Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek

zibi7

Recommended Posts

Jaki piec na ekogroszek i paliwo zastępcze węgiel i drewno także na owies, miał, kupić na dom w zabudowie szeregowej. Wielkość domu parter: 90mkw piętro poddasze: 70 mkw, poddasze nieużytkowe około 25 mkw (wszystko mierzone po podłogach) Dwie ściany zewnętrzne długości 8 m z pustaka białego 25 cm i styropian 15cm, dwie ściany wewnętrzne z pustaka białego 25 cm 11,5 m i 14,5 m, od sąsiada takie same ściany 11,5 i 14,5 m. Sufit nad poddaszem ocieplony wełną 20cm. Również ciepła woda ma być z tego kotła. Oczywiście cena w granicach rozsądku Edytowane przez zibi7

My z mezem uzywamy HEF'a 25 Kw. Piec jest calkiem ok, tylko maz narzeka na czyszczenie sadzy... niestety ale piec posiada kanaly pionowe, ktore trzeba czyscic od gory. Ja jako kobieta zwracam uwage na jego male rozmiary i dosc kulturalna prace :) Pozdrawiam !!!

• 4 weeks później...
Jaki piec na ekogroszek i paliwo zastępcze węgiel i drewno także na owies, miał, kupić na dom w zabudowie szeregowej. Wielkość domu parter: 90mkw piętro poddasze: 70 mkw, poddasze nieużytkowe około 25 mkw (wszystko mierzone po podłogach) Dwie ściany zewnętrzne długości 8 m z pustaka białego 25 cm i styropian 15cm, dwie ściany wewnętrzne z pustaka białego 25 cm 11,5 m i 14,5 m, od sąsiada takie same ściany 11,5 i 14,5 m. Sufit nad poddaszem ocieplony wełną 20cm. Również ciepła woda ma być z tego kotła. Oczywiście cena w granicach rozsądku

Wracam do tematu, chciałbym prosić o pomoc przy wyborze kotła, chciałbym kupić któryś z tych kotłów, który byłby najbardziej pasujący, a może ktoś poleci kocioł innego producenta , zbliżony parametrami i rodzajem spalanego paliwa, dobrze by było gdyby był zdecydowanie albo chociaż trochę tańszy, moc kotła 15 albo 16 kW

www.defro.pl/nowosci/akm-duo

www.defro.pl/kotly/seria-agro/agro-uni

www.defro.pl/kotly/seria-defro-akm/defro-akm-uni

• 4 months później...

Zibi7 szukasz jeszcze kotła? Jestem na tym samym etapie co Ty i szczerze mówiac nie wiem kogo mam słuchać. Może Ty już coś wybrałeś? Każdy ma inne zdanie w temacie dlatego postanowiłem zajrzeć tutaj. Instalator z mojej gminy mega gorąco poleca mi kotły firmy Protech. Byłem na ich stronie i wygląda to dobrze, ale nie wiem czemu poleca tylko Protech, a nie daje żadnej kontroferty. Jeśli bym brał to raczej ten http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/4-pik.html bo jest na pellet.

Takie trochę głupie pytanie: pellet też jest eko, tak?

• 3 months później...

instalator poleca to z czego ma prowizję a nie to co jest dla inwestora dobre

protech ma tłoki głównie i kotły na pelet. z tymi pierwszymi zabawa a z tymi drugimi loteria jeśli trafisz w kiepski opał.

pelet jest drogi w porównaniu do swojej kaloryczności. jego "moc" oscyluje w okolicach węgli brunatnych z czech a one kosztują 500zł/tone

niestety pelet kosztuje sporo więcej. szukałbym kotła na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym lub kotła na pelet ale odpowiedniej do potrzeb mocy.

kotły tego producenta zaczynają się od 18,5KW. to wystarczy do ogrzania domu o powierzchni ponad 350m2 wybudowanego według obowiązujących w tym roku przepisów.

czy masz aż tak duży dom by brać tak ogromny kocioł?

i tak na koniec jako ciekawostka dla Ciebie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222781-Jaki-najlepszy-piec-na-drewno-w%C4%99giel-opinie-na-temat-piecy-jaki-b%C4%99dzie-najlepszy&p=6652676&viewfull=1#post6652676

w tym temacie piszesz że masz kociołek tej firmy

tutaj że szukasz kotła

kłamiesz tam czy tu ?

może jesteś papuga i klepiesz posty reklamowe dla protecha???

Edytowane przez timon120777