Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką bezprzewodowo, osobno każdy obwód.

PaWoS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że Liwko bardziej mówi o ekonomii a Piotrek bardziej o komforcie (na potrzeby własne i jego domowników).

.

Niekoniecznie...Liwko ma PC, więc każdy 1 st więcej w podłogówkę generuje mu straty, przy gazie czy kotle na eko ten problem nie występuje bo kotły na eko dają przeważnie > 40st, gaz też ,komfort cieplny może być również ekonomiczny.... np ustawienie w nieużywanych pomieszczeniach mniejszej temp, czy strefy nocne ( przy dpodłogówce to jest trudne ale wykonalne,wyrównanie temp w domach z wieloma piętrami etc...wszystko można zrobić widziałes chatę zyzolka? i jego wysokie pomieszczenia??

Niekoniecznie...Liwko ma PC, więc każdy 1 st więcej w podłogówkę generuje mu straty, przy gazie czy kotle na eko ten problem nie występuje bo kotły na eko dają przeważnie > 40st, gaz też ,komfort cieplny może być również ekonomiczny.... np ustawienie w nieużywanych pomieszczeniach mniejszej temp, czy strefy nocne ( przy dpodłogówce to jest trudne ale wykonalne,wyrównanie temp w domach z wieloma piętrami etc...wszystko można zrobić widziałes chatę zyzolka? i jego wysokie pomieszczenia??

Oczywiście masz rację - pod warunkiem, że masz np nieużywane pomieszczenia (ja nie) - dlatego napisałem o indywidualnym podejściu do projektu + oczekiwań mieszkańców. Zrobić można wszystko tylko kwestia za ile, czy bedzie taniej i czy jest mi to potrzebne. Dla mnie akurat potrzebne nie jest, ale nie neguję potrzeb innych.

Oczywiście masz rację - pod warunkiem, że masz np nieużywane pomieszczenia (ja nie) - dlatego napisałem o indywidualnym podejściu do projektu + oczekiwań mieszkańców. Zrobić można wszystko tylko kwestia za ile, czy bedzie taniej i czy jest mi to potrzebne. Dla mnie akurat potrzebne nie jest, ale nie neguję potrzeb innych.

Święte słowa :) każdemu wg potrzeb....

Takie sterowanie służy jako kaganiec.

Bez żadnego sterowania i OP włączonym 24/h ugotowałbym się we własnym sosie. I pogodówka, regulowanie przepływów, temp zasilania itp. w cale tu nie pomagają, jak niektórzy twierdzą.

Ja ustawiam stałe temperatury na wszystkich termostatach pokojowych z histerezą 0,25st. Np salon 23st i działa to tak, że przy 22,75 OP start, 23,25 OP stop. I analogicznie łazienka 24st, sypialnie 21st, wiatrołap 20st. I tak np w sobotę i niedzielę było słonecznie, więc OP samoczynnie nie chodziło od 10 do 17. Potem się włączyło na jakieś 3 godziny, po czym znowu stop na kolejne 3 godz. W ogóle nie ustawiam temp dzienna, temp nocna, bo nie ma takiej potrzeby. Faktyczne oszczędności są wtedy, kiedy OP się wyłącza. W cieplejsze i słoneczne dni praktycznie załącza się tylko na 3-4 godzin na dobę.

Mam nadzieję, że jako praktyk, a nie teoretyk w miarę zrozumiale opisałem, o co w tym wszystkim chodzi.

A to, czy we wszystkich przypadkach ma to sens, to zupełnie inny temat, bo np w 100m2 domku parterowym i otwartych przestrzeniach lepiej się sprawdzi jeden termostat podłączony bezpośrednio do pompy

np taki

Auraton2.jpg

Edytowane przez zyzolek

Bez żadnego sterowania i OP włączonym 24/h ugotowałbym się we własnym sosie. I pogodówka, regulowanie przepływów, temp zasilania itp. w cale tu nie pomagają, jak niektórzy twierdzą.

Ja ustawiam stałe temperatury na wszystkich termostatach pokojowych z histerezą 0,25st. Np salon 23st i działa to tak, że przy 22,75 OP start, 23,25 OP stop. I analogicznie łazienka 24st, sypialnie 21st, wiatrołap 20st. I tak np w sobotę i niedzielę było słonecznie, więc OP samoczynnie nie chodziło od 10 do 17. Potem się włączyło na jakieś 3 godziny, po czym znowu stop na kolejne 3 godz. W ogóle nie ustawiam temp dzienna, temp nocna, bo nie ma takiej potrzeby. Faktyczne oszczędności są wtedy, kiedy OP się wyłącza. W cieplejsze i słoneczne dni praktycznie załącza się tylko na 3-4 godzin na dobę.

Mam nadzieję, że jako praktyk, a nie teoretyk w miarę zrozumiale opisałem, o co w tym wszystkim chodzi.

A to, czy we wszystkich przypadkach ma to sens, to zupełnie inny temat, bo np w 100m2 domku parterowym i otwartych przestrzeniach lepiej się sprawdzi jeden termostat podłączony bezpośrednio do pompy

np taki

[ATTACH=CONFIG]242216[/ATTACH]

To nie zupełnie inny temat - to ten sam temat ("sterowanie podłogówką bezprzewodowo osobno każdy obwód"). Ty byś się ugotował bez sterowania - ja się nie gotuję (nie mam też pogodówki). Ty masz potrzebę różnicowania temperatur w pomieszczeniach - ja nie mam. Tylko Ty wydałeś (bo chciałeś - nie uważam, że zrobiłeś źle - było ci to po prostu potrzebne) więcej na sterowanie. Regulowanie przepływów z pewnością pomaga - wpływa na temperaturę - po to przecież jest ta możliwość. Efekt, który masz (wyłączanie okresowe OP) osiągniesz też przecież przy centralnym sterowaniu mieszaczem, bez oddzielnych siłowników na obwodach. Natomiast autor wątku ma problem ze zgraniem kominka DGP z kotłem - moim zdaniem przy ogrzewaniu podłogowym idealnie nie będzie - po rozpaleniu kominka zawsze wystąpią skoki temperatury.

Jest kilka opinii, kilka alternatyw, kilka rozwiązań, więc myślę, że sobie poradzi.

Najważniejsze żeby było dobrze, ciepło i komfortowo:)

A użytkownik usatysfakcjonowany.

Jak mi napiszesz w jaki sposób ma obniżyć temperaturę podłogi w krótkim czasie, żeby nie przegrzać chałupy po rozpaleniu w kominku to i ja będę usatysfakcjonowany. Bo ja głupi muszę uchylać okna.

Tutaj nie do końca się z Tobą zgodzę.

Generalnie jak pompy obiegowe chodzą są straty i licznik kosztów się kręci, nieważne jaką tam temperaturę mieszacza/zaworu ustawisz. Po prostu masz obieg/obiegi włączone. Jak pompy obiegowe stop, to licznik stop.

Przerabiałem to u siebie x razy i do takich wniosków doszedłem. A u mnie pacjent 380m2 i kubatura silosu.

np taki

[ATTACH=CONFIG]242216[/ATTACH]

Uwierz, że bez dobrego projektu i regulacji to nie załatwi sprawy w ogóle, a wręcz odwrotnie - może nieźle podqrwić.

może nie zauważyłeś, ale na bank nie skoro kagańce musiał pozakładać ;)

Także nie pisz bzdur i się ogarnij

Pozakładał bo chciał.... inni puscili by to na 1 pompce i tez by chodziło.... wiec nie gadaj ze MUSIAŁ !! to jest własnie różnica nad swiadomą dystrybucją wyprodukowanego ciepła, a puszczeniem wszystkiego na jednej pompce i regulowaniem temp wody..

zauważ, że wytłuściłem kawałek do ktorego się odniosłem, a poza tym jak ktoś do podłogówki postawi atmosferyczny kocioł gazowy w tych czasach to kiep :)

Sam jestes kiep !!! jedyne słuszne rozwiązania to juz w Polskiej historii były..... każdy zakłada co mu pasuje i tyle.Oceniasz innych użytkowników nie znając nawet ich domów, instalacji itd... nieładnie