uris 11.02.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 @jashac tak naprawdę nie napisałeś jaki kocioł ma sąsiad ,być może ma go źle ustawionego co się przekłada na duże spalanie ewentualnie ma gdzieś mostki termiczne i nawet o tym nie wie , dom domowi nie równy nawet jeżeli bliźniaki czy coś w tym stylu .Bierz kondensata i się nawet nie zastanawiaj będzie i tak ponad 100% sprawności 5-10% zysku to jest dużo zakładając że podniesienie temperatury w domu o 1*C to około 5% kosztów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 6000 Widzialem rachunki stad podaje kwote 6k. . sąsiad ma własna butlę czy połaszczył się na najdroższą butlę na świecie i kupił taką w promocji za 1 zł od jakiego Ameri czy innego gaspolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jashac 11.02.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 butla u sasiada wlasna, bez jarzma amerigazu czy innego ciemiężyciela piec kondensat vaillant jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 L, modelu nie znam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 11.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Kosz ogrzewania z butli jest o około 20-30% większy niż LPG z ziemi no ale nie 6000k ta kwota jest bardzo wysoka i takie koszty ponoszą ci co mają stare domy nie ocieplone .Twój sąsiad musi mieć coś nie tak nie sugerował bym się jego kosztami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.02.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie ma czegoś takiego jak "LPG z ziemi"; chyba miałeś na myśli gaz ziemny. Nazwa LPG (skrót od ang. Liquefied Petroleum Gas) jest przyjęta jako popularna nazwa dla mieszaniny propanu i butanu. Do ogrzewania gospodarstwa domowych ze zbiorników zewnętrznych od lat używany jest propan. Zgodnie PN nie może go być w składzie mniej niż 90%.Przy własnym zbiorniku koszty ogrzewania propanem są zbliżone do kosztów ogrzewania gazem ziemnym /mogą być niższe/. Zależą głównie od ilości tankowań w roku - stąd tak ważne jest dobranie wielkości zbiornika do zapotrzebowania, regionu kraju, lokalnej ceny gazu ziemnego, taryfy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.02.2014 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 " Zgodnie PN nie może go być w składzie mniej niż 90%."Znaczy, k.u.r.w.a. KRADNĄ! 50/50 dotąd gadali - że prawda... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.02.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Nie ma czegoś takiego jak "LPG z ziemi"; chyba miałeś na myśli gaz ziemny. Nazwa LPG (skrót od ang. Liquefied Petroleum Gas) jest przyjęta jako popularna nazwa dla mieszaniny propanu i butanu. Do ogrzewania gospodarstwa domowych ze zbiorników zewnętrznych od lat używany jest propan. Zgodnie PN nie może go być w składzie mniej niż 90%. Przy własnym zbiorniku koszty ogrzewania propanem są zbliżone do kosztów ogrzewania gazem ziemnym /mogą być niższe/. Zależą głównie od ilości tankowań w roku - stąd tak ważne jest dobranie wielkości zbiornika do zapotrzebowania, regionu kraju, lokalnej ceny gazu ziemnego, taryfy itd. LPG z ziemi to przenośnia co ma odniesienie do gaz ziemny hahaha to chyba proste do zrozumienia .Kolego to że sprzedajesz gaz z butli to nie oznacza że koszt ogrzewania jest porównywalny z gazem ziemnym i chyba masz tego świadomość ale rozumiem chcesz sprzedać produkt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Propancena 1 litra - 1,7 zł; 1 kWh = 0,253 zł Gaz ziemycena 1 m3 - 2,3; 1 kWh = 0,244zł Różnica w cenie 3,6% Lokalnie różnice mogą być większe lub mniejsze, ale nie powinny przekroczyć 10%. PS.W łódzkim latem 2013 propan był do kupienia za 1,65 zł/litr. Ha,ha, ha. Wolałbym abyś był bardziej precyzyjny, gdyż możesz wyjść /wychodzisz/ na kompletnego dyletanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.02.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Możesz sobie wyliczać ale rachunki ludzi którzy korzystają z gazu z butli nie kłamią więc gdzieś ta różnica jest .I t a cena:Gaz ziemy cena 1 m3 - 2,3; 1 kWh = 0,244zjest nie prawdziwa po wszystkich opłatach wychodzi 2,15zl Edytowane 12 Lutego 2014 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 12.02.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ile trzeba wydać żeby mieć swój zbiornik?Ile kosztuje dzierżawa?Pomijam już to, że przy tankowaniu, powiedzmy raz w roku trzeba wyłożyć kilka tysięcy jednorazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Możesz sobie wyliczać ale rachunki ludzi którzy korzystają z gazu z butli nie kłamią więc gdzieś ta różnica jest . I t a cena: Gaz ziemy cena 1 m3 - 2,3; 1 kWh = 0,244z jest nie prawdziwa po wszystkich opłatach wychodzi 2,15zl Rozumiem, że jesteś "świeży", wiec zapewne nie wiesz, że zużycie, a tym samym koszty, zależą nie tylko od nośnika ciepła, ale również, a nawet przede wszystkim od zapotrzebowania obiektu na ciepło. To tak jakbyś porównywał koszty ogrzewania propanem Manufaktury w Łodzi ze swoim domem i twierdził na tej podstawie, że ogrzewanie propanem jest drogie. Nie wiem jak wyliczałeś swoja cenę za m3 i nie neguję jej /napisałem, że cena za gaz ziemny zależy od dostawcy i regionu kraju/, ale częstym błędem jest przeliczenie z ostatniej f-ry zimą poprzez podzielenie m3 przez kwotę. Niestety nie jest to właściwy sposób, ze względu na czynniki stałe, podbijające cenę w miesiącach letnich gdy zużycie jest znacznie mniejsze. Przy okazji. W stopce podajesz zużycie gazu na 7,1 m3. Jest to zużycie dzienne, czy miesięczne /?/, ze stycznia, czy lipca, czy też dzienne/miesięczne średnioroczne? Przyznasz, że taka informacja do niczego nie jest przydatna. Zapewne ponownie przenośnia /ha,ha,ha/, której znaczenia mamy się domyślać, czyli - co autor chciał powiedzieć? 2,15 zł/m3 = 0,23 zł/kWh różnica 8%. Do 30% daleko. PS. Wole abyśmy rozmawiali w oparciu o liczby, a nie co ktoś komuś powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ile trzeba wydać żeby mieć swój zbiornik? Ile kosztuje dzierżawa? Pomijam już to, że przy tankowaniu, powiedzmy raz w roku trzeba wyłożyć kilka tysięcy jednorazowo. 1. Od 8 - 15 000 zł w zależności od wielkości zbiornika, naziemny czy podziemny, zakresu prac. 2. Taka pozycja kosztowa nie występuje gdy mówimy o własnym zbiorniku. Z opłat stałych - 157 zł/rok na rzecz UDT. 3. Przed podobnym problemem /jednorazowego wydatku i zmagazynowania opału/, stoją wszyscy użytkownicy paliw stałych i oleju opałowego, których cena waha się sezonowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.02.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rozumiem, że jesteś "świeży", wiec zapewne nie wiesz, że zużycie, a tym samym koszty, zależą nie tylko od nośnika ciepła, ale również, a nawet przede wszystkim od zapotrzebowania obiektu na ciepło. To tak jakbyś porównywał koszty ogrzewania propanem Manufaktury w Łodzi ze swoim domem i twierdził na tej podstawie, że ogrzewanie propanem jest drogie. Dzięki że mi to wyjaśniłeś hahahaha na prawdę nie bądź śmieszny z takimi stwierdzeniami . Nie wiem jak wyliczałeś swoja cenę za m3 i nie neguję jej /napisałem, że cena za gaz ziemny zależy od dostawcy i regionu kraju/, ale częstym błędem jest przeliczenie z ostatniej f-ry zimą poprzez podzielenie m3 przez kwotę. Niestety nie jest to właściwy sposób, ze względu na czynniki stałe, podbijające cenę w miesiącach letnich gdy zużycie jest znacznie mniejsze. W cenie gazu uwzględniłem wszystkie opłaty które są doliczane do rachunku nie będę ci ich wymieniał ale w sumie chyba powinienem bo ciężko ci się domyśleć prostych rzeczy o których pisze hahaha . W stopce podajesz zużycie gazu na 7,1 m3. Jest to zużycie dzienne, czy miesięczne /?/, ze stycznia, czy lipca, czy też dzienne/miesięczne średnioroczne? Przyznasz, że taka informacja do niczego nie jest przydatna. Zapewne ponownie przenośnia /ha,ha,ha/, której znaczenia mamy się domyślać, czyli - co autor chciał powiedzieć? 2,15 zł/m3 = 0,23 zł/kWh różnica 8%. Do 30% daleko. Wybacz ale jeżeli nie orientujesz się ile kotły kondensacyjne średnio spalają to świadczy o poziomie twojej wiedzy zadając takie pytanie. Bez urazy ale na prawdę pisz co chcesz nie przekonasz mnie że ogrzewanie z butli jest porównywalne z gazem ziemnym ,rachunki mówią same za siebie czegóż więcej oczekiwać ,a koszt zbiornika grzebie już tą inwestycje na amen , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.02.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 1. Od 8 - 15 000 zł w zależności od wielkości zbiornika, naziemny czy podziemny, zakresu prac. 2. Taka pozycja kosztowa nie występuje gdy mówimy o własnym zbiorniku. Z opłat stałych - 157 zł/rok na rzecz UDT. 3. Przed podobnym problemem /jednorazowego wydatku i zmagazynowania opału/, stoją wszyscy użytkownicy paliw stałych i oleju opałowego, których cena waha się sezonowo. Hm, jeżeli to są takie koszta to gdzie tu sens i logika:confused: Nie wiem, czy dobrze myślę? - zbiornik - 15000zł + kocioł - 5000 = 20000zł Przecież za te pieniądze można kupić dobrą pompę powietrzną i pewnie nie najgorszą gruntową, płacić co najmniej 2x mniej za bieżącą eksploatację i nie martwić się o magazynowanie czegokolwiek, czy polowanie na odpowiednią cenę opału. Jeżeli tak wygląda ogrzewanie LPG, to się nie dziwię, że rynek podupada;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 1. Jestem śmieszny, bo mnie rozśmieszasz. Piszesz w koło Macieju to co gdzieś zasłyszałeś, nie odnosząc się do liczb.2. Wiem ile kocioł gazowy może /ale nie musi/ spalać gazu na dobę i na godzinę. To podana przez Ciebie informacja jest nieprecyzyjna. Dot. lipca, czy grudnia, czy średnie zużycie dobowe z całego roku. Po co komu zamieszczona informacja jak nie wiadomo do czego się odnieść. Napisałeś wyraźnie co widać: średnie spalanie na miesiąc CO+CWU 7,1m3 gazu3. Z liczeniem ceny gazu jest podobnie jak z ceną rozmowy w telefonii komórkowej. Masz abonament za 100 zł i nielimitowane rozmowy. Rozmawiasz 1 000 razy - koszt rozmowy 10 gr. Wykonasz 1 rozmowę - koszt rozmowy 100 zł. Jasne? Jak chcesz podać faktyczną cenę m3 to trzeba się trochę wysilić, a nie zrobić wyciąg z ostatniego rachunku.4. Czyje rachunki mówią same za siebie?5. Czy koszt podciągnięcia gazu ziemnego np. 20 - 30 m od magistrali w ulicy kładzie taką inwestycję na amen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.02.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Wybacz ale jeżeli nie orientujesz się ile kotły kondensacyjne średnio spalają to świadczy o poziomie twojej wiedzy zadając takie pytanie. , :lol2: Średnio spalaja dużo. szczególnie takie co mają 100 kw i ogrzewają szklarnie. Mówię bo się orientuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Hm, jeżeli to są takie koszta to gdzie tu sens i logika:confused: Nie wiem, czy dobrze myślę? - zbiornik - 15000zł + kocioł - 5000 = 20000zł Przecież za te pieniądze można kupić dobrą pompę powietrzną i pewnie nie najgorszą gruntową, płacić co najmniej 2x mniej za bieżącą eksploatację i nie martwić się o magazynowanie czegokolwiek, czy polowanie na odpowiednią cenę opału. Jeżeli tak wygląda ogrzewanie LPG, to się nie dziwię, że rynek podupada;) Myślę, że jest rynek i dla PC i dla propanu, ekogroszku, pelletu i innych rozwiazań. O wyborze decyduje klient. Co do upadającego rynku na propan - co by nie przynudzać fragmenty większego opracowania za http://www.ekonomia.rp.pl. ....W Polsce od wielu lat najwięcej sprzedawanego LPG stanowi autogaz. W ubiegłym roku samochody zużyły około 73,4 proc. całej sprzedaży tego paliwa. Kolejny segment rynku stanowiły butle. Zawarte w nich paliwo wykorzystują gospodarstwa domowe do gotowania oraz firmy do celów przemysłowych. Jego udział w rynku wynosił 14,4 proc. i systematycznie maleje, do czego przynajmniej częściowo przyczynia się rozbudowa rurociągów do przesyłu gazu ziemnego. Wreszcie trzeci i ostatni segment stanowiły zbiorniki, których udział z kolei rośnie. W 2012 r. wynosił 12,2 proc. W tym obszarze największy popyt zgłaszają gospodarstwa domowe wykorzystujące paliwo do ogrzewania oraz podmioty stosujące go do celów przemysłowych i rolniczych..... ...Rośnie import Od lat najwięcej gazu płynnego sprzedawanego na polskim rynku pochodzi z importu, w tym zwłaszcza z Rosji. Z tego kierunku otrzymujemy ponad połowę sprzedawanego u nas LPG.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.02.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) @Greengaz sorki mój błąd w stopce trochę się czepiasz , stopka ma ograniczoną ilość znaków i powstało przejęzyczenie 7,1 m3 jest spalanie na dobę za ostatnie 4 miesiące czy to dobry wynik czy zły sam ocenisz ,moim zdaniem nie jest zły biorąc pod uwagę kubaturę budynku i utrzymywaną temperaturę Wzorujesz się na najniższej cenie LPG tylko musisz zwrócić uwagę że to chwilowa najniższa cena i nie każdy sobie w tedy zatankuje bo ............. rozumiesz... np nie ma keszu żeby wydać 3-4tys ... i jest w czarnej dupie a FV co miesieczne pewnie wychodzi to drożej , okazje to tylko w ERZE. Z liczeniem ceny gazu jest podobnie jak z ceną rozmowy w telefonii komórkowej. Masz abonament za 100 zł i nielimitowane rozmowy. Rozmawiasz 1 000 razy - koszt rozmowy 10 gr. Wykonasz 1 rozmowę - koszt rozmowy 100 zł. Jasne? Jak chcesz podać faktyczną cenę m3 to trzeba się trochę wysilić, a nie zrobić wyciąg z ostatniego rachunku. A co w tym skomplikowanego ?? cena gazu +cena przesyły za 1m3 + inne abonamenty stałe ,gdybym chciał skłamać to bym ci podał cene 1,74zł za 1m3 a tak nie jest bo cena jest wyższa doliczając abo..i inne .. rozumiesz. Lubisz liczyć widzę tylko to liczenie zapotrzebowania budynku na energię to teoria a praktyka zawsze mówi coś innego ,tym bym się tak bardzo nie podniecał bo rzeczywistość może okazać się na + lub na - Powiem ci tak mam 50m do drogi koszt przyłącza kosztował mnie około 3tys w porównaniu do 8tys za co dostaje co?? zbiornik jakiej wielkości ?? 1000L 2000L czy 3000L ?? odpowiedz precyzyjnie. Rachunki opisane w tym wątku daleko nie trzeba szukać a inne wystarczy poczytać na necie . Edytowane 12 Lutego 2014 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ależ ja się nie czepiam.Oczekuję tylko sprawdzenia tego co się piszeJak napisałem nie neguje Twojej ceny za m3 gazu ziemnego, tyle tylko, że nagminne jest brana do wyliczenia ostatnia f-ra, zwłaszcza zimą, gdy temat popularny, i dzielenia kwoty do zapłaty przez ilość metrów. Licząc w ten sam sposób sprawdź cenę w lipcu lub sierpniu. Ciekawe co Ci wyjdzie.Nigdzie nie odniosłem się, a tym bardziej nie poddawałem ocenie Twojego dobowego zużycia gazu.Zapotrzebowanie budynku na ciepło jest stałe i nie ma nic wspólnego z nośnikiem którego używasz do zasilania w ciepło.Znam takich co mieli rurociąg 50 m od granicy działki i cena podłączenia zwaliła ich z nóg; zresztą mówimy/śmy/ o bezpośrednim koszcie ogrzewania, a nie koszcie całkowitym instalacji.Nigdzie nie twierdziłem, że propan jest najlepszym na świecie rozwiązaniem do ogrzewania domu, a jedynie o alternatywie porównywalnej do gazu ziemnego . Odnoszenie propanu do gazu ziemnego jest najbardziej obrazowe dla ewentualnego użytkownika. Zwłaszcza, że dostęp do gazu z rurki jest marzeniem wielu /większości?/ inwestorów.Rachunek 6 000 zł za ogrzewanie sąsiada jashac nie jest spowodowany faktem wyboru propanu jako nośnika tylko prawdopodobnie- dziurawą chałupą,- brakiem elementarnych zasad gospodarowania energią,- być może /tego nie wiemy/ jest to rachunek z pierwszej zimy w nowym domu, gdy rachunki mogą być znacznie wyższe,- inne.Gdyby używał gazu ziemnego zapłaciłby 5 500 - 5 700, bo tyle maksymalnie wyniosła by różnica pomiędzy gazem ziemnym a propanem. I to starałem się udowodnić w naszej wymianie poglądów.Tym bardziej, że wg. mojej wiedzy, w regionie mazowieckim i łódzkim cena propanu jest najniższa w kraju.Nie ukrywam, że w....ła mnie Twoja odzywka ha ha ha, nie będąca żadnym - lepszym lub gorszym - argumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 To trochę jak z pompą ciepła , kolektorami i innymi wynalazkami ,zapłacić zapomnieć i cieszyć się ze ma się tanio ludzie sami oszukują siebie no ale cóż tak to już jest .Ja jak się zastanawiałem czy założyć okna 3 szyby to po przeliczeniu wszystkiego wyszło że zwrot po około 10latach koszt poniesiony 1500zl niby nie wiele ale sorry tak dzisiaj popularne wole te 1500zl wydać na coś innego niż później bujać się z pokrzywionymi oknami od ciężaru . Każdy dokonuje wyboru czasem lepszy czasem gorszy jak ktoś ceni wygodę to i zainstaluje gaz z butli bo co mu pozostało sypać węgiel i się cieszyć że ma tanio ,jak to mówią pieniądze to nie wszystko zadowolenie jest najważniejsze . koniec off top z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts