Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie: mały, ekonomiczny i tanio - koncepcja.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba zatem zatrudnić jakiegoś murarza - artystę :) Ale przyznaj, wygląda nieźle.

A może na piankę ?

Wygląda super. Ale jak pamiętam, jak u nas silka kruszyła się to wydaje mi się to zdjęcie arcydziełem nie do odtworzenia na całych połaciach ścian. Pokazowo na kawałku- ok. A jak całość, to z polskiej silki byłoby pewnie z 20% odpadów z powodu drobnych wykruszeń. Część zrobiona od razu przy rozładunku/ transporcie, choćby bardzo ostrożnym (byłam, gdy pracował hds, i 1 raz stuknął delikatnie o 1 paletę, ale jak było przy załadunku- to nigdy nie wiadomo.).20140819_195122_resized.jpg20140819_195132_resized.jpg20140627_132740_resized_1.jpg

Wygląda super. Ale jak pamiętam, jak u nas silka kruszyła się to wydaje mi się to zdjęcie arcydziełem nie do odtworzenia na całych połaciach ścian. Pokazowo na kawałku- ok. A jak całość, to z polskiej silki byłoby pewnie z 20% odpadów z powodu drobnych wykruszeń. Część zrobiona od razu przy rozładunku/ transporcie, choćby bardzo ostrożnym (byłam, gdy pracował hds, i 1 raz stuknął delikatnie o 1 paletę, ale jak było przy załadunku- to nigdy nie wiadomo.).[ATTACH=CONFIG]299573[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299576[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299577[/ATTACH]

Jeżeli jest równo to może dałoby się to jakoś sprytnie zafugować. Inna sprawa to odpryski mniejsze i większe. Nie bardzo sobie wyobrażam łatanie tego.

Witam

Ja widziałem całe duże ściany postawione z tej siliki ,tylko wtedy nie zrobiłem zdjęć ,ściana idealnie równa .Ta która jest na zdjęciu też nie była mała.Zdjęcie to tylko mały fragment.Widziałem jak taką ścianę stawiają ,to żaden problem tylko wymaga dokładności i staranności.Tam nic się nie fuguje ,to jest stawiane na klej.Nadmiar kleju zaraz jest usuwany.Ścianę którą widziałem rok temu stawiali Polacy .

Niestety takiej siliki w Polsce chyba nie produkują.

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i przeszukałem internet .To niemiecki Ytong produkuje takie bloczki .Ich niemiecka nazwa Silika Fasenstein Classic.Jak tylko będę w roboczy dzień w Polsce to pojadę zobaczyć le one kosztują po tamtej stronie.Robią je w grubościach 12,18 i 24 cm.Mają i w ofercie połówki.

Miłego wieczoru

J.Korona

• 4 weeks później...
W tym wątku akurat nie przeszkadza. Zostaw.

Nie zgłaszaliście, więc pomyślałem że nie przeszkadza ale zapytać trzeba. Swoją drogą ciekawa sprawa z tym przejęciem konta:) ale nie mam sił a już tym bardziej interesu by to tak dogłębnie drążyć. Sprawdziłem tylko, kto może kryć się pod Arive Derci :)

• 3 weeks później...

Wracając do tematu wątku to chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz, którą mogłem zrobić nieco lepiej i taniej. Mianowicie chodzi o izolację podłogi. W pierwotnej koncepcji wysokość ściany fundamentowej miała być tylko na 3 bloczki, po to, aby pomiędzy ścianami ułożyć 30cm styropianu grafitowego.

izolacja_fund_30cm.jpg

Musiałem jednak podnieść ścianę fundamentową o dodatkowy bloczek, przez co musiałem wsypać do środka półtora wywrotki pospółki (400zł/wywrotkę). Na pospółkę poszło 30cm EPS 80 grafitowego o lambdzie 0,031.

Znacznie taniej i cieplej wyszłoby gdybym zastosował 40 cm styropianu EPS 100 o lambdzie 0,038. Jeśli ktoś będzie kopiował tą koncepcję to warto na to zwrócić uwagę.

• 2 months później...
  • 8 months później...

Nie wiem w jakim temacie zapytać o pewną nietypową realizację, więc zapytam w tym. Tutaj wszystko jest wywrócone na drugą stronę więc będzie pasować :)

Chodzi o to, czy ktoś zastanawiał się nad zakopaniem między fundamentami pod chudziakiem zbiornika betonowego na szambo ? Tzn. z innym przeznaczeniem - chodzi o małe pomieszczenie piwniczno-techniczne.

Taki zbiornik 10-12m3 kosztuje ok. 2500zł z transportem. Tylko czy wytrzyma ? Są zbiorniki wzmacniane z przeznaczeniem na ulokowanie pod podjazdem do garażu lub pod parkingiem. Taki zbiornik powinien spokojnie wytrzymać ciężar wylewki wraz z ewentualnym chudziakiem.

Nie wiem w jakim temacie zapytać o pewną nietypową realizację, więc zapytam w tym. Tutaj wszystko jest wywrócone na drugą stronę więc będzie pasować :)

Chodzi o to, czy ktoś zastanawiał się nad zakopaniem między fundamentami pod chudziakiem zbiornika betonowego na szambo ? Tzn. z innym przeznaczeniem - chodzi o małe pomieszczenie piwniczno-techniczne.

Taki zbiornik 10-12m3 kosztuje ok. 2500zł z transportem. Tylko czy wytrzyma ? Są zbiorniki wzmacniane z przeznaczeniem na ulokowanie pod podjazdem do garażu lub pod parkingiem. Taki zbiornik powinien spokojnie wytrzymać ciężar wylewki wraz z ewentualnym chudziakiem.

Myślę że MAG będzie najlepiej wiedział bo miał pewne przeboje z takim zbiornikiem ...

Daj zapytanie w jego dzienniku ...:yes:

Można dodatkowo chudziak nad zbiornikiem, tak dla pewności zbroić kratownicą drutem fi 12. Lecz ważniejsze się wydaje zakotwienie zbiornika tak, aby nie wysadziło go od parcia wód gruntowych. Tak jak kotwi się zbiorniki na paliwo na stacjach benzynowych.

Poza tym to świetny pomysł na piwniczkę na wino.:)

Pozdrawiam

Cezary