jashac 09.02.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Co do kolegi adama czy jak mu tam: durszlak kryty wata? hahaha wez sie nie osmieszaj czlowieku, to jak nazwiesz domy w stanach albo tzw skandynawskie? ultra bieda domy? czlowieku wez leki! Masz mocno ograniczone horyzonty. Dom mam swietnie ocieplony, a to ze nie ma stropu lanego tego nie zmienia. Twoje posty sa pisane tak ze nic z nich nie wynika poza dokuczeniem mojej osobie. Ciesze sie ze mieszkasz w palacu z antyatomowym stropem i pol metra styropianu zewnatrz, niestety w mojej okolicy domy parterowe buduje się bez lanych stropów, a na budowe swojego od zera nie mam czasu bo pracuje i rozwijam gabinet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Rozumiem...Rozwijasz...Jakie to szczęście, że zdrowie mi na razie służy...Poczytałem ostatnio w prasie o rozwijaniu gabinetów i praktyki.Mało zachwycające, ale - rozumiem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 09.02.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 I caly adaś wyszedl... nie gabinet lekarski...cos mowilem o ciasnych horyzontach hehe, wybacz koleś ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji. koniec offtopu prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 10.02.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) jashac, offtop to robisz Ty. 1. Adam ma specyficzny sposob przekazywania wiedzy, ale jesli przeczytasz kilka tematow gdzie doradza(czytaj opcja szukaj na forum) , to zobaczysz jaka wiedze posiada. To, ze nie jest zwolennikiem zadawania w kolko tych samych pytan i odpowiedzi, ale uzycia szarych komorek - tez go popieram. 2. kilka osob podaje Tobie rozwiazanie najbardziej wg. nich efektywne dla Ciebie, zas uparles sie, ze prawidlowa jest odpowiedz Funkykowala, bo akurat popiera to co masz juz zainstalowane. 3. bez urazy Funky, ale stwierdzenie 52C i kondensuje jak walniety samo w sobie jest bledne to ze woda sie skrapla nie znaczy ze jest to b. efektywna kondensacja. raczej przecietna. Polecam 5 min wujka google nt. temperatura kondensacji w piecach i znajdziesz, ze max. temp (najwyzsza) by ten proces mogl zajsc to 56-57C, powiazane to bylo chyba z zawartoscia pary wodnej w danej temp. w powietrzu. To skoro granica jest 56, a on ma 52, powrot pewnie 45C. wiec juz o 20stopni nizej niz wartosc, powinno byc znosnie, ale nie "jak walniety". Efektywnosc kondensacji mozna odczytac z wykresu dot. wlasnie ilosci pary wodnej w powietrzu vs. temperatura. 4. przy takim podejsciu, absolutnie nie widze sensu dalszej pomocy. bo jak ktos nie chce spedzic 10-15 min. na necie szukajac odpowiedzi, a porady od furumowiczow ma w glebokim powazaniu - jedyna opcja to ta wspierajaca jego myslenie - zycze powodzenia. Skoro te 6000 jest akceptowalne, to zakonczmy ten temat, plac je sobie i badz szczesliwy czas na bajke ot mam dobry humor 5. dla mnie to wyglada teraz tak. Pan X z dosc dobrym wyksztalceniem i zarobkami kupil dom, przyszlo z 3 fachowcow, kazdy powiedzial inna bajke - bazujac na instalacjach, ktorych sam najwiecej zrobil - przynajmniej 2na3 statystycznie mialo wiedze praktyczna Ale Pan X jest teraz w kropce, majac lekko sprzeczne opinie nie wie co zrobic - fachowcy wiedza wiecej od niego wiec idzie na forum, zadaje poprawne i rozbudowane pytanie. Robi tylko jeden blad - nie liczy sie z mozliwoscia krytyki, ze to co kupil za zarobione pieniazki nie jest idealne w swietle forumowych uzytkownikow. Nie bierze pod uwage, ze tutaj sa ludzie grzebiacy w detalach, szukajacy najbardziej efektownych rozwiazan, dla ktorych dobrze to za malo bo wiedza, ze mozna jeszcze lepiej. Dodatkowo Pan X oczekuje, ze w 2-3 postach odpowiedzi zrowna sie wiedza z praktykami lub praktyko-teoretykami na forum oraz instalatorami ,ktorzy spedzili godziny testujac, szukajac, kombinujac lub lata pracujac w zawodzie. Niestety, albo akceptujesz wiedze specjalistyczna innych osob (fachowcow) slepo im wierzac i placisz za nia, albo siadasz i sam sie uczysz podstaw., by moc nawiazac z nimi rozmowe. niezaleznie co wybierzesz, powodzenia, wiecej usmiechu i mniej stresu w zyciu. Edytowane 10 Lutego 2014 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dajcie spokój. jashac zadał konkretne pytanie dot. współpracy instalacji podłogowej + grzejniki. Niepotrzebnie podał koszty ogrzewania i ... wyszło jak zawsze. PS1. Przy temp. 75/60 st w porównaniu do 40/30 st sprawność kotła spada o 2 - 3%. Przykład pierwszy z brzegu: Vaillant VSC auroCompact /dane producenta/ 109% - przy parametrach obliczeniowych ogrzewania podłogowego 40/30 °C, 107% - przy parametrach obliczen. grzejników 75/60 °C PS2. Co do sposobu porad udzielanych przez Adama, rzeczywiście trzeba się przyzwyczaić i dla nowych na FM może być to zaskoczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 10.02.2014 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 To jesli sprawnosc spada tylko o 2-3% to temat kondensata najwyrazniej aktualny. Co do offtopu to nie lubie jak ktos sxybko i nieproszony komentuje chamsko cos co nie jest tematem rozmowy- tu moj dom. Nie neguje rad. Neguje sposob podania. Nie lubie tez protekcjonalnego tonu i braku szacunku dla rozmowcy. To tak jakbym zaczal w tonie o wy fizole robole z brudnymi lapami radzic mi tu szybko Nie bawcie sie w analize mojej osoby kolego lesz bo to forum budowlane a nie psychologiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 "Nie lubie tez protekcjonalnego tonu i braku szacunku dla rozmowcy." Poleciałem sprawdzić, czy mam omamy... NIE MAM! Tam NAPRAWDĘ jest TO napisane: "Co do kolegi adama czy jak mu tam..." " czlowieku wez leki! Masz mocno ograniczone horyzonty...." "I caly adaś wyszedl..." "cos mowilem o ciasnych horyzontach hehe, wybacz koleś ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji..." Wiem. Widzę... Radzić można tylko mądremu księciu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 10.02.2014 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) ty lepiej sprawdz tytanie intelektu kto zaczal komu wbijac szpilki jak myslisz ze na haslo bieda domek pozostane obojetny to sie mylisz. Adam M. - reprezentant biedy umysłowej PS: nie nudzi ci sie taka przepychanka? 15 zachowujesz sie jak zarozumialy 15 latek z kompleksami. poardzic to zes nic nie poradzil a namadrowal sie ze o matko. Edytowane 10 Lutego 2014 przez jashac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Nie jestem tu od wbijania szpilek. Staram się tłumaczyć często spotykane zjawiska, których natura wielu osobom umyka. Zakładam, że konstrukcja logiczna typu: "JAK będzie TO, to skutek będzie TAKI... Jak będzie ODWROTNIE, to skutek będzie INNY" jest konstrukcją czytelną dla osoby swobodnie obsługującej internet... Wyłowiłeś (nie wiem czemu) z mojej wypowiedzi - że to TY masz bieda-domek - i zacząłeś się nadymać, ruszyły soki, adrenalina... Poczytaj ten wątek od początku. Ani słowem nie zaznaczyłeś stawiając problem, że dowolne zużycie drogiego LPG to dla Ciebie "pikuś". Wyglądało to tak, jakbyś szukał dobrego rozwiązania. Pokazałem mechanizmy DOBRE oraz te zwykle niezauważane - ZŁE - często jednak stosowane. No i... Dowiedziałem się jaki ja jestem i jaką wartość stanowię dla osoby tak nobliwej, jaką jesteś... Wybacz, ale postaraj się najpierw przeczytać tekst ZE ZROZUMIENIEM TREŚCI, zanim zaczniesz się obrażać. Jak nie potrzebujesz moich porad - ignoruj je, a ja ze swojej strony Ci ich TAKŻE oszczędzę. Nie zależy mi na tym, abyś akurat TY miał wszystko najlepsze, najtaniej, najbardziej bezpieczne i niezawodne - jak tego nie potrzebujesz. Nie oczekuj jednak, ze będę z zachwytem wyrażał się o preferowanych przez Ciebie rozwiązaniach, jeżeli uważam, że są dalekie od doskonałości. Moja akceptacja twoich rozwiązań jest zbędna. Są Twoje. Ty za to płacisz i Ty z tym będziesz żył. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 " jak myslisz ze na haslo bieda domek pozostane obojetny to sie mylisz. Adam M. - reprezentant biedy umysłowej " Jak myślisz, że ja też zostanę obojętny - to poczytaj. Albo nie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197803-Przer%C3%B3bka-bieda-domku-krytego-wat%C4%85-na-prawdziwy-DOM A tak na boku... Myślisz, że nie umiem wyartykułować ciekawszych określeń jak Twoje? :lol: Nie robię tego, bo takie mam zasady. Krytykuję złe rozwiązania, głupotę techniczną prowadzącą do zagrożeń - NIGDY twórców takich rozwiązań! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 10.02.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 oszołem troche jestes w sprawie tych bieda domków, lane stropy to twoj fetysz? Typowo polskie podejscie do budownictwa: betonowa trumna i koniec. Mam znajomych z domami drewnianymi i jest cacy Takie same domy jak moj stoja obok od 2 lat i jest cacy. POZATYM mam tez ocieplony dach i to przyzwoicie wiec poddasze nie jest zimny wypizd*wkiem. Temat zakładalem do dyskusji o ogrzewaniu, grzejnikach i piecu a nie do rozprawiania nad wadami bieda domków z którymi masz jakis ewidentny problem i rozpętujesz gównoburze. Działaj kosntruktywnie a nie jak troll internetowy, wiec zamiast dalej bezsensownie polemizowac odpowiedz na 2 konkretne pytania: (albo ktos inny jak moze) jak to jest z ta sprawnoscia vaillanta kondensacyjnego 107 dla 75C i 109 dla 45C? mozliwa jest taka wysoka sprawnosc w wysokiej temp?przyblizone koszty montazu dla porównywalnych piecy kondensacyjnego i niekondensata ( wraz z kosztami osprzetu - rury kwasówki i inne duperele ) oczekuje konkretnej odpowiedzi a nie znowu durnych polemik, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Kolego Lesz, dzieki za wylozenie kawy na lawe i wyjasnienie niektorych kwestii. Drugi kolega adam to jakos tak tylko o skrzywdzonym bieda domku głownie napisal, wiecej namieszal niz pomogl. Reasumujac odpada piec kondensacyjny, grzejniki dam 600x1000 szerokości 100mm, zaloze mieszacz na podlogowke i bedzie hasać. Co do komplikacji i kosztów to bez przesady Sasiad mieszka obok w identycznym domu i tez ma LPG, kosz roczny ok 6000 PLN, czyli przywoicie, pojde i po prostu podejrze co i jak jest u niego Kolego joshac, my z bieda domów musimy się trzymać razem:) Pomyśl jeszcze o takim rozwiązaniu jak moje:yes: (patrz stopka). Ja tez kupiłem "bieda dom" - jeszcze biedniejszy od Twojego i przez 3 lata męczyłem się z ekogroszkiem, aż poszedłem po rozum do głowy i zmieniłem na pompę ciepła - można by powiedzieć, że od tego czasu życie zaczęło się od nowa:) Jeżeli koszt 6tys. zł za CO+CWU rocznie jest dla Ciebie akceptowalny, to przy takim rozwiązaniu jak moje gwarantuje, że nie przekroczysz 2tys. rocznie:no:, a tym samym różnica kosztów inwestycyjnych zwróci Ci się po 5 latach. Jakbyś był zainteresowany jakimiś konkretniejszymi informacjami to pytaj śmiało na priv lub na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 10.02.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dzieki za propozycje. Zastanawialem sie nad pompa ciepla ale odstraszyla mnie cena - fachowcy zaproponowali łączny koszt inwestycji na ok 60k PLN, i skrajnie rozne opinie znajomych, co prawda na razie nieliczni maja pompe ciepla. Głownym zarzutem bylo to ze i tak trzeba zaplacic sporo za prad i to ze w mrozne zimy i tak musieli sie dogrzewac alternatywnym ogrzewaniem.Jak to jest u Ciebie? (Koszty i efektywnosc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 10.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Bierz grzejniki od Boguslawa a gaz od Greengazu. Bedziesz zadowolony bo to tylko 6000 zl rocznie, a chlopaki przy tym zarobia. Jestes wymarzonym targetem dlatego sepy sie zlecialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 jashac popełniasz błąd odnosząc się do kosztów propanem 6 000 zł wziętych nie wiadomo za bardzo skąd.Nie sądzę /właściwszym byłby Asolt/, żebyś miał zapotrzebowanie większe niż 70 kWh/m2, a więc, jak Ci to wcześniej wyliczyłem, nie powinieneś przekroczyć na CO i CWU 3 500 zł/rok.Zrób OZC - będzie Ci łatwiej podjąć właściwą decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dzieki za propozycje. Zastanawialem sie nad pompa ciepla ale odstraszyla mnie cena - fachowcy zaproponowali łączny koszt inwestycji na ok 60k PLN, i skrajnie rozne opinie znajomych, co prawda na razie nieliczni maja pompe ciepla. Głownym zarzutem bylo to ze i tak trzeba zaplacic sporo za prad i to ze w mrozne zimy i tak musieli sie dogrzewac alternatywnym ogrzewaniem. Widocznie znajomi mają niewłaściwie dobrane pompy i zapewne słabe ocieplenie i ich zdanie w tym temacie nie jest miarodajne. A fachowcy jak to fachowcy tez chcą zarobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 10.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 jashac popełniasz błąd odnosząc się do kosztów propanem 6 000 zł wziętych nie wiadomo za bardzo skąd. Nie sądzę /właściwszym byłby Asolt/, żebyś miał zapotrzebowanie większe niż 70 kWh/m2, a więc, jak Ci to wcześniej wyliczyłem, nie powinieneś przekroczyć na CO i CWU 3 500 zł/rok. Zrób OZC - będzie Ci łatwiej podjąć właściwą decyzję. W 3500 raczej się nie zmieści ,LPG z butli ,szybciej coś koło 4500K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 10.02.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 6000 wzialem stad ze ( napisze po raz kolejny ) dom obok jest identyczny ( ten sam deweloper ) tak samo ocieplony i ma takie samo ogrzewanie. Dowiedzialem sie dzisiaj ze sasiad ma jednak zwykly piec gazowy z zamknieta komora spalania a nie kondensat. Uzywa sporo wody bo ma 2 synkow po kilka lat. Widzialem rachunki stad podaje kwote 6k. Teraz decyzja miedzy kondensat i niekondensat i od tego uzalezniona wielkosc grzejnikow do pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.02.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dzieki za propozycje. Zastanawialem sie nad pompa ciepla ale odstraszyla mnie cena - fachowcy zaproponowali łączny koszt inwestycji na ok 60k PLN, i skrajnie rozne opinie znajomych, co prawda na razie nieliczni maja pompe ciepla. Głownym zarzutem bylo to ze i tak trzeba zaplacic sporo za prad i to ze w mrozne zimy i tak musieli sie dogrzewac alternatywnym ogrzewaniem. Jak to jest u Ciebie? (Koszty i efektywnosc) Taki system jak mój kosztowałby Cię na gotowo <>30tys. zł. Od 27.09.13 do dziś (4,5 miesiąca) zużyłem 3300kWh, co przy mojej średniej cenie prądu (0,45zł G12w) daje niecałe 1500zł, ale mój dom jest większy, biedniejszy, zużywam dużo CWU (z cyrkulacją) i utrzymuję temp w domu <>23*C, więc śmiem twierdzić, że u Ciebie wyglądałoby to jeszcze lepiej. Co do efektywności to najniższa temp u mnie w styczniu -19*C - w domu niezmiennie +23*C, w ogóle przez jakieś 2 tyg stycznia było u nas średnio -10*C i owszem zużycie prądu nieco wzrosło, ale komfort w domu pozostawał na niezmiennym poziomie, bez użycia wspomagaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Kondensat. Czym więcej gazu zużyjesz tym szybciej zwróci się różnica w cenie. Różnica w sprawności kilka procent.Wyżej opisałem instalację w moim domu.Sorry. Te 6 000 zł/sezon cały czas budzi moje wątpliwości. Dom mam 14 letni, o 1/3 większy i zużywam mniej /za mniej/. Stąd ponowienie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts