca w wykopie pod drenażem otokowym.

Powiedzcie dlaczego uważacie że połączenie gwc i reku jest nie "opłacalne"

przecież zawsze jest na starcie większa temp. rekuperacja będzie w jakimś stopniu wydajniejsza, niech będzie 1 - 2 *C docelowo. Nie rozumiem!

Jeśli będziesz miał w domu ppci do ogrzewania to niejako klimę w lecie masz gratis. Klima jest znacznie bardziej efektywna niż GWC. W takiej sytuacji GWC na zimę, to tylko tyle, żeby nie zamroziło requ.

Jeśli będziesz miał w domu ppci do ogrzewania to niejako klimę w lecie masz gratis. Klima jest znacznie bardziej efektywna niż GWC. W takiej sytuacji GWC na zimę, to tylko tyle, żeby nie zamroziło requ.

Nie wiem, mi się wydaje że dobrze dobrane GWC oraz "osłony przeciw słoneczne" powinny w lato schłodzić bez klimy, tym samym koszty będą niższe.

GWC zimą tylko przeciw zamarzaniu requ. Żebyś się skichał to requ nie odzyska więcej niż 1stC mając GWC a pomyśl jeszcze o tym, że stanowi opory, pojawiają się okresy przejściowe (z GWC 6stC, na zewnątrz np. 8stC) kiedy warto by się przełączać aby nie tracić itp.

GWC na lato tak ale jak jestem w stanie bez klimy i GWC nie przekroczyć 25stC w największe upały, których jest może miesiąc to po cholerę pakować się w koszty?

Dobry i 1*C do tego aby ciągnąć wyższą temperaturę nie przez GWC są czujniki temperatur i bypass...

Ciekawy jestem jak uda się Tobie zrobić chłód w upały bez niczego:)

Więcej stracisz na oporze - większy spręż to większy pobór mocy przez wentylatory dla osiągnięcia tej samej wydajności.

Nie robię chłodu, latem mam naturalnie okapem zacienione wszystkie okna aby nie przegrzewać a wentylacja, szczególnie nocą, robi swoje.

Mogę zrobić GWC nawet do 500mb w jednej prostej nitce opory będą mniejsze, planuję też zrobić z fi200 Moim zdaniem 1*C będzie już na czysto jak nie więcej. Ale to tylko moje zdanie niczym nie poparte.

...