Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką bezprzewodowo, osobno każdy obwód.

PaWoS

Recommended Posts

Nie napisałem że chcę wystudzić podłogi, wprost przeciwnie. Jeśli dobrze rozumie pracę takiego termostatu i siłownika to on stopniowo ogranicza przepływ cieczy. Temperatura wylewki obniży się o kilka stopni a nie wystudzi a w pomieszczeniu będę miał dalej ciepło.

Podłogówka jest bardzo dużym buforem ciepła, który magazynuje sporo energii. Jeżeli masz dom dobrze ocieplony, to nie będzie w stanie szybko oddać tej energii i proces stygnięcia będzie trwał długo. Bardzo długo.

Nie musisz przecież od razu inwestować w sterowniki. Zamknij głównym zaworem podłogówkę i rozpal w kominku. Wnioski jakieś wyciągniesz, ale nie spodziewaj się zauważalnych efektów.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujemy mułowaty, akumulacyjny system, a potem... chcemy nim sterować. Głupota!

Niech sobie zainwestuje w te sterowniki a ja mu mówię, że g... to mu da. Jeżeli będzie chciał rozpalić w kominku, to podłogę będzie musiał wyłączyć dzień wcześniej żeby chaty nie przegrzać.

A skąd wiesz jaki mam system? Wylewka anhydrytowa 5 cm , + bufor wodny. Spokojnie da się tym sterować.

Zwykłe zaworki, które wyregulowałem kilka lat temu imbusem i o nich zapomniałem. Bujanie podłogówki w górę i w dół nie dość, że jest mało sterowalne, to do tego nieekonomiczne.

Zapytałem bo tu właśnie tkwi przyczyna że Ty masz rację ale w odniesieniu do własnej instalacji. Ja dążę do maksymalnej kontroli wody która wraca na kocioł, nie mam sprzęgła po za mieszaczem w rozdzielaczu za pomocą którego chcę uzyskać w miarę idealną temperaturę na powrocie co spowoduje zwiększenie wydajności kotła. Zamknięcie całkowicie obwodu na kilka godzin i otwarcie nie powoduje prawie żadnej reakcji na zegarach na rozdzielaczu . Nie wyziębia mi też drastycznie płytek- temperatura spada stopniowo. Natomiast kocioł jest odciążony czyli ma do ogrzania mniej wody. Myślę że wyciągam odpowiednie wnioski. Nie jest moim celem zamknięcie przepływu a tylko zwiększenie wydajności pieca wykorzystując cieple powietrze dzięki któremu również podłoga tak szybko się nie wyziębi jak w nie ogrzewanym pomieszczeniu.

Mój kocioł to Victrix 24. Podłogówka jest rozłożona w całym domu. Grzejniki w łazience, suszarni, garażu. W pokojach tylko podłogi drewniane, reszta płytki. Chciałbym osobno sterować każde pomieszczenie z uwagi na dogrzewanie kominkiem za pomocą dystrybutora gorącego powietrza. Obydwa sposoby są bezwładne więc gdy nagrzewa się pomieszczenie za pomocą kominka na te kilka godzin powoli zamykałby się obwód podłogówki. Oczywiście to moja czysta teoria. Wiem tyle że w momencie kiedy rozpalę po kilku godzinach temperatura drastycznie się podnosi w 1/2 domu nawet do 27 stopni. Jestem w trakcie kończenia montażu rozprowadzeń i za kilka dni będę mógł ocenić trafność moich przemyśleń. Termostaty nie zamykają od razu przepływu tylko stopniowo więc mam nadzieję że w ten sposób zwiększę efektywność mojego kotła.

Mój dom to http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lote-g2/?ProjectMirror=1

Pustak to Ytong 36,5, na ślepaku 8 cm styropianu+ wylewka, strop lany+13 cm styropianu +wylewka, poddasze na tą chwilę nie wykończone ii nie ocieplone.

24kW do takiego domku... Tutaj sterowanie nic nie pomoże, kocioł jest ze trzy razy za duży i wszystko ci się kisi. Rozpalisz w kominku i co ma przyjąć tą dodatkową temperaturę skoro wszystko w domu nagrzane. Nie dziw się że temperatura drastycznie skacze.

Liwko u Ciebie podłogówka chodzi w II taryfie, czyli od 22-6 i 13-15, odliczając czasy grzania CWU. Dlatego u ciebie pełni rolę bufora.

U PaWoSa nie będzie miała kagańca w postaci przedziału czasowego taniej taryfy, dlatego potrzebuje kagańca za pomocą sterowania. Będzie dogrzewać wtedy kiedy trzeba, a nie wtedy kiedy musi.

Podłogówka puszczona sobie samopas na 24h, to jak jazda po ciemnioku bez trzymanki.

Liwko u Ciebie podłogówka chodzi w II taryfie, czyli od 22-6 i 13-15, odliczając czasy grzania CWU. Dlatego u ciebie pełni rolę bufora.

U PaWoSa nie będzie miała kagańca w postaci przedziału czasowego taniej taryfy, dlatego potrzebuje kagańca za pomocą sterowania. Będzie dogrzewać wtedy kiedy trzeba, a nie wtedy kiedy musi.

Podłogówka puszczona sobie samopas na 24h, to jak jazda po ciemnioku bez trzymanki.

Mylisz się, u mnie też podłogówka potrafi pracować 24h, w największe mrozy. A u niego to raczej będzie zmieniać się temperatura zasilania. Przykręcanie i odkręcanie tylko pogorszy sytuację.

Mylisz się, u mnie też podłogówka potrafi pracować 24h, w największe mrozy. A u niego to raczej będzie zmieniać się temperatura zasilania. Przykręcanie i odkręcanie tylko pogorszy sytuację.

A mnie się wydaje, że poprawi sytuację.

U mnie to działa, woda płynie tam gdzie trzeba i wtedy kiedy trzeba.

Widzisz teraz dlaczego ludzie robią instalacje mieszane.... jak temp wody wpuszczasz w podłogówke??

Nigdy systemu mieszanego! To tylko komplikuje cały układ i obniża sprawność.

W największe mrozy do 35*

A skąd wiesz??? miałeś??? jak ktoś ma kociołek na eko..czy gaz ustawia sobie 34-38 w podłogę... szybciej nagrzeje szybciej odda i sterowanie wtedy ma sens.. a Ty jedziesz ciagle na np 30 st...

jak ktoś ma kociołek na eko..czy gaz ustawia sobie 34-38 w podłogę... szybciej nagrzeje szybciej odda i sterowanie wtedy ma sens..

A gdzie ma szybciej oddać? No chyba że mówisz o domu bardzo słabo izolowanym, wtedy jak najbardziej. Ale wtedy to oprócz g...nego systemu, mamy jeszcze g...ny dom.

Gdybym puścił u siebie 38* to dwa dni bym nie musiał wcale grzać!

Gdybym puścił u siebie 38* to dwa dni bym nie musiał wcale grzać!

I dlatego potrzebne jest sterowanie, puszczasz np 1h, w konkretną pętle i w konkretnym miejscu masz dowolna temp,oczywiscie histereza musi być ustawiona na 0,1-0,2 st żeby dom dobrze reagował ale uwierz -wszystko jest możliwe. i podłogówką można sterować jak grzejnikami (prawie )

I dlatego potrzebne jest sterowanie, puszczasz np 1h, w konkretną pętle i w konkretnym miejscu masz dowolna temp,oczywiscie histereza musi być ustawiona na 0,1-0,2 st żeby dom dobrze reagował ale uwierz -wszystko jest możliwe. i podłogówką można sterować jak grzejnikami (prawie )

Nie przekonasz mnie. Sterowanie mułowatym systemem to głupota. I do tego kosztowna głupota. Ja wymiękam i odpuszczam, a PaWoSa niech robi po waszemu. Wyda tylko kasę, a efekt będzie mizerny. Mogę się o to założyć.

A mnie się wydaje, że poprawi sytuację.

U mnie to działa, woda płynie tam gdzie trzeba i wtedy kiedy trzeba.

Popieram w 100%.

Temperaturę zasilania może pilnować zawór 4D z siłownikiem i sterownikiem.

P.S Najlepsze są opinie osób, które nigdy takiego sterowania na oczy nie widziały, a tym bardziej nie miały okazji go użytkować.

Edytowane przez pawko_

Wydaje mi się, że Liwko bardziej mówi o ekonomii a Piotrek bardziej o komforcie (na potrzeby własne i jego domowników).

Dużo zależy od konkretnego budynku i przezwyczajeń domowników - jeden projekt ma np otwarty parter a w innym są zamykane kuchnia, salon, klatka schodowa; jedni domownicy zamykają wszystkie drzwi, drudzy tylko te wejściowe ( :) ). Ten drugi przypadek występuje u mnie: cały dół otwarty, dzieci na górze zamykają drzwi sporadycznie, my w sypialni też głównie przy.... echm :) . Ja nie mam żadnej potrzeby sterowania temperaturami w każdym obwodzie podłogi osobno - a raczej zrobiłem to raz (przepływy) i jest dobrze - steruję tylko temp zasilania z pieca (ogrzewam stale, temperatura w domu 21-22stC). U mnie akurat, z uwagi na "otwartość" domu, sprawdza się układ mieszany - podłogi grzeją ciągle, ciepło, jak wiadomo idzie do góry, a na górze termostaty w grzejnikach w razie potrzeby się przymykają lub otwierają. Zużycie gazu to w tym sezonie średnio 6,8m3/ doba (CO+CWU+gotowanie) - jest nas sztuk 5, mieszkamy i ogrzewamy pierwszy pełny sezon po budowie.