Barth3z 18.01.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jerzyk, wszystko jest w moim dzienniku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6705749&viewfull=1#post6705749 SILKA, którą pokazałeś na zdjęciach jest świetna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.01.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 ... SILKA, którą pokazałeś na zdjęciach jest świetna !Wykonanie całej ściany z taką dokładnością jest praktycznie niemożliwe. Metr, dwa tak ale nie całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Trzeba zatem zatrudnić jakiegoś murarza - artystę Ale przyznaj, wygląda nieźle. A może na piankę ? Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.01.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Trzeba zatem zatrudnić jakiegoś murarza - artystę Ale przyznaj, wygląda nieźle. A może na piankę ?Wygląda nieźle. Myślę jednak, że było to fugowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.01.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Trzeba zatem zatrudnić jakiegoś murarza - artystę Ale przyznaj, wygląda nieźle. A może na piankę ? Wygląda super. Ale jak pamiętam, jak u nas silka kruszyła się to wydaje mi się to zdjęcie arcydziełem nie do odtworzenia na całych połaciach ścian. Pokazowo na kawałku- ok. A jak całość, to z polskiej silki byłoby pewnie z 20% odpadów z powodu drobnych wykruszeń. Część zrobiona od razu przy rozładunku/ transporcie, choćby bardzo ostrożnym (byłam, gdy pracował hds, i 1 raz stuknął delikatnie o 1 paletę, ale jak było przy załadunku- to nigdy nie wiadomo.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.01.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Wygląda super. Ale jak pamiętam, jak u nas silka kruszyła się to wydaje mi się to zdjęcie arcydziełem nie do odtworzenia na całych połaciach ścian. Pokazowo na kawałku- ok. A jak całość, to z polskiej silki byłoby pewnie z 20% odpadów z powodu drobnych wykruszeń. Część zrobiona od razu przy rozładunku/ transporcie, choćby bardzo ostrożnym (byłam, gdy pracował hds, i 1 raz stuknął delikatnie o 1 paletę, ale jak było przy załadunku- to nigdy nie wiadomo.).[ATTACH=CONFIG]299573[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299576[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299577[/ATTACH] Jeżeli jest równo to może dałoby się to jakoś sprytnie zafugować. Inna sprawa to odpryski mniejsze i większe. Nie bardzo sobie wyobrażam łatanie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jeżeli jest równo to może dałoby się to jakoś sprytnie zafugować. Inna sprawa to odpryski mniejsze i większe. Nie bardzo sobie wyobrażam łatanie tego. Dokładnie. Materiał całkiem równy, ale w narożnikach zbyt łatwo się wyszczypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.01.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 U mnie silka z Grupy Silikaty.Nie kruszy się, jest ładna.Jednak brak takich ściętych silikatów. Tego chyba u nas nie ma.Da się tak wymurować.Warunkiem są idealne silikaty. Tego z GS nie uzyskamy, dwa brak takich ścięć rogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 18.01.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam Ja widziałem całe duże ściany postawione z tej siliki ,tylko wtedy nie zrobiłem zdjęć ,ściana idealnie równa .Ta która jest na zdjęciu też nie była mała.Zdjęcie to tylko mały fragment.Widziałem jak taką ścianę stawiają ,to żaden problem tylko wymaga dokładności i staranności.Tam nic się nie fuguje ,to jest stawiane na klej.Nadmiar kleju zaraz jest usuwany.Ścianę którą widziałem rok temu stawiali Polacy . Niestety takiej siliki w Polsce chyba nie produkują. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 mój silikat zdecydowanie nie ma takiej gładkiej powierzchni i po zimie trochę się zbrudził. w sumie to nawet bardzo w porównaniu do tynku silikonowego. taki mamy klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Są takie ekipy, które to wymurują. Cena za metr takiego muru będzie jak za Elewację 3W. Znam takich ludzi, którzy robią to doskonale ale w Belgi bo tam potrafią zapłacić za ten trud włożony w tą pracę. Wykonają taniej na Śląsku. W Polsce BSO króluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 24.01.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 WitamDzisiaj miałem trochę wolnego czasu i przeszukałem internet .To niemiecki Ytong produkuje takie bloczki .Ich niemiecka nazwa Silika Fasenstein Classic.Jak tylko będę w roboczy dzień w Polsce to pojadę zobaczyć le one kosztują po tamtej stronie.Robią je w grubościach 12,18 i 24 cm.Mają i w ofercie połówki. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 I pokój z Nim. Bierzem się do roboty Przypadkiem wpadłem na ten temat. Mam wyczyścić/ukryć dyskusję nt kszhu czy Wam ona nie przeszkadza w tym wątku i ma zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Przypadkiem wpadłem na ten temat. Mam wyczyścić/ukryć dyskusję nt kszhu czy Wam ona nie przeszkadza w tym wątku i ma zostać? W tym wątku akurat nie przeszkadza. Zostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 W tym wątku akurat nie przeszkadza. Zostaw. Nie zgłaszaliście, więc pomyślałem że nie przeszkadza ale zapytać trzeba. Swoją drogą ciekawa sprawa z tym przejęciem konta:) ale nie mam sił a już tym bardziej interesu by to tak dogłębnie drążyć. Sprawdziłem tylko, kto może kryć się pod Arive Derci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Wracając do tematu wątku to chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz, którą mogłem zrobić nieco lepiej i taniej. Mianowicie chodzi o izolację podłogi. W pierwotnej koncepcji wysokość ściany fundamentowej miała być tylko na 3 bloczki, po to, aby pomiędzy ścianami ułożyć 30cm styropianu grafitowego. Musiałem jednak podnieść ścianę fundamentową o dodatkowy bloczek, przez co musiałem wsypać do środka półtora wywrotki pospółki (400zł/wywrotkę). Na pospółkę poszło 30cm EPS 80 grafitowego o lambdzie 0,031. Znacznie taniej i cieplej wyszłoby gdybym zastosował 40 cm styropianu EPS 100 o lambdzie 0,038. Jeśli ktoś będzie kopiował tą koncepcję to warto na to zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.05.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 upss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie wiem w jakim temacie zapytać o pewną nietypową realizację, więc zapytam w tym. Tutaj wszystko jest wywrócone na drugą stronę więc będzie pasować Chodzi o to, czy ktoś zastanawiał się nad zakopaniem między fundamentami pod chudziakiem zbiornika betonowego na szambo ? Tzn. z innym przeznaczeniem - chodzi o małe pomieszczenie piwniczno-techniczne. Taki zbiornik 10-12m3 kosztuje ok. 2500zł z transportem. Tylko czy wytrzyma ? Są zbiorniki wzmacniane z przeznaczeniem na ulokowanie pod podjazdem do garażu lub pod parkingiem. Taki zbiornik powinien spokojnie wytrzymać ciężar wylewki wraz z ewentualnym chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie wiem w jakim temacie zapytać o pewną nietypową realizację, więc zapytam w tym. Tutaj wszystko jest wywrócone na drugą stronę więc będzie pasować Chodzi o to, czy ktoś zastanawiał się nad zakopaniem między fundamentami pod chudziakiem zbiornika betonowego na szambo ? Tzn. z innym przeznaczeniem - chodzi o małe pomieszczenie piwniczno-techniczne. Taki zbiornik 10-12m3 kosztuje ok. 2500zł z transportem. Tylko czy wytrzyma ? Są zbiorniki wzmacniane z przeznaczeniem na ulokowanie pod podjazdem do garażu lub pod parkingiem. Taki zbiornik powinien spokojnie wytrzymać ciężar wylewki wraz z ewentualnym chudziakiem. Myślę że MAG będzie najlepiej wiedział bo miał pewne przeboje z takim zbiornikiem ... Daj zapytanie w jego dzienniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.02.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie wiem w jakim temacie zapytać o pewną nietypową realizację, więc zapytam w tym. Tutaj wszystko jest wywrócone na drugą stronę więc będzie pasować Chodzi o to, czy ktoś zastanawiał się nad zakopaniem między fundamentami pod chudziakiem zbiornika betonowego na szambo ? Tzn. z innym przeznaczeniem - chodzi o małe pomieszczenie piwniczno-techniczne. Taki zbiornik 10-12m3 kosztuje ok. 2500zł z transportem. Tylko czy wytrzyma ? Są zbiorniki wzmacniane z przeznaczeniem na ulokowanie pod podjazdem do garażu lub pod parkingiem. Taki zbiornik powinien spokojnie wytrzymać ciężar wylewki wraz z ewentualnym chudziakiem. Można dodatkowo chudziak nad zbiornikiem, tak dla pewności zbroić kratownicą drutem fi 12. Lecz ważniejsze się wydaje zakotwienie zbiornika tak, aby nie wysadziło go od parcia wód gruntowych. Tak jak kotwi się zbiorniki na paliwo na stacjach benzynowych. Poza tym to świetny pomysł na piwniczkę na wino. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts